Politiska mord ok om stater utför dem?

Idag visar Aftonbladet bilder från övervakningskameror i Dubai som visar den israeliska underrättelsetjänsten strax innan de mördade en Hamasledare, något som Israel lyckats få Dubais utrikesminister att förneka. (Bilden nu utbytt mot Norska Dagbladets bilder på hela Mossadgänget)

Att Israel ägnar sig åt politiska mord är ingen nyhet i sig. Det är inte heller det enda landet som ägnar sig åt politiska mord, det som de flesta känner till är de avrättningar som KGB utfört, för att inte tala om CIA. Det som möjligen är märkligt att sådant mördande kan fortgå ostraffat, utan att omvärlden utvisar deras diplomater och bryter alla diplomatiska förbindelser med länder som beter sig så.

Mycket kan sägas om detta men när man lyssnar till utrikesdebatter eller läser om partiernas inställning i frågan så får man sig samma gamla vanliga formuleringar till livs. Det verkar som det faktum att Mellanösternkonflikten är mer än ett embryo till ett tredje världskrig måste förtigas till varje pris. Det finns en rädsla för att ta bladet från munnen och beskriva landet på det sätt det förtjänar. Kan det bara röra sig om rädslan att bli förklarad vara en antisemit?

Som en kommentar frågade, varför skriver alltid norska tidningar om sådant som svenska inte ens nämner? Uppdatering: Enligt uppgift i engelsk press så kan passen vara äkta, i alla fall de brittiska. Men isf är det bara personerna som är ”fel”.

intressant Tags : , , , , , , , , ab12 svd dn t

  50 comments for “Politiska mord ok om stater utför dem?

 1. Ulla
  17 februari, 2010 at 12:09

  Varför skriver tidningarna så lite om Israel? Är det ok för dem att de plågar livet ur palestinierna?

  • 17 februari, 2010 at 12:15

   Det kan bero på att läsarna är ointresserade? Konflikten har pågått så länge, och stått och stampat på samma fläck, så att folk helt enkelt ledsnat. De blir upprörda över Gaza och Libanonkriget, men är det tyst så räknar man med att det är lugnt kanske?

   • Marcus R
    17 februari, 2010 at 15:06

    ”Det kan bero på att läsarna är ointresserade?” – Det är precis så det är. Palestina-konflikten var en konflikt när jag var liten också. 60- till 80-talsgenerationerna har växt upp med det där. De flesta tror nog att det inte löser sig förräns ena sidan eller den andra (eller båda) har utrotat varandra.
    Sedan är där ju så mycket annat skit som pågår i världen också och även här hemma. Folk har en tendens att fokusera på de problem som är närmst först. Om man frågar en Saab-anställd vilken kris som är viktigast – Palestina eller potentiell arbetslöshet – så lär svaret vara ganska givet.

    Sen finns där ju gott om personer om bryr sig mer om träd och isbjörnar före sina medmänniskor – grön politik är ju ett I-landsproblem om något. Det är ju bara rika nationer som har råd att bry sig om miljön. I Indien så förstörs 35-40% av all mat pga kylbrist t ex . (källa: http://sydsvenskan.se/sverige/article624977/Mindre-spill-och-mer-teknik-ska-foda-varlden.html )

    • 19 februari, 2010 at 06:17

     ”Bara rika som har råd att bry sig om miljön”…
     Vad är det för skitsnack?! Kostar det mer att vara miljövänlig verkligen? Visst är det så att det är lättare att leva miljövänligt i vår typ av samhälle om man har tillgång till pengar och teknik. Frågan är bara om det är vi som ska fortsätta att anpassa naturen till oss istället för tvärtom.

 2. N
  17 februari, 2010 at 12:33

  Igår tog Nasrallah bladet från munnen och för första gången kommenterat de hot som israelerna strör krig sig till höger och vänster. Bombar ni Beiruts flygplats så kommer vi att bomba Ben Gorions flygplats, bombar ni våra oljeraffinaderier så kommer vi att bomba era, bombar ni våra kraftverk så kommer vi att bombar era kraftverk… etc.

  En gammal libanesisk militär som tillhör toppskiktet av sakkunniga menade att om israelerna skickar sina flygplan mot Libanon, så är det sannolikt att dessa flyplan inte kommer att finna landningsbanor att komma ner på, när de återvänder hem.

  Detta sa Nasrallah när man firade minnet av flera avrättade Hizbullah ledare. Och vad han sa är mindre intressant än det faktum att både israeler och andra vet att den mannen ljuger aldrig och att han faktiskt aldrig ljugit hittills. Det är inte ett litet krig israelerna trummar för, utan ett där hela regionen kommer att stickas i brand från Israel till Libanon, Syrien och Iran.

  Och iranierna har lovat att bomba amerikanernas militärbaser i gulfstaterna ifall de blir anfallna. Dina farhågor Jinge kan faktiskt bli verkligehet precis när som helst.

  • 17 februari, 2010 at 12:41

   Igår tog Nasrallah bladet från munnen och för första gången kommenterat de hot som israelerna strör krig sig till höger och vänster. Bombar ni Beiruts flygplats så kommer vi att bomba Ben Gorions flygplats, bombar ni våra oljeraffinaderier så kommer vi att bomba era, bombar ni våra kraftverk så kommer vi att bombar era kraftverk… etc.

   Araber har alltid varit kaxiga, men du menar alltså att Hizbollah har så starka militära resurser så att de skulle gå iland med det? Jag tvivlar på att Israel skulle låta dem bygga upp en så stark strategisk förmåga. I samma stund som Israel tror att Nasrallah börjar ha grund för ett sådant påstående så slår Israel till med maximal kraft. De skulle aldrig låta Hizbollah bygga upp en sådan kapacitet.

 3. N
  17 februari, 2010 at 12:36

  Det mest intressanta den närmaste tiden är hur de israeler som har dubbla medborgarskap och vars pass förfalskades och användes vid mordet kommer att gå vidare med den saken. De är efterlysta (7 stycken åtminstone) i hela världen för ett mord som de inte begått.

  Och inte minst: Engelsmännen, fransmännen och irlandarna kommer nog inte att låta det här passera. Det är inte gången israelerna förfalskar pass från dessa länder och mördar i deras namn. De är nog aningen trötta på det. Och oroade.

  • 17 februari, 2010 at 12:49

   Tyvärr rinner det ut i sanden och tystas ner.

  • 19 februari, 2010 at 06:45

   Ja, det är ju inte det första lönnmord vilket aldrig kommer lösas som utförts av en underrättelsetjänst. KGB, CIA, Mutaween och Al Mukhaba al A’amah etc. etc. det kommer försvinna i tomma intet precis om Jinge skriver och vår nuvarande regering kommer inte säga ett jota om saken, mer än möjligtvis vara glada för att en terrorist är död. Jag är oerhört glad över att de RödGröna kommit överens om att stoppa allt militärt samarbete med Israel vid ett regeringsskifte i höst! Låt oss hoppas att det blir verklighet.

 4. 17 februari, 2010 at 12:46

  Vad Nasrallah syftar på, vilket är allmänt erkänt, är att Hizbollah har skaffat sig nya raketer med betydligt längre räckvid än förrut. De kan alltså nå mål raffinaderier och annat de inte kunnat nå tidigare. Och om du missat det så var attacken mot Libanon år 2006 ett försök av Israel att slå ut Hizbollahs resurser. De misslyckades.

  Israel kan helt enkelt inte alltid få som de vill.

  • 17 februari, 2010 at 12:51

   Jag har nog missat det. Jag hävdar med en dåres envishet – Israel skulle anfalla långt innan Hizbollah blev ett reellt hot som ”N” framställer det. Att de har tio eller hundra nya raketer betyder mindre i sammanhanget, Israel har fått massor med antirobotförsvar från USA, och om Hizbollah skulle nå en kritisk gräns så smäller det – innan.

   PS Redan har ett antal tokkommentarer ramlat in som inte visas här… :-I

   • N
    17 februari, 2010 at 13:03

    Ja, det som nu framkommit är att ett enormt internationellt och arabiskt arbete lades på att pressa Hizboullah att inte bomba industriområdena kring Tel Aviv, och Dimona. Miljön och massor av människoliv var argumenten. Att Hizbullah hörsammade medan israelerna pulveriserade södra Libanon hedrar dem. Men de kommer nog inte att vara så nogräknade den här gången. Och nej, det handlar inte om ett hundratal raketer. Minsta siffran som cirkulerar bland experternas experter är 40 000 pjäser plus luftvärn.

   • 17 februari, 2010 at 21:16

    Under det första Gulf-kriget dödade det amerikanska robotförsvaret mer människor än det räddade. Så fort det togs i bruk ökade dödstalen. Mer splitter i luften helt enkelt. :)

 5. 17 februari, 2010 at 12:50

  Politiska mord är sveriges specialité, om man kan acceptera långsam avrättning som kriterium, genom att ställa systemkritiker utanför samhället och låta dom ruttna/tyna bort på bidrag och i allmänt utanförskap. Som FN konstaterat; är den värsta formen av tortyr, att ignorera en männsiska totalt. Det är precis vad det svenska samhället gör genom att hindra vissa kritiska individer att få jobb, vilket är den fundamentala förutsättningen att känna värdighet och upprätthålla en viss självrespekt. Jag anser att svenska politiker dagligen ”mördar sitt eget folk, visserligen långsamt, men det förlänger lidandet, inte minst hos alla dom som är utanför, fattiga gamla, narkomaner, hemlösa, fattiga generellt och som sagt oliktänkande. Sveriga mördar, fast på ett lömskt och utdraget sätt.

  • 17 februari, 2010 at 12:54

   Varför använder du inte det namn du brukar använda när du kommenterar här?

  • Stefan
   19 februari, 2010 at 17:05

   läs kommentarsreglerna! / Jinge

 6. Marwan
  17 februari, 2010 at 15:19

  Israel behövde skicka 11 agenter för att mörda Almabhoh , Han var överbefälhavaren till Hamas väpnade gren Al Qassam brigaderna
  Almabhoh var på Israel dödslistan sedan 1989 och Israel har försökt att mörda honom flera gånger

  Den palestinska myndigheten är inblandad i mordet , Två av de misstänkta var palestinier , de är polismän hos den palestinska myndigheten
  De gav logistik stöd åt mördarna och dem har träffat den misstänkte gruppens ledaren som kallas för Peter som hade en franskt pass
  Dessa två arresterades i Jordanien och överlämnades till Dubai , Det är många frågor kring dessa två och vi väntar på svar
  Sju av de anklagade bor Israel och har ett utländskt pass , De anklagade Mossad för att personifiera sina karaktärer
  Det är det största fiaskot i Mossad historien
  Israel kommer också att betala ett högt pris till Tyskland , England , frankrike och Irland pga att Mossad förfalskat dessa länders pass

  • 17 februari, 2010 at 15:50

   Israel kommer också att betala ett högt pris till Tyskland , England , frankrike och Irland pga att Mossad förfalskat dessa länders pass

   Det tror jag inte en sekund på. Ingen kommer att säga knäpp.

   • Christer W
    17 februari, 2010 at 16:04

    Jag tror att Marvan kommer få rätt med tiden. Gör dessa länder regimer ingenting så kommer de av både sin egen befolkning och omvärlden betraktas som medlöpare till de israels statliga mordpatrullerna.

    • 17 februari, 2010 at 16:12

     Det är de redan för Almabhoh, överbefälhavare Hamas Al Qassam brigaderna, är per definition – en terrorist. Samtliga länder gratulerar den israeliska säkerhetstjänsten. Visserligen är han inte lika stor som Usama bin Laden, men likafullt – en terrorist. De skulle säkerligen tillverka ”äkta” pass till israeliska agenter för den sortens ändamål. Det är naivt att tro något annat.

     • Christer W
      17 februari, 2010 at 16:45

      Att tillverka ”äkta” pass, javisst kanske Tyskland , England , Frankrike, Irland och andra länders regimer kan ställa upp på att göra det. Men här tycks de ha stulit andras identitet och det är nog lite känsligare inför hemmapionen. Folk förväntar ju sig nog att den egna nationens ledning ska ha synpunkter på det och inte stötta identitetsstöld.

      • 17 februari, 2010 at 16:47

       Ja de kanske morrar om någon journalist frågar dem, men glöm att de tar upp saken med Israel. Näver… :/

       • Mr. Dubai
        18 februari, 2010 at 06:07

        Nu verkar det faktiskt som det kommer att bli en diskution mellan Israel, Irland och Storbritanien pa diplomatisk niva.

        Tveksamt vad det kommer att innebara eller leda till, da det inte finns nagra bevis for att Mossad skulle ligga bakom.

        • 18 februari, 2010 at 07:28

         Inga bevis kanske, men det var INTE Danska PET som klippte gubben, eller hur?

         • Mr. Dubai
          18 februari, 2010 at 09:33

          Det haller jag med om. Sjalvklart ar Mossad hogt upp pa listan av misstankta organisationer, da man har motiv, politiskvilja, samt formaga att utfora nagot sadant har. De ar dock inte ensamma pa den listan.

          De 11 personerna som ar misstankta ar inte identifierade och inte heller finns det nagot bevis att nagon eller nagra av dessa 11 har utfort mordet.

          Vad som finns ar diverse filmsnuttar fran overvakningskamror runt om Dubai som visar ett ytterst misstankt beteende av de 11 personerna, samt efterlamnade spar av fingeravtryck och liknande.

          • M
           18 februari, 2010 at 09:53

           Snälla Mr. Dubai, polisen i arabemiraterna har släppt en halvtimme film av ett enormt filmmaterial. Man visste vem mördarna var därför att det finns på film hur de följde efter offret och trängde sig in i hans rum när han skulle gå in. Mordet började i samma ögonblick för man hade gett honom en kraftig elstöt vid dörren. Att man VET det tyder rimligen på att det finns på film och de syns säkert en kvart senare när de lämnade hans rum.

 7. Daniel
  17 februari, 2010 at 15:23

  Jag ska tänja på ämnet lite och prata om Sveriges hållning och vår opposition.
  Hörde på Ekot idag att Vänsterpartiet genom Hans Linde har fått S att ändra riktning när det gäller sin syn på t.ex. stater som bryter mot mänskliga rättigheterna (kan bli lite tjatit att prata om vissa stater). Om någon vänsterpartist kan få Urban Ahlin att ändra åsikt så tycker jag att han nog kanske förtjänar att bli partiledare i framtiden.

  Med detta så kan man även se att inom vissa områden så är samarbetet inom dom rödgröna bra. Men frågan är bara om det ger tillräckligt mycket för att man ska fortsätta med det, eller om det var bättre förr när vi kunde kritisera regeringen oavsett vilken det var som sitter vid makten.

  • 17 februari, 2010 at 15:48

   Jag lade oxo märke till förändringen, men den måste vara verklig och inte bara en läpparnas bekännelse oxo.

 8. per nygren
  17 februari, 2010 at 15:29

  http://www.dagbladet.no/2010/02/17/nyheter/hamas/utenriks/10440138/

  Länk till norska Dagbladet om detta. Varför skrivs det alltid mer och bättre om Israel – Palestina i utländsk press?

  • 17 februari, 2010 at 15:37

   Bra fråga. DET är värt en särskild artikel även om jag tagit upp ämnet förut. Norrmännen är kanske inte lika rädda för antisemit-stämpeln?

   Bytte bild till Dagbladets. Tack för infon!

 9. M
  17 februari, 2010 at 19:08

  Nu hörs högljudda krav i London till den brittiske utrikesministern att kalla till sig den israeliska ambassadören och kräva en förklaring till varför man använt brittiska pass för att mörda i tredje land. Om svaret inte är tillfredsställande vill man slänga ut ambassadören.

  Snöbollen rullar kanske tillräckligt mycket nu tills den blir så stor att svensk media inte förmår ignorera den.

  • Mr. Dubai
   18 februari, 2010 at 06:34

   Googlar man pa detta ser man faktiskt att Svenska tidningar i omgangar har rapporterat om det hela. Dock tror jag nyhetsvardet inledningsvis var lagt, tog man bort spekulationer och politiska utalanden sa aterstod endast att en Hamas ledare mordats av okanda personer och att bevis saknas. Det finns ingen koppling till Sverige eller Svenskar.

   Nu efter att den lokala Polisen har publiserat passfoton, namn, nationalitet pa de misstankta, samt en halvtimme lang film som visar vad de misstankta hade for sig tiden for mordet, sa okar nyhetsvardet helt klart. Men mest i de berorda landerna. Mordet ar nu av ”James Bond”karaktar med internationella forgreningar, men utan koppling till Sverige och konkurerar med OS om plats i media.

   Det enda som skulle lyfta upp detta till forsta plats i Svensk media vore att det framkommer bevis att Mossad verkligen ligger bakom mordet och att de har stulit EU medborgares identiter, och att EU vidartar nagon form av atgjard mot Israel.

   • M
    18 februari, 2010 at 09:11

    Identiterna man stulit tillhör israeler med dubbla medborgarskap. Jag tror inte att någon annan organisation skulle lyckas med att få ut riktiga pass med bara fel gubbe passfotot. Naturligtvis måste man haft medhjälpare i dessa länder och några använde kanske sina riktiga identiteter. Ett par israeler verkar vara förtvivlade därför att de är internationellt utlysta för ett mord de inte begått.
    Värre mardrömmar kan man knappast tänka sig.

    • Mr. Dubai
     18 februari, 2010 at 09:44

     De Irlandska och Storbritaniska passen ar alla forfalskade. De passen som har namn efter personer med dubbla medborgarskap sa ar det endast namnen som stammer, tex fodelsedatum och ort ar felaktigt.

     Formatet for passnumret ska tom vara felaktigt, vilket far mig att undra hur personerna i fraga overhuvudtaget kunde ta sig igenom passkontrollen.

     • M
      18 februari, 2010 at 12:13

      Det är inte sant att passformatet var felaktig!! Det det talas om i Storbritannien är hur väl passen var gjorda. De passerade ju även den datoriserade kontrollen med allt vad det innebär av elektronisk information på chips och annat. Det var ju därför man var övertygad om att de som utförde avrättningen hade dubbla medborgarskap.

      Varför har jag en känsla av att du skriver vad som helst för att förminska Dubaipolisens bragd? Och för att förminska allvaret i det som hittills framkommit om israelernas klantighet?

      • Mr. Dubai
       18 februari, 2010 at 13:45

       Att de forfalskade passen skulle ha felaktigt passnummer format galler de Irlandska passen, alltsa inte de Brittiska. Om du har en lank till nagon tidningsartikell som beskriver hur forfalskningen av de Brittiska passen gatt till tar jag tacksammt emot det.

       Jag forminskar pa intet satt Dubai polisens arbete. Att man har lyckats spara dessa 11 personers varande under tiden for mordet ar ytterst imponerande. Det har varit tva andra hogprofil mord forut som Dubai Polisen lyckats losa genom sin stora formaga att analysera ytterst stora mangder overvaknings video.

       Att jag skrivit ett antal inlagg beror pa att jag finner detta amnet intresant, och att detta just nu ar det stora samtalsamnet lokalt har i Dubai och detta ar enda Svensk bloggen jag hittat som tar upp detta. Hamas mordet diskuteras nastan, men bara nastan, lika mycket som ”sex on the beach” historien nar det begav sig.

 10. Mr. Dubai
  18 februari, 2010 at 11:17

  Lanken nedan ar till Khaleej Times dar hela den halvtimme langa filmen som Dubai polisen har publiserat kan ses.

  http://www.khaleejtimes.com/video/index.asp?link=page1&section=general

 11. Lulzr
  18 februari, 2010 at 17:03

  Jag anser ändå att politiska mord kan vara nödvändiga, i rätt syfte. Jag tror det är få som sörjer över detta mord så att säga. Jag anser inte att man ska se så svart och vitt på mord som vi gör, det finns mord och sen så finns det mord. Två skilda saker.

  (IP 78.70.163.165)

  • M
   18 februari, 2010 at 17:23

   Du har rätt Lulzr! Med den logiken välkomnar jag mord på varenda krigsförbrytare och mördare i den ockupationsmakt som hotar hela världsfreden!

   • 18 februari, 2010 at 17:26

    Data: 78.70.163.165 SE Sweden Stockholms Lan Norrtälje TeliaSonera (17.03 SNT)

    • Lulzr
     18 februari, 2010 at 17:52

     Och vad har mitt IP med detta att göra Jinge? Ganska orelvant enligt mig.

     • 18 februari, 2010 at 18:05

      När någon säger sig acceptera brottet – mord, så är det givetvis relevant!

      • Lulzr
       18 februari, 2010 at 18:36

       Jag anser att dödsstraff är mord men att det är mord i ett bra syfte. Jag anser att politiska mord är mord men att det kan mord i ett bra syfte. Således likställer jag dödsstraff med vissa politiska mord.

       (IP 78.70.163.165)

    • Lulzr
     18 februari, 2010 at 18:00

     Du har en blogg med kommentar-fält aktiverat, självklart ska man få framföra sin egen åsikt? Jag anser att politiska mord i rätt syfte kan likställas med dödsstraff så min åsikt är att det kan vara okej från fall till fall.

     Vem är du att enbart godkänna kommentarer som stämmer överrens med dina tankar?

     IP 78.70.163.165

     • 18 februari, 2010 at 18:06

      Va??

      Jag släppte ju fram din !?

      Tror du att jag delar din uppfattning så borde du genast resa tillbaka till ditt behandlingshem!

      • 19 februari, 2010 at 07:01

       Dödsstraff ÄR till att börja med statligt utförda mord. Om du tycker att Jinge är odemokratisk och bestialisk som har kommentarsregler på sin blogg, men inte tycker att det är bestialiskt av stater att utföra avrättningar har jag svårt att se någon logik överhuvudtaget.

       Om de statligt utförda morden dessutom sker utan rättegång, utan försvar och utförs av hemliga agenter som förfalskar pass och rör sig fritt över gränser så är det rejält allvarligt och något som måste stävjas! Det finns säkert många som tycker att en terrorist är en terrorist och att det är bra att sådana elimineras. Då glömmer man bort ett antal saker bara. Nummer ett: Mord föder hat, hat föder terrorism. Dvs. Detta mord skapar 10 nya terrorister minst. Nummer två: Många personer har klassats som terrorister i sin ungdom men har med historien fått upprättelse och snarare blivit frihetskämpar. Yassir Arafat är en sådan, Che Guevara en annan och Nelson Mandela den som kanske fått mest upprättelse av alla (om man inte räknar med Jesus)…

  • AR
   18 februari, 2010 at 17:28

   Låt mig gissa, dagens ljushuvud! Du tycker att bara förrädare får leva! Motståndsmän som slåss mot ockupation, stöld och mord bör avrättas så att mördarna till tjuvar kan fortsätta sitt värv helt ostörda eller hur? Kom de fram till detta alldeles själv eller fick du hjälp på traven av någon som är ”ännu smartare” än du?

 12. Sven
  18 februari, 2010 at 17:43

  Som Sverigedemokrat gläds du också åt mordet på Olof Palme antar jag. Fast jag själv och andra skräms av er nazister. Kan du förstå det? Även om du anser att mord och mord är två skilda saker?

  Jag anser att man inte ska mörda vare sig judar eller muslimer, men din kommentar från Norrtälje känns som en återgång till tiden för Förintelsen.

  • Lulzr
   22 februari, 2010 at 23:07

   Internettroll raderat: 78.70.163.165 SE Sweden Stockholms Lan Norrtälje TeliaSonera AB / Jinge

  • Lulzr
   22 februari, 2010 at 23:15

   Mailadress?

Comments are closed.