Reinfeldt får mig att somna i soffan

Jag lyssnade på riksmötets öppnande på radio, och eftersom det som vanligt kändes lite segt så lutade jag mig lite i soffan, det skulle jag inte ha gjort, för samtidigt började Fredrik Reinfeldt tala.

Vi måste ta ansvar sade han, han menade att mode-
raterna alltid hade gjort just det, tagit ansvar. Men det har inneburit att de som redan har det bra ekonomiskt fått det ännu bättre ställt, de som har det sämst har fått det ännu sämre. Den ekonomiska ojämlikheten har ökat markant och idag, efter att han har varit statsminister i fem år, så har moderaterna rivit upp mycket av det som vi tidigare har kallat välfärd.

Hade jag tittat på det på TV så hade jag sett en man som sannolikt hade en mycket mörk kostym, troligen en slips i dämpad färg, kanske röd, kanske grön. Han fick mig att somna där i soffan genom att göra det han är bra på, bara genom att mala på och mala på. Ordet ansvar är hans mantra, jag frågar mig ofta vad det är för sorts ansvar. Det enda han är konsekvent i det är att försämra för dem som allra minst behöver försämringar och förbättra för dem som redan har det bra.

Månadsmärket i kollektivtrafiken har just ökat, när det gäller högkostnadsskyddet för sjukvård så kommer den att bli dyrare, likaså egenavgiften för läkemedel. Men att höja skatten för multimiljonärer och dem som äger fastigheter i Danderyd är inte aktuellt.

Själv vet jag inte, jag tycker att samhället har blivit bra så mycket kallare sedan Reinfeldt kom till makten. Allt mer av den offentliga verksamheten privatiseras, och vinsterna från skolor, privata vårdcentraler och liknande går ofta iväg till skattebefriade konton i Västindien. (forts nedan..)

Här i Stockholms län har vi fått Vårdval Stockholm, en av fru Reinfeldts käpphästar. Det betyder att vi inte längre kan välja var vi vill ha vård, den precisa motsatsen till namnet på reformen. Jag vill personligen ha en doktor som är anställd av landstinget, men det får jag inte. Jag hänvisas till en privat klinik som ägs av familjen Wallenberg och deras Investor AB. Och när det gäller de specialistläkare jag träffar så har det varit i princip en ny läkare varje gång jag besöker det vårdföretag som är mitt enda alternativ. Det är mitt enda val i dessa vårdvalstider.

Som hjärtpatient är man inte speciellt uppkäftig, även om jag tror att vårdgivaren tycker att jag tillhör de mest bråkiga. Skulle verkligen Fredrik Reinfeldt mena att han tar ansvar så skulle han på egen begäran avsluta sitt uppdrag som svensk statsminister. Det kommer han inte att göra, därför faller ansvaret på oss andra. Valrörelsen 2014 måste bli den bästa vi gjort i mannaminne.

it Andra om: , , , , ab1 ex1 dn svd1 svt ekot

  8 comments for “Reinfeldt får mig att somna i soffan

Comments are closed.