Regeringen struntar i Integriteten, förstås..


Nu börjar man från regeringshåll tala om att olika organ inom säkerhetstjänsten ska byta information ”vid behov”, upplysnigar som rör enskilda svenska medborgare. Detta trots alla löften om motsatsen, minns t.ex. diskussionerna runt FRA.

DN: ”Nu lägger regeringen fram Sveriges nya strategi mot terrorism… …Ett nytt tänkbart grepp kan vara att vid behov tillåta informationsutbyte mellan Säpo, Must och FRA som i dag hindras av reglerna om sekretess och behandling av personuppgifter, skriver Svenska Dagbladet.”

Det har varit det som alla har varnat för, en upp-
luckring av de lagar som har utvecklats under Store-
brorssamhället, en utveckling som startades under Bodströms tid som justitieminister, men som alla politiker frenetiskt har förnekat att det skulle kunna ske.

Det spelar ju ingen roll att man talar i termer som ”att tillåta informationsutbyte vid behov”, alla vet redan i för-
väg att den sortens samarbete permanentas, först informellt och sedan anpassas lagarna till det samarbetet, precis som nu. Nästa steg är förstås att sjukvårdssekretess och socialtjänstens register och akter ”vid behov” ska lämnas ut till Säpo, Must och FRA, något som säkerligen också kommer att gälla för landets register över medborgarnas DNA.

Jag tror att de allra flesta tänker ”det gäller ju inte mig, så jag är inte orolig över att informationen kommer miss-
brukas”
, men det tror jag att är den absolut dummaste tanken alla kategorier. Dessutom har vi inte en aning om vilka politiker som har makten år 2024, och att utgå ifrån att våra riksdagspolitiker tänker och agerar självständigt är förstås rart, men knappast rationellt.

Dessutom tror jag på fullt allvar att en lagändring kan öka risken för våldsdåd. Om man försätter medborgarna i vanmakt, om de känner att det inte spelar någon roll vad de gör eller tycker och tänker, och att politikerna ändå fattar sina beslut över deras huvuden, ja då kan vi snart hamna i en situation där vi föder upp egna små Anders Behring Breivik:ar som i en äggfabrik.

it Andra om: , , , , , , dn123 svt sr svd1 ab1 ex gp


9 svar till “Regeringen struntar i Integriteten, förstås..”

 1. Det sker långsamt, och utanför stråkastarljuset, steg för steg. pläderade med fina ord om vår säkerhet, monteras våra fri och rättigheter ner bit för bit. När ska folk vakna och inse att vi har blivit förda bakom ljuset.

  • Media skriver om nedrigheterna en eller två gånger, sedan är det tyst. För en knapp vecka sedan berättade radions P1-morgon att Obama nu skrivit under ett kongressbeslut att en terrormisstänkt kan hållas i fängelse, utan rättegång, i obegränsad tid (vilket ju innebär att USA inte längre är en rättsstat).
   Sedan har jag inte hört ett knyst om detta. Media vågar inte sätta sig upp mot auktoriteter. Beträffande det sistnämnda: i september förra året blev det belagt att en neutrino i CERNs forskningslaboratorium gått 6 kilometer snabbare per sekund än ljuset (Heja!). Media skrev om det en vecka, sedan blev det tvärt tyst. Skulle man börja ifrågasätta själva Einsteins rumstid vet man ju aldrig var det kan sluta.

 2. Ja fast högerregeringen jublar väl om de får fler Breivik. Sist så hörde man ju inte ett knyst från ”statsministerns” sida. Men det är klart, sker det ett massmord på solsidan så nog lär vi få höra snyfthistorier i media och från regeringshåll i all evighet, amen.

 3. Personligen kanske jag blev glad om man samkörde alla register betr. mindre och större firmors skattefusk,strategiska konkurser,pengaflykt och manipulationer,orimliga gåvor till ”riskkapitalister”, lustiga kommunala/landstings/statliga inköp/försäljningar. Fusk med lönegarantier,RUT,ROT,bonusar,automathandel på börsen,olaga karteller etc etc etc.

  Dream on, som amerikanen säger,it will never happen.

  Man jagar småpotatis mycket energiskt dock!

 4. Den här steg för steg metoden är livsfarlig. Det är ju precis samma strategi rajrajsarna använt för att montera ned och sälja ut allt och alla i samhället, utan att tillräckligt många lagt märke till det därför att det just hände en liten bit i taget.

 5. Jag håller med. Tyvärr är det inte enbart regeringspartierna som tycker så här utan även socialdemokraterna. Det vill säga en bred majoritet i riksdagen. Förutom de statliga organen som samlar information om alla finns det även de privata, såsom facebook, google, twitter, yahoo osv som samlar information om oss och gärna delar med sig till stater om de bara frågar (se villkoren för tjänsterna och ställ frågan till er själva vad de innebär om man bor i Syrien).

  Frågor om integritet är inga röstmagneter direkt, men förmodligen de viktigaste frågorna i vår tid.