PP och SD över fyraprocentsspärren

Idag presenteras nyheten att Sverigedemo-
kraterna och Piratpartiet just nu befinner sig ovanför fyraprocentsspärren i en rykande färsk opinionsmätning.


SvD:
”Både Sverigedemokraterna och Piratpartiet får över fyra procent av väljarstödet i en ny opinionsundersökning som publiceras i Aftonbladet på söndagen. På frågan ”vilket parti skulle du rösta på om det vore val till riksdagen i dag?” svarar 4,1 procent av de tillfrågade Sverigedemokraterna (SD) och 4,2 procent Piratpartiet (PP). Carl Melin, opinionschef på United Minds som genomfört undersökningen, är överraskad över stödet för Piratpartiet. – Det är lite förvånande att stödet håller i sig, men de har fått mycket uppmärksamhet.”

Att Piratpartiet just nu får över fyra procent är glädjande. Det betyder att de håller ställningen som ett uppkäftigt enfrågeparti och pekar därmed finger åt samtliga riksdagspartier. De etablerade partierna har misslyckats med att försvara de mänskliga rättigheterna, framförallt rätten till ett fredat privatliv. Inga politiker kan svära sig helt fria från den kritiken, men givetvis drabbar den de borgerliga partierna och socialdemokratin hårdast.

Jag ska här och nu komma med ett tips inför valet 2010. Socialdemokraterna kommer i något slags uttalande förklara att Thomas Bodström inte är tilltänkt som justitieminister i en kommande rödgrön regering. Orsaken är enkel, om inte Bodström hålls borta från den posten så kommer många rödgröna väljare att rösta på Piratpartiet, och det innefattar även undertecknad. Jag kommer definitivt inte att rösta på ett parti vars medverkan i ett regerings-
samarbete innebär att Thomas Bodström blir justitieminister.

Han har spelat under täcket i samband med införande av integritetskränkande lagar, och grundlagt för utbyggnaden av FRA till en spion-
organisation som huvudsakligen spanar på medborgarna. Dessutom har man sett till att ändra lagarna så att polisen numera får placera kameror i folks sovrum utan att de ens är misstänkta för brott. Polisen har dessutom rätt att göra hemliga hus-
rannsakningar och också placera ut avlyssnings-
utrustning – utan att det föreligger brottsmisstanke.

Det är en av grunderna till att Piratpartiet idag vinner stora framgångar, och likväl en grund till att de borgerliga partierna har befäst och förstärkt

Sverigedemokraterna

dessa spionlagar. Jag kan inte acceptera det idag, och jag kommer inte acceptera det i morgon.

Sedan är det inte speciellt underligt att Sverige-
demokraterna också når opinionsmässiga fram-
gångar. Det finns främlingsfientliga partier i regeringen, ta bara förslagen om att inspektera muslimska småflickors könsorgan, eller varför inte förslaget om att göra lärarkåren till Säpoagenter. Det i kombination med vissa morgontidningars klart islamofoba skriverier på ledarplats lägger givetvis grunden för rasistpartier som Sverigedemokraterna. De törs säga det som inte Folkpartiet vill säja högt.

En av orsakerna till att jag gläds åt Piratpartiets opinionsmässiga framgångar är den jag nämnde, de övriga partiernas historiska misslyckande med att garantera våra rättigheter som medborgare. Men främsta skälet är att (PP) garanterar en politik som försvårar ett fortsatt svek mot vår självklara rätt att slippa snokande myndigheter. Vänsterpartiet och Miljöpartiet har en bra politik i dessa frågor, men det gäller också att förmå socialdemokraterna att ändra kurs.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , ab1 svd1 dn1 t

[tags]Piratpartiet, Sverigedemokraterna, Riksdagen, Opinionsundersökning, Socialdemokraterna, Thomas Bodström, Främlingsfientlighet, Islamofobi, INternet, Integritet, FRA, IPRED, Politik[/tags]

  12 comments for “PP och SD över fyraprocentsspärren

 1. mr Biz
  19 juli, 2009 at 11:50

  (PP) finns nu i 33 länder – och fortsätter att växa explosionsartat.
  Tar de dessutom skamgreppet att kräva folkomröstning om EU-utträde kan de bli hur stora som helst.

 2. 19 juli, 2009 at 12:41

  Glädjande att både Piratpartiet och Sverigedemokraterna klarar riksdagspärren. Då lär det under alla omständigheter bli förändringar. Jag tror dessutom att dessa väljare inte är speciellt flyktiga av sig, så siffrorna står sig nog ända in i mål eller så ökar stödet. Själv har jag nog bestämt mig för Piratpartiet. Förändrad upphovsrätt och integritet måste vara en prioriterad fråga. Oerhört viktigt!

 3. olle w
  19 juli, 2009 at 13:03

  xxx

 4. Pingback: Svenne Y
 5. NoNo
  19 juli, 2009 at 14:09

  Svenne Y/
  Att på nått sätt sätta ihop KD och FP med SD är löjligt.

  mr Biz/
  För mig så skulle jag inte rösta på PP om de krävde att vi gick ur. EU är för stort för att ignoreras. Vi får hoppas att piratrörelsen växer till sig i de andra länderna så att fler platser i EU hamnar hos ett förenat piratparti.

 6. 19 juli, 2009 at 19:46

  PP är inte något politiskt parti utan bara en lysande affärsidé.

 7. Gripen
  19 juli, 2009 at 20:52

  JAg skulle vara glad om både SD och PP klarar 4% för då skulle det röra om i de etablerade partierna. Jag håller inte med SD och tycker deras politik är skit men eftersom vi är en demokrati så måste de som tycker som dem också höras.

  Jag skulle vilja ha en ändring som gav en plats per 0,3% man kan få ihop det skulle betyde att man får samma antal riksdags ledamöter, men bara de riktigt stora partierna skulle lida av det och små partier som pensionärs partier och andra får en chans att bli hörda och jag skulle tro att det skulle vara bra för vår demokrati.

  • 19 juli, 2009 at 20:59

   intressant idé!

 8. Gösta Berling
  19 juli, 2009 at 22:06

  Visst, intressant … Vi skulle kunna få en riksdag med kanske 15 partier eller ännu fler !

  Men motiveringen för att införa 4%-spärren var att man ville undvika en situation där mycket små (och kanske extremistiska) partier skulle kunna bli vågmästare och faktiskt i viss mening styra landet. Det lät väl någorlunda OK då, men nu skulle man kunna sänka spärren, riksdagen är ändå bara transportkompani för EU.

  Annars så närde jag i många år ett tyvärr fåfängt hopp att Folkpartiet (som var det främsta parti som drev frågan) skulle falla i den grop de själva grävt, och åka ur… Nu är det Centerpartiet jag har de förhoppningarna om…

 9. Christer W
  19 juli, 2009 at 22:19

  Var i ligger problemet, att SD och PP kan komma in i riksdagen. (nu ska man inte dra PP över samma kam som SD, det enda de har gemensamt är de knackar på dörren till riksdagen)
  Som jag ser det ligger problemet i de befintliga riksdagspartiernas politik, eller rättare sagt frånvaron av politik som ger folk hyfsade villkor i ställe för kontrollsamhälle, arbetslöshet, bostadsbrist och svagt identitet i brist på yrkesroll (vad man gör är vad man är).

 10. Hannes
  20 juli, 2009 at 15:20

  Det är inte konstigt att det går så bra för SD. Inför EU-valet lyckades ungefär samtliga partier ignorera/missa det faktum att PPs opinionsbildning pågick på internet. Samma sak sker nu med främlingsfientliga partier såsom SD – propagandan får mer eller mindre fritt spelrum eftersom ingen av de etablerade verkar veta vad som pågår. Listan över forum och webbplatser för rasistiskt meningsutbyte kan göras hur lång som helst. Tyvärr är det nog redan för sent, och när SD väl kommit in i riksdagen tror jag inte att de kommer ut igen.

 11. Mr K
  20 juli, 2009 at 16:09

  Jag håller med christer w. Hoppas att både SD och PP kommer över 4 % spärren. Synd att man inte får rösta på 2 partier. Då hade jag röstat på båda dessa.

  Men det får nog bli PP

Comments are closed.