Reinfeldt och Borg vann, (S) går under


Idag blir det nog fest i moderaternas partilokal i Gamla Stan, man tycks vara på god väg att krossa det Socialdemokratiska arbetarpartiet – för gott. Idag gick Ylva Johansson ut på sin blogg och satte den sista spiken i (S)-kistan.

Ylva Johansson: ”Förtroende är en färskvara som kan raderas på nolltid men som det tar en evighet att bygga upp. Mitt parti når nu, i mätning efter mätning, inte högre än 25 % av partisympatierna. Ett allvarligt underkännande av socialdemokratin och av vår partiordförande.”

Hon väljer att inte nämna den som var ordförande när (S) förlorade regeringsmakten, en ideologiskt vilsen Göran Persson. Han efterträddes av en Mona Sahlin som var vilse på alla plan, inte bara politiskt. Hon nämner inte heller sig själv, hon har varit en framträdande socialdemokrat i många år och haft flera roller i tidigare socialdemokratiska regeringar, men det talar hon tyst om.

Själv inser jag att partiet nu har kommit så långt ut på kanten att Juholts roll i partiet borde vara över inom kort, men problemet för det svenska folket att allt internt bråk, och all strid om makten, gör att partiet inte har någon chans i valet 2014, och får borgarna styra i ytterligare en mandatperiod så kommer de att montera ner Sverige till sista skruv och mutter.

Ska några efterträda moderaterna så krävs det antagligen helt nya konstellationer bland de existerande politiska partierna, och jag vet inte ens hur det ska se ut. Det enda jag vet är att de stora vinnarna på allt dribbel och allt tjafs inom Socialdemokraterna är Reinfeldt och Borg. De har på olika sätt underblåst en existerande konflikt inom (S), och dessutom fått med sig den borgerliga pressen och utöver den även – Aftonbladets ledarsida.

I nuläget undrar jag om inte LO borde sälja även den till Shibstedt, vill man inte utnyttja den så kan man lika gärna sälja ut den. Vi behöver en helt ny vänster i Sverige, och det är bara att inse att Socialdemokraterna aldrig kommer att bli en del av en sådan. Det är tråkigt eftersom (S) har haft ett antal kloka personer inom partiet tidigare, men nu tycks samtliga drabbats av någon slags intellektuell härdsmälta. Doktorn beklagar men patienten dog..

it Andra om: , , , , , , , , , , , , ab1 svt sr svd1 dn1 ex gp


28 svar till “Reinfeldt och Borg vann, (S) går under”

 1. Problemet inför valet är att med nuvarande siffror så skulle M+FP tillsammans med MP ha majoritet även om både C och KD åker ur. S+V+MP är dock inte i närheten av att få egen majoritet.

  Känns som att man lika bra kan rösta på Kalle Anka partiet nästa val…

  • Så du förändrar ditt sätt att rösta därför att du läser en opinionsmätning.

   Du ger väldigt mycket makt till opinionsbildarna och sätter åt sidan ditt eget tänk och tyck.

 2. Jag tror socialdemokraternas kris är rent symptomatisk med det svenska samhället som likt det mesta påverkats av tankar från andra sidan Atlanten. Där ses liberaler som vänster (och har oftast också tankar om social välfärd), våran undfallenhet och ständiga anpassning efter ”de andra” har också gjort att vi numera saknar ambitioner. Saknar man andra ambitioner än att sänka skatter och privatisera så mycket som möjligt så kommer man bara så långt. Politikerna har ofta mycket svårt att sätta sig i andras situationer, vilket jag finner väldigt konstigt.

  Det finns många fina människor inom det socialdemokratiska partiet, men det är nog så att det oftast är de makthungriga som tar sig framåt i den inre hierarkin. Såna som Göran Persson. Att socialdemokraterna varit det landsbärande partiet så länge har också gett dem en ”upphöjd” position, där man tagit folkets lojalitet för given. I all min korrespondens med moderater och senare även ”alliansmedlemmar” har jag dock aldrig mött särskilt mycket empati för folk i nöd annat än omsorgen om skattesänkningar. Detsamma kan jag inte säga om socialdemokrater jag mött som ofta tycks värna en tanke om solidariskt betalda skidbackar, rekreationsstråk, fritidsgårdar och annat som skapar mera trygghet och gemensamhet i samhället. Istället ser jag i moderaternas värld att allt är avgiftsbelagt. Skidspåren, vägarna, osv. Ja ALLT som vi nyttjar idag utan att ha en tanke på att det är bekostat av våra skattepengar! Tänk efter! Det finns många saker i samhället du och jag nyttjar som egentligen kostar pengar. Brandkåren, snöröjningen…

  De allra rikaste värnar om att skapa ett avgiftssamhälle, för det är mycket billigare för dem. De värnar sina rikedomar på bekostnad av din och min utveckling.

  Suck! Bara idag kom jag i diskussion med en jag känner som tycker Borg och Reinfeldt är så ”käcka”. Tyckte inte det var särskilt kul, när jag vet precis hur falska de kan vara, men då verkar det vara som media i Sverige har blivit precis så ”oberoende” som FOX i USA är. Man kommer aldrig visa hela sanningen. Att oppositionen sedan slår knut på sig själva, så då känns det som politiken i Sverige i fortsättningen kommer att handla om hur stora de årliga skattesänkningarna blir och hur man bäst kan minimera trygghetssystemen för kommande skattesänkningar för de som arbetar och mår bra.

  Folk brukar tyvärr oftast gå väldigt ytligt idag. Ja! Vi kanske är ”mentalt handikappade”, men inte som Fredrik Reinfeldt menade utan att vi har blivit så lata och källokritiska att vi sväljer allt media skedmatar oss med. Den sovande glasögonprydde herren med bunden kontroll i handen framför tv:n som visas på omslaget av ”det sovande folket” är kanske inte så missvisande ändå?

  Som akademiskt utbildad vet jag vikten av källkritik där det är speciellt viktigt med kritisk granskning av makthavarna. När media i princip till 100 % istället kritiskt granskar oppositionen istället så är åtminstone mina ögon vidöppna.

  Är herr Borg och herr Reinfeldt perfekta? Om inte så är jag förundrad över medias totala lydnad under dessa två herrar!

  Vi som värnar demokratin får aldrig ge upp! Kritisera makten och sluta se dem som ”småmysiga”, det ville Göran Persson att vi skulle se honom som och det är precis det som Fredrik Reinfeldt vill att vi ska se honom som. Göran Persson och Fredrik Reinfeldt, kanske skolade i samma skola?

 3. Mycket ledsamt läge. Det finns de som säger att som det är på årets första dag kommer det att bli resten av året. Med det i huvudet känns det faktiskt inte som ett gott nytt år, mera som ett låt skiten ta slut nån gång… Kanske lika bra med ett världskrig eller något som kan skaka om allt i grunden. Inte för att jag önskar krig precis, men ska de här så kallade vinnarna fortsätta så blir det många förlorare i förlängningen.

 4. I Götet går (S) Thatchers fotspår och stänger nattklubbar när det blir för ”livat”.
  Dagens ungdomar utgår också idag från nattklubben som legitim mötesplats för bl.a. Politik.
  I Stobrittanien var Labour Party starkt emot deras motsvarighet till Rejvkomissionen, eftersom att den slog hårt mot ungdomarna och deras kultur. Tony Blair hade en tid kontakt med sossarna Oasis. Det bidrog till Blairs valvinst under 90-talet.
  Kolla på britterna och ta efter, (S)!

 5. Kanske kan man stycka upp Socialdemokratin och låta de grenar som har mest livskraft leva vidare? Det är nog bara en tidsfråga innan det sker. Socialdemokratin i den form vi ser idag är dödsdömt.

 6. Jag är själv rätt aktiv i kommentarsfälten bland s-bloggarna. Av det enkla skälet att jag vill ha bort alliansen och att S måste finnas med på det tåget. Men jag inser mer och mer att Juholt har en nästintill omöjlig uppgift, och då menar jag inte utifrån vad han utsätts för i pressen, även om det inte gör saken bättre, direkt. Spannet mellan höger- och vänstersossar är kolossalt stort, så stort att det är obegripligt att de alla företräder ett och samma parti. Kanske har det alltid varit så, men att striderna tidigare har tagits internt.

  Jag antar att Ylva Johansson nu vädrar morgonluft, hon vill antagligen två sina händer så att hon får finnas med när högerfalangen återtar makten.

  Det blåser nyliberala orkanvindar inte bara över Sverige, utan över hela världen just nu. Men förr eller senare kommer vindarna att vända.

 7. Du påpekar så riktigt en sak, men det är inte bara Göran Persson som är/var makthungrig i s-nomenklaturan. Thomas Östros, Pär Nuder, varför inte Mona. Det är det som är problemet, inte begränsat till ditt parti heller, men med en tradition av toppstyrning (minns de löjliga rådslagen?) och av att partiet är hela ens liv så blir brygden livsfarlig.

  För (s), men kanske för partierna sammanlagt när folket tar avstånd. Det var väl precis inga mjukisar som tävlade nyss inom (mp), och se på (kd) hur kristna de är och (v) hur solidariska de är.

 8. Det som gör mig misstänksam är Ylva Johansson bagatelliserar drevet mot Juholt- det sannolikt största mediadrevet i svensk presshistoria, som hela tiden matats av anonyma uppgiftlämnare inom s och hålls vid liv av utspel från socialdemokrater från Stockholm – det famösa sms-et, Östros i TV, Mona Sahlin i Eko-intervjun och nu Ylva Johansson. En slump?

  • Ylva Johansson är ju gift med tidigare finansministern Erik Åsbrink, som fick nytt jobb i somras som rådgivare hos USA:s största investmentbank Goldman Sachs.

   Man kan ju undra om det är just det gör henne ännu mera högervriden än tidigare?

   Det är inte utan att man blir urless på alla dessa makttokiga nyliberala sossar.

   Som föresten sålde och bolagiserade ett flertal statliga företag.

   • Ja, frågan är om Ylva Johansson klarar en bostadsgranskning – det var lite liv i pressen när Åsbrink fick sin lägenhet.
    Och nog är många sossar medskyldiga till utförsäljningar och överdriven tillit till marknaden. Skillnaden mot Juholt är att han är beredd att ompröva och påreglera. Därmed utmanas många starka intressen.

    • Sossarna tillhör ju fortfarande den politiska adeln, tror man
     och då kan det kanske kännas hårt att ”en katt bland hermelinerna” tagit sig
     bakvägen in till högsta ledningen.
     En Åsa-Nisse, fi donc!!!

     • I ärlighetens namn måste nog sägas att det finns en stark motsättning mellan stad och land inom partiet. Eller mer konkret, mellan Stockholmssossar och landsortsdistrikten.

      Denna beskrivning av motsättningen är egentligen mer korrekt än den ofta slentrianmässigt använda ”höger” och ”vänster” – även om det givetvis finns vissa ideologiskt skiljande inslag också (exempelvis vinstdriftdebatten, etc).

      Juholt betraktas förvisso som en Åsa-Nisse av många i Stockholmsfalangen. Tillmälet har dessutom använts flera gånger. Mest uppmärksammat av författaren Liza Marklund som förklarade varför hon inte skulle kunna rösta på Socialdemokraterna idag.

      • Jag raljerade något över hur ungdomar, med inget annat i ryggsäcken än ambitioner, sökte sig till SSU, för att via den kanalen nå snabbaste vägen till politisk framgång.

       Det är dom vi kan höra nu i debatten runt Håkan Juholt.

 9. Om (s) går under vore väl det bästa som kan hända för då slipper man reta sig på dem mer. Säja man för en arbetarpolitik men sedan gör borgarna och kapitalet till lags funkar inte, i alla fall inte för oss utanför 08-området….

  Jag säger som jag brukar säga det enda som kan rädda socialdemokraterna är att flytta partihögkvarteret någon annanstans i landet där de verkliga väljarna finns. Har pratat med flera företagare som tycker sossarna blivit riktigt bra men rösta på dem är ju helt uteslutet. När vi jobbare då inte heller känner igen oss längre i partiet är det ju också uteslutet. Jag tycker inte det är konstigt alls att det gått utför med med (s).

 10. Jag ser problemet med Socialdemokraterna att de är nyliberaler precis som moderater och resten av borgarna. Hur många ny liberala partier behöver man. Jag tror att en ny vänster behöver byggas upp från grunden, inga gamla reliker ska vara kvar. Social demokraterna är inte det parti de var, de har ingen framtids vision för de har köpt nyliberalismens löften med hull och hår. Vi ser en växande motstång globalt mot nyliberalismen och om vi fortsätter på den väg vi är nu så kommer våra gator bli blodiga för en revolution kommer. Inte för att är säker på vilken sida som kommer få momentum och stöd i kampen mot ny liberalismen. Det kan vara vänster krafter men också höger nationalister och fascister som också är fiender med nyliberalismen.

  Vi behöver bara titta på historien och från där kan vi se att förändringar och skiften in maktbalansen är oundvikliga och alla av dessa är inte till det bästa för gemene man.

 11. Tja, det är en total kris inom S, det kan ju ingen undgå att konstatera nu. Men VAD handlar motsättningarna om egentligen? Det MÅSTE ju handla om mer än Juholt som partiledare & person. Motsättningarna är uppenbarligen djupt politiska, det handlar om vart partiet skall gå, vilken fortsatt inriktning partiet skall ha. Och efter vad jag kan förstå så verkar de flesta nu ”ledande” partiföreträdare som yttrar sig i media förespråka en klar vridning av partiets politik mot den s.k. ”mitten” dvs en ännu tydligare anpassning till alliansregeringens nuvarande politik innebärande fortsatt nedmontering av allt vad trygghetssystem och social politik heter. Är det dithän Ylva Johansson och alla hennes meningsfränder inom anti-Juholtrörelsen inom S vill driva SAP? Tja, vad ser dom för framtid med detta? Ytterligare ett femte borgerligt alliansparti?? Blir inte detta något/några allianspartier för mycket?? Ok, driv S dithän, och Ylva Johansson och hennes meningsfränder kommer att för all framtid få nöja sig med max 15-20% av rösterna, om ens det? Och regeringsposter? Tja det blir då på Moderatpartiets nåder i så fall. Ylva och dom får ju för all del KANSKE EVENTUELLT”vara med och påverka” . Är detta framtiden för S??? Tja, kanske det bästa för S nu faktiskt vore en slutgiltig klyvning av partiet, så att partiet en gång för alla kunde frigöra sig från de destruktiva ”allianskramarna”.Tja, det är en total kris inom S, det kan ju ingen undgå att konstatera nu. Men VAD handlar motsättningarna om egentligen? Det MÅSTE ju handla om mer än Juholt som partiledare & person. Motsättningarna är uppenbarligen djupt politiska, det handlar om vart partiet skall gå, vilken fortsatt inriktning partiet skall ha. Och efter vad jag kan förstå så verkar de flesta nu ”ledande” partiföreträdare som yttrar sig i media förespråka en klar vridning av partiets politik mot den s.k. ”mitten” dvs en ännu tydligare anpassning till alliansregeringens nuvarande politik innebärande fortsatt nedmontering av allt vad trygghetssystem och social politik heter. Är det dithän Ylva Johansson och alla hennes meningsfränder inom anti-Juholtrörelsen inom S vill driva SAP? Tja, vad ser dom för framtid med detta? Ytterligare ett femte borgerligt alliansparti?? Blir inte detta något/några allianspartier för mycket?? Ok, driv S dithän, och Ylva Johansson och hennes meningsfränder kommer att för all framtid få nöja sig med max 15-20% av rösterna, om ens det? Och regeringsposter? Tja det blir då på Moderatpartiets nåder i så fall. Ylva och dom får ju för all del KANSKE EVENTUELLT”vara med och påverka” . Är detta framtiden för S??? Tja, kanske det bästa för S nu faktiskt vore en slutgiltig klyvning av partiet, så att partiet en gång för alla kunde frigöra sig från de destruktiva ”allianskramarna”. Tja, det är en total kris inom S, det kan ju ingen undgå att konstatera nu. Men VAD handlar motsättningarna om egentligen? Det MÅSTE ju handla om mer än Juholt som partiledare & person. Motsättningarna är uppenbarligen djupt politiska, det handlar om vart partiet skall gå, vilken fortsatt inriktning partiet skall ha. Och efter vad jag kan förstå så verkar de flesta nu ”ledande” partiföreträdare som yttrar sig i media förespråka en klar vridning av partiets politik mot den s.k. ”mitten” dvs en ännu tydligare anpassning till alliansregeringens nuvarande politik innebärande fortsatt nedmontering av allt vad trygghetssystem och social politik heter. Är det dithän Ylva Johansson och alla hennes meningsfränder inom anti-Juholtrörelsen inom S vill driva SAP? Tja, vad ser dom för framtid med detta? Ytterligare ett femte borgerligt alliansparti?? Blir inte detta något/några allianspartier för mycket?? Ok, driv S dithän, och Ylva Johansson och hennes meningsfränder kommer att för all framtid få nöja sig med max 15-20% av rösterna, om ens det? Och regeringsposter? Tja det blir då på Moderatpartiets nåder i så fall. Ylva och dom får ju för all del KANSKE EVENTUELLT”vara med och påverka” . Är detta framtiden för S??? Tja, kanske det bästa för S nu faktiskt vore en slutgiltig klyvning av partiet, så att partiet en gång för alla kunde frigöra sig från de destruktiva ”allianskramarna”.
  Det är så jäkla traigiskt att se hur högerfalangen ur partiet gör allt för att sabotera möjligheterna för dem som står upp för de riktiga socialdemokratiska värderingarna, vänsterfalangen som står för en politik som bygger på jämlikhet solidaritet och rättivsa.
  De som är mot privata vinstintressen inom vård, skola och omsorg och vill partiet skall återgå till att vara det parti S var innan högersossarna kidnappade partitoppen och totalsabbade folkets förtroende för partiet.
  Ylva Johansson är bara en i mängden av dessa högersossar som kommer fortsätta sabotera oss till vi upphört existera helt (om vi inte slänger ut dem…)

 12. kan inte S lära sig av Ron Pauls kampanj i USA? att använda internet, få igång gräsrötterna, sen kanske de kan ta några av mr. Pauls tankar med sig som t ex att öka friheterna inte att dra in dom?(med andra ord ta bort IPRED och FRA lagarna) sluta vara utomlands med trupper i länder som inte vill ha oss där kanske vore något med?

  • Jag tror knappast att ta efter galna högerextremister är rätt sätt, även om en galen högerextremist även den kan ha rätt några gånger på femtio år.

   • Ron Paul är verkligen ingen ’galen högerextremist’ utan tvärtom den vettigaste kandidaten USA har till presidentposten (Obama inräknat). Hans ekonomiska politik är förvisso helt galen men han har iallafall en vettig syn när det kommer till det miltära till skillnad mot ALLA andra presidentkandidater.

 13. Det verkar ju nästan helt klart att de (s) som driver klappjakten på HJ är mutade av rajrajs gäng. Förmodligen är de lovade guld & gröna skogar om de kan knäcka partiet så totalt att (m) får fullständig och oinskränkt makt. Tycker även att det påminner om processer i vissa diktaturer där man genom så kallat demokratiska processer till slut lyckats ge en ’ledare’ total och oinskränkt makt. Antagligen ser jag för många spöken mitt på ljusa dan, men det känns otäckt det här.

  Sedan finns ju en möjlig förklaring i det som Mat(s) Johansson i Blekinge framkastar, nämligen, med mina ord, att Stockholmsklanen inte accepterar någon utböling för att ta tag i deras gulliga lilla parti som de vill ta sönder alldeles själva. Han vill istället, klokt nog, ”…presentera en politik för väljarna som visar att det finns ett alternativ till det Sverige vi ser nu…”. Så det tyx finnas en och annan (s) kvar trots allt. Läs och lyssna på http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4886572

 14. Mediabransch-tidningen Resumé återger en intressant Ekot-intervju med Silberstein och Arenander, avseende Juholts upplevelser av hat och förakt från journalister under drevet:

  http://www.resume.se/nyheter/media/2012/01/02/joholt-kande-sig-hatad-av-journalisterna

  Båda två slår, helt förväntat, ifrån sig men Margit Silbersteins svar bekräftar en viktig tes. Hon säger att hon, vid en given tidpunkt, ”var övertygad om att han skulle avgå utifrån den bilden vi hade då”. Den övertygelsen delade hon förmodligen med rätt många journalister före det omskrivna VU-sammanträdet, som tog en oväntad vändning och resulterade i stöd istället för avsättande.

  För att förstå hela den processen är det nog viktigt att inse hur Juholts fiender inom partiet och journalisterna som deltog i drevet jobbade ganska tätt ihop under en tid. Kuppmakarna serverade medierna en smaskig avgångsskandal på silverfat, och journalisterna lät sig villigt enrolleras för att se till att det blev så.

 15. Det är tidsandans fel. Den är mera höger nu än någonsin förut. Vi förstår det inte men det är ett faktum att väldigt många vanliga människor verkligen gillar Reinfeldt och Borg och tycker att de gör ett finfint jobb. Nog kan även dessa människor se de uppenbara felen men de kopplar inte ihop vårdskandaler och finansskandaler med den regeringspolitik som faktiskt förs. Folk känner inte längre igen en vanlig socialdemokrat och när en sådan (Juholt) dyker upp tror man inte sina ögon och öron utan bara konstaterar att det naturligtvis inte ”går” att rösta på hans parti. ”Såssar” har ju länge varit ett skällsord hos den extrema överklassen, typ Öfre Östermalm, men nu används det flitigt även av arbetare, ungdomar och vanligt folk, i betydelsen ”okunnig, vilsen” … Detta är en tragik för hela vänstersidan i svensk politik.

  Juholt har förvisso ibland tvingats backa och ta tillbaks uttalanden men det beror på att han inte fått tillräckligt med stöd hos sina egna. Högersossarna har sett sin chans att bli av med en gråsosse så de har, precis som borgarna, ifrågasatt och förlöjligat … Intressant dock att när Reinfeldt/Borg tar tillbaks sina ”löften”, t ex den senaste löneskattavdraget, då är det ingen som kritiserar … Bara när Juholt tar tillbaks något. Vilket alltså beror på tidsandan.

 16. Det finns en ingrediens i diskussionen som har glömts bort och det är vänstersidans brist på en mediakanal som når ut både i stugorna och till bostadsrätterna på södermalm. Som det nu är, är samtlig media som vi matas med dagligen borgligt styrd. Resultatet som föreligger är ju därför inte alldeles förvånande. Borde det inte gå att ändra på det? Public service är ju inte ett alternativ längre eftersom de ju helt har missuppfattat sitt uppdrag och tror att för att vara oberoende har man rätt att bedriva opinionsbildning i den riktning man själv anser. Trots att deras lyssnare och tittare betalar dyra pengar för att få objektiv och allsidig information.

  Det är ett stort demokratiskt problem som jag ser det. Det finns alla skäl i världen att en objektiv och granskande media finns på plats och den finns inte i den storlek som behövs i Sverige idag.

 17. http://www.aftonbladet.se/ledare/article14164605.ab
  Nu får Borg och rajraj betala mer för lunchen på regeringskansliet, från 76 till 80 kr .
  För det är ytterst få krögar som sänker
  sina priser i takt med den lägre matmomsen.
  I stället blir det mera pengar i plånboken för krogägarna.Många av dem redan kända som riktiga
  lurendrejare som genererar svartjobb och annan kriminalitet, bla knarkförsäljning. Fler jobb till ungdomar får man leta efter, som regeringen trodde blir det nog inte många. Det var förövrigt redan lätt att få jobb på MacDonalds…
  Kan nu media lämna Juholt i fred ett tag och ägna sig åt de verkligt klantiga politikerna, moderutterna?

 18. …som regeringen trodde blir det nog inte många…”

  ska bytas ut mot
  i motsats till vad regeringen trodde så blir det inte så många