Reinfeldt godkände vapenfabriken


Dagens Nyheter berättar att det var Fredrik Reinfeldt satt ordförande på det regeringssammanträde som godkände att Sverige skulle bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. I beslutet som har nummer FO:2008/3004/MIL står det:

DN/Ekot: ”FOI bemyndigas vidare att under forskningsavtalet med berörd saudisk myndighet förhandla ett projektavtal om deltagande som konsult för att Saudiarabien självt ska kunna skapa en säker hantering av explosivämnen i landet utifrån svensk kunskap och svensk modell, samt att renovera och modifiera befintliga anti-tankvapen.”

Närvarande vid mötet var: Reinfeldt, Odell, Leijonborg, Larsson, Carlgren, Hägglund, Carlsson, Borg, Malmström, Sabuni, Billström, Tolgfors och Björling.

Det Tolgfors hävdade idag vid sin presskonferens var att det inte finns ett sådant avtal, detta trots att regeringen fattat ett beslut om ett sådant.

DN: ”Försvarsminister Sten Tolgfors (M) höll i dag presskonferens om det militära samarbetet med Saudiarabien.

– Det finns inget gällande projektavtal mellan länderna, upprepade Sten Tolgfors flera gånger under pressträffen där stämningen stundtals blev upprörd i samband med journalisternas frågor.”

Vad som är vad i detta är omöjligt för en lekman att lista ut, men det tycks i alla fall förekomma något slags förhandlingar i nuläget eftersom Tolgfors svarade Ekots reportrar om FOI ska få teckna ett projektavtal där de ska vara konsulter för en anläggning där man ska tillverka stridsdelar hettade stämningen till.

– Våra uppgiftslämnare säger att det är nära förestående, sade Ekots Bo-Göran Bodin.

– Den informationen har inte jag, hävdade Tolgfors och tillade – den senaste tiden har det pågått tekniska samtal på sin höjd.

Man kan konstatera att det är svårt att få grepp om vad som är vad i denna historia, men samtidigt känner jag mig rätt så övertygad om att media inte släpper taget som det ser ut nu. Det som är klart är i alla fall att regeringen gett FOI ett uppdrag att som konsult medverka till skapandet av en fabrik för tillverkning av sprängämnen för granater i Saudiarabien.

Vilka konsekvenser det ska få framöver återstår att se, men det vore konstigt om samtliga statsråd blev kvar på sina poster.

it Andra om: , , , , , svt1 sr123 ab12345 dn1234 svd12345


8 svar till “Reinfeldt godkände vapenfabriken”

 1. Jag vet inte om jag fattat rätt men något projektavtal finns inte. ÄN. Vid regeringssammanträdet fick FOI klartecken att gå vidare i förhandlingarna med det upplägg man hade presenterat (Tolgfors nämnde några begränsningar). Avsikten med att förhandla vidare är väl att i slutändan teckna ett avtal och de är väl snart framme där enligt Ekot.
  För ISP är denna fågel död eller vad man sa, eftersom FOI roll som konsult inte kräver exporttillstånd. Grontmij finns för övrigt i Riyadh. De har kontor där.

   • Ja, och vi får nog aldrig veta. Rätt smart upplägg egentligen. Regler är till för att kringgås som kapitalisten sa

 2. Vi är nu många som vill veta mer!
  Hur fungerar vapenexportkontrollen? Är det inte folkvalda parlamentariker som sitter där och är med på aktuella möten? Finns protokoll från deras sammanträden? Vad har de olika partiföreträdarna som sitter med där sagt vid dessa sammanträden? Hade dessa politiker möjlighet att stoppa hela affären? Resonerade vapenexportkontrollen att allt var OK eftersom det fanns beslut om samarbete redan år 2005?
  Vi vill ha fakta och inte hårdvinklad partitaktik!

   • Snacka om att de används som ”gisslan”. Tolgfors står och säger att ”partierna” är informerade och påskiner därmed att även V och Mp har gett klartecken till detta.

 3. Ja ja, ingen kommer att avgå,nästan alla är överens. Pengar är pengar även för alla som kan tänkas regera.

  Alla ”demokratiska” institutioner (och företag) läcker som durkslag,sedan är det bara frågan om hur blaskorna skall kunna ”bevisa” ”sanningen” så man vågar publicera,och att det inte drabbar ”fel” parti(er).

  Mitt tips:

  Det händer inget annat än att någon lägre tjänsteman får en ”annan uppgift”…

  • >>>Mitt tips:

   Det händer inget annat än att någon lägre tjänsteman får en ”annan uppgift”…
   <<<
   Håller nog på ditt tips. Men tänk om…