Regeringen lurad, igen…


Tyvärr så gäller det även SAAB:s anställda i Trollhättan och personal som arbetar åt företagets underleverantörer. Som jag skrev i morse så är det Antonov som går in och köper fabrikslokalerna, det betyder att man får en möjlighet att plundra företaget fullständigt.

Investerar han ett par hundra miljoner i fastigheterna så gör han det inte för att han är snäll, han gör det för att i slutändan få 4-500 miljoner i plånboken. Maud Olofsson sade att det goda med den saken är att skattebetalarna exponeras mindre, men det är inte sant. Varenda krona som regeringen nu spenderar på SAAB, oavsett om det är lån via EIB eller på annat sätt kommer att få betalas av skattebetalarna.

Hur Muller och Antonov har tänkt lägga upp den här affären sinsem-
ellan vet jag inte, men visste regeringen det skulle de säkert sätta stopp för allt redan idag. De kan förhoppningsvis inte gödsla med skattebe-
talarnas pengar medvetet, men man ska ha klart för sig att det nu handlar om att undvika skandal, skandalen består i att de överhuvudtaget involverat sig i denna affär från början. Nu borde det rätteligen handla om skademinimering men istället så satsar de på att Muller och Antonov ska reda upp denna historia och därmed rädda regeringen från förkrossande kritik.

För det är så det är. Regeringen har satsat på att göra de rika rikare och de fattiga fattigare, den politiken kommer de givetvis att få stå för, men det man nu har gjort är att binda upp ytterligare skattepengar, man har lovat SAAB ett lån som antagligen kommer att utbetalas på måndag. Man säger att det innebär att skattebetalarna exponeras mindre, men att slänga goda pengar efter dåliga är alltid det sämsta man kan göra.

Att ens Maud Olofsson försöker försvara dessa fantastiska affärer, och det inför surrande TV-kameror, innebär i slutändan att alla blir varse hur slarviga och godtrogna de är som sitter i regeringen. Regeringen borde givetvis ha bett Muller och Antonov att fara till ett varmare ställe så hade våra skattepengar istället kunnat användas till omskolning och arbetslöshetsersättning åt de tusentals som inte blir utan arbete i morgon, utan istället blir det om tre veckor eller ett par månader.

Svenska Dagbladet påstår att regeringen ställt hårda krav på SAAB, de gör det med feta rubriker på hemsidan…

it , , , , , , , ab12 ex123 dn123 svd123 gp svt sr


9 svar till “Regeringen lurad, igen…”

 1. Antonov har pengar så att han klarar sig, muller är en fattiglapp i sammanhanget, men vi får väl avvakta att se, kanske får jag bygga delar till SAAB nästa vecka igen:)

  • Problemet med människor av Antonovs typ är att de vill aldrig riktigt inse att de redan har pengar så de klarar sig. Så självklart har han en baktanke med det hela, tro inte att Antonov är jultomten.

   Investerar en företagsekonomiskt driven person i ett företag som har ett så dåligt substansvärde som Saab lär ha vid det här laget kan man på goda grunder misstänka att han gör det just för att på sikt kunna slakta bolaget och sälja ut tillgångarna. Den s.k. marknaden fungerar på det viset och ur företagsekonomisk synvinkel är det naturligtvis helt rätt att se till att resurserna används på annat vis än i ett företag med så dålig effektivitet som Saab.

   Däremot är det nog inget som kommer att gynna svenska skattebetalare och alla som lagt ner sin själ i försöken att rädda ett på sikt dödsdömt företag. Men vi kan vara helt säkra på att det kommer att göra Antonov ännu rikare.

 2. Intressant teorier. Anatonov skulle plundra ett företag som inte har några pengar. Hmmm!?

  Sveriges fattiga skulle gynnas av att vi fick ytterligare några tusen arbetslösa som kan ta lågavlönade servicejobb finansierade med RUT!?

  • Vad rolig du är! Läs tidningarna så kanske du fattar! Han ska KÖPA byggnaderna som SAAB har och sedan hyra ut dem till SAAB…

   Följer du inte alls med i media?

  • Jag vet inte om du är okunnig eller om du bara gör dig till. Ett bolag slaktas inte för de eventuella likvida medel som finns utan för att sälja ut tillgångarna. Typ fastigheter, maskiner, inventarier, varulager mm. Allt sånt har alltid ett marknadsvärde, det s.k. styckningsvärdet. Är styckningsvärdet högre eller t.o.m. mycket högre än det ursprungliga företagets beräknade värde är det här som du förstår en lönsam affär som företagsamt folk oftast inte är sena att utnyttja.

 3. I slutet på 70-talet försökte borgarna rädda bl a Uddevallavarvet (på skattebetalarnas bekostnad) men det gick ju åt skogen. Nu försöker man samma grej med SAAB men det kommer naturligtvis inte att gå det heller. Jag håller med Jinge om att det är bara att dra ut på lidandet i stället för att slå näven i bordet direkt. Borgarna lägger ner sig på att försöka slå blå dunster i ögonen på folket. Det konstiga är att egentligen är det inte många utanför Trollhättan som bryr sig – eller?

  • Hej Lilla My!

   Låt mig få kontra med ett Socialdemokratiskt paradprojekt – Stålverk 80. Denna galenskap stoppades av dina antagonister – borgarna – eftersom det omöjligen skulle kunna bli lönsamt. Verkligheten kom ikapp. Det tillverkades nämligen stål betydligt billigare på andra ställen i världen med tillräckligt bra kvalité.

   Kan sverige tillverka bilar som marknaden efterfrågar och till konkurenskraftiga priser? Ja, det tror jag faktiskt. Kommer det ske i Saabs fabrik i Trollhättan? Tveksamt. Men hoppas kan man göra. Antonov är en smart affärsman, hans planer kan nog överaska på många sätt…

 4. Håller med dig Jinge att Saab är döfött, men har jag missförstått vad som hänt? Svenska staten har garanterat lån på 400 miljoner EURO till Saab av EIB. Vad jag vet har inte staten lånat ut eller tillhandahållit några andra pengar. Därmed borde väl Staten som mest kunna förlora 400 miljoner EURO om Saab går i konkurs? Om nu summan sänks till 280 miljoner EURO borde det då inte innebära att som läget är idag så är det 280 miljoner EURO det mesta som Sverige kan förlora. Stämmer detta, eller har jag missförstått?