Rätt att bomba Gaddafi

Nu när jag gick upp så hade jag tjugonio (29) olästa Breaking News-tweet och ett (1) normalt. Eftersom jag har rekom-
menderat andra att hänga på dessa nyhetsförmedlare så rodnar jag lite lätt, för det faktum att två flygvärdinnor i USA drabbats av magsjuka så att deras plan från USAir tvingats nödlanda i Chicago håller nog inte riktigt måttet som nyhet betraktat.

Annars är det intressantaste i nyhetsväg att både Ryssland och Kina tycks ångra att de lade ner sina röster i säkerhetsrådet, möjligen är de överraskade av det faktum att olika allierade länder skickar raketer mot Gaddafis militärstyrkor. Möjligen hade de hoppats att dessa länder skulle bomba militärbaserna med rosor, jag vet inte, men vare sig ryssar eller kineser brukar vara speciellt pacifistiska när det gäller deras egna intressen.

Själv har jag stött på ett antal människor som anser att alla krig är fel, och det är ju lätt att hålla med om, samtidigt så såg jag själv Gaddafis tal till folket på al Jazeera med engelsk livetolkning, och det går tyvärr inte att komma ifrån fakta – den mannen är komplett galen. Om han ändå hade varit halvgalen, men icke. En vän vars förstaspråk är arabiska, och som också såg och hörde diktatorn, hävdade att han måste ha rökt minst ett hekto hasch.

Nu kan man tycka att det är libyernas sak att själva göra sig av med honom, men en diktator som styr över både militär och polis är svår att bli av med, då samme diktator sedan har fått sina utländska tillgångar spärrade och efterlysts till Haag så blir det förstås ännu svårare. Då vederbörande skickar armé och jaktflyg mot oppositionella medborgare så finns det nog inte så mycket kvar att diskutera är jag rädd.

Själv kallar jag sådant för vad det är, ett brott mot mänskligheten. Det som är försvårande i sammanhanget är förstås att deltagarna i de nuvarande aktionerna mot galningen är gamla kolonialmakter som definitivt inte har någon fläckfri historia, långt därifrån.

Världen tjänar på en demokratisk utveckling i Mellanöstern och i Nordafrika. Man behöver knappast överdriva de positiva effekterna av en demokratisering, och alla borde vara överens om det. Och hur ska en sådan gå till om Väst istället fortsätter att hålla despoterna under armarna, och hjälpa dem att gömma alla miljarder som de stulit från det egna folket?

Jag är övertygad om att allt annat både på kort och på lång sikt motverkar demokrati och utveckling. Dessutom rycker ett stöd för demokrati undan mattan för de små extrema grupper som anser att ”Gud” är lösningen på alla problem. Och nej, det är inte ett försvar för att en enda robot hamnar på fel ställe, men om en robot hamnar på rätt ställe så är mycket vunnet.

it , , , , , ,

  27 comments for “Rätt att bomba Gaddafi

Comments are closed.