Piratpartiet = Sittande fågel


Nu börjar fler och fler tidningar att ifrågasätta Piratpartiet, något som antagligen är för sent så här några dagar före valet. Vi kan nog utgå ifrån att de redan fått ett stort antal förtidsröster, dessutom lär inte de som bestämt sig för PP ändra sig i första taget.

Aftonbladet: ”Allt tyder på att Piratpartiets toppkandidat Christian Engström kommer in i EU-parlamentet. Partiet har stadigt fått omkring fem procent i opinionsundersökningarna de senaste veckorna. Partiet driver en tydlig linje i cyberrymden: den personliga integriteten måste skyddas. I den vanliga verkligheten har de inte en enda åsikt. Partiet tänker rösta som den partigrupp de ansluter sig till i EU-parlamentet, i alla frågor utom de digitala. Christian Engström kommer därför bara att engagera sig i en handfull frågor om året. Under den senaste mandatperioden antog EU-parlamentet 2 924 lagar och resolutioner. Bara 58 av dem – två procent – handlade om kommunikationsteknologi. Om lika få antas nästa mandatperiod får Christian Engström drygt 93 000 kronor i lön för de lagar han har en egen åsikt om. Och nästan 4,6 miljoner för allt det han inte bryr sig om.”

Den punkten som tidningen tar upp är verkligen PP:s akilleshäl. Hade man redan i förväg sagt att man skulle rösta med de gröna eller med vänstern, ja då hade man klarat sig utan att bli speciellt ifrågasatta. Men visst sticker det i ögonen på de flesta när det står klart att Engström får 4,6 miljoner utan att bry sig. Om Aftonbladets uträkning är korrekt så kommer Engström att kunna kvittera ut en lön i världsrekordstorlek för sitt engagemang i två procent av de frågor som kommer beröra PP.

Fördelen med PP är att alla politiska partier nu kommer att bli varse att frågan om diverse lagar mot vanliga människor och för upphovsrättsindustrin, eller för staten som FRA-lagen, kommer att växa till riksdagsvalet 2010. Så långt är det helt ok, men samtidigt så får antagligen de nyliberala och högerkrafterna PP:s röst, något som kommer att ligga som en tung ballast inför riksdagsvalet.

Det vore förstås extra trist om (V) förlorar ett mandat i EU-parlamentet, då blir det som en dubbel förlust. . Jag undrar om borgarna sitter still i båten eftersom de vet att PP:s röster går till högern?

i Andra om: , , , , , , , , , , t AB123 GP SDS DN123 SvD1

[tags]Christian Engström, Piratpartiet, Integritet, Internet, EU, Fildelning, Ipred, Fra, EU-parlamentet, EU-valet, Politik[/tags]


27 svar till “Piratpartiet = Sittande fågel”

 1. Tidningarna kommer nog försöka hacka ögonen ur PP de närmaste dagarna.

  • Med viss rätt oxo Micke. Det där är PP:s verkliga svaghet, en röst på dem är en röst på högern.

 2. Jag förstår inte att det kan komma som en överraskning för någon, PP är väldigt tydliga på den här punkten på sin hemsida, så nån akilleshäl har jag svårt att se det som.

  Om inte de övriga partierna på ett tydligt sätt visar att de bryr sig om den personliga integriteten så kommer PP bara att öka.

  Det finns ett enkelt sätt att stoppa PP, det räcker med att de mer etablerade partierna börjar behandla frågan på ett sätt som väljarna vill.

 3. PPs andranamn till EU-parlamentet är Amelia Andersdotter, som jag fått för mig är ganska så rejält vänsteråt. Rätta mig gärna om jag har fel!

  Så det kan bli balans om båda kommer in. Jag finner det inte helt osannolikt.

 4. Piratpartiet är bara en blandning av anarkister och nyliberaler,bry er inte!

 5. Tycker att AB börjar bli lite väl genomskådliga i sina taffliga försök att smutskasta. Det finns väl inte en enda ledamot som sätter sig in i varenda fråga och jobbar aktivt för eller emot varenda en innan de röstar. Samtliga ledamöter har ”sina” frågor som de lägger krutet på (vissa har iofs frågor som inte ens avgörs av parlamenetet, så vad de kommer jobba med kan man ju fråga sig), övriga frågor röstar de med sina kompisar. Precis som PP kommer göra. Det är ju bara att kolla de olika kandidaternas personvalssidor för att se bevis på detta.

  Med andra ord finns det enligt ABs logik inte en enda ledamot som jobbar ”100%”, utan ALLA jobbar bara några få procent. Så är det självfallet inte.

  Personligen ser jag det som mest sannolikt att PP kommer hamna i gröna gruppen. Detta eftersom de är den största gruppen som är uttalat positiva till PP. Liberala ser jag som nummer två. De är stora, vilket så klart lockar, men kan vara svåra att få dem att ställa upp på PPs program. Vänstern som nummer tre, de är positiva till PPs program men samtidigt mindre än gröna gruppen. Oberoende är väl en nödlösning. Konservativa samt socialdemokratiska gruppen ser jag som uteslutna, dels på grund av deras haltande integritetspolitik, men även på grund av hur de svenska partierna uttalat sig om PP. Främlighetsfientliga gruppen kommer inte på fråga.

  • Lene! AB gör en nyhetsvärdering oxo, det får du inte glömma bort. Att tjäna 4,7 mille på 2% av frågorna är spektakulärt. Sedan tycker jag att du underdriver EU-parlamentarikernas engagemang. Även om de inte engagerar sig till 100% så är de med och röstar i den grupp vars IDEOLOGI stämmer med deras egen. PP ställer sig utanför det som bekant.

 6. Om du behöver en hjärtoperation, går du då till allmänläkaren som är lite bra på mycket, eller till hjärtkirurgen som troligtvis är väldigt bra på att operera hjärtan men inte kan någon om hoosta.

  Det är väl bättre att ha IT-experter när det gäller IT-frågor istället för att som nu, skicka IT-lagarna till Jordbruksfolket, som skall hålla på med jordbruksfrågor.

  • Mit hjärtoperation som jag gjorde Lucia 1999 (4 bypass) gjordes av en lettisk läkare. Jag är säker på att han kan en del om hoosta oxo… :-P

 7. Det är inte direkt så man biter på naglarna av nervositet? Jag tror de flesta som röstar på Piratpartiet är ganska bestämda och svåra att påverka. Efter det gångna årets händelser så var det ett lätt beslut. Det blev Piratpartiet!

 8. Att Piratpartiet kommer rösta med gruppen är ingen nyhet. AB tar det dock till oanade höjder och påstår nu på fullt allvar att CE kommer jobba en enda dag varannan månad (!) och passar på att insinuera att han är en girigbuk som vill ha full lön för denna lathet.

  Det är inte mer jobb att trycka på en knapp för att ens ideologiska kompisar säger det jämfört att trycka på en knapp för att ens kohandlade kompisar säger det. Tryck som tryck liksom. Tryckandet är en ren rutinuppgift som förvisso förväntas av alla parlamentariker men som inte är särskilt ”jobbig”.

  Själva jobbet, det parlamentarikerna får betalt för, ligger i allt det andra. Att driva frågor och ta fram underlag. Och där är jag övertygad om att CE kommer jobba minst lika hårt som övriga parlamentariker, om inte ännu mer.

 9. Det kan vara sant att endast 2% av frågorna handlade om kommunikationsteknologi, vilket ändå inte är så lite, men PP:s frågor är mycket bredare än så. Långt fler än 2% av frågorna påverkar människors integritet direkt eller indirekt. Sen tillkomerm också patent- och rättighetsfrågor. Mycket fler frågor än man tror påverkas indirekt av PP:s 3 huvudfrågor. Dessutom är inte alla frågot lika viktiga för t.ex. mig. I teorin kan en enda ny lag kan räcka för att avskaffa privatliv och omöjligöra internet som det ser ut idag. Då blir de resterande 2900 lagarna och resolutionerna inte lika viktiga.

  Aftonbladet väljet att bortse från allt det här och mycket mer. De är inte en seriös tidning och bör hålla sig till nöjesnyheterna.

 10. Mellin tror att väljarna inte har koll på vad de röstar på, men bevisar bara att det är hon själv som inte har koll. En röst på Pp kommer att påverka politiken mycket mer än om jag lägger min röst på ett annat parti. Har det någon betydelse om vi skickar 5 eller 6 moderater eller sossar? Nej, det finns redan hundratals av dem i parlamenten och de röstar likadant där. De kommer INTE att förändra EU politik i någon fråga. Däremot skulle det ge en enorm uppmärksamhet om Piratpartiet får 1-2 mandat. Redan faktumet att de kanske kommer in har varit stora nyheter i alla stora medier världen över, och detta har gjort att deras frågor plötsligt högt upp på dagordningen inte bara i Sverige utan i övriga världen också. Bara rädslan att partierna skulle förlora mandat till Pp gjorde att det katastrofala telekom-paketet stoppades oväntat för någon vecka sedan. Detta hade INTE skett om de svenska väljarna inte valt Pp. Det är bara att konstatera att Pp redan har gjort större skillnad än alla andra svenska EU-kandidater på 10 år. Har verkligen inte Lena Mellin förstått det?

 11. Egentligen beskriver aftonbladet hur samtliga parlamentariker i EU jobbar. Ungefär så ser det också ut i riksdagen, landstingen och kommunerna, den enskilde politikern har SIN hjärtefråga som han/hon lägger nästan all kraft på och litar blint på sina partikollegor när det gäller andra frågor.
  Huvudfrågan för människorna i EU borde i dag vara de övervaknings- och kontroll-lagar som är på gång, för kan vi inte längre tycka, säga och tänka fritt så kan vi inte i värsta fall heller driva våra politiska hjärtefrågor.
  Hittills är det bara ett parti som agerar fullt ut mot övervaknings- och kontroll-lagarna, trots att det inte kanske har klart för sig hur illa det kan bli.
  När det gäller vp och mp så upplever jag att deras agerande mot övervaknings- och kontroll-lagarna är halvhjärtat, för de verkar inte ens vilja prioritera om sina hjärtefrågor tillfälligt. Kartan ligger fast trots att terrängen har förändrats.

 12. Men vem tar Lena Mellin på allvar längre? Hon imponerar inte direkt på mig men sina artiklar.

  ”2 924 lagar och resolutioner.” under 5 års mandatperiod? Det är 584 lagar och resoulutioner per år som de ska ta ställning till. Inte konstigt lagar som IPRED etc går igenom om det är ett genomsnitt på några timmar de ska bearbetas och röstas igenom.

 13. Jag förstår inte heller, precis som MrOdin ovan säger, hur detta kan vara en överraskning för folk och media? Piratpartiet har hela tiden varit ärliga med hur de kommer att rösta i övriga frågor. Ända sedan 2006 har de haft denna policy – vi medlemmar vet om detta.

  Mattson ovan påstår att Piratpartiet bara är ”anarkister och nyliberaler”.

  Det stämmer knappast. Jag är upphovsman till tusentals verk. Jag har också flera företag som är internetbaserade. Jag kan inte stillasittande se på när dessa vansinniga lagar skapas – därför röstar jag på Piratpartiet.

  Piratpartiet är också ett bra val av den enkla anledningen att de just varit väldigt tydliga, transperenta och ärliga från dag ett. Till motsats av vad Aftonbladet vill säga så är Piratpartiet ett ärligt och smart val, eftersom man vet exakt vad som händer i Bryssel.

  Med de andra partierna vet man ju inte, eftersom de ändrar sig så extremt mycket under mandatperioden.

 14. Jag tror definitivt PPs ledamäter kommer jobba för sin lön – med den skillnaden att istället för 10000 frågor av olika art så kan dom lägag 100% av tiden på de frågor som dom rakt och öppet säger är de enda som dom kommer engagera sig ordentligt i !

  Att Christian Engström skulle jobba 1 dag av 30 och ”lata” sig resten tror jag är mindre sannolikt än att övriga parlamentariker gör det !!?

  /K

 15. Att rösta med gruppen är inte unikt för Piratpartiet. Det gör Centern i riksdagen också. Men det gör dom i ALLA frågor, även i dom som dom gick till val på.

 16. Tycker det är komiskt trots att jag inte är Piratpartist. Piratpartiet ska ha heder för att de är ett av få partier som faktiskt driver frågor där Europaparlamentet har inflytande – sedan att de bara driver tre frågor är väl anledningen till att ni inte får min röst.

  Folkpartiet borde granskas närmare: de driver ju frågan om euron i valet till Europaparlamentet trots att det är Sveriges Riksdag (eller möjligen EU-domstolen) som beslutar om Sverige ska införa euron. De har ju till och med TV-reklam om euron. Det torde vara den mest patetiska valfrågan någonsin. Någon annan som kan komma på ett exempel på ett parti som driver en fråga på i ett val till ett parlament som inte har mandat att besluta i frågan?

  Så tips till alla er piratpartister: hacka lite på folkpartiet för de driver ju inte ens frågor som Europaparlamentet kan besluta om :D

 17. Ja Tharand, vi kan ju ta socialdemokraternas kampanj som exempel. Deras EU-valkampanj handlar bland annat om att de vill minska ungdomsarbetslösheten. Jovisst, och det är ju väldigt troligt att man kan sitta i EU-parlamentet och skapa jobb för ungdomar i Kramfors…

 18. Den som har följt Christians och Ricks bloggar VET att detta inte handlar om bara tre frågor, detta handlar om medborgerliga rättigheter. Dessa rättigheter återfinns i massor av EU-frågor. Faktum är att hela EU är ett hot mot dessa rättigheter..

 19. Gillar argumenten som säger att det inte kan vara ett problem när piratpartiet har varit ärliga med att de inte ska rösta i mer än 2 % av frågorna. Om jag är ärlig med att jag tänker lobba för kärnvapenkrig (inga andra jämförelser i graden av problem) i EU-parlamentet, är det då inte ett problem bara för att jag är ärlig? Sen när gör ärlighet saker till icke-frågor?

 20. Först: Kanske internhumor mellan Hexor och Jinge, men vad är det konstiga med internetbaserade företag i Hofors? En av de stora fördelarna med internet är ju att inte alla måste bo i Fjollträsk!

  Sen så är faktiskt Aftonbladets artikel rent pinsam, måste även jag som rabiat lojal Vänsterpartist erkänna. Klart att en idealist som CE kommer att jobba där nere. Är man inte socialist så är det väl lugnt att rösta på pp, MEN är man socialist så rösta på (v). Skulle vilja höra vad som har varit halvhjärtat med Eva-Britt Svenssons engagemang i de här frågorna? Tycker dessutom att det varit kul att det inte varit den unge mannen Jens Holm som skött dessa frågor för (v) utan en något äldre dam. Integritet är ingen generationsfråga!

 21. Tja, tror inte någon behöver oroa sig för att förlusterna av röster skulle rubba balansen mellan blocken. Piratpartister har egentligen endast en sak gemensam, och det är att grundbultarna för ett fritt och demokratiskt inte ska rubbas.
  Vidare är det inte så att PP inte har någon uppfattning alls i övriga frågor, tvärtom finns det en uppfattning för varje medlem. Däremot spelar dessa uppfattningar ingen som helst roll, eftersom PPs röst i övriga frågor är valutan som ska betala för att driva igenom partiprogrammet.