Reinfeldts kluvna tungaDet händer ibland att jag tänker på både Olof Palme och på Anna Lindh. Jag har träffat dem båda och de hade ett utmärkande drag gemensamt förutom partibeteckningen, bägge två var mycket trevliga och lätta att ha att göra med.

Senast jag tänkte på dem var när Säkerhetspolisen meddelade att de skulle förstärka skyddet av landets politiska ledning, dels utifrån massmordet i Norge, och dels utifrån något slags obeskrivbart hot vars ursprung är okänt, under alla omständigheter så är det hemligt. Så kan det vara, och det faktum att Säpo oroas beror delvis på både Palme och Lind. För att vara ett så litet land så har vi haft ovanligt många mord på ministrar i aktiv tjänst. Att Palmes mördare inte är gripen än beror, enligt Leif GW Persson, på att mördaren finns inom den krets som är satta att försvara konstitutionen och rikets säkerhet.

AB: “I senaste numret av nyhetsmagasinet Fokus beskrivs hur personerna i Moderaternas kärna – Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Per Schlingmann – flyger åt olika håll. Schlingmann har ägnat sig åt en framtidskommission som ingen begriper, Borg läxar upp greker och Reinfeldt vill att vi går i pension när vi är 75 år. Men väljarna är någon helt annanstans. 25 procent av landets ungdomar går arbetslösa. Sett till befolkningen som helhet är arbetslösheten 8,1 procent.

Reinfeldt har försökt gömma sig för det där. Det är som om det främsta samhällsproblemet i dag är att SCB, Arbetsförmedlingen och andra myndigheter inte bekräftar Moderaternas verklighetsbild. När Reinfeldt var i Visby förra året stod han på en scen och tänkte stora tankar. Är vi ensamma i universum? Går Aftonbladet att läsa i rymden? I publiken fnissades det – och folk har fortsatt fnissa. Det har funnits anledningar.”

Moderaterna säger att de vill börja mognadstesta barn före skolstarten, samtidigt säger de att de vill att barnen ska börja skolan redan vid sex års ålder istället för som nu, det år de ska fylla sju. De har uppenbarligen för avsikt att börja sortera småbarn i A och B-lag. Det är utomordentligt märkligt att inte föräldrar reagerar, att inga tidningar skriver om den halsbrytande bristen på logik.

Alliansen har effektivt torpederat A-kassan och idag är det bara en minoritet av befolkningen som har ett godtagbart ekonomiskt skydd vid arbetslöshet. Försäkringskassan i sin tur förklarar i ökande omfattning att sjuka människor är friska och tvingar dem att söka arbete eller gå in i Fas-3-jobb. Och man gör det för att minska ”utanförskapet”, ett utanförskap som har ökat enormt under den borgerliga regeringen. Det utanförskap som Reinfeldt och moderaterna gick till val på att förminska växer så att det knakar, liksom klyftorna mellan folk och folk.

Ja visst kan det ha funnits anledning att fnissa sist Reinfeldt var i Almedalen, men störst anledning har det funnits för gråt och tandagnisslan, och tyvärr så delar jag Säpos bedömning av situationen. Man måste se till att kraftigt utöka livvaktsverksamheten så att det som hände Palme och Lind inte blir till något vi måste vänja oss vid.


it Andra om: , , , , , , ab12345678 gp12 ekot svd12345 dn12345


9 svar till “Reinfeldts kluvna tunga”

 1. Ja, men Reinfeldt spelar ju bara den roll som Moderaternas PR-strateger tilldelade honom från första början: som ”Den Store Statsmannen” som liksom befinner sig på ett högre plan än alla andra. Sådant som arbetslöshet och utanförskap ska överhuvudtaget inte gå att förknippa med honom.

  Jag tror att Moderaterna tänker försöka vinna valet så. Att fokusera bort från politiken – och på personer istället – har hittills varit deras starkaste gren. De kommer nog inte att bara plötsligt ge upp den strategin.

  • Och det är nog en mångfald pax som köper det konceptet. För, hur många gånger har man inte i samtal på arbets- likväl som offentliga platser hört hur det talas om att man ska rösta på den eller den, inte på det eller det. Så ur (m)s perspektiv var det nog helt rätt att satsa på den store statsmannen, vilket ju en del förvisso inser inte är riktigt med sanningen överensstämmande, där det vid förtroendemätningar ju visat sig gång på gång att Hr R har stort, störst, förtroende bland dem som deltagit i evenemanget.

   Tänk om väljarna, det sovande folket, någon gång vaknade och satte sig in i vad som står bakom frontfigurerna. Då, först, kanske något kunde hända…

   • Reinfeldts problem är dock att hans förtroendekapital inte är fullt så stort att det omsluter alla i hans omgivning. Möjligen med undantag för Borg har han notoriskt svårt att hitta medarbetare som funkar. Inte heller de andra borgerliga partiernas företrädare lyckas hävda sig i det personfixerade politikerklimatet.

    Även om det finns en himla massa väljare som gärna ”röstar på Fredrik” tror jag inte att detta nödvändigtvis gynnar hela alliansen längre. Jag misstänker att åtminstone KD-Hägglund och C-Lööf är inne på likartade situationsanalyser just nu.

    • Borg är ju den största katastrofen av dem alla. Han glider omkring med sin ring i örat och ljuger, smeknamnet Bagdad Borg är välförtjänt, och den tycker du är ett undantag… :-D :-D

     • Hmm ja, men det passar väl sällsynt väl in i sammanhanget?!
      Märkligt är det att de närmaste medarbetarna inte har samma förtroende för R resp tvärtom som mannen på gatan eller kanske snarare personen med jobbskatteavdragen i plånboken. Kan det bero på att de nära medarbetarna oxo har en närmare insikt om hur det fungerar att vara i närheten under det att väljarna inte ser den sidan och att R inte har någon vidare näsa för vem att välja som meadarbetare?! En sann landsfader alltså ;-)

 2. Idag ska ju Reinfeldt damma av ett av Göran Perssons tal och prata om varför arbetslösheten är en synvilla samt att jobben kommer. Till sist kommer han att prata om hur förträfflig han är som blivande Landsfader och hur oansvariga sossarna är som inte har något regeringsalternativ…

 3. Ja det går inte att komma ifrån vilka lögner Svenska folket har fått höra och erfara med denna Borgar Regering med Fredrik Reinfeldt i spetsen !

  Här har vi bara_ ett_ av Moderaternas många klavertramp, som ingår i deras s.k Arbetslinje,och som har förstört livet för väldigt många, och det är häpnadsväckande att Reinfeldt oc: kommer så lätt undan:

 4. Svårt att krångla sig ur det där med att det skulle vara riktiga jobb framöver, inte bokstavskombinationer, att det var Huvuduppgiften samt att det var resultatet av detta man ville bli bedömd på! Svårt också i det läget att avbryta alla diskussioner om fungerande alternativ med ”att man tillämpar arbetslinjen!” när just denna inriktning visar negativa resultat. Och det är ingen lumme-lum vänsters arbetslinje, det är den mest djupblå, skoningslösa varianten. Så även där är det svårt att försöka byta ämne..