Piratpartiet snart i fläkten?


Piratpartiet kan enligt Novus Opinion och TV4 få 5,6 procent av rösterna i EU-valet. Jag håller med bloggaren Anders Svensson när han säger att det tyder på att ungdomar ibland inte tänker längre än vad näsan räcker. Han skriver ”Partiet kommer inte att försvara fackliga rättigheter, allmän och lika sjukvård, jämställdhet, ekonomisk jämlikhet och andra frågor som är väsentligare för de flestas liv än piratkopiering och övervakningsfrågor.”

Själv har jag tidigare berättat om Politikerbloggens avslöjande, risken för att Piratpartiet kommer att rösta ja till legalisering av narkotika, och ja till prostitution. Dessutom har jag pekat på den underbara framtid EU-parlamentarikerna får, de blir nämligen rika som troll, något som Expressen tar upp idag och förstärker med lite ytterligare tips.

Expressen: ”Grattis till klippet alla blivande EU-parlamentariker. Lätt som en plätt blir ni mångmiljonärer på några års närvaro i Bryssel och Strasbourg – på skattebetalarnas bekostnad. Expressen berättade att ni kommer att tjäna nästan 177 000 kronor i månaden – mer än statsminister Fredrik Reinfeldt. Men ni kan lätt plocka åt er ännu mer pengar ur EU:s stora kassa. Här får ni fem gyllene råd hur ni bäst fyller plånboken under tjänstgöringen i Europaparlamentet.”

Själv får jag ovett för att jag tar upp och bloggar om saken, piratpartister säger att det beror på att vänstern är rädd för att PP ska komma in i parlamentet. Så är det i alla fall inte i mitt fall. Jag tycker att det kan verka som en ögonöppnare för samtliga politiska partier i Sverige, och det är bra, mycket bra. Inte så att jag själv skulle lägga min röst på några politiska vildar som endast har en fråga på programmet, jag vill nog helst att man också, som Anders skriver, ska försvara fackliga rättigheter, allmän och lika sjukvård, jämställdhet, ekonomisk jämlikhet och andra frågor som är väsentliga.

Sist jag skrev om det med den knarkliberala sidan dök det upp en hel hop med människor som skulle rösta på PP enbart för att de förväntar sig att PP ska agera för att släppa knarket fritt. Själv undrar jag om inte detta är på väg att ta en ände med för-

skräckelse. Alla möjliga rättshaveristiska inriktningar förväntas uppenbarligen inrymmas i PP:s smått anarkistiska agenda, eller i vart fall förväntade dito.

Till och med ligisterna i AFA vädrar tydligen morgonluft. PP kommer snart att domineras av ”recalimare” och andra vilda fraktioner. Det är möjligen naturligt när ett enfrågeparti utan politisk ideologi växer så det knakar, men jag säger det igen – det är inte helt fel att våra politiker får sig en ögonöppnare.

I morgon klockan 12.55 så kommer Rickard Falkvinge att vara gäst i Ekots Lördagsintervju. Kommer jag lyssna eller kommer jag att lyssna, vad tror ni?

i Andra om: , , , , , , , , , , , EX12 SvD12 Svensson AB12 DN12 t

[tags]Piratpartiet, Fildelning, Ipred, FRA, Integritet, Enfrågeparti, Knarkliberaler, Prostitution, EU-valet, EU-parlamentet, Rickard Falkvinge, Politik[/tags]


31 svar till “Piratpartiet snart i fläkten?”

 1. ”Till och med ligisterna i AFA vädrar tydligen morgonluft. PP kommer snart att domineras av ”recalimare” och andra vilda fraktioner.”

  Var i hela friden kom den idén ifrån?

  • Jag har läst några AFA närstående autonoma sidor på nätet, bland annat så jag själv ovett för att jag enligt dessa ”pratar skit om PP”. Jag länkar inte eftersom jag inte vill ge dem reklam. Helt klart att dessa grupper attraheras av PP.

 2. Man får väl hoppas på att din rubrik stämmer. Ska Falkvinge vara med i lördagsintervjun så kanske jag också ska lyssna. De brukar vara rätt giftiga.

 3. Jag är övertygad om att många anarkister diggar Piratpartiet stenhårt. Problemet är väl att en hel del av dem inte är röstberättigade :P

 4. För det första är PP INTE ett enfrågeparti.
  För det andra så anser jag att fackliga pamprättigheter är av underordnad betydelse när hela europa hotas av censur och slopad yttrandefrihet. Varför är WLW’s vilja att tjäna pengar viktigare än kreti och pleti’s rätt att yttrycka åsikter om det.

  PP handlar numera om att skydda medborgares privatliv och den grundläggande rättigheten till yttrandefrihet och tryckfrihet på internet.
  Varför ska APB och FRA ha rätt att läsa mina e-brev medan mina fysiska brev är skyddade av lag? Varför gäller inte det skyddet även mina e-brev?

 5. @Jinge:

  Det känns som att de skulle få ta i rätt hårt för att ”dominera” en organisation med ca 45000 röstberättigade medlemmar.

 6. Jönsen, tack för att du återigen gör tydligt att PP är ett parti för den mer extrema högern, nu när du använder uttryck som ”fackliga pamprättigheter”. Mer höger än moderaterna tycks det som.

  Annars är PP ett trefrågeparti: Upphovsrätt, fildelning och övervakning. Ett mycket, mycket, mycket snävt område. Så snävt det kan bli i princip.

 7. jag har fortfarande faktiskt inte hört en enda anledning till att rösta på pp istället för v

 8. Det är synd att Vänsterpartiet inte tagit tillfället i akt att fånga upp ungdomar som nu helt plötsligt fått en ingång i politiken.
  Hade Vänsterpartiet nått ut till ungdomarna så hade de dels insett att de kan rösta på Vänsterpartiet lika gärna som PP när det gäller integritet, fildelning etc. men också fått en hel drös ungdomar att vakna och inse att det finns andra viktiga frågor också.

  Varför har Vänsterpartiet inte någon grupp som jobbar med att nå ut i frågor som det pratas mycket om i detta nu? En liten grupp som är specialiserade på att använda nya medier för att nå ut.
  Det hade varit guld värt för ett parti att knyta till sig folk som kan tekniken/kanalerna och har initiativförmåga.
  Jag tänker exempelvis på de som startade Blodiga Butiker som du skrivit om Jinge. Den sidan dök upp snabbt mitt under brinnande krig och informerade vanligt folk om vad man kan göra för att inte stötta Ockupanten.
  Det gäller att agera snabbt för trenderna växlar fort och nyheter dör snabbt ut.

 9. Att hålla med om att piratkopiering är oviktigt köper jag, men övervakningsfrågor är banne mig viktigare än alla de andra frågor tillsammans.

  Själva grundförutsättningen för facklig frihet, demokrati och andra viktiga frågor är att vi just har en åsiktsfrihet som inte bevakas. De tycks de etablerade partierna har glömt bort

 10. Fascinerande att se hur anhängare av de etablerade partierna angriper PP. ”De är ett enfrågeparti” Nope..de är faktiskt ett 3-frågeparti och det handlar trots allt de viktigaste frågorna i en demokrati. ”De tycker inte som i alla frågor” Nope..då vore dem helt överflödiga. Dock är det tragiskt att PP behövs.

 11. @Franke: Som jag ser det är inte problemet att mp + v för en liknande, kritisk politik vad gäller fildelning och övervakning.
  Problemet är att de är i minoritet i EP och inte representerade i den regering som företräder Sverige i ministerrådet och därför hjälper inte deras kritiska röster.

  PP vill framställa det som att de ska göra skillnad på samma sätt som jl framgångsrikt lyckades göra i förra valet. Det här visar snarare bara hur lite folk vet om hur EU fungerar.

  Visst kanske PP intensivt kan driva frågorna och försöka skapa opinion men det har mp och v redan gjort under denna mandatperioden. Att då, som Jinge och Anders Svensson skriver, hitta på ett nytt parti som bara riktar in sig på dessa tre frågor men samtidigt fullständigt struntar i alla andra är enligt min mening patetiskt.

  Måhända kan det passa liberaler som nu sent omsider insett att fp bara kallar sig liberala men för dem som röstat på mp eller v i förra valet tror jag inte att PP gör någon reell skillnad till det bättre.

  Varför ska jag rösta på PP när jag kan rösta på partier som för deras politik MEN OCKSÅ en politik för t.ex. aktiv miljöpolitik?

 12. @Tharand:

  ”Varför ska jag rösta på PP när jag kan rösta på partier som för deras politik MEN OCKSÅ en politik för t.ex. aktiv miljöpolitik?”

  För att Piratpartiet har någonting som inte något annat parti i Sverige har så gott om. – Nätaktivister.
  Att få in EN pirat i Bryssel innebär att 45000 Piratpartister plötsligt får en DIREKT insyn i det arbete som görs och den politik och förs. Tusentals människor kommer lära sig mer om hur EU fungerar, i synnerhet unga människor. Det har inget annat parti i Sverige lyckats med tidigare. Kanske inte något parti i världen.

  Piratpartister är engagerade, hoppfulla, kreativa och enormt nyfikna på det politiska slagfältet. Piratpartiet har på tre år gått från ett skämt i media till att dagligen påverka nyhetsflödet och ge mer och mer makt åt nätaktivister. Detta är stort.

  Människor runt hela världen har ögat på Piratpartiet just nu. Människor som brinner för precis de frågor som Piratpartiet driver, och om vi inte hade haft aktivt valt och stått upp för att vi kommer driva just de frågorna, så hade vi inte varit nånting.

  Piratpartiet finns inte för att det vill finnas. Piratpartiet finns för att andra politiker har skapat en illusion om att frågorna kring immatrialrätt och personlig integritet är underordnade alla andra frågor.

  Dagens politiker är skrämda av den revolution av möjligheter som internet har givit oss, och istället för att ta vara på de möjligheter som finns, så blir de skrämda av hur internet bryter ner gamla mönster och traditioner.

  Piratpartiet vill visa vägen till kunskapsamhället, som ska genomsyras av öppenhet, stark integritet och en immatrialrätt som leder till utveckling.

  Därför röstar jag på Piratpartiet istället för något annat parti.

  • Jonathan: Att få in EN pirat i Bryssel innebär att 45000 Piratpartister plötsligt får en DIREKT insyn i det arbete som görs och den politik och förs.

   Drömmare! EU-parlamentariker får inte ens insyn i ACTA, trots att de begärt det både i Sverige och i EU. Det är hemligt.

   DIREKT insyn… :-)

 13. ”Jönsen, tack för att du återigen gör tydligt att PP är ett parti för den mer extrema högern, nu när du använder uttryck som “fackliga pamprättigheter”. Mer höger än moderaterna tycks det som.”

  Han skrev faktiskt ”…så anser jag…”, det vill säga att det inte var en partifråga.

  Personligen så står jag, också piratpartist, så långt ut på vänsterkanten att jag antagligen inte ens skulle sett en som klagar på ”fackliga pamprättigheter” om han så sköt upp signalraketer, men vi kan ändå mötas i de här grundläggande demokratifrågorna. Löser man inte dessa frågor så är demokratin i längden körd, och då spelar inte höger/vänster någon roll längre. Vi vill jämna ut spelplanen och återinföra fair play, sedan kan vi fortsätta gnabbas om höger/vänster.

  ”Som jag ser det är inte problemet att mp + v för en liknande, kritisk politik vad gäller fildelning och övervakning.
  Problemet är att de är i minoritet i EP och inte representerade i den regering som företräder Sverige i ministerrådet och därför hjälper inte deras kritiska röster.”

  Problemet med de partierna är att de har andra kärnfrågor, och därmed skulle kompromissa bort integritetsfrågorna och demokratifrågorna utan att blinka om det skulle främja deras kärnfrågor. Man lovar en massa man inte kan eller tänker hålla, bara för att man försöker driva alla frågor samtidigt.

  PP har gjort ett tydligt ställningstagande: de här frågorna kompromissar vi inte med, resten är vi beredda att kompromissa med om det kan gynna kärnfrågorna.

 14. Jag har förut röstat på MP. Jag tyckte det var viktigt att det fanns någon som såg till att miljöfrågorna inte glömdes bort. Jag räknade kallt med att MP aldrig skulle bli ett majoritetsparti så vad de tyckte i arbetsmarknadsfrågor kunde jag inte brytt mig mindre om i det läget.

  Ungefär så ser jag PP. MP och V har båda jättebra integritetsprogram. Men ingen av dem har vrålat i högan sky när EU röstat igenom direktiv, som vi sen varit fast med. Inte som de skulle gjort om EU plötsligt beslutade sig för att förbjuda facket eller slopa utsläppsbegränsningar. Och i EU kan en parlamentariker som skriker högt göra stor skillnad.

  PP är som en kanarifågel i gamla tiders gruvor. Någon att göra oss uppmärksamma på giftgasen innan det är för sent. Personligen tycker jag att den kanariefågeln är viktigare än de 0.13% rösttyngd som en ensam parlamentariker har. Men det är förstås upp till var och en att göra den avvägningen.

  Sen förstår jag inte hur det är PP:s fel att EUparlamentarikerna är överbetalda. Är inte det något nuvarande parlamentariker borde ställas till svars för?

 15. @Jinge:

  När jag säger ”direkt insyn” så menar jag inte att tillexempel ACTA-avtalet kommer vikas ihop lite fint och läggas fram på Piratpartiets kontorsbord. Jag menar (som jag skriver) att vi får insyn i det arbete som görs och den politik som förs. Vi kommer till exempel kunna få dagliga uppdateringar på hur EU-parlamentet fungerar i praktiken och på så sätt kunna lära oss hur man påverkar beslut och testa nya vägar genom nätaktivism.

  ”…det arbete som görs och den politik som förs” är alltså till stor del syftat på det som piratpartisterna kommer att göra.

 16. All vind mot piraterna lär dom segla.Högerhökar eller AFA-aktivister.Varför all denna rädsla?Hellre en lön till en pirat än till fossilen Hökmark.

 17. @Jonathan:

  ”Att få in EN pirat i Bryssel innebär att 45000 Piratpartister plötsligt får en DIREKT insyn i det arbete som görs och den politik och förs. Tusentals människor kommer lära sig mer om hur EU fungerar, i synnerhet unga människor. Det har inget annat parti i Sverige lyckats med tidigare. Kanske inte något parti i världen.”

  Ska inte förneka att det är bra att PP-anhängare lär sig om hur EU fungerar, det betvivlar jag inte att ni kommer göra, men menar du att era anhängare såpass dåligt uppdaterade kring EU och politik att de annars inte skulle kunna följa debatten utan piratpartiet? ;)
  Det EU gör som är offentligt finns där att läsa för den som vill.

  ”Piratpartister är engagerade, hoppfulla, kreativa och enormt nyfikna på det politiska slagfältet. Piratpartiet har på tre år gått från ett skämt i media till att dagligen påverka nyhetsflödet och ge mer och mer makt åt nätaktivister. Detta är stort.”

  Kul att det är stort för er men engagerade, hoppfulla, kreativa och nyfikna kännetecknar nog alla gräsrotsrörelser utom möjligen sossarnas…

  ”Människor runt hela världen har ögat på Piratpartiet just nu. Människor som brinner för precis de frågor som Piratpartiet driver, och om vi inte hade haft aktivt valt och stått upp för att vi kommer driva just de frågorna, så hade vi inte varit nånting.”

  Jag håller i sak också med PP (undantag upphovsrätt) men tycker ändå att det är farligt med partier som har en enfrågepolitik, även om det är en bra sådan. Det gör i praktiken att andra partier får besluta i alla andra frågor än PP:s tre kärnfrågor.

  ”Piratpartiet finns inte för att det vill finnas.”

  Det är ingalunda unikt, kan inte alla partiers historia, men vågar påstå att detsamma åtminstone gäller mp, v, s, kd. Alla partier uppstår ju för att man vill förändra eller bevara något.

  ”Piratpartiet finns för att andra politiker har skapat en illusion om att frågorna kring immatrialrätt och personlig integritet är underordnade alla andra frågor.”

  Nej, piratpartiet finns för att äldre politiker inte respekterat en tidigare politiskt ointresserad ungdomsgenerations åsikter tillräckligt mycket.

  ”Dagens politiker är skrämda av den revolution av möjligheter som internet har givit oss, och istället för att ta vara på de möjligheter som finns, så blir de skrämda av hur internet bryter ner gamla mönster och traditioner.”

  Å andra sidan har piraterna sig själva att skylla, om de kunde rensa i de egna leden och se till att hålla en bättre etisk nivå på nätet hade inte politikerna tvingats ta till lagstiftning.

 18. @Jonathan:
  ”Vi kommer till exempel kunna få dagliga uppdateringar på hur EU-parlamentet fungerar i praktiken och på så sätt kunna lära oss hur man påverkar beslut och testa nya vägar genom nätaktivism.”

  Då kan jag vara vänlig och bjuda på en tidig lärdom: EP fattar inte beslut. Det gör ministerrådet och där sitter våra ministrar. I nuvarande regeringen har var fjärde minister inte valts i allmäna val, några ställde inte ens upp.

 19. Förutsättningen för demokratins bevarande är att vi har en åsiktsfrihet som inte bevakas och kontrolleras. Det betyder rent reellt att viktiga frågor såsom facklig frihet, äldreomsorg, skola etc bör ha lägre prioritet om demokratin hotas.
  Eller?

 20. #17, Lene,

  well spoken.

  Detta är faktiskt lite större än det vanliga vård-skola-omsorg-vevandet, EU inför med rasande fart en totalitär superstat och inget av de etablerade partierna reagerar, allra minst mp eller v ?

 21. Varför ska jag rösta på några giriga sjörövare när jag kan rösta på ett vänsteralternativ som för samma talan som dem; samt dessutom är FÖR en aktiv rättvisa mellan könen samt har en vettig miljöpolitik?

  PP är för mej ett gäng omogna ungkarlar som vill driva igenom flera horribla lagändringar vars enda syfte är att förenkla deras destruktiva livsmönster: först röka ner sig framför datorn, och när det inte är kul länge är trösten bara ett musklick bort STATLIGA Bordeller där våra döyttra skall gno. Fy fan! Kalla mej konservativradikal, men PROSTITUTION är bland det VÄRSTA jag vet. Nej, min människosyn och framförallt min kvinnosyn delar inte Pirat partiet. Piss off PP!

 22. nature, minns jag rätt så är du ganska positiv själv till droger och att röka ned sig?

  Det finns för mig ett skäl att rösta på PP. Det är det tydligaste markeringen mot de avlyssningslagar som har introducerats i Sverige. Röstar man på något annat parti finns det mängder av grunder medans att rösta på PP kan bara var ett.

 23. Det är nog dags för det numera gråmelerat tråkiga Vänsterpartiet att skicka fram Josefin Brink i rampljuset om partiet inte skall åka ut ur både EU- och riksdagsparlamentet!

 24. @H2
  Vi kan gärna problematisera begreppet droger, men vad jag är FÖR är en medicinsk motiverad förskrivning av cannabis; inte att legalisera drogen. Droger över lag är jag väldigt mycket emot. Själv har jag t ex aldrig prövat: Heroin, amfetamin, XTC, LSD, samp, kokain eller någon mer modernare drog, för jag läste in mej på dess konsekvenser och farlighetsgrad och har som sagt enbart använt ovan nämnda drog, och den är verkligen INTE att leka med!

  I och med att PP tydligen för FÖR prostitution, så är väl inte statliga bordeller så värst långt bort, eller hur?

 25. @nature:

  Varför tror du att piratpartiet är för prostitution? Kan du visa på stycket i deras principprogram som säger att de är det?

 26. Piratpartiet står för så mycket mer än bara fri fildelning och rätten till skyddat privatliv. De ställningstagandena är egentligen bara en följd av partiets ideologi och värderingar om medborgarrätt och demokrati.

  Och vad är mer väsentligt än medborgarrätt och demokrati? Slopa medborgarrättigheterna och demokratin så vill jag påstå att allt tyckande om allt annat blir fullständigt irrelevant. Det är av den anledningen vi har valt att åsidosätta vårt tyckande om andra frågor. Det står viktigare saker på spel och därför väljer vi att lägga våra meningsskiljaktigheter i andra frågor åt sidan. Skulle vi börja ta ställning om andra frågor skulle vi inte längre stå lika enade.

  Risken att Piratpartiet röstar för legalisering av prostitution eller narkotika är inte större än att något annat parti gör det. Scenariot förutsätter trots allt att något annat parti driver frågan och för att ett sådant förslag ska gå igenom måste man dessutom ha med sig så pass många andra i parlamentet att man tillsammans med oss bildar en majoritet. I sammanhanget skulle vi på sin höjd då vara den droppe som får bägaren att rinna över och kan knappast klandras för att vara någon drivande kraft i frågan.

  Vår strategi att rösta med andra partier som hjälper oss driva igenom vår politik betyder alltså inte mer än att vi alltid kommer rösta innanför ramarna av vad andra partier driver för politik. Att säga att vi skulle kunna rösta för precis vad som helst är därmed en oerhört överdriven dramatisering. Riskerna för att vi med denna strategi kommer vara med och driva igenom något så drastiskt som legalisering av prostitution eller narkotika ser vi därför som extremt små.

  Däremot ser vi en överhängande risk för att vi på den inslagna vägen inte kommer komma till rätta med de demokratiska underskotten i EU som bara blir större med tiden, att våra medborgerliga rättigheter avvecklas till förmån för rent privatekonomiska intressen, att rättsäkerheten går förlorad, att korporativismen alltmer breder ut sig, att storebrorssamhället fulländas, osv. Det är som sagt de frågor vi anser vara viktigast och som vi inte kan lägga åt sidan bara för att vi inte är överens i andra frågor.

  Kommer vi in i Bryssel har vi för avsikt att lusläsa vartenda utkast i EU-parlamentet, oavsett innehåll, för att inga ytterligare försämringar av öppenhet, medborgarrätt och demokrati slentrianmässigt släpps igenom. På sikt vill vi även verka för ett mer öppet och demokratiskt EU. Det är vad Piratpartiet handlar om rent praktiskt i samband med EU-valet.