Politikerna gör mig förbannad


Ofta nog finns det anledning att ta sig för pannan när man ställs inför de valda rikspolitikernas agerande. Om det är brist på fantasi eller ren och skär dumhet vet jag inte, men helt klart är att man nu lyckats förmå ett antal fildelare att söka sig nya kanaler.

AB: ”Fildelningen har mer än halverats sedan den nya fildelningslagen infördes. De flesta fildelarna finns kvar men de har blivit betydligt försiktigare, enligt trafikstatistik från flera stora bredbandsoperatörer. De första trafikuppgifterna från bredbandsoperatörerna antyder att de vanliga fildelarna skrämts upp ordentligt av diskussionen kring den nya fildelningslagen. Ipredlagen ger upphovsrättsinnehavarna rätt att gå till domstol för att få ut personuppgifter om fildelare från operatörerna. Nedladdningen har mer än halverats från mätningen den 25 mars till mätningen den 8 april.
– Fildelningen har gått ner riktigt markant men det är ingen jättestor nedgång i antalet personer som använder fildelning.”

Det är nog korrekt att fildelningen via Bit Torrentsidor har minskat en aning, men många fildelare väljer istället andra distributionsvägar när det gäller material som man tidigare hämtade via siter som The Pirate Bay. Exakt i vilken omfattning vet jag inte, men att det redan startats upp ett antal piratservers är helt klart. Så har IPRED-lagen inneburit att den öppna fildelningen har minskat så kommer på sikt olika andra nätverk att gynnas.

En annan effekt är givetvis att många nu känner sig utmanade att fortsätta sin verksamhet, folk känner sig smått stimulerade av att ägna sig åt civil olydnad. En person skrev till mig att han aldrig fildelat förut men att han nu hade börjat. Talet om halverad fildelning känner jag mig frågande inför, visst har den minskat men den är på god väg att finna nya kanaler och nya former.

Det man då har åstadkommit är att flytta verksamheten från det synliga till det osynliga

området. Jag tycker att det visar med all önskvärd tydlighet på en betydande politisk inkompetens, och det gör mig förbannad.

Dessutom väljer man att medvetet glömma bort att all lagstiftning bör ha en stor chans att få allmän acceptans, har den inte det så är risken för ett misslyckande uppenbar.

Andra om: , , , , , , , , it HD AB Dbl DN1 SvD1

[tags]Fildelning, Bit Torrent, Internet, Lagstiftning, IPRED-lagen, Riksdagen, Inkompetens, Wares, Politik[/tags]


11 svar till “Politikerna gör mig förbannad”

 1. Fast de här uppgifterna gäller ju den totala nedladdningen, inte några specifika protokoll eller siter. Eftersom fildelningen utgör merparten av internettrafiken är det ett ganska bra index på fildelningens omfattning.

  Att folk byter fildelningskanaler påverkar det inte deras totala fildelning. Såvida inte användarna gått över till att ringa varandra direkt med modem eller skicka CD-skivor är det alltså svårt att ifrågasätta att fildelningen faktiskt tyvärr minskat.

 2. Jag tror att många fildelare tankade ner som galningar innan lagen trädde i kraft och nu är de ganska mätta för en stund. Men för egen del blir det inga fler torrentfiler. Vad som skrämmer är inte några rättegångar utan den ev. utpressning som antipiraterna ägnar sig åt. Hela lagen är odemokratiskt och avskyvärd. Tacka vet jag Frankrike som röstade nej till integritetskränkningarna.

 3. Vilket skämt all detta är,

  Först,
  Nu när ”våra” elit politiker förvandlat Sverige till någonting liknande gamla Östtyskland lyssnandes på allt och alla så visst är det ”effektivt”, för på nolltid så har man nu fångat den/de som stoppar glas i vår mat som nog faktiskt kan ses som en terrorist handling som jag ser det.

  Nej det var så sant, det har dom ju inte vilket visar det alla sagt hela tiden att hela avlyssningsapparaten är för vanligt folk så vi inte ska prata med varandra och känna oss påpassade, avlyssning har funnits hur länge som helst och de som man säger sig man vill få fast har anpassat sig till detta långt innan denna lagstiftning sattes i sjön.

  Fildelningen där trojaner kan göra just din dator till filserver är gammal teknik och används.
  Låt någon utan teknik kunskaper förklara varför han/hon har diverse ”lurigt material” på datorn utan kunskaper.

  Sedan bara för att bevisa att dessa ettor och nollor i form av loggar och data inte skapats utan grund av någon kreativ hacker som antingen vill uppnå ett mål eller sätta dit någon t.o.m. på ISP’s egna serverar eller av APB själva går bara inte, betänk också att dessa människor i vårt domstolsväsen inte har mer teknik kunskap en vanligt folk, vilket resurs slöseri detta är istället för att industrin får anpassa distributions system, prissättning och produkter som alla andra branscher.

 4. De fortsätter snacka om hur mycket trafiken minskat. Det är inte intressant, det är inte det minsta intressant om piratkopiering upphört helt. Det viktiga är hur mycket mer de kommer sälja. Ökar inte försäljningen och håller i sig så är lagen verkningslös och skal då rivas upp. Visar det sig att försäljningsökningen bara är tillfällig så kommer de gorma om åtdragna tumskruvar.

  Lagen är värdelös, vi har redan sett hur de privata poliserna använder olagliga medel mot medborgarna, hur ändamålsglidningen tagit fart, snart får vi se deras orimliga utpressningskrav.

 5. bankerna har lärt sig att anpassa sig till Internet och allt fler människor gör sina bank ärenden på Nätet.
  men däremot så har film o musikbranschen inte riktigt fattat vidden med Internet o vill fortfarande att kunderna ska konsumera musik o film på förlegade affärsmetoder.
  de borde göra som bankerna o erbjuda sina kunder att leta o tanka ner musik från lagliga sajter till vettiga priser.
  vem vill ha en CD-skiva med 15låtar när jag kan ha hundratals låtar i en MP-3 som jag även kan använda överallt i hemmet i bilen på jobbet.
  Film o Musikbranschen hatar förändringar o vill alltid motarbeta all form av ny teknik o precis så var det med kasettbanden o VHS då de också ville motarbeta all form av kopiering men det lyckades de inte med.
  nu begår de samma misstag fast den här gången har de lyckats förmå beslutsfattarna att besluta om en integritetskränkande lag Ipred som majoriteten av Svenska folket hatar alltså har denna lag ingen förankring hos massan.

 6. Man kommer fortfarande ladda ner en film som man verkligen vill se. Däremot kommer man inte längre ladda ner material från för en själv tidigare okända artister och filmskapare, som man aldrig annars hade kommit i kontakt med. Där kommer film/musik-industrin förlora på den minskade fildelningen.

 7. Det skulle vara trevligt att se perioderna innan 25Mars-1 April.

  Jag kan tänka mig att trafiken var högre i Mars än någonsin tidigare då folk ville tanka hem innan lagen trädde i kraft.

  Läste att trafiken på nätet bara var 25gb/s när TPB stängdes ner i några dagar 2006, vilket isf skulle innebära att trafikmängden är dubbelt så stor idag jämfört med då.

 8. Resultatet av ”den digitala motboken” är ju att man göder ljusskygga element på Internet. Det som tidigare gjordes öppet och ganska säkert flyttas till andra mindre trevliga ställen. Dessutom kommer ju iallafall jag bojkotta allt vad musik och filmindustri heter. De skall inte ha en enda krona!

 9. Jag fattar inte varför dom skriver att fildelningen minskat. Det finns ju inga som helst belägg för det, att läsa någonstans.
  Jag tror mer på att det är alla Sveriges barnfamiljer som har blivit skrämda av alla skriverier. Man kan inte hitta några diagram eller mätare om vilka det är som inte är på nätet längre. Kan vara så att många till och med sagt upp sitt internet abonnemang. Man vet ju inte vad denna nergång beror på. Om man ser på tiden före 1 april så är det ju en markant ökning av trafiken under 3-4 månader. Det kan bero på att folk toktankade och sen bara gick tillbaka till normalt igen. Man får nog titta på årsbasis istället för veckovis. Då får man en helt annan bild av det hela.

 10. Slutsatsen är ju att netnod har lika mycket trafik som för ett år sedan…

  Ingen bryr sig knappast, Svenssons får ju tips av alla kvällstidningar hur man fildelar olagligt och tittar på piratkopierat streamat. De får däremot inte tips på hur man gör det lagligt. Att Inprodicon skulle ökat sin försäljning av DRM-skadade WMA-filer köper jag inte ett dugg. Dessutom skulle skivbolagen bara få 8% av samma inkomst som skivor ger om alla skulle tanka lagligt istället för att köpa skivor. Försäljning och licensiering av musik har bara kunnat försörja ett litet antal av artister det har aldrig varit något en hel bransch kunnat leva på. Bara att acceptera.

  Det är inte heller säkert att trafiken via VPN-tjänsterna tar samma vägar vilket kan resultera i att vissa knytpunkter får mindre trafik. Varken netnod eller TPB är ett bra sätt att räkna det på. Det är ju bara ”nubsen” som använder TPB ändå. Många gillar inte helt öppna siter som har dåligt med seeders, med förstörda releaser. TPB är ju så långt ifrån Scenen man kan komma. De sysslar o andra sidan inte med P2P. Men det finns ju även stora skillnader hos olika P2P siter. Andra siter har dedikerade seeders/uploaders som ser till att sakerna hamnar på sidan och att de går att ladda ner. Det hade varit mer intressant att titta på internationell trafik hur som helst då de flesta VPN-tjänsterna är utomlands. Många prövar dom gratis just nu eller något prova på erbjudande, innan de kommer att överge de. Godtycke är aldrig bra att bygga lagar på heller, hela grejen bygger på att musik och filmindustrins representanter får begå brott (mot upphovsrätten) och muta lågrankade skrupelfria sceners. APB kan inte få tillstånd att fildela eller ladda ner en film olagligt, filmbolagen äger inte alla rättigheter själv så det är omöjligt. En olaglig upplaga är alltid en olaglig upplaga dessutom.