Presidentvalet en Såpa

Jag kan inte rå för det, men jag tycker att det amerikanska presidentvalet alltmer liknar en dokusåpa. Nu skäller folk på McCain för att Palins 17-åriga dotter är gravid.

Det är trots allt inte han som gjort henne gravid så man kan ju tycka att det är en sak för 17-åringen och hennes pojkvän och möjligen deras föräldrar. Nu hävdar McCain att han visste om detta i förväg, men då bråkar man på honom för att flickans mamma gick ut med ett pressmeddelande under konventet, det borde i så fall han ha gjort själv säger kritikerna.

George W Bushs deltagande diskuteras fortfarande. Experter säger att det bästa för McCain vore att han håller sitt löfte och håller sig borta från konventet, andra åter säger att han kanske dyker upp i morgon kväll för att hålla ett tal. Samtidigt med detta så fick jag tips av en av läsarna här om en artikel i The Nation som hävdar att Jimmy Carter inte fick hålla tal på demokraternas konvent och att det berodde på att han sagt att Israel är en apartheidstat.

AIPAC skulle antagligen ha motsatt sig ett tal från den mannen, om inte annat skulle det ha stött bort en massa judiska väljare sades det. Hur det egentligen är med detta vet jag förstås inte, men jag lägger in en länk till The Nation här, därifrån kan man fortsätta att följa länkarna de har till sina källor.

Att frågan om Palins dotter Bristol ens blir en fråga för media visar på den enorma puritanismen i USA. Just nu arbetar det säkerligen hundratals journalister med att följa upp denna ”omoral”, jämför detta med Sverige, om Reinfeldts hade en 17-årig dotter (arma flicka) skulle då folk i Sverige bry sig om huruvida den unga damen haft samlag och blivit gravid? Inte en chans. Det hade inte varit tabu att skriva om det, däremot så hade det knappast funnits något intresse från media.

Möjligen hade man frågat hur hon mådde och om allt gick bra.

AB: ”Men helt klart är att många av de konservativa anhängare som hittills varit omåttligt förtjusta i Sarah Palin inte är helt nöjda. Ogifta 17-åringar ska inte ha några barn, enligt deras världssyn.

bush
Dagisnivån stiger i amerikansk politik…

Som om det inte vore nog med utomäktenskapliga graviditeter framkom det i går också att Palins man, Todd, gripits för rattonykterhet i sin ungdom.”

En annan sak som man redan har hunnit gräva fram är att gossen som varit Bristol behjälplig
– inte vill ha något barn, allt enligt Aftonbladet. Med andra ord så ligger det en hel del i rubriken, det amerikanska presidentvalet liknar mer och mer en dokusåpa för varje dag som går.

AB1 Dbl DN123 SvD Pol i t

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]McCain, Bristol Palin, Presidentvalet, Bush, Obama, Mediekritik, Dokusåpa, USA, Puritanism, Moral, Kristna högern, Politik[/tags]

  13 comments for “Presidentvalet en Såpa

 1. Krister Lindholm
  2 september, 2008 at 19:03

  Well, Om du kallar det amerikanska presidentvalet för en dokusåpa vad skall man då kalla den socialdemokratiska kongressen- jag saknar jämförelseord! Hjälp!

 2. 2 september, 2008 at 19:06

  Jag vet inte, jag var inte där. Men det var du?

 3. Mr Bizter
  2 september, 2008 at 19:13

  Dokusåpans manusförfattare har på bara ett par dagar fått uppslag som:
  Omoral, rattfylla, AIPAC, Troopergate, maktmissbruk, Gustav, lögner, judar, minderårig utomäktenskaplig graviditet etc etc.
  Stort underhållningsvärde. Ta hem ett jättelager popcorn inför veckan.
  Vad vi egentligen ser är USA:s skenande förruttnelseprocess som manifesterar i sjukligt maktbegär över allt och alla.

 4. 2 september, 2008 at 19:50

  Vissa saker i USA gör mig skrämd. Är det sant att man kan gifta sig vid 14-års ålder i vissa stater?

  Hursomhelst var ju dotter Palins förehavande ganska dråpligt ur ett ärkekonservativt perspekt. Snacka om att motståndarna känner skadeglädje.

  Men naturligtvis är den största omoralen att debattera det i medierna. Aftonbladet är ju i vanlig ordning:

  Skitstövlar!

 5. 2 september, 2008 at 20:52

  Man kan tycka att media och meningsmotståndare i USA går för långt när det gällar att dra fram familjedetaljer, men det är ju politikerna själva som för in sina familjer på arenan genom att ständigt framhålla dem för att plocka folklighetspoäng. Se på alla TV-framträdanden av presidenter, guvernörer, presidentkandidater och andra – i 50% av fallen står det en fru och/eller någon gullig unge och flinar i bakgrunden. Om man utnyttjar sin familj för sådana uppvisningar så är det ju inte konstigt om scoop-kåta journalister gräver fram också mindre smickrande detaljer om dem.

 6. 2 september, 2008 at 22:27

  Det där är ju så löjligt att hälften kunde räcka! Det är bara i USA, Iran och Saudiarabien och andra stater där kyrkan styr som sån skit kan ha någon som helst betydelse!

 7. Hasse
  3 september, 2008 at 01:56

  Så typiskt USA, hela vägen.

 8. 3 september, 2008 at 07:24

  TV-KANALEN ABC har funnit att Sarah Palin varit medlem av det lilla Alaskan Independence Party (AIP) på 90-talet. Partiet har sedan 1970-talet kämpat för att delstatens invånare ska få folkomrösta om att bryta sig ur USA.
  Det ser nästan ut som att McCain kan ha gjort en Reinfeldt…

 9. 3 september, 2008 at 14:58

  @sofia: Inte mycket sexualundervisning, och när den sker är det vanligen gymnastiklärarna(!) (”coaches”) som har den…
  Och om Republikanerna fick bestämma så skulle man inte ha någon sexualundervisning, eftersom det (i deras mening) ”påverkar ungdomar att ha sex”… Jo, det ser vi ju ett bra exempel på här. Om Bristol och Levi haft lite sexualundervisning kanske de inte haft en knodd på gång och haft de närmaste 18 åren förstörda.

 10. 3 september, 2008 at 15:01

  Jag är dock inte så säker Karl-Henry. Det gökas frisk bland svenska tonåringar TROTS att de fått adekvat information om hur bebisar kommer till…

  :-)

  Men visst ligger det något i vad du skriver.

  Något…

 11. Gripen
  3 september, 2008 at 15:35

  Jag tycker på något sätt synd om Bristol och hennes pojkvän som nu har dragits in i denna media circus.

  de har tillräckligt med problem endå.

  Nu har jag lärt mig ett nytt internet utryck VPILF jag trodde inte att det skulle bli ett aktuellt utryck för det brukar vara gamla gubbar som blir vice president.

  När jag såg uniformen som Young Republicans använder så fick jag en skrämande bild av hitler jungen i min huvud. Navy blå byxor med vit stjorta och slips eller brun stjorta och bruna byxor spelar ingen roll, politiska uniformer får mig att gå i försvarsställning.

 12. Hans
  3 september, 2008 at 17:11

  Karl-Henrik, min erfarenhet är det finns mycket bra sexualundervisning, åtminstone i de skolor mina barn gått. Däremot var den inte obligatorisk, utan frivillig efter föräldrarnas önskan. Av ren nyfikenhet var min fru med och lyssnade, och hon tyckte den var mycket bra.

  Dessutom erbjuder de college som dom går i gratis p-piller för den som vill.

  Som vanligt är det ju föräldrarns ansvar att se till att deras barn får infomationen, antingen att dom ger den själva eller att dom låter någon annan stå för utbildningen

 13. Marcus R
  3 september, 2008 at 21:10

  Antalet tonårsgraviditeter i Sverige jämfört med några andra västländer. USA toppar listan och nog fanken har det med dålig sexualundervisning att göra.

  http://ltarkiv.lakartidningen.se/2003/temp/pda26814.pdf

Comments are closed.