Regeringens jobbskatteavdrag en Flopp


Högerregeringen har länge talat om att det s.k. jobbskatteavdraget är till för att stärka motivationen hos unga arbetslösa för att satsa extra mycket på att skaffa sig ett arbete. Det är ett till stora delar utsiktslöst projekt eftersom utan-
förskapet ökat med 70 000 under den sittande regeringens tid, och vad värre är – målgruppen känner inte ens till jobbskatteavdraget, hur ska det då få någon effekt?

Rapport: ”Regeringen hoppas att de 70 miljarder som jobbskatteavdraget kostar på sikt ska göra att 90,000 personer att söka sig in på arbets-
marknaden. Men bland dem utan arbete känner bara tre av tio till jobb-
skatteavdraget och bland unga upp till 24 år vet bara två av tio vad det är.

Oppositionen tror inte att jobbskatte-
avdraget leder till att fler personer söker jobb. De har flaggat för att bara steg ett och två av jobbskatteavdraget blir kvar vid en röd-grön valseger.

-Det är tydligt att utanförskapet har ökat med 70 000 personer under de år som regeringen har lånat till skattesänkningar, säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Öströs till Rapport.”

Eftersom regeringen lånat ihop pengar till dessa skattesänkningar så är det lätt att misstänka att man inte alls haft någon avsikt att stimulera de arbetslösa. Det har snarare handlat om att göra plånböckerna tjockare hos dem som redan har ett jobb. Tanken bakom detta är antagligen att på det sättet få dem positivt inställda till regeringen så att de gör om samma misstag även den 19 september 2010.

Och vem vet, Reinfeldt skrev i sin bok att svenskarna är mentalt handikappade vilket bevisades genom förra valets resultat. Men är de så störda att de går på bluffen en gång till? Opinionsmätningarna tyder inte på det faktiskt…

intressant Tags : , , , , , , ab dn svd t


12 svar till “Regeringens jobbskatteavdrag en Flopp”

 1. Välfärd som ex sjukvård och äldreomsorg är inte gratis. Med alliansens politik finns snart inga skattekronor kvar att finansiera en välfärd för alla. Då får vi betala mer ur egen ficka. Några kommer att ha råd medan andra får vara utan omsorg. Det MÅSTE väl alla förstå?!

 2. Undra varför inte oppositionen lyfter fram det nya slavsamhället?
  Det är så att de som är arbetslösa och i fas 3 bjuds ut till företag och föreningar och utan rättigheter som anställd.
  Företagen och föreningarna får ungefär 700 kronor dagen per huvud, de får alltså betalt för att folk jobbar hos dem.
  Fas 3:arna får ca 270 kr/dagen och får t.ex. inte söka nytt jobb på arbetstid utan ska göra det på sin fritid.
  Själv har jag både sluta köpa second hand på RK eller ge bidrag eftersom de utnyttjar svenska folket.

  • ”Undra varför inte oppositionen lyfter fram det nya slavsamhället?” – För det existerade innan också, Christer W. Jag hade praktik-jobb 2004 och 2005, det var inte särskilt välbetalt kan jag säga (800kr mer i månaden jämfört med soc, för heltidsarbete jämfört med att sitta på vuxendagis och surfa 3 timmar om dagen). Det är SAP som började med det och det kommer inte att ändras efter 2010.

 3. Citat från Erixons blogg:

  Hushållen har ökat sparandet med 400 procent
  torsdag 26 mars 2009 · 19:00

  En förklaring till den snabbt fallande konjunkturen är att finanskrisen fått svenskarna att hålla igen med konsumtionen för att istället spara, rapporterar E24

  Hur kan de då tror att jobbskatteavdraget skall leda till mera jobb? Dessutom vill de tydligen fortsätta på inslagen linje!
  Ännu ett försök att köpa röster är väl det som ligger närmast tillhands

 4. Det enda regeringens s.k ”arbetslinje” har bidragit till är ett gapande utanförskap, främst hos de unga.
  Flera har begått självmord på grund av att de inte längre klarat ekonomin.

 5. Sara G: Enligt de kontakter jag har haft med självutnämnda borgare och riksdagsledarmöter av högertyp, är det ”beklagligt” att folk begår självmord, men dessa människor har inte förstått innebörden i den ”förlamning” man får av att vara beroende av staten för sitt uppehälle. Dvs den s.k. ”arbetslinjen” som herr Reinfeldt förespråkar för det mentalt handikappade svenska folket går ut på att människan i grunden är lat och vill helst få stekta sparvar flygande rakt i munnen.

  I Reinfeldts värld är alla dödstal bara en bekräftelse på svenska folkets bortskämdhet. dvs om man inte behöver leva på en toalett under sin praktik så ser han det som tillräckligt.

  Jovisst finns det andra länder med högre fattigdom, och där man ofta får bo i hopplockade skräphus. Men frågan är då om dessa länder är bättre än Sverige?

  Min erfarenhet av människor som lever på svältgränsen är att man av panik är beredd att göra vad som helst för att klara att få mat på bordet. All utbildning och kompetensförhöjning är bortom räckhåll eftersom allt det kostar pengar, pengar som den fattige saknar. Med absolut fattigdom kommer kriminalitet på posten där somliga är beredda att göra precis vad som helst för att slippa hungra. De som har makten kommer att höja trösklarna för folk eftersom de till varje pris hellre ser till att själva ha det bra. Ingen vill hamna i fattigkvarteren.

  Folket i fattigkvarteren har lägre social rang eftersom det förutsätts att de inte kan försörja sig själva och markpriserna går ned. Nyliberalismen är skadlig.

  Men våra förespråkare fortsätter säga ”ska du förvänta dig att få….”, när problematiken inte är att människor behöver behålla mera av sin lön. Jag betalar gärna skatt för att slippa oron för att kastas ut i den nyliberala verkligheten när jobben försvinner till Kina

 6. Inte ens kungen anser att vi vanliga lata och mentalt efterblivna svenskar, ( Reinfeldts språkbruk) ska ” ska förvänta oss stekta sparvar i munnen.” Dessa förmenta sparvar är enbart förbehållna de kungliga, ”den nya adeln”- sossarna, riksdagsmännen och andra förmögna och nyrika typer.
  Jag börjar verkligen förstå begreppet ”att suga på ramarna.”

  • Vilka ”man” är det du åsyftar, Tom? Det är väl ett rättvist samhälle vi vill ha, inte ett som enbart gynnar Reinfelds kompisar och låter fler och fler bli hemlösa och utan rättigheter?!

 7. Det blir inga större skillnader om de rödgröna vinner valet. Tyvärr!

  Facit får vi inom en när framtid, det blir the same game as Obama. :(