Pressmeddelande: Aftonbladet – farlig demonisering av indisk folkrörelse


Jag återger nedan ett pressmeddelande från föreningen Indiensolidaritet, där jag också är medlem.

Pressmeddelandet.
Vi som följer utvecklingen i Indien oroas av den indiska regeringens omfattande militära kampanjer som riktar sig mot de områden som bebos av Indiens ursprungsbefolkning. Bakgrunden är väl känd. Enorma mineralfyndigheter finns i ursprungsbefolkningens områden och de har lovats bort till inhemska och utländska storbolag.

En statlig myndighet i Indien kallar denna process för det “största markrofferiet sedan Columbus”( Committe on state agrarian relations and unfinished task of land reforms. Minstry of rural development, Government of India. Volume 1 (draft report)). Men ursprungsbefolkningen vägrar flytta på sig och den indiska regeringen hoppas att militären skall lösa problemet. Med råd och vägledning från amerikanska experter har hundratusentals soldater har satts in i en mycket omfattande militär kampanj med massakrer, våldtäkter, brända byar i klassisk vietnamkrigsstil.

Samtidigt har myndigheterna upphävt alla grundläggande rättigheter på olika håll i Indien, folkrörelseledare avrättas i “encounters”, journalister fängslas och dödas och 10 000-tals personer sitter inlåsta utan rättegång. Motståndet mot regeringens politik är omfattande och i denna motståndsrörelse är naxalitrörelsen sedan länge en stark kraft som motverkar skogsskövlingen och försvarar ursprungsbefolkningens rätt att bo kvar i sina hem.

Världens värsta terrorister?

Mot denna bakgrund blir man lätt förvånad när man ser bilden som idag skall locka läsare till Aftonbladet Plus. Under rubriken “VÄRLDENS VÄRSTA TERRORISTER” så räknar Aftonbladet upp Islamiska Staten alldeles intill naxalitrörelsen. De läsare som har tillgång till Aftonbladet Plus kan dock klicka sig vidare på hemsidan och läsa att naxaliterna “har ett brett stöd bland Indiens fattiga” och att “Gruppen kämpar för ekonomisk rättvisa och en omfördelning av landområden. De vill skapa rättvisa och ekonomisk utjämning för fattiga landsbygdsbor och stambefolkningar”. Naxaliterna har alltså enligt Aftonbladet ett brett stöd bland landets fattiga och kämpar för ekonomisk rättvisa men skall alltså ändå räknas in bland “Världens värsta terrorister” tillsammans med Islamiska Staten.

Tangentbordstryckningar i metropolerna

I vidsträckta områden har ursprungsbefolkningen alltså anslutit sig till naxalitrörelsen och rörelsen försvarar befolkningens rätt att bo kvar oavsett vilka avtal myndigheterna har tecknat. Med tanke på vilka enorma ekonomiska intressen som står på spel så lär kriget fortsätta.

Svenska storbolag har omfattande intressen i Indien och de indiska myndigheterna jobbar dygnet runt för en “lämplig” rapportering. Om deras bild av läget får dominera så kommer de känna sig styrkta att än mer öka intensiteten i kriget. Nu i sommar har det diskuterats i indiska medier om militären skall börja med omfattande flygbombning i ursprungsbefolkningens områden.

Att låta flygbomba “Världens värsta terrorister” är inget större politiskt problem. Värre är det att bomba en redan oerhört trängd ursprungsbefolkning. Tiotals miljoner av detta folk är mer eller mindre under belägring i en militär kampanj med hundratusentals soldater som har den allra senaste militära utrustningen, drönare och svenska raketgevär. Och i detta läge passar Sveriges största tidning i ett världens rikaste länder på att sätta igång den grövsta demonisering som vi hittills sett. Tro det eller ej, tangentbordstryckningar i metropolerna får konsekvenser i Indiens skogar.

En fråga till Aftonbladets redaktion

Ska vi skicka bilder på utbrända byar och döda “terrorister” när flygbombningen har kommit igång? Då skulle ni kunna lägga upp dem under rubriken “De blodtörstiga terroristernas undergång”. Det genererar säkert många värdefulla klick.

Erik Jonsson för Indiensolidaritet

Bakgrund.
Medelinkomstlandet Indien framställs vanligen som en nyliberal framgångssaga. Men det skrivs sällan om Indien i våra tidningar förutom på ekonomisidorna, och rapporteringen är ensidig. Enligt en rapport från “Human Rights on India” låg tillväxten i Indien på drygt 8 %/år 2007-2011, medan fattigdomen minskade med bara 0,8 %. Indien är nu ett lägre medelinkomstland med BNP som motsvarar knappt 10 000 svenska kronor per år.

Men fattigdomen är enorm. Enligt Världsbanken var 76 % av invånarna fattiga 2005, då de hade mindre än motsvarande 2 US Dollar att leva på per dag. År 2010 var 33 % extremt fattiga (disponerade mindre än motsvarande 1,25 US Dollar/dag efter köpkraftsjustering). Andelen fattiga har minskat, men hur antalet ändrats beror bland på vilket mått som används. Enligt det nya Multidimensional Poverty som används av FN och som mäter flera aspekter än ekonomisk nivå var 55 % av Indiens drygt 1 200 miljoner invånare fattiga år 2010.
Enligt en rapport från The Hindu har andelen som lever under svältgränsen på landsbygden ökat med 20 % landsbygden mellan 1993-94 och 2009-2010. Den kända ekonomisiten Bloomberg rapporterar att mer än 3 av 4 indier äter mindre än den indiska regeringens hälsomål. Och någon avgörande förbättring har inte skett för adivasierna och daliterna sedan Indien blev självständigt för 65 år sedan.

Snabb ökning av miljardärer i Indien
Samtidigt har antalet miljardärer och mångmiljonärer ökat kraftigt. I Indien äger de 8 200 rikaste (0,006 %) av landets invånare 70 % av landets tillgångar. Indien är ett av flera länder där en kraftig ökning av BNP går hand i hand med oförändrad eller ökad fattigdom (andelen svältande på landsbygden).

Indien och Maos Kina. Under Maos tid utvecklades Kina betydligt bättre än Indien. 1960 var medellivslängden i Kina 36 år medan den var 44 år i Indien. Tjugo år senare var medellivslängden i Kina 70 år, medan den var 63 år i Indien (World Bank, World Developments Indicators Online). Tillväxten i Kina var omkring 10 % per år, lika mycket eller mer än idag. Medan fattigdomen var mycket utbredd och iögonenfallande i Indien såg man inte alls sådan skriande fattigdom i Kina, vars barfotaläkare lyftes fram som ett föredöme av WHO. Genom att nämna dessa siffror har jag förstås inte gjort någon allsidig analys av utvecklingen i Kina och Indien. Men uppgifterna är tankeväckande eller hur?

Hänsynslös exploatering?
Allt talar för att det sker en tämligen hänsynslös exploatering av naturtillgångar, inte minst i områden som bebos av ursprungsbefolkningen adivasierna och av daliterna, de kastlösa. Där finns rika mineraltillgångar. Samtidigt pågår motståndsrörelser mot detta, av bland andra naxaliterna och organisationen ”Revolutionary Democratic Front”. Det är väl känt att polisen går fram mycket hårt och att motståndsmän då och då dödas av polisen i s.k. ”encounters”. Den hårda politiken har stöd av USA, som ser den som en del av kampen mot terrorism. USA:s storbolag vill också ha del av rikedomarna.
En intressant och omdiskuterad bok ”Röd stjärna över Kina” av Jan Myrdal kom ut 2010. I denna beskriver Myrdal bland annat ett färskt besök hos naxaliterna.


i , , , , , , , , , , ,

Ab om Indien IndiensolidaritetBloomberg Multidimensional Poverty Index DN SvD

  2 comments for “Pressmeddelande: Aftonbladet – farlig demonisering av indisk folkrörelse

 1. Leif Elinder
  19 september, 2014 at 11:44

  För mer information
  Se Arundhati Roy

  http://www.democracynow.org/appearances/arundhati_roy

 2. Gammal krigare
  19 september, 2014 at 12:05

  ’pressmeddelande-aftonbladet-farlig-demonisering-av-indisk-folkrorelse’

  Byt ut indisk folkrörelse mot svensk, d.v.s. Sverigedemokraterna, så ser vi ytterligare exempel på en stats demonisering av en folkrörelse.

Comments are closed.