Piratpartiet = Sittande fågel

Nu börjar fler och fler tidningar att ifrågasätta Piratpartiet, något som antagligen är för sent så här några dagar före valet. Vi kan nog utgå ifrån att de redan fått ett stort antal förtidsröster, dessutom lär inte de som bestämt sig för PP ändra sig i första taget.

Aftonbladet: ”Allt tyder på att Piratpartiets toppkandidat Christian Engström kommer in i EU-parlamentet. Partiet har stadigt fått omkring fem procent i opinionsundersökningarna de senaste veckorna. Partiet driver en tydlig linje i cyberrymden: den personliga integriteten måste skyddas. I den vanliga verkligheten har de inte en enda åsikt. Partiet tänker rösta som den partigrupp de ansluter sig till i EU-parlamentet, i alla frågor utom de digitala. Christian Engström kommer därför bara att engagera sig i en handfull frågor om året. Under den senaste mandatperioden antog EU-parlamentet 2 924 lagar och resolutioner. Bara 58 av dem – två procent – handlade om kommunikationsteknologi. Om lika få antas nästa mandatperiod får Christian Engström drygt 93 000 kronor i lön för de lagar han har en egen åsikt om. Och nästan 4,6 miljoner för allt det han inte bryr sig om.”

Den punkten som tidningen tar upp är verkligen PP:s akilleshäl. Hade man redan i förväg sagt att man skulle rösta med de gröna eller med vänstern, ja då hade man klarat sig utan att bli speciellt ifrågasatta. Men visst sticker det i ögonen på de flesta när det står klart att Engström får 4,6 miljoner utan att bry sig. Om Aftonbladets uträkning är korrekt så kommer Engström att kunna kvittera ut en lön i världsrekordstorlek för sitt engagemang i två procent av de frågor som kommer beröra PP.

Fördelen med PP är att alla politiska partier nu kommer att bli varse att frågan om diverse lagar mot vanliga människor och för upphovsrättsindustrin, eller för staten som FRA-lagen, kommer att växa till riksdagsvalet 2010. Så långt är det helt ok, men samtidigt så får antagligen de nyliberala och högerkrafterna PP:s röst, något som kommer att ligga som en tung ballast inför riksdagsvalet.

Det vore förstås extra trist om (V) förlorar ett mandat i EU-parlamentet, då blir det som en dubbel förlust. . Jag undrar om borgarna sitter still i båten eftersom de vet att PP:s röster går till högern?

i Andra om: , , , , , , , , , , t AB123 GP SDS DN123 SvD1

[tags]Christian Engström, Piratpartiet, Integritet, Internet, EU, Fildelning, Ipred, Fra, EU-parlamentet, EU-valet, Politik[/tags]

  27 comments for “Piratpartiet = Sittande fågel

Comments are closed.