Regeringen märks – på debattsidorna?


En mycket märklig trend har startat i och med att vi fått en borgerlig allians som lyckats bli vald av svenska folket år 2006. Trenden består i att de numera nästan dominerar morgontidningarnas debattsidor.

Min uppfattning om dessa sidor är att de bör låta särintressen komma fram, åsikter som i vanliga fall inte representeras av vare sig folkflertalet eller dess valda regering. Nu verkar det ha blivit precis tvärtom. Det går knappast en hel dag utan att regeringens företrädare brer ut sig på debattplats, och även i detta kan man spåra nya trender. Nu handlar det ofta om s.k. ”försöksballonger”, olika sorters sätt att mäta hur en idé tas emot av andra debattörer. Man har dessutom förändrat språkbruket och kallar det ibland för ”inspark” och liknande uttryck. Ett sätt att lansera en idé, eller ett sätt att ta reda på om den allmänna opinionen är beredd att köpa förslaget.

Dels så anser jag att det är odemokratiskt, och dessutom tycker jag att man på det sättet devalverar värdet av dessa debattsidor. För vem vill läsa DN Debatt när det är socialministern som skriver? Vem vill läsa SvD:s Brännpunkt när arbetsmarknadsministern skriver där? Man kan givetvis tycka precis vad man vill om detta, men klart är att regeringens företrädare har tillräckligt mycket plattform och megafonstyrka redan i utgångsläget. Och räcker inte den förda politiken till för att få medial uppmärksamhet så är det antagligen den förda politiken det är fel på.

Genom sin ställning får de uppenbarligen igenom sina artiklar utan problem, något som andra hugade givetvis drabbas hårt av. Det finns mängder med frågor som är angelägna att föra fram i rampljuset, men ska olika debattinlägg alltid jämföras med någon artikel författad av de politiskt sakkunniga på departementen, underskrivna av ministern, så kommer givetvis miljöaktivister, jurister, forskare och andra intressegrupper att få stå tillbaka.

Sedan undrar jag förstås också över hur det kommer sig att dokumenterade lögnare får absolution bara för att de inte sparkats ur

Debattsidor

regeringen för sina lögner? Ta t.ex. Littorin. Att en minister fått fortsätta sitt jobb trots att han har förfalskat sina egna meriter med en bluffexamen är – extraordinärt. En examen som han dessutom lät anteckna som en merit på regeringens hemsida? Och jag behöver väl antagligen inte ens nämna Jan Björklund och Carl Bildt?

Det finns fler av ministrarna som sticker ut ur mängden som lögnare. Svartbyggen och fusk med TV-licenser är andra saker som misspryder Reinfeldts gäng, något som uppenbarligen inte hindrar dem från att bli ministrar, och inte heller diskvalificerar dem från att få ett annonsut-
rymme som skulle kostat hundratusentals kronor om de fått betala för reklamplatsen.

Frågan är om inte morgontidningarna biter sig själva i svansen om de inte kräver mer av en debattartikel än att författaren ska vara minister? Dessa kan väl också skaffa bloggar som Carl Bildt?

–> SvD1 DN AB1 it

Andra om: , , , , , , , ,

[tags]Debatt, Regeringem, Statssekreterare, Ministrar, Lögnare, Debattsidor, Morgontidningarna, Mediekritik, Politik[/tags]


10 svar till “Regeringen märks – på debattsidorna?”

  1. Detta fenomen gäller även de så kallade insändarsidorna, som under de senaste åren blivit alltmer politiskt redigerade. Sammantaget innebär det att för dagspressen så har taket blivit lägre i den svenska debatten. Detta ingår i ett större mönster tillsammans med kampen mot den så kallade terrorismen, FRA-lagen mm i den pågående utvecklingen mot ökad kontroll av medborgarna och deras tänkande mot ett Storebrorssamhälle under- och inordnat i försöken att skapa en enda Storebrorsstat i världen – den nya världsordningen.

    MVH

    Lasse W

  2. Jäkligt osportsligt, att utnyttja sin position och inte låta andra komma till tals, det är inte förenligt med justa demokratiska spelregler.
    Som om ens röst i valet skulle stå i proportion till ens förmögenhet.
    Det liknar ju Pravda, en partiets megafon som överröstar allt annat.

  3. Ja framförallt blir debattsidorna mindre intressanta. Om regeringen ska ha företräde till utrymmet för sina egna kampanjer så får forskare, tjänstemän, fack, djurrättsaktivister, greenpeace, kvinnosakskämpar, konstnärer, opinionsbildare, intresseorganisationer och rovdjursförspråkarna mindre utrymme.

  4. Nu när huspriserna sjunker, tillväxten minskar arbetslösheten ökar, liksom inflationen – och konjunkturen försvagas, då gäller de att behärska och kontrollera tidningarnas ledasidor.
    Men trots att alliansens representanter lyckats rätt bra med det och dessutom har gjort ett flertal besök i TV-sofforna, så tror inte ens alliansens väljare längre på en valvinst om två år.
    Ett aldrig förr skådat antal lögner och småkriminalitet har totalt sänkt förtroendet för Reinfeldts ministrar.
    Nu senast har skolminister Björklund, den avdankade majoren, avslöjats som fuskare och lögnare genom att ha fört en kampanj mot svenska skolan genom en avsiktligt förvanskad svartmålning och kreativ tolkning av befintlig statistik.

  5. Håller i huvudsak med dig Jinge men får ändå säga att SVD:s brännpunkt har bra variation och intressanta artiklar. DN läser jag knappt längre. Man kan kritisera dagspressen men det är också intressant att begrunda vänsterns bristande kompetens när det gäller mediaarbetet.
    Att lägga ner Arbetet som dagstidning får nog anses vara ett av socialdemokratins värsta misstag under förra århundradet. Den gick med stor förlust med det gör även SVD. Opinionsbildning måste få kosta det har de konservativa och liberala krafterna insett! Var finns de kritiska rösterna om Carl Bildt i media idag (med undantag från bloggsfären)? Finns de några kritiker i morgonsofforna? Vänstern och de oberoende kritikerna har till stora delar avväpnat sig själva. Sveriges största parti saknar en riktig opinionsbildare i media (Aftonbladet är ett skämt). De måste förlita sig till DN:s ”välvilja” att få komma till tals på deras debattsida! Det om något är ett underkännande av vänsterns mediastrategi. Om det nu funnits någon?

  6. Ett svar på Jinges fråga är väl att Filippa Reinfeldt nu ingår i SvD:s bolagsstyrelse och får därmed en konsultativ roll när till exempel ny chefsredaktör ska tillsättas! Problemet med detta är att SvD har till uppdrag att granska just makthavare och politiker! Nu ska alltså en av de som ska granskas sitta i styrelsen över granskarna!

    Makten är sig lik, Nature!

  7. CHTV gjorde en rolig parodi på att Lars Adaktusson hade börjat på TV8.
    Att han hade fått ett plusjobb på det oberoende regeringsorganet TV8, och att detta bevisade att även privata tv-kanaler kan göra regimtrogen fri television. :)

    Det passar väldigt bra på vissa sidor i dagstidningarna också. :)

  8. nature@

    jag tvivlar på att Filippa får utslagsröst. SvD har åt helvete för mycket att förlora på att få en politisk prägel på chefred. Jag tvivlar starkt på att Shibsteds är villiga att förlora pengar på en politisk tillsättning.

  9. @Jinge
    Vi får väl hoppas på att du har rätt, men nu sitter hon där hon sitter; och de är ingen slump att hon hamnande just där heller – med eller utan Shibsteds goda vilja!