Reinfeldts nya FRA-taktik

Fredrik Reinfeldt har bytt taktik när det gäller FRA. Nu hävdar han att debatten innehåller mer fakta, och att han tycker att det är bra.


AB:
”Motståndet mot FRA-lagen växer. Nu sågas den av mer än hälften av svenskarna.
– Regeringen har inte lyckats föra fram sina argument, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén. Det var en brunbränd Fredrik Reinfeldt (m) som i går, för första gången sedan början av juli, kommenterade FRA-lagen. Han menar att sommarens stundtals hätska debatt kastat välbehövligt ljus över frågan. – I början var beskrivningen väldigt svart eller vit. Nu är det mer fakta och det är bra, säger statsministern. En Sifoundersökning som Aftonbladet beställt visar att 51 procent av svenskarna är emot lagen. Det är en ökning med fyra procentenheter sedan slutet av juni. Ökningen är statistiskt säkerställd.”

Det är alltid bra om debatter utgår ifrån fakta, men Fredrik Reinfeldt kan knappast påstå att det som kommit från regeringens sida alltid varit fakta. Snarare har det varit så kraftigt förvrängda fakta att det snarare går att beskriva det som – rena lögner. Har det inte varit medvetet ljugande så har regeringens företrädare varit extremt illa informerade. Försvarsministerns olika turer i media kan knappast påstås ha ingett förtroende.

Att sedan i praktiken flera ministrar uttalat sig mer eller mindre självständigt i frågan underlättar inte heller i bedömningen av regeringsarbetet. Alla partiledare har känt sig kallade och manade att tycka till framför TV-kamerornas mikrofoner och man kan inte påstå att det i alla lägen varit så lyckligt.

FRA

Men visst är det bra att statsministern inte längre är lika slutgiltig i sina omdömen om den kommande lagen. Med det sagt så måste jag också säga att jag inte tror ett smack på den nya attityden. Man hoppas givetvis få igenom lagen som den är, och kommer inte det att fungera så kommer FRA få särskilda regeringsdirektiv, hemliga sådana. Insynen i sådana direktiv är noll eftersom de rör ”Rikets säkerhet”.

Regeringen är sannolikt bunden till löften som man gett USA, något som man givetvis kan dölja i första hand i femtio år, en hemlig-
stämpling som sedan kan förlängas. HD1 AB1 SvD1 it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]FRA-frågan, FRA, FRA-lagen, Internet, Bloggar, Bloggosfären, Integritet, Reinfeldt, Åkesson, Högerregeringen, Signalspaning, Snokande, Politik, Hemligstämpel, Rikets säkerhet[/tags]

  5 comments for “Reinfeldts nya FRA-taktik

 1. 8 augusti, 2008 at 11:05

  Bara 51% emot. Tyder på att frågan har mindre folkligt engagemang än den gör intryck av. Ska alltså inte överskattas inför kommande valrörelse.

 2. Britta
  8 augusti, 2008 at 11:08

  Han har nu misslyckats med i stort sett allting

  Det började med ans tafatta försök att bilda regering och fortsätter med de katastrofala reorna på svenska statsägda företag

  nu fortsätter det med FRA

  Regeringskris kallas det. varför ställer ingen misstroendevotum

 3. Pink Floyd
  8 augusti, 2008 at 13:52

  FRA är ett beställt system av dels USA (som vill använda det mot ”terrorism” och för att hålla koll på Ryssland) och dels av intresseorganisationer som IFPI.

  Britta: Det blir inget missförtroendeveto eftersom vi inte har någon opposition värd namnet i Sverige. Hade vi vänt på steken och haft de röda vid makten nu med opinionsiffror emot sig och magplask efter magplask så hade de blåa vrålat i medierna. DÅ hade det garanterat blivit missförtroendeveto. För är det något borgarna ska ha beröm för så är det att de alltid får tummen ur häcken när något ska bli gjort. Det blir inte bra förvisso, men det blir gjort.

 4. 8 augusti, 2008 at 14:57

  Reindfeldt är en populist vilket hans något mildare inställning visar. För inte så länge sedan insinuerade han att större delen av det svenska folket var okunniga när det gällde FRA-debatten. Det handlade enligt den arroganta Reinfeldt bara om fördomar. Han var rejelt bitter över att han totalt tappat greppet om opinionen så klart.

 5. nature
  8 augusti, 2008 at 15:06

  Reindfeldt! Reindfeldt! Var är du? Vad håller du på med? Märker du minte vad du ställer till med? Fråga om hjälp emedan tid är!

Comments are closed.