Regeringens försöker undkomma FAS 3Eftersom regeringen går mot ett bakslag om FAS 3 så har man backat. Alla ska kunna få en arbetsmarknads-
utbildning om man tror att det kan leda till ett arbete, en sista minuten-lösning från Reinfeldt & Co.

För de rödgröna partierna driver en linje om att helt stoppa FAS 3, något som i så fall skulle bli regeringens största bakslag eftersom Sverigedemokraterna tänker rösta med de rödgröna när frågan kommer upp i riksdagen.

DN: ”Det är Arbetsförmedlingen som tillsammans med deltagaren i fas 3 som ska bedöma vilken utbildning som är lämplig och hur lång den bör vara, skriver regeringen i ett pressmeddelande på tisdagen.”

Jag kommer att tänka på nyval när jag ser att regeringen börjar bli desperat. Hur länge Sverige ska kunna regeras när regeringen går från nederlag till nederlag för-
står jag inte. Det förslag de nu kommit med är visserligen en förbättring, men desperationen är tydlig. Man rättar en punkt av den berättigade kritik man fått, och hoppas därmed att man slipper ett nederlag i Riksdagen. Jag tror att man misslyckas, snart börjar det säkert ropas på nyval, det är min gissning.

it Andra om: , , , , , , ab dn12 svd ex sr svt gp Läs oxo: jonas röda-b erik annarkia 1 bitte pamflett k&å


13 svar till “Regeringens försöker undkomma FAS 3”

 1. Detta är sämsta sortens politiska spel. Just nu, sammanträdet började kl 11, sitter Arbetsmarknadsutskottet och behandlar utskottsinitiativet från S; V och Mp.
  En förändring under galgen? Värre. Mycket värre.

 2. Det är helt klart ett desperat försökt att putsa upp en liten detalj i ett helt felkonstruerat FAS-3.
  Den här ”möjligheten till arbetsmarknadsutbildning om det leder till jobb” innehåller fortfarande stora frågeställningar. Som vad finns det för ”arbetsmarknadsutbildningar”? Det finns i princip inga sådana för de som idag befinner sig i FAS 1 och FAS 2 och som redan nu ”har rätt till det”.

  Det krävs i så fall stora satsningar på relevanta utbildningar som är öppna och tillgängliga för de i som befinner sig i FAS 3 och som direkt är kopplade till behovet på arbetsmarknaden. Utan en sådan satsning blir det ett slag i luften.

  Man måste också komma ihåg att en stor del av de som befinner sig i Fas 3 är över 50 år och behöver mer en en snabb ”uppdateringskurs” för att bli konkurrenskraftiga i ett helt nytt yrke på en ny arbetsmarknad.

  Resultatet av denna halvmesyr till reträtt från Alliansens sida kommer inte att leda till mycket och då den skall avslutas och utvärderas vid årets slut är det stor risk för att man kommer att hävda att oppositionens krav på utbildning inte hjälper.

  Det grundläggande felet i Fas 3, att utförande av många gånger helt meningslösa arbetsuppgifter ger låg ersättning åt den som utför dom men ersättning åt den som får den utförd, ligger fortfarande kvar.

  • Helt rätt,en manöver för att visa ”handlingskraft” men man saknar den berömda ”verktygslådan”.

   Pannkaka blir det dvs inget händer för den enskilde medborgaren i Fasorna.

   (Dessutom hade Hillevi mage att kräva oppositionen på lösningar! Vem är det som har regeringsansvaret?)

 3. Det återstår väl att se om SD är såpass dumma att de låter lite tomma fraser med illa definierade termer vara nog för att behålla massor av människor i statligt slaveri.

 4. Hoppas dom kör över Borgarna så att Fas3 försvinner för gott.Och det stämmer som Peter L här skriver att:

  ”Man måste också komma ihåg att en stor del av de som befinner sig i Fas 3 är över 50 år och behöver mer en en snabb ”uppdateringskurs” för att bli konkurrenskraftiga i ett helt nytt yrke på en ny arbetsmarknad.”

  Man skall komma ihåg att dom här 50 plussarna inte ”bara” behöver uppdateras till eventuelt till ett nytt yrke,dom flesta behöver också konturnuerlig Läkarvård efter att ha jobbat med kanske tunga jobb tidigare i sina liv.
  Jag tog upp just detta med min Läkare och han föreslog att det enda som passade mig i så fall skulle vara att jag försökte få jobb som Parkerinsvakt!

 5. De två mest missbrukade orden i Sverige:

  1. Arbete (”arbets”linjen)
  2. Utbildning (för arbetslösa: AMS-kolyma)

  Arbetslösa ska få ”utbildning” istället för FAS3. Har den hörts förr? Jodå, i ca 20 års tid. ”Utbildning” för arbetslösa kan vara innehållet i FAS3 rakt av (om man snabbt döper om åtgärden till kompetens-garanti), det kan vara att måla redan målade stolar, gräva gropar för att sedan skotta igen eller så att moppa badrumskorridorer & märka biblioteksböcker för datoriserad utlåning under försäkranden att ”detta skulle aldrig göras annars!!”. Det kan vara vadhelst som myndigheten säger. Och samverkan(!) mellan den ”intagne” & AF brukar vara ganska enkelriktad ”kommunikation”: klienten gör det klienten blir tillsagd om han vill äta & bo, capish. I blaskorna får man intrycket att det är två jämbördiga parter som leende möts för att diskutera en gemensam affär båda drar nytta av & där alla när som helst bara kan lämna bordet om samtalet tar en obehaglig, repressiv spinnhus-riktning. Tycker mig också minnas svullet snack från 2006 att den nyvalda alliansen själv VILLE BLI BEDÖMD FÖR HUR DEN LYCKADES FÅ FOLK I ARBETE, DET VAR HUVUDUPPGIFTEN. Men det var då det…

 6. Detta har dom bäddat för omsorgsfullt, hur dj-a korkad får man bli egentligen, detta och sjukförsäkringen kommer bli det som skickar borgarpacket in i den politiska historiens mörker.

  F-n vad SVT verkar vara på hugget just nu, känns nästan lite som en uppvisning gentemot regeringen av vad dom är kapabla att ställa till med. :)

 7. Det som har hänt är att ”utanförskapet” fått en skarpare profil
  och påminner
  starkt om tider då resurssvaga männniskor såldes på auktion för
  lägsta pris.
  Det enda som skiljer är att priset till köpare är fastställt
  – till 5000 kronor.

 8. Deltagande i arbetsmarknadsåtgärder är frivilligt och kan därför ej betraktas som slaveri. Den som inte vill delta i FAS3 kan ju hoppa av.

  • Ja du kallekula!
   Om du inte har något emot att bo i en Buske så kan du ju naturligtvis skita i varenda åtgärd som finns!?

 9. Hur menar du att Sossarna samarbetar med SD i det här fallet? Samarbetar man när man röstar likadant? I så fall har SD ”samarbetat” med regeringen i nio fall av tio.
  Ska de rödgröna rösta emot sina egna förslag så fort SD säger att de tänker rösta för dem? Och varför gäller i så fall inte det Moderaterna?

 10. Sedan kan man fråga vad blockpolitiken är bra till i slutändan. Den har om något förstört praktiskt taget alla de gamla partierna genom att tvinga dem att mutera till en homogen politiklös massa.

  Bättre att bara rösta på det man tror väljarna vill ha och låta de andra partierna göra detsamma.