Reinfeldt och svininfluensan

Några borgerliga tidningar har kallat Fredrik Reinfeldts debut som internationell politiker för statsmannalik. Man försöker göra gällande att vår statsminister klär i rollen som ordförandelandets ordförande. Själv tycker jag att det är en konstig ordförande när han som statsminister inte med ett ord nämner svininfluensan utan talar desto mer om miljömötet i Danmark, och vem som ska vara ordförande i EU-kommissionen.

Nu börjar det gå upp för folk i allmänhet att vi kommer att drabbas av en pandemi av stort format. Bedömningarna skiftar mellan hundratusentals insjuknade och ända upp till fem miljoner sjuka. Dessutom så verkar det som om medborgarna själva ska få betala för vaccineringen då de får den, i stället för att betala den via skattsedeln. Det sistnämnda har den fördelen att den administrativa kostnaden blir noll kronor.

SvD: ”I höst drar det största vaccineringsprogrammet någonsin i Sverige igång. Samtliga svenskar ska få två doser mot den nya influensan H1N1. Bara i Stockholm ska runt 40 000 vaccineras varje dag. Men även bland dem som tar båda doserna är det bara mellan 70 till 80 procent som inte insjuknar alls. Så många som var femte kan ändå bli sjuk. – Ingen tror att vi kommer att komma undan helt. Det handlar om att reducera antalet, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms landsting. Även om osäkerheten är stor kring det helt nya viruset så tros skyddseffekten vara den samma som vid vanliga influensavaccin. Studier har visat att inga vaccin är 100 procent säkra. Men också om man sjuknar in så kan symtomen bli mildare, säger Åke Örtqvist, som hoppas på att vaccinet blir gratis.”

Om 40 000 människor ska vaccineras varje dag, hur många från sjukvården måste i så fall ägna sig åt att ta betalt? Det är en utomordentligt dålig planering, men den bottnar väl i den nyliberala åsikten att skatt är fult. Kan man undvika att lägga skattepengar på något för hela befolkningen så kan man istället omfördela resurserna till att sänka skatten för dem med höga inkomster.

Man kan också fråga sig när Reinfeldt ska ta ordet svininfluensa i sin mun. Han talar ofta om de svåra frågorna under hösten år 2009, men han väljer att helt negligera den pandemi som startar på allvar endera dagen eller veckan. Det är en farsot som riskerar att slå ut EU:s funktion från grunden, och ska man räkna på Socialstyrelsens värstascenario så kan ett par hundra miljoner EU-medborgare ligga däckade samtidigt. Dessutom kommer säkerligen en miljon européer dö av influensan.

Men finanskrisen och miljömötet i Danmark utpekas som de stora svårigheterna för det svenska

döskalle

ordförandeskapet, själv tar jag mig för pannan. Det verkar nästan som Reinfeldt förtränger den information som vi övriga medborgare får dagligen via media, han ger intryck av att agera struts. Det är livsfarligt med politiker som vägrar ta upp svåra frågor, som inte förstår vad som verkligen är problemet. Att staten inte ska stå för massvac-
cineringen kan bli den fråga som för all framtid idiotförklarar den moderatstyrda borgerliga regeringen.

Reklam

Under Strecket:
————————–
De borgerliga partierna kom före valet överens med (S), (V) och (MP) om att bygga en vaccinfabrik som budgeterades till en miljard. Men så vann de valet och valde då istället att satsa pengarna på att ta bort bl.a. fastighetsskatt och förmögenhetsskatt. Att satsa pengar på något som kommer alla till del kändes då uppenbarligen inte aktuellt längre…

i Andra om: , , , , , , , , svd1234 ex1 dn12345 ab1234

[tags]Reinfeldt, Svininfluensa, Högerregeringen, Glaxo Smithkline, Smittskyddsinstitutet, Hälsa, Pandemi, H1N1, Politik[/tags]

  20 comments for “Reinfeldt och svininfluensan

 1. Anders
  16 juli, 2009 at 08:46

  Regeringen är minst sagt patetisk. Först hoppar man av överenskommelsen med de rödgröna, sedan nobbar man att staten ska betala vaccin. Snacka om elitregering, hur många kommer inte att avstå vaccinering för att de inte har råd? Massor av människor. Sådan är borgerlig politik. Vidrigt!

 2. Mats E
  16 juli, 2009 at 09:15

  Jag tycker att det här är bra. Nu ser alla vad det är för regering vi har, och vilka de satsar på. Tyvärr så leder det till ett extremt politikerförakt också. Det går inte att undvika när öfre östermalmare enbart gynnas och prioriteras.

 3. Johan Niklasson
  16 juli, 2009 at 09:22
 4. Erik
  16 juli, 2009 at 10:50

  Får jag fråga hur många som inte har råd att betala 200kr for att vaccinera sig ? Samtidigt säljs flest det i Sverige rekordmånga charterresor och annat lyx, det går inte ihop. Så mycket snack om låtsasfattiga i ett av världens mest välmående länder. Men det är nog det som är problemet: vi har det för bra i Sverige och är troligen världens mest gnälliga folk. Jag skäms.
  Och vilka påhopp om östermalmare, överklass och annat i inlägget… Tror folk på allvar att borgerliga regeringen arbetar så ? Hur lyckas ni knyta det till vaccinering? Fascinerande.

  • 16 juli, 2009 at 11:41

   Får jag fråga hur många som inte har råd att betala 200kr for att vaccinera sig ?

   Du tror inte att det finns arbetslösa småbarnsföräldrar med fyra ungar?

   Samtidigt säljs flest det i Sverige rekordmånga charterresor och annat lyx, det går inte ihop.

   Hur många arbetslösa har råd att ta familjen på en charterresa?

   Och vilka påhopp om östermalmare, överklass och annat i inlägget…

   Du är bara avundsjuk på Östermalmare och Djursholmsbor. Vissa från avgrundshögern agerar som deras försvarare av pur längtan att själva höra dit. Själv är du säkert en fattig student som tvingas jobba extra på nätterna för att kunna fortsätta plugga…

 5. Anders
  16 juli, 2009 at 11:47

  Gud vilka idioter det finns! Hur står du ut Jinge?

  • 16 juli, 2009 at 12:20

   Du ser inte det värsta Anders… :-)

 6. Johnny
  16 juli, 2009 at 12:41

  Härligt.. Ännu ett bevis på hur många i detta landet som inte har nån verklighetsförankring.. ”får jag fråga hur många som inte har råd att betala 200kr för att vaccinera sig” Jo erik så är det, det FINNS fattigdom i SVERIGE.. Fruktansvärt trött på dessa blinda högertuppar som lever i total förnekelse. Wake up and smell the coffee!

  ”låtsasfattiga” (ännu ett osympatiskt borgerligt begrepp att lägga till svenska ordlistan tro??) :/

 7. Styvbard Hårdnacke
  16 juli, 2009 at 13:14

  Ja kaffe ja…men högern har alltid haft korkade åsikter,rentav inhumana!

 8. Johannes
  16 juli, 2009 at 13:42

  Kul! En liten Erik -uppvuxen på pappas pengar- tror att alla svenskar åker på charterresor. På något sätt är det nästan vackert med så renodlad enkelspårighet.

 9. Gripen
  16 juli, 2009 at 14:16

  Erik jag vet många familjer som inte har 200 kronor över till ett vaccin och ingen av dem spenderar 1000 tals kronor på charter resor.

  Jag vet bran som kommer tillbacka efter sommarlovet och ljuger om deras fantastiska semester så de inte ska bli mobbade av sina klass kammrater.

  Jag vet arbetslösa utförsäkrade utan barn som inte kan avstå 200 kronor för hyran äter upp 80% av deras bidrag och det finns inge billigare hyreslägenheter att få tag på.

  Jag vet studenter som inte har 200 kronor att avvara och nej de dricker inte öl och går på party varje vecka.

  Och jag har inte tagit upp alla sjukskrivna eller de som har fallit igenom systemet totalt.

  Men vad jag vill säga är att det finns många som har det riktigt tufft ekonomiskt och dessa ökar i snabbt tempo och den borgliga regeringen har inte hjälpt dem ett dugg eller ens försökt att sakta ned hur många som kommer i denna situation.

 10. H2
  16 juli, 2009 at 17:11

  Svd skriver ”I det avtal som skrevs för tre år sedan åtog sig landstingen att stå för hela kostnaden.” Alltså är det i först hand en landstingsfråga och inte en regeringsfråga.
  Dock är frågan öppen om och i såfall hur mycket varje patient skall betala. En patient som redan via skattesedeln betalat för sjukvård.

  OM vaccinet minskar antal allvarliga sjukdomsfall är landstinget en vinnare. Kostanden att behandla en patient i respirator får man många doser vaccin för.

  Influensan kostar individen mycket, men också arbetsgivaren drabbas av problem.

  Ansvariga arbetsgivare bör alltså betala vaccineing för sina anställda, landstinget för barn och arbetslösa.

  Åtminstone kommer dom som jobbar för mig erbjudas gratis vaccinering

  • 16 juli, 2009 at 17:19

   I det här fallet så har staten bestämt om vaccineringen, det borde räcka med personalkostnaderna för landstingen.

 11. Mandolini
  16 juli, 2009 at 18:35

  Nu är det dags att folk slutar bli skrämda av masshysterin kring svininfluensan!
  Detta är inget annat än ett sätt att skrämma befolkningen till att trycka in vaccinationer i befolkningen!
  Tänk efer själva innan ni trycker in skiten i er och ERA barn.
  hur f… kan dom godkänna en vaccination efter bara några månader, utan riktiga tester? Medans en annan medicin tar 10 till 15år att utveckla.
  man brukar i ett par år testa vaccinationer/medicin på djur först o sedan på människor tills en vaccin eller medicin får komma ut på marknaden.

  Nej tack doktorn, jag tror jag skippar den sprutan!

  • 16 juli, 2009 at 18:59

   Skyll dig själv!

 12. Linnea
  16 juli, 2009 at 20:21

  Men snälla Mandolin, influenza vaccin är ju ändå standard nu för tiden. Att det är en annan variation på influenzan gör den ju inte betydligt mer farlig. Framtagningsmetoden och ”delivery” är redan testat och bedömt att vara så säkert som det kan bli.

 13. Mandolini
  16 juli, 2009 at 21:06

  jag vaccinerade mig en gång mot influensan det var för typ 2år sedan och jag blev mer sjuk av vaccinet än vad jag annars brukar bli av att drabbas av influensan som varje höst o vinter drabbar oss.
  när jag brukar drabbas av influensan så har jag alltid varit sjuk i ungefär en vecka o sen har det alltid gått över men när jag en enda gång provade på influensa vaccin för 2år sedan så blev jag så sjuk att jag hamnade på sjukhus o fick vara hemma i en hel månad från jobbet.
  gick ner 10kg o såg helt bedrövlig ut men inte alla på jobbet reagerade så på influensa vaccinet det var bara jag o tre personer till om jag kommer ihåg rätt.
  sedan dess har jag aldrig vågat vaccinera mig mot influensan.
  sen att det skulle vara farligt att inte vaccinera sig så kan jag säga så här att självaste livet är farligt.
  företaget jag jobbar på bjuder alltid på vaccinet o de gör det säkert den här gången också.

 14. 17 juli, 2009 at 04:18

  Men tänk Jinge, om Reinfeldt har information som vi inte får och om det är därför han inte säger något om influensan?
  Jag är nämligen rätt övertyga om att han har raka rör till läkemedelsindustrin, vad det nu kan innebära i det här fallet.

 15. Kurt
  18 juli, 2009 at 07:26

  ”de flesta vaccinkontrakt har en klausul som tillåter dem att bryta avtal under extraordinära omständigheter, som hälsokriser.”

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3222191.svd

  Vad är avtalen då egentligen värda?

  • 18 juli, 2009 at 08:06

   Ingenting om man inte har en egen produktion…

Comments are closed.