Reinfeldt, ansvarig för elpriserna

Vi är många som har konstaterat att elräkningarna numera har tappat all vett och sans, många husägare drabbas av sömnsvårigheter och en del tvingas faktiskt att gå från gård och grund. Samtidigt med detta så tjänar kraftbolagen enorma summor, ett trick som de genomfört med stöd av den förra regeringen, och som fulländats av den sittande.

Vi är många som gnällt på Maud Olofsson, precis som om hon har något att säga till om. Det har hon inte, makten finns hos några få moderater i regeringen, främst Reinfeldt och Borg. Det finns nämligen inget som hindrar att de ger Vattenfall AB order om att ändra sina priser så att man tar ut den faktiska kostnaden plus tjugo procent för att täcka företagets kostnader i övrigt. Det skulle innebära att vattenkraften kostade omkring 10-12 öre per kilowatt och kärnkraften det dubbla.

Vattenfall AB är ett statligt ägt bolag, och tidigare hade vi Europas billigaste elpriser, idag har vi Europas dyraste. Ett problem i sammanhanget är förstås att överpriserna träffar fattig som rik. En pensionär som bor i sitt gamla torp betalar lika mycket per kilowatt som moderaterna i Danderyd, detta trots skillnaderna i resurser. Det är en skandal av stora mått och den som säger att regeringen inte har den makten ljuger.

Nu kommer det troligen att bli en valfråga 2014, men som vanligt så kommer väl högerpartierna med något förslag. Låt mig gissa, en prissänkning på 50 procent som införs årsskiftet 2013-2014?

Rimligen så borde vi göra likadant som folket i länderna i Mellanöstern, vi borde gå man ur huse och skrika och vråla utanför Riksdagshuset varenda dag som det pågår samman-
träde där. Då de dagliga demonstrationerna samlar 3-4000 personer så kommer mannen med hundögon få extra sorgsen uppsyn, men då kommer regeringen tvingas att agera.

it , , , , , ab12 ex1 svd12 dn1234 Läs också: lasse, 1, zaramis, 1, annarkia, pamflett, k&å, 1 gester

  11 comments for “Reinfeldt, ansvarig för elpriserna

 1. 21 februari, 2011 at 12:27

  När fastighetsskatten var på tapeten påstods det att den drev folk från hem trots att jag tror inga sådana fall bevisades. Men hur är det med elpriset, finns det bevisade fall där? När det tjoades om fastighetsskatten tänkte jag att ”skatten är ju inte den enda kostnaden för ett hushåll” och samma sak måste väl gälla elpriset? Man bör väl kolla hela hushållsbudgeten för att veta vad som eventuellt kan vara tokigt? Det kanske inte är lämpligt att åka på semester till Thailand om hushållskassan är klen och andra saker måste betalas också? (Därmed inte sagt att elpriset inte bör sänkas, bonusgubbarna sparkas och hela branschen ställas under demokratisk kontroll – socialisering med andra ord!)

  • 21 februari, 2011 at 13:03

   Jaså, du har blivit moderat? Ja, sånt har ju hänt förr. När månadskostnaden för elen stigit åtta tio gånger summan för tio år sedan så märks det. Ja, jag har läst artiklar om folk som fått sälja huset för att elpriserna har gått upp, tydligen inte du.

   Vad är det som gör att du försvarar ett elpris som är tio gånger högre än vad det kostar att producera denna el ??

   Varför försvarar du högerregeringen? Har du gratis el eller ??

 2. Gösta Berling
  21 februari, 2011 at 13:45

  Enligt nätomröstningen i AB ville 96% att elmarknaden skulle regleras. Men jag tror dessvärre inte att det innebär att 96% är socialister … Men även sansade borgerliga inser att det finns vissa sektorer som bör vara reglerade genom samhälleligt ägande.

 3. moe
  21 februari, 2011 at 19:08

  Maud Olofsson kan komma med ännu flera elsparartips? Stearinljus istället för att tända lampan? Laga mat på ved? Varför tar man inte på sig tjockt med kläder för att sen stänga av värmen? Underbart;)

 4. Per S
  21 februari, 2011 at 20:52

  Har du photoshoppat Reinfeldt? Nog vet jag att han har högt pannben, och kal hjässa, men personen på bilden är helt orimlig. Om han verkligen ser ut så, kommer han att bli anfader till en ny linje bland primaterna.

  • 21 februari, 2011 at 21:07

   Nope, å andra sidan har han huvudet lite framåtböjt så perspektivet luras nog lite…

   Reinfeldt

   Denna verkar väl mer lik? Som han är i verkligheten sas… :-)

   (Jag har klurat på att photoshoppa lite och ge honom en Elvisfrisyr…) Eller kanske Beatles…

   • Per S
    21 februari, 2011 at 22:30

    Jag skulle nog allra helst vilja se honom med en Tintin-tofs… :-)

 5. Stefan
  21 februari, 2011 at 22:37

  Knappast kommer det bli billigare med el. Att staten skulle blanda sig i är knappast troligt. SBAB gjorde det enbart för att etablera sig. När det var gjort så sålde ju staten SBAB. Vattenfall är ju etablerade så de behöver inte sänka priser. Vattenfalls vinst går tillbaka till staten så det är väl något men de andra bolagen suger ut resurser från Sverige. Det är som att vissa länder exporterar olja och importerar bensin.

 6. Joakim
  23 februari, 2011 at 03:08

  studera reglerna för kommenterandet! Bränn halmgubbar på andra ställen, inte här! / Jinge

Comments are closed.