Politiska förändringar i nyliberal riktning


Somliga av den här sidans besökare tror kanske att Socialdemokraterna kommer ordna upp allt när de har ersatt den nuvarande regeringen, men tro inte det. Läs istället vad ett TT-telegram i SvD idag berättar, och läs det noga!

TT/SvD: ”Sverige är det land med avancerad ekonomi där liberaliseringen gått snabbast i världen när det gäller avregleringar, privatiseringar och valfrihetsreformer, konstaterar tankesmedjan The Heritage Foundation…

…Utvecklingen har drivits på av både borgerliga och socialdemokratiska regeringar. Med arbetskraftsinvandringen, friskolan och avregleringen av järnvägen sticker Sverige ut i jämförelse med andra länder…

…Även det svenska skolsystemet tillhör de mest liberala i världen. Motstycke finns bara i Chile. Men helt unikt är det att den svenska staten inte bryr sig om vem som äger skolan… …Även när det gäller avregleringen av järnvägen är Sverige världsledande.”

När The Heritage Foundation prisar Sverige för våra avregleringar och privatiseringar så står det klart för alla svenskar att det är utlänningar med rosa glasögon som skildrar Sverige, ett gäng nyliberaler som likt Annie Lööf ser Thatcherismen som den ultimata ideologin. Svenska staten ”bryr sig inte om” vem som äger skolan och avregleringen av järnvägen gör Sverige världsledande.

Skolresultaten sjunker hela tiden och allt färre ungdomar går ur gymnasiet med betyg tillräckliga för att läsa vidare på universitet. Och järnvägen är ett perfekt exempel, tågen stannar när det snöar, de kan göra det även när det regnar eller när solen skiner. Personligen så tror jag att det kan räcka med motvind. Men det är en avslöjande artikel, även om den är i notisform.

Och slutklämmen är perfekt, man säger att utvecklingen har drivits på av både borgerliga och socialdemokratiska regeringar. Det säger väl allt kan jag tycka, det är hög tid för en ny vänsterrörelse. Den dagen som Löfven övertar rodret så kommer ingen svensk att märka ens den allra minsta kursändring, och det är väl inte så vi vill ha det?

För övrigt så undrar jag varför ingen tidning, radio eller TV-kanal tar upp det faktum att Marcus Wallenberg numera är LKAB:s ordförande. Det är väl en rätt udda sak att privatkapitalismens främste företrädare i Sverige blir ordförande i det statliga bolag som betalar allra mest in till statens kassakista. Vad har regeringen för målsättning?

it Andra om: , , , , , , , , , svd1234 svt sr dn12 ab123


17 svar till “Politiska förändringar i nyliberal riktning”

  1. Vad gör man inte för att trösta sig sjäv och andra i en nyliberal och brutal tid? Jo, man drömmer och fantiserar nostalgiskt om den tid då Sverige var ett föredöme i mångas ögon och ett
    mera jämlikt och rättvist land. Istället för den här förljugna bananrepubliken som rajraj och Co skapat på bara fem år, då nyliberalismen av någon för mig outgrundlig anledning gått segrande fram över landet.
    Naturligtvis är högersossarna inte mycket bättre, det vet man efter Perssons och Sahlins tid.
    Men vi drömmer envist för att överleva och vill verkligen tro på sagor – och på en framtid för våra barn och barnbarn.

    • Vi svenskar har nog ovanligt dålig självkännedom. Stora massan får det allt sämre, men vi tror likafullt att vi har några särskilda gener och att med frälsaren Löfven vid makten kommer ordningen (rikedom, jämlikhet, status) bli återställd efter en oförklarlig svacka på 20 år. Att 1900 – talets formidabla framgångar till allra största delen berodde på att vi slapp bli indragna i de 2 stora krigen och efter dem kunde exportera för fullt till det ödelagda Europa, det har vi glömt eller förnekar. Det är nog bättre att hoppas på EU än Löfven. Det var fint att höra parlamentets talman Martin Schulz i Ekots lördagsintervju. Tänk att det finns socialdemokrater i Europa som ser skillnad på vänster och höger. Sådana har vi inte i Sverige tyvärr.

  2. Jinge – du har alldeles rätt. Det är därför som det är så svårt att ta sossarnas kritik mot regeringspolitiken på allvar. Vi går tyvärr en ganska dyster framtid till mötes, är jag rädd. Det finns många skäl till detta, men det kan vi ta en annan gång. En av mina hypoteser är att förutsättningen för en blomstrande socialdemokrati är en blomstrande kapitalism som genererar jobb och mycket pengar in till statskassan. Dagens kapitalism har gått in i väggen, vilket gjort att s gjort detsamma. Det hindrar dock inte att Löfven kan komma tillbaka i regeringsställning redan 2014. Men det kommer inte att betyda särskilt mycket.

  3. När amerikaner säger att man gjort något bra så gäller det att se upp. Mycket riktigt så är skolan och järnvägen det som fungerar sämst i Sverige? Inte mycket att vara stolt över.

  4. Läste samma uppgifter om avregleringarna i DN. Det slår mig att även för ”marknaden” (kapitalägarna) internationellt sett har det varit ideologiskt värdefullt att just det svenska välfärdssamhället slaktats. Sverige var ju något av en ”modell” för politiker i andra länder – de som ville skapa ett anständigt samhälle. – Ur ”marknadens” synpunkt ett dåligt exempel och ful frestelse. Fredrik Reinfeldt har nog fått mycket beröm av sina nyliberala kollegor i västvärlden för vad han åstadkommit. Vad gäller LKAB är det dags att slå larm. Reinfeldt tänker uppenbarligen sälja företaget. Gruvan som vi känner oss stolta över. VÅR malm, VÅR gruva. Jag har försökt intressera fackliga och socialdemokratiska redaktioner för att ta upp en diskussion kring den hotande försäljningen. Men förgäves. Att en försäljning är på gång är tämligen uppenbart. Varför skulle man annars placera Marcus Wallenberg som ordförande i företaget. Alliansen kommer att tyst smyga kring den utförsäljningen – så vaknar vi när allt är överfört till ”Wallenbergsfären”. Och det för valet 2014.
    Ulla Johansson

  5. Men frågan kvarstår, hur ska man få gemene man att inse och förstå att passiviteten och gnället vid köksbordet, eller för den delen vårt bekväma sätt att skriva av oss vår frustration inte leder någonstans? Detta vet naturligtvis rajrajs anhängare och uppmuntrar anslutningen till Faceskrutt och andra liknande företeelser. Och dessutom med alla möjligheter att spara, söka i, och förmodligen även använda elektroniskt lagrade texter mot dess kreatörer i vissa lägen så har man ytterligare kontroll över invånarna/användarna. Det, enligt statsministern, sovande folket missar hela showen och märker inget förrän man hamnar tillsammans med de andra under ett antal pappkartonger under Västerbron, alternativt tillbringar sin sovtid under en filt på Kungsgatan.

    För oss som ser och begriper, men vid samtal med andra inser hur illa det är med omgivningens entusiasm för att försöka aktivera sig, och inser att man som ensam inte är stark i detta sammanhang, hur är det möjligt att hålla sig undan depression, passivitet och kanske som sista utväg (ätte)stupan? Nu ska ju även psykvården privatiseras, såg jag i gårdagens blad, och det lär väl vara ännu en spik i kistan…

    • Är inte psykvården redan privatiserad? Jag bor bredvid något som heter ”Hjärnhälsan AB”, fungerar som öppenpsykiatrisk mottagning här som jag förstår det, de har även låsta avdelningar. St Göran har ju akutvården, och det är inte landstinget..

  6. Du frågar vad regeringen har för målsättning. Att privatisera allt skulle jag säga. Polisen har allt fler privatiserade tjänster, psykvården är på god väg, allmännyttan säljs ut. Visst är vi världens liberalaste land. Och hur kul är det?

  7. Media hävdar nu provocerande envist att (s) uppgång beror på att de pratat jobb. Har de pratat jobb? Har de ändrat något av den politik som ledde ner i en politisk bajsgrop år 2006? Vad får dem att tro att man inte kommer att halka ner där igen vid eventuellt maktskifte när man börjar AMS:a & åtgärda igen? Inte en ny idé de senaste 20 åren. Utan en förändring av låginflations-politiken=inga jobb någonsin mera. Alla regeringar som för den politiken misslyckas & framställs som odugliga/impotenta. Det måste väl (s) begripa, efter 20 år? Eller ingår det i taktiken att ”kedjorna” i rödblå laget SKA lösa av varandra? Då framstår det hela tiden som att demokratin fungerar samtidigt som `”den rätta” politiken alltid bedrivs? Med tanke på att näringslivet nu sägs tycka bättre om (s) än alliansen kanske detta inte är så vilda konspirations-teorier..?

  8. Man kallar det som nyliberalerna åstadkommit av bl.a utförsäljning och bolagisering för liberalisering,
    det kan väl inte var riktig?
    Liberaliseringgär väl något helt annat?

    • Nej. Det är precis det som är liberalisering. Ända sedan 1986 har det stått klart för alla som kan läsa att liberalisering innebär KAPITALETS frihet. De fås möjlighet att berika sig på de mångas (ex. utförsäljning av allmännyttan), men den var bara tänkt som att kasta ett ben till hundarna. De verkliga vinsterna är naturligtvis utförsäljning och avreglering av marknaderna. Detta är särskilt allvarligt och har extremt stora konsekvenser för en orättvis och orättfärdig förmögenhetsfördelning med dagens produktion där marginalkostnaderna bara sjunker och sjunker (det är själva grunden för monopolbildning – läs nationalekonomi, A-kursen). OM man ska ha monopol, ska det vara statliga monopol. (det är därför som elmarknaden fungeraDE så mycket bättre förr när det var ett statligt monopol. Men det är väl skitkul för Vattenfalls ägare nu för tiden. Borgarjävlar! Skjut dem!)

      • För att inte blanda ihop begreppet med folkpartiets politik, gud förbjude, så fortsätter jag att kalla det vidriga och kriminella som sker i vårt land för nyliberalisering.
        I Stockholm ska en försäljning av St Göran och av 3000 hyreslägenheter snart ske. Dessutom tänker kommunpolitikerna lägga vantarna på 1,2 miljarder från det kommunala bostadsbolaget.
        Det som annars sedvanligt ska gå till reparationer och och nybyggnation,
        Det är något vitalt som fattas Reinfeldtskan och hennes anhängare i Stockholms landsting och kommun..

  9. Detta är tamigf: komiskt att Heritage Foundation_ prisar_ Sverige..!
    Prisar Sverige för vad då?? Att Fredrik Reinfeldt får ”beröm” för sitt djävla värk, som han har lyckats med,att på så kort tid förstöra så mycket!

  10. Jag hittade till en artikel av Göran Greider publicerad i Aftonbladet Kultur den 19 december 2011

    Citat ur Greiders artikel:

    ”Jag tror att vi lever i slutet av den eran (syftar på nyliberalismen, min anmärkning) Jag tror att det är viktigt att säga just det. Vi måste ropa ut det högt – att nu är det de där idéerna om privatiseringar, avregleringar och skattesänkningar – hela det nyliberala paketet – som är de gamla idéerna. De har testats under en generation i västvärlden. De har inte löst några problem. Tvärtom har de förvärrat de sociala problemen och onödigförklarat människor i en skala som vi inte sett sedan trettiotalet. Dessa idéer har också förträngt avgörande frågor – om miljö och klimat – och dränkt dem i närmast religiösa idéer om evig tillväxt.”

    Språket vänder. Förnyare – det är alla vi som nu vill dra ett streck för trettio års nyliberalt experimenterande med världens befolkningar.

  11. Om man representerar vänster kan man bara hoppas på styrka genom kollektiv aktion. Representerar man höger har man maktens öra och kapitalets uppbackning. Eftersom den kollektiva idén är stendöd är därför avgjort mycket enklare att ”vara höger” om man väljer politiken som födkrok.
    Det förekommer olika åsikter om var och hur Socialdemokraternas utförslöpa inleddes. Jag brukar för egen del förlägga den till den tidpunkt då Ingvar Carlsson lämnade in en medlemsansökan till EU som del i ett krispaket. Nej, Ingvar var och är inte nyliberal, men han öppnade dammluckorna för en hållning där taktik och rävspel överordnades politikens innehåll. Tjugo år senare formas våra partiers politiska innehåll och mediala approach av kommersiella spinndoktorer.