Reinfeldt godkände vapenfabriken

Dagens Nyheter berättar att det var Fredrik Reinfeldt satt ordförande på det regeringssammanträde som godkände att Sverige skulle bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. I beslutet som har nummer FO:2008/3004/MIL står det:

DN/Ekot: ”FOI bemyndigas vidare att under forskningsavtalet med berörd saudisk myndighet förhandla ett projektavtal om deltagande som konsult för att Saudiarabien självt ska kunna skapa en säker hantering av explosivämnen i landet utifrån svensk kunskap och svensk modell, samt att renovera och modifiera befintliga anti-tankvapen.”

Närvarande vid mötet var: Reinfeldt, Odell, Leijonborg, Larsson, Carlgren, Hägglund, Carlsson, Borg, Malmström, Sabuni, Billström, Tolgfors och Björling.

Det Tolgfors hävdade idag vid sin presskonferens var att det inte finns ett sådant avtal, detta trots att regeringen fattat ett beslut om ett sådant.

DN: ”Försvarsminister Sten Tolgfors (M) höll i dag presskonferens om det militära samarbetet med Saudiarabien.

– Det finns inget gällande projektavtal mellan länderna, upprepade Sten Tolgfors flera gånger under pressträffen där stämningen stundtals blev upprörd i samband med journalisternas frågor.”

Vad som är vad i detta är omöjligt för en lekman att lista ut, men det tycks i alla fall förekomma något slags förhandlingar i nuläget eftersom Tolgfors svarade Ekots reportrar om FOI ska få teckna ett projektavtal där de ska vara konsulter för en anläggning där man ska tillverka stridsdelar hettade stämningen till.

– Våra uppgiftslämnare säger att det är nära förestående, sade Ekots Bo-Göran Bodin.

– Den informationen har inte jag, hävdade Tolgfors och tillade – den senaste tiden har det pågått tekniska samtal på sin höjd.

Man kan konstatera att det är svårt att få grepp om vad som är vad i denna historia, men samtidigt känner jag mig rätt så övertygad om att media inte släpper taget som det ser ut nu. Det som är klart är i alla fall att regeringen gett FOI ett uppdrag att som konsult medverka till skapandet av en fabrik för tillverkning av sprängämnen för granater i Saudiarabien.

Vilka konsekvenser det ska få framöver återstår att se, men det vore konstigt om samtliga statsråd blev kvar på sina poster.

it Andra om: , , , , , svt1 sr123 ab12345 dn1234 svd12345

  8 comments for “Reinfeldt godkände vapenfabriken

Comments are closed.