Räntan upp – Allt blir dyrare


Det är troligen korrekt att använda räntevapnet när det gäller att bromsa inflationen, men man måste också komma ihåg att det är de med lägsta inkomsterna som drabbas värst.

Lågavlönade plus dem som av höger-
regeringen brukar beskyllas för att leva i utanförskap. Det vill säga arbetslösa, sjuka, sjukpensionärer och ålderspensionärer. Det är de som känner av fördyringarna bäst och även snabbast. Räntehöjningen i sig leder till högre priser även om inflationen kanske bromsas, men 0,25 procent är inte så mycket att det kommer leda till en nämnvärd inbromsning.

Min närmaste Vi/Sabis-butik här i Haninge Centrum smyghöjer priserna mest varje dag verkar det som. Dessutom har de ofta charkvaror liggande på hyllan där datumet för Bäst-Före har utgått. Man märker ökningarna bäst på varor som handlas regelbundet, där höjs det med en femtioöring med jämna mellanrum. Det går väl lättast att höja så tycker handlarna.

Vi, Sabis, Haninge, Handen

Regeringen, ni vet de som lovade tusen kronor mer i plånboken, har redan tagit tillbaka skattelättnaderna i form av inflation. Nu går vi mot sämre tider och regeringen har ingenting att sätta emot, och det dröjer över två år innan vi kan byta regering, hemska tanke. DN12 AB12 Svensson om Stockholm i t

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Vi, Sabis, Handen, Haninge, Prishöjningar, Smyghöjningar, Inflation, Räntan, Högerregeringen, Dyrtid, Politik[/tags]


18 svar till “Räntan upp – Allt blir dyrare”

 1. Vänta nu !?
  De svagaste brukar väl inte vara de som har miljonlån ?

  Och att bekämpa inflationen och få NED priserna på bla mat är ju det syfte som räntehöjningen har.

  Jag förstår inte alls hur du resonerar här !!?

  /K

 2. Inflationen är inte regeringens fel. Detta hade hänt även om de blodröda blocket hade regerat. Anledningen är att inflationen vi ser är GLOBAL! Det är inget regeringen kan göra åt, och det är något som hade inträffat även under en sosse regering.

  Felet är subventionerad producering av etanol, ökad efterfrågan av olja som leder till högre priser och den oroande ekonomiska situationen i USA. USA är nu inne i en recession (två kvartal till så är det depression…..) och deras statsskuld är enorm http://www.brillig.com/debt_clock/.

  DESSA är anledningarna, det har ingenting med regeringen att göra. Jag är ung och behöver regeringen om jag vill ha jobb, inse det!

 3. Först var det en tusenlapp mer i månaden? Sedan äts det upp av inflation och räntehöjningar. Nu måste människor ha den extra tusenlappen för att ekonomin skall går runt. Det enda säkra är ju att facket och löntagarnas trygghet har torpederats.

  Det hade varit bättre att ha tusen kronor mindre och bevarad trygghet på arbetsmarknaden.

 4. Etanolspöket är just vad det är – ett spöke, och har inget med inflationen att göra. De ökade matpriserna beror främst på storspekulationer på spannmål vilket driver upp priset. Oljan är en annan sak. Att räntehöjningar skulle slå mot fattiga har att göra med ökade räntekostnader för fastighetsägare och butiksägare som måste höja hyror och priser för att kompensera sina höjda räntekostnader.
  Själv svettas jag inför mars nästa år då jag ska lägga om ett av mina tre lån på huset. Som det ser ut nu kommer mina räntekostander öka med ca 1500:- per månad om det inte vänder innan dess.

 5. Vi har en regering som sänker skatterna på arbete och spär på inflationen, det är ju i ingen slump att det var just Carl Bildt som körde upp räntan till 500%.

 6. Det är underligt hur väl man har lyckats skrämma folk för inflation. Så länge den rör sig inom ett måttlig intervall fyller den en funktion. Men det allvarliga nu är att inflation är i det närmaste helt importerad och knappast inget av den hemmaproducerad.
  Räntehöjningarna som riksbanken nu tar till reducerar därför inte inflationen utan snarare förstärker den, så det mest troliga är att räntehöjningen motverkar sitt syfte.
  Men kör man borgerliga ekonomiska doktriner så…
  Något som till och med Bush och hans administration och FED har frångått.

 7. Så kul att läsa på Aftonbladet ”NU tvingas vi flytta” hahah får mig att skratta på mig!!!
  Verkar finnas så mkt korkade människor i vårat rike, köper man ett hus/lägenhet när räntorna står som lägst och inte tänker så långt framåt och förstår att räntorna i ett normalfall ligger på 2-8% och då inte kommer kunna bo kvar när räntorna går upp, då förtjänar man att bli ”tvingad” att flytta. Lever man på marginalerna så får man ta konsekvenserna, inte synd om dem alls.

  Det man sår får man skörda
  //Thomas

 8. Thomas, det som såg ut som betryggande marginaler för 5 år sedan kanske är något annat i dag. Sen dess har det ju tagits ett antal ekonomiska beslut som har förändrat verkligheten för många, till det sämre.

 9. Olov Dahl: ja det är allt skrämmande vilken otur borgarna har med de där lågkonjunkturerna jämt och ständigt…

  Och visst, vill du bli tuggummisförsäljare med låda på magen, hisspojke eller skoputsare på centralen, eller varför inte butler är borgarna EXAKT vad du behöver.

 10. Men de e ju sjukt att vi låter riksbanken styra våra liv! Vi behöver ju inte äns några banker! plus att regeringen har inget med riksbanken att göra, dom jobbar hand i hand med att fördärva sverige. Allt är styrt ifrån den amerikanska Centralbanken som är styrd från The Bank of England. Detta har dom gjort länge och de kommer dom att forsätta med om vi inte lägger ner riksbanken. vi behöver ingen hög och låg konjuktur. Om vi själva som ett folk kan trycka upp de pengar som vi behöver, hade de inte funnits några fattiga eller rika, vi hade bara varit medmänniskor och alla hade varit lyckliga. räntan går upp! de e la självklart! vi måste ju hållas i ett negativt stadie så att världen går runt! makthavarna måste ju ha sina pengar! fy fan!

 11. #13 Klang – Är du på riktigt eller? Du tycker att folk ska trycka upp sina egna pengar? När var du i verkligheten sist?

 12. Vi står inför mycket svåra tider de närmaste åren. Högkonjunkturen övergår i recession samtidigt som inflationen skjuter iväg och bostadsbubblan brister.

  En stor skillnad mot hur det var vid den förra krisen på 90-talet är att välfärdsnätet har försämrats enormt och många kommer råka riktigt illa ut. Håll i hatten!

 13. Om orsaken till inflationen är global som borgarpacket vill hävda, då finns ju absolut inget skäl att höja den inhemska räntan, då borde riksbanken istället sänka den. Men sanningen är ju att FRA (Fredrik Reinfeldt Alliansen) är orsaken till vår inflation (en stor del av den) och därmed höjs räntan. På vilket sätt skulle prisstegringarna på t.ex. svenska fastigheter vara global?

 14. #16 Oven – Man höjer väl räntan för att minska effekten av den globala inflationen. Att alla länder går mot en nedgång kan du ju knappast argumentera emot.
  Att priset på svenska fastigheter stiger har ju att göra med att bubblan håller på att spricka rejält – vilket är en effekt av just den globala inflationen.
  Det är bara i extremfall som en regering någonstans kan påverka inflationen och räntorna så här mycket (Mugabe som låter trycka upp så mycket pengar t ex).

 15. #16
  Och hur menar du att prisstegringarna på svenska fastigheter är kopplade till Reinfeldt?? Prisstegringen har ju pågått ända sedan 1998 och har först nu, sedan ca 1 år bromsats upp! Vad menar du egentligen – förklara – och skyll inte allt på regeringen.

 16. #19 gece: Vad #16 vill säga tror jag är att alliansens skattesänkningar och omläggning av fastighetsskatten kan bidra till en ökad inflation.

  Mao priserna på hus kanske hade gått end ännu mer utan dessa åtgärder…det kan man ju spekulera i.

  #8,9,12: Att indirekt anklaga borgarna för lågkonjuktur !?!?
  Kom igen – studera ekonomisk historia lite – konjukturer växlar ständigt med jämna intervall! Det är effekterna och djupet/höjderna av cyklerna som man möjligen kan sätta en politisk färg på.

  Klang: du skojar med ditt inlägg eller hur så okunnig om basala ekonmiska principer kan du väl inte vara?

  /K