Jag får ofta en hel del mejl, synpunkter på vad jag skriver eller vad jag ”borde” skriva om, igår damp det ner ett i min e-postlåda igen, ett tydligt ”klunk” förkunnade att e-postbäraren hade varit framme.
Kopia på mejl: ”Sjunde AP-fonden, som förvaltar soffliggarnas pensionspengar, gick bättre än alla andra pensionsfonder eftersom de körde en mycket försiktig linje. Då blev den borgerliga regeringen sur och tvingade Sjunde AP-fonden att ta ekonomiska risker. Resultatet blev det förväntade. Nu går fonden riktigt dåligt.
Borde inte huvuden rulla?
Varför är det som tyst i saken från S-högkvarteret på Sveavägen? Varför tar de inte tillfället i akt och kickar in bollen så att de kan räkna sig poäng och väljare tillgodo? Varför sätter de inte upp affischer på stan som berättar om regeringens kriminella handlande?
Va fan håller Sahlins efterträdare på med om dagarna? Programmerar S-generalerna om honom till en Sahlinkopia? Är det därför han inte syns? Han blev vald, höll ett tal och försvann.”
Nu råkar det vara så att jag har en större del av mina pensionsslantar i Sjunde AP-fonden. Orsaken till det är att jag är ointresserad av aktier, jag vill helt enkelt inte följa börsens uppgång och fall eftersom den är en symbol för ett ekonomiskt system som jag är mycket kritisk till. Ett känslomässigt beslut visserligen, men det är inte olagligt.
Om ett par månader så blir jag folkpensionär, det får en del konsekvenser, dels ska jag starta ett PRO(r) som jag ska försöka förmå att ha sina veckomöten på torsdagsförmiddagarna i parken utanför Rosenbad. Det är nämligen dessa dagar som regeringen har sina sammanträden. Det skulle vara uppiggande att starta en tomatkastaravdelning inom PRO(r).
Även om man inte tar till tomatkastning så finns det all anledning att vara upprörd över det som mejlskrivaren tar upp, idag skriver Aftonbladet om saken. (forts nedan)
Ingvar Persson i AB: ”Många – fyra av tio – har vägrat att delta i spelet. De har inte valt fonder, och beskrivits som ointresserade soffliggare. Och de har fått sina pengar förvaltade av sjunde AP-fonden. Uppenbarligen har det retat den borgerlighet som betraktade PPM-systemet som ett sätt att kollektivansluta människor till kvartalskapitalismen. På något annat sätt är det svårt att tolka att den dåvarande finansmarknadsministern Mats Odell och hans stab av före detta Carnegiebankirer beslutade höja insatserna å spararnas vägnar. Sjunde AP-fonden gjordes om till en högriskfond, som med finansiella instrument och lånade pengar skulle öka utväxlingen.”
Ingvar Persson skriver att dagens förluster kommer att kvittas ut mot framtida vinster. Det förutsätter att det kommer att bli framtida vinster, i vart fall gäller det inte mig som börjar ta ut pensionen inom ett par månader. Anders Borg, Mats Odell och Peter Norman bestämde sig för att spela på börsen med pensionärernas pengar, idag ser vi resultatet. Jag ska överväga om jag inte borde bege mig till affären och handla tomater så att de har fått rätt konsistens till den dagen jag fyller sextiofem.
it Andra om: SPP, Pension, PRO(r), Sjunde AP-fonden, Politik, Högerregeringen, Anders Borg ab ex dn svd sr gp
Tweet
7 svar till “Räknenissarna i regeringen har lurat oss!”
Och snart kan Odell vara tillbaka i regeringen som nybliven partiledare – och socialminister – efter Hägglund. Se’n blir det bättre fart i vård och omsorg. Ungefär som 7:e AP-fonden.
Stephane Hessel (93 år) skulle nog be ungdomar som dig att ”säga ifrån” ordentligt. Organisera alla de som strax innan pension ser sina pensioner urholkas av beslut de inte själva fattat!
Hur mycket stöld och förskingring tål folk egentligen? Är det inte dags att säga ifrån snart? På skarpen!?!?
Anledningen till att S är tysta är för att ökningen av risktagandet var ett politiskt beslut mellan regeringspartierna och S.
Efter som börsen enbart är en plats för omfördelning, så är det lätt att räkna fram motiven, då de är närmast matematiska i sin karaktär. Börsen är som hela havet stormar nu, pengar omfördelas i en rasande fart och de rika stärker sina positioner inför en stundande vargavinter. Men då det är väldigt många som blir utan stol, även rika människor riskerar hamna mellan stolarna, så måste mer dumma pengar injiceras på börsen, kort sagt, det behövs fler stolar. Det har varit motivet från första början och det är motivet nu.
Japp nu har dom som handskas med EGNA pengar, försiktiga o självlärda, gått ur eller blankar.
Då går våra ’specialutbildade förvaltare av ANDRAS pengar’ in positivt !!
Nu tror jag ju inte att politikerna har bestämt, köp, köp, för att några kompisar ska ’hinna ut’, utan politiker o administratörer är förmodligen inte av bättre kaliber.
Inte minst borde politiker våga se långsiktigt i pensionsfrågan. Dagens pensionssystem kommer inte hålla på lång sikt och ytterligare reformer kommer att bli nödvändiga. Att höja pensionsåldern räcker inte eftersom arbetslösheten är såpass hög att många inte har jobb med dagens pensionsålder och flera köps ut i olika förtidspensionslösningar trots att de egentligen skulle kunna arbeta 5-10 år till.
Vi som har 25-30 år kvar till pensionen borde också kräva förändring. Jag undrar vad min generation kommer tycka med vetskapen om att flera i äldre generationer kunde leva på solkusten vid Medelhavet som pensionärer medan vi unga kommer få betala högre skatter. Det finns en risk att inte bara rika pensionärer flyr landet utan att även
På sikt blir det nog tyvärr tvunget att i större grad reformera pensionen så att den framförallt ser till att alla har en dräglig grundpension medan man i övrigt får spara privat. Efter att ha sett hur pensionärer behandlas i flera fattigare länder får jag nog ställa in mig på att sälja sylt på torget som pensionär…