Politiska oroligheter i Europa våren/sommaren 2012?


Sarkozy tvingades idag gömma sig för arga demonstranter då han var ute för att valtala inför presidentvalet. Att Sarkozy är impopulär vet väl de flesta, själv undrar jag om det bara beror på hans eget samarbete med Merkel, ett samarbete som gett dem öknamnet Merkozy.

SVT: ”Nicolas Sarkozy, president och kandidat i presidentvalet, tvingades på torsdagen ta skydd på ett kafé undan ilskna politiska motståndare i staden Bayonne i sydvästra Frankrike.

Polis omringade kaféet Bar du Palais för att skydda den i vida kretsar impopuläre presidenten från demonstranterna.

En del av dem var baskiska nationalister – Bayonne ligger i den franska delen av Baskien nära Spanien – medan andra höll upp bilder på Francois Hollande, socialistpartiets presidentkandidat som är Sarkozys främste konkurrent i valet.

-Vi befinner oss i Frankrike, på republiken Frankrikes territorium. Frankrikes president kan resa vartsomhelst inom republiken Frankrike. Och det får faktiskt en minoritet rötägg finna sig i, sade Sarkozy efter händelsen.”

Jag tror personligen att det finns flera moment i bristen på popu-
laritet. Här hemma är precis samma sak på väg att hända med Reinfeldt, han har tappat farten och folk uppfattar honom europaktens förespråkare och som stel och delvis tillbakadragen, då är Anders Borg den mer synliga politikern, och honom ser man bara då han ska gnälla på bankernas bolåneräntor, eller chefernas löner, men det är också där agerandet stannar av, han muttrar lite i TV men absolut ingenting händer, någonsin. Reinfeldt själv har fått något slags verbala ticks, han säger ”givet att” i varje mening och folk börjar stänga öronen. (forts nedan..)

I Ryssland har Putin svårigheter, det verkar som folk i allmänhet håller på att ledsna på sina politiker, Annie Lööf hann inte vara partiordförande i mer än en vecka innan opinionssiffrorna reagerade nedåt. Och Centerpartiets kärnväljare reagerade direkt när det kom en ung kvinna, som aldrig haft något eget jobb, och får ansvaret som näringsminister över en natt, en minister som är nyliberal och tillhör Stureplanscentern, det blir givetvis strömhopp.

Med andra ord så har våren/sommaren 2012 vissa möjligheter att bli en politiskt spännande tid. Här hemma har vi nu fått se försvarspolitiker förorda köp av en massa JAS-plan för femtio miljarder, och det i ett land som har avskaffat sitt försvar. Som sagt, spännande lär det bli. Kommer Sarkozy verkligen bli vald? Kommer Putin? Reinfeldt kommer definitivt behöva skaffa sig ett nytt arbete 2014, om det inte blir förr.

it Andra om: , , , , , , , , svt12 sr1 ab1 dn1 svd


Ett svar till “Politiska oroligheter i Europa våren/sommaren 2012?”