Regeringen borde ACTA sig


Egentligen så vet jag inte vilket som är värst egentligen, regeringens återupprepar sitt svek mot protesterande ungdomar och skriver på ett avtal som väldigt många kommer drabbas av på det ena eller andra sättet. Reinfeldts ord i valrörelsen 2006 om att polisen inte ska jaga unga fildelare känns alltid rykande aktuella.

AB: ”Över hela Sverige demonstrerade man idag. Det handlar om Acta, ett internationellt handelsavtal som ska motverka bland annat piratkopiering.

– Piratpartiet anser att förhandlings-
processen och innehållet i ACTA är mycket problematiskt och saknar fullgod transparens, demokrati och hänsyn till den personliga integriteten, säger Piratpartiets partiledare, Anna Troberg i ett pressmeddelande.”

Själv undrar jag om inte Reinfeldt & Co är på väg att dra undan mattan under sina egna fötter. Från regeringens sida kan man givetvis hänvisa till krav från företag i hela världen, men man kommer aldrig från den upplevelse av svek som färgar regeringen i ungdomars ögon. Man kan ju hävda att 2006 är länge sedan och hoppas att ungdomar i allmänhet delar den uppfattningen, men det tror inte jag att de gör. De tycker nog att det är nutid och att regeringen i samma nutid kör över folk ytterligare en gång.

Att man sedan kan leda i bevis att ACTA-avtalet strider mot EU:s mänskliga rättigheter gör inte saken enklare för regeringen, tar då oppositionsgrupper till utomparlamentariska medel och använder sig av civil olydnad så kan de till sitt försvar peka på att regeringens brott är värre, har de dessutom rätt så kan vi få bevittna många aktioner av civil olydnad, att hacka regeringens hemsida är bara en av dessa.

AB: ”ACTA-förhandlingarna har sedan starten präglats av sekretess och bristande insyn. Ekonomiska särintressen har tillåtits diktera villkoren i avtalet, något som lett till att näringslivsintressen fått gå före medborgarnas intressen och rättigheter. Det har till och med varit så absurt att folkvalda EU-parlamentariker hållits ovetande om stora delar av förhandlingarna medan lobbyister från upphovsrättsindustrin har haft representanter med vid förhandlingsbordet.”

Det sätter knappast högerregeringen i bättre dager när det talas om sekretess, bristande insyn och lobbyister. Samtidigt är det den maktfullkomligheten som ger mig hopp om att vi faktiskt får byta regering 2014, men frågan är väl om (S) törs byta fot, den frågan kommer bara att växa och växa från och med nu, ända fram till dess att den blir besvarad.

it Andra om: , , , , ab svt sr ex dn svd


6 svar till “Regeringen borde ACTA sig”

 1. Märkligt att alliansen behöver ”äta upp” så lite av det man sagt: massarbetslösheten, bokstavskombinationerna, fildelandet samt EU-miljarderna. En av dessa saker skulle antagligen vara mer än nog nog, med en vänsterregering, för att få media att fyllas med ”chock” rubriker typ: ”MAJ-BRITTS TÅRAR EFTER UPPSÄGNINGEN -NU GÅR JAG HEM TILL MIN LIKA ARBETSLÖSA FAMILJ & SLÄKT!” Men inte med alliansen. Inte ens aftonblajans drev-lusta kittlas av detta. Det är inget att orda om. Man ändrade sig ju bara? Det blev bara ”lite” annorlunda än vad som sades då. So what..

 2. Var det någon som viskade Nord Korea och Sovjetunionen?

  Det brukar vara vanliga skällsord från Allianspolitiker och väljare.
  Nu är det övervakning, kontroll och pappa STATEN som styr folket.

  Vart tog demokratin och friheten vägen?

  Det sovande folket vänder sig om och somnar om.

 3. Problemet är att det finns en ganska bred enighet om ACTA även bland Sveriges riksdagspartier. ACTA är samma andas barn som FRA, medborgarna utgör ett hot mot staten, eventuellt att medborgarna behöver skyddas från sig själv.

 4. Kommer ni ihåg Stasi,KGB, GRU m.fl.? Den som inte kan sin historia är dömd att upprepa den, brukar det sägas, och jag tror det stämmer. Känner igen historien från både trettio-talet och femtio-talet. Framtiden ter sig lite (mycket) skrämmande.