Piratpartiet, lögnare och blivande mångmiljonärer


Jag har skrivit om piratpartiet ett antal gånger nu, senaste gången konstaterade jag att de eventuella piratpartister som blir invalda i EU-parlamentet inte betalar någon ”skatt” till partiet, som t.ex. vänsterpartisterna gör.

Orsaken till den kommentaren är det faktum att en period i EU-parlamentet ger parlamentarikern minst sju miljoner kronor i inkomst, netto. Månadsin-
komsten är nämligen minst 145.000.- med lön och de olika bidrag man får. Multiplicerar man den summan med 60 månader så hamnar man på den smått fantastiska summan nio miljoner. Och märk väl, detta är efter att skatten är betald.

Men det värsta av allt är att Christian Engström och de andra piratpartisterna har ljugit för sina tilltänkta väljare. De har nämligen i olika sammanhang hävdat att de bara kommer att rösta i de frågor som de i förväg har tagit ställning till, dvs. de frågor de gått till val på. Men Christian Engström är ju gammal folkpartist och som sådan är man som bekant kluven. I lunchekot igår frågade man hur det förhåller sig i verkligheten.

Lunchekot: – En av de frågor som nu diskuteras handlar t.ex. om patientrörlighet, var står ni i den frågan?

Christian Engström: ”- Vi tar inte ställning i den frågan utan vi kommer att rösta med den grupp som vi går med i.”

Det finns skäl att anta att det blir en liberal eller konservativ grupp som de kommer att gå med i, ett klart besked med andra ord. Men såvitt jag förstår så skulle det lika gärna kunna bli en nationalistisk grupp. Och på denna punkt lämnas inget besked till dem som kan tänkas rösta på piratpartiet, och talet om att de inte kommer att rösta om annat än vad de sagt till sina väljare är således en lögn. ”- Vi kommer att rösta med den grupp vi går med i”, och vilken grupp det blir visar sig väl först efter valet.

Fast ska sanningen fram så måste jag medge att även undertecknad skulle ljuga om jag tjänade nio miljoner på det.


Blivande mångmiljonär i Aktuellt SVT2 igår

Andreas Sjölander: ” Vice Ordförande, Christian Engström, säger till Rapport att de inte vill meddela vilken grupp de väljer att tillhöra om de väl kommer in, då detta skulle “vilseleda” väljarna.”

Hade jag däremot tänkt lägga min röst på Pirat-
partiet i EU-valet skulle jag bli fly förbannad över att de ljuger om hur de ska agera i EU-parlamentet. En röst på PP är en röst på de borgerliga i EU, de som vill utveckla EU till en federation. Och vem fasen låter sig luras när grupptillhörigheten är hemlig?

(Intervjun med Christian Engström 30/4 2009 finns cirka nio minuter in i inslaget på ekot)

Lunchekot igår i Andra om: , , , , , , , , , , , , , t SvD1 DN12 AB12 HD SDS IDG USA-blogg Fia Fajaf Melinen Hellman Bitch Friberg Mpaa Mia Törnebohm Andreas Sjölander

[tags]Christian Engström, Folkpartiet, EU-valet, Miljonär, Lögnare, Piratpartiet, EU, EU-parlamentet, Enfrågeparti, Integritet, Fildelning, Reinfeldt, Alliansen, Politik[/tags]


56 svar till “Piratpartiet, lögnare och blivande mångmiljonärer”

 1. Piratpartiet har hela tiden varit helt öppna med hur de tänkt agera i EU. Det är otroligt lätt att hitta på deras hemsida, men bara för säkerhets skull Piratpartiets EU-strategi. Trist att så få bryr sig om att kolla partiets helt öppna information innan de skriver något om det.

  Piratpartiet har på sitt senaste årsmöte beslutat att inte kräva sina EU-parlamentariker på partiskatt, men väl uppmuntrar donationer, något som samtliga kandidater säger sig vara villiga att ge till åtminstone motsvarande belopp som Vänsterpartiets dito betalar i partiskatt.

  • Det är bara att lyssna på Ekot så får man veta att PP:s parlamentariker kommer att rösta med den grupp man kommer att tillhöra. Enkelt och bra, det är dessutom en blivande parlamentariker som säger det…

 2. Vädras det inte lite klassisk svensk avundsjuka på denna blogg nu? Vänstern har haft sin chans att styra rätt, men inte gjort det. Nu tar piraterna över.

 3. Intressant, inom loppet av några timmar så tar vi upp samma problematik :) Vi står ganska lika i frågan, även om du har ett lite annat sätt att uttrycka det. Mandatperioderna är förresten 60 månader i Europaparlamentet. Svenska parlamentariker kommer att utöver den EU-skatt som betalas på lönen, betala upp till svensk skatt, till svenska skattemyndigheter, så uträkningen är väl en sanning med modifikation.

 4. Ja vad hade du väntat dig av PP då? När de tom vägrar svara på vilken grupp de tänker rösta med.

  Vilket bluffparti!

 5. Jag tycker att det är bra att du uppmärksammar vad piratpartiet egentligen är för grupp. Att de kommer att ansluta sig till en borgerlig grupp i parlamentet är självklart, och väljer man bara att rösta efter eget huvud när det gäller frågor om fildelning, integritet, medborgarrätt så kommer man att rösta med de liberala eller högern när det gäller arbetslöshet, välfärd, sjukvård, barnomsorg och äldreomsorg. Det betyder att man kommer att rösta för alla nyliberala idéer som framförs, t.ex. kommer man väl vara för en gemensam EU-armé! Hoppas att många bloggare skriver om detta!

 6. Jinge; du borde läsa lite om vad PP skriver på sin hemsida.

  Där står det tydligt att de kommer att rösta med ett block, det är dem öppna med och har alltid varit.

  Fast vilket är hemligt… :-) :-) :-) / Jinge

 7. Piratpartiets kandidater är lika mycket makt-wannabees som alla andra politiker. Att de mörkar med vilken grupp de ska tillhöra är antagligen väl magstarkt. Men Christian Engström behöver aldrig fildela om han kommer in i parlamentet, han har råd att köpa alla nya filmer och skivor… :-)

 8. Bra, tack för informationen Jinge! Nu besparades jag från att göra bort mig 7/6. Nu ska (mp) få min röst istället. Ja det är fan otroligt att de inte ska berätta vilken grupp de ska tillhöra, att de dessutom ska rösta MED denna hemliga grupp i alla frågor är OTROLIGT!

  Hur kommer det sig att tidningarna inte uppmärksammar saken?

  Alla PP-väljare blir ju LURADE!

 9. Den information jag har fått i princip ända sedan starten är att piratpartiet ska vara ett vågmästarparti och ge sina röster åt det block som är villiga att gå längst när det gäller piratpartiets hjärtefrågor.

  • Stefan! Fast det gäller väl riksdagen? I EU-parlamentet ska de rösta med den grupp de kommer att tillhöra. Enligt Engström i Ekot, men den gruppen är hemlig, enligt Engström i Rapport. :-)

 10. Med tanke på att Piratpartiet inte vill ses som höger eller vänster i traditionell mening är det osanolikt att de hamnar i det konservativa, liberala eller socialistiska lägret i EU-parlamentet. Då kvarstår det rasistiska extremistlägret som säkerligen tar emot all hjälp de kan få. Detta är något jag hoppas att de svenska väljarna tänker på när valet närmar sig. Det finns faktiskt andra frågor än ett fritt internet, även om den frågan är väldigt viktig, där EU-parlamentet kan påverka vårt samhälle i helt fel riktning.

 11. Christian har sagt att de gröna eller de liberala kommer det bli. Förutom ett förflutet i folkpartiet antar jag att det handlar om att dessa grupper har mest lika åsikter när det gäller piratpartiets hjärtefrågor?

 12. Tja, det blir väl så man tvingas agera för att driva sina frågor.

  Alternativet är att man tar sitt mandat och sätter sig lojalt hos endera sidan och hoppas på eventuellt stöd enligt välkänd modell (snälla-snälla-Göran, du kan väl driva nån av våra frågor också) ?

 13. Du kunde lika gärna bytt ut Piratpartiet mot ”Socialdemokraterna, lögnare och blivande mångmiljonärer”.
  Man mår ju illa när man ser att t ex Ulvskog vill bli invald i societeten, enligt henne själv är det för att hon kan anta en eu-kritisk röst där men i själva verket så vill hon bara glassa runt och håva in de stålar hon får som eu-kommissionär.

 14. … åsså märkte jag att jag missade standardfrasen ’jasså, en folkpartist’ :)

  Nå, ändamålet helgar medlen.

 15. Det är ju konsekvensen av vad dom har skrivit ifrån början. Känner mig våldsamt ickeblåst.

 16. vad ska man säga Jinge? Sossarna svek och stödde IPRED, vänstern har aldrig fält en sosseregering och miljöpartiet ska jag inte ens säga vad jag tycker om.

  Jag förstår att du är orolig för att vänsterungdomar lämnar för piratpartiet, men istället för att försöka utmåla PP som lögnare som bara ställer upp för att tjäna pengar på sitt engagemang kanske du borde försöka lyfta vänsterns politik. PP är öppna med att de vill stödja ett stopp av Lissabonföredraget, något som sossarna röstade igenom utan någon större diskusion i Sverige.

  Du säger att PP har en förtroende kris, jag skulle vilja säga att vänsterblocket lider av en ännu större kris i både integrationshänsyn och hur mycket makt vi ska överföra till EU. För så länge sossarna tycker att de kan rösta genom Lissabonföredraget utan att rådfråga folket så har de svikit både svenska folket och demokratin i EU mer än vad PP har gjort och kommer att kuna göra.

  Finns det risk för att PP kommer att ställa sig på liberalernas sida i EU? Ja visst

  Finns det risk att sossarna kommer att ställa sig bakom ännu ett förslag som ska föra över makt från Sverige till EU? Jajemen, de har ju historien över att göra det.

  Du säger att PP har en förtroende kris när sanningen är att du inte ens kan lyfta fram vad vänsterblocket vill åstakomma i EU. Börja lyfta fran vänsterns politik istället för att låta som en grining gubbe som är livrädd för att ditt block ska förlora makten. Dina artiklar låter mer som den smutskastning som man ser i amerikanska val, om du vill föra in den delen i Svensk politik så är du välkommen. Om inte kanske du ska ta och förklara varför man ska rösta på något av partierna i vänsterblocket, ett block jag en gång tillhörde men som jag har övergett då de har svikit mig mer än en gång.

  Robert Johansson

 17. @Martin

  ”Med tanke på att Piratpartiet inte vill ses som höger eller vänster i traditionell mening är det osanolikt att de hamnar i det konservativa, liberala eller socialistiska lägret i EU-parlamentet. Då kvarstår det rasistiska extremistlägret som säkerligen tar emot all hjälp de kan få. Detta är något jag hoppas att de svenska väljarna tänker på när valet närmar sig. Det finns faktiskt andra frågor än ett fritt internet, även om den frågan är väldigt viktig, där EU-parlamentet kan påverka vårt samhälle i helt fel riktning.”

  Med tanke på att det var där Junilistan satte sig och Christian Engström har bloggat om att det är meningslöst att sätta sig i den gruppen då man inte får gjort något där så tror jag knappast att han kommer att sätta sig där om han kommer in. Jinge har rätt i en punkt, det kommer bli antingen sossarna eller liberalerna. Vilket spelar mindre roll för min del än det gör för Jinge, men det är en helt annan fråga.

  Och kan folk sluta tro att vi är villiga att samarbeta med rasister, hur många gånger ska vi behöva dementera den uppgiften?

 18. #23, robjoh:

  Tack, jag var för seg för att orka dra hela litanian själv idag.

  Det här handlar ytterst om pragmatism.

 19. Om PP kommer med i EU (eller i riksdagen) kommer de att förhandla med flera grupperingar och erbjuda sitt stöd där de får bäst sympati för sina tre kärnfrågor. På så sätt stöder gruppen PP i dessa frågor och PP gruppen i alla andra frågor.
  Vilken grupp det blir i EU är alltså inte bestämt, men den gröna verkar sannolik. Allt står på deras hemsida, leta efter ”vågmästarställning”.

  • Till skillnad från Engströms uttalande i Rapport då? Och i Ekot?

   Svårt att bestämma sig månne?

 20. Andra kommentarer har snuddat vid det, men för att vara riktigt tydlig:

  Piratpartiet har aldrig någonsin haft som strategi att inte rösta i övriga frågor. Om man hade den inställningen skulle man inte ha någon chans till inflytande. Det är möjligt att vissa piratpartister blivit förvirrade eller uttalat sig klumpigt, men att lägga ner rösten i alla övriga frågor har aldrig varit avsikten.

  Piratpartiet har alltid varit tydliga med fokusstrategin: vi samarbetar med det block (i riksdagen) eller den grupp (i EUP) som ger oss bäst utbyte i våra frågor. I gengäld röstar vi med blocket/gruppen i övriga frågor. Alla småpartier måste kohandla för att kunna agera med andra partier; skillnaden är att vi lägger vårt bud på bordet i förväg i stället för att ljuga för väljarna genom att låtsas att vi ska driva frågor inom alla områden. (Vi har dock gjort undantag för grupper som är byggda på värderingar som inte rimmar med personlig integritet och demokratiska värderingar. Gissa vilka som åsyftas?)

  En röst på PP är en röst på att våra frågor är viktigare (på kort sikt) än övriga frågor, inklusive fördelningspolitik, och detta har vi alltid varit tydliga med. Det vore förstås absurt om vi verkligen bara handlade om fildelning, men nu vet ju varje läskunnig nätmedborgare att så inte är fallet.

  • Varje läskunnig medborgare vet inte det. Det är en gräslig attityd du uppvisar när du påstår det. Ett flertal piratpartister har i kommentarer här hävdat att man inte kommer att använda sina röster i andra frågor. Då är inte de heller läskunniga?

   Men i praktiken betyder detta, om det är korrekt, att PP kommer att stödja utbyggnaden av en EU-armé, och försöka medverka i att stärka en federativ utveckling i EU. Intressant…

 21. Det här har jag sagt hela tiden. Människorna som leder PP och även de som har hand om TPB är inget annat än opportunister som lever på unga människors naivitet. Frihetens och yttrandefrihetens kämpar my ass. De är lite som tv-evangelister som tjänar miljoner på människors dumhet.

 22. Man ska inte läsa så mycket vad som skrivs i kommentarerna för det är folks personliga uppfattningar och ibland svävar dom iväg.
  jag som 42 årig tonårsförälder HAR inget annat parti att rösta på tack vare att dom inför fler och fler lagar för att jaga våra barn och ungdomar. Jag har inget annat alternativ.
  Att PP sen inte ställer sig på någon sida kan väl bero på att man tar ställning i frågor utifrån det perspektivet att om du hjälper mig så hjälper jag dig. I EU krävs det att man hjälps åt i frågor som är viktiga och en röst kan göra mycket. I många frågor avgörs utgången i korridorer och hemliga möten i EU och finns man inte där då kan man inte göra så mycket. Jag vill ha insyn i acta,ipred2,Q6/7 och allt annat som är på väg bakvägen. Vilket annat parti vill att Svenska folket ska ha mer insyn i dessa frågor?

  • Jesse! Vilket annat parti vill att Svenska folket ska ha mer insyn i dessa frågor?

   (V) + (MP)

 23. Jinge: Jo det stämmer att V och MP iallafall försöker motarbeta dessa lagar. Skulle ha tagit med dom.
  Men för min del så är dom ändå inte ett alternativ. MP är ett alternativ men eftersom jag är en person som (ärligt talat) inte bryr sig om miljön i den utsträckningen man borde, så känns det inte rätt att rösta på MP.

  Jag har röstat på S hela livet och V har då inte varit ett alternativ, och dessutom gillar jag inte riktigt deras politik så dom försvinner också för mig.

  Om man sen ser till att om jag nu ändå skulle välja MP eller V, så blir ju min röst indirekt en röst på sossarna och då blir det ändå fel, för dom slåss inte på min sida i denna fråga.

  Så om han nu får en massa pengar spelar ingen större roll för min del. Jag är tvingad till ett val och jag hoppas att valet är rätt.

 24. Är väl bättre att satsa på ett parti som har egna åsikter även då det gäller annat än fildelning…
  Jag tänker rösta på mp.

  så de så :-)

 25. cattis: ja det kan det vara, men som läget ser ut just nu och att det kommer 3-4 nya lagar bara inom 6 månader så ser jag bara ett parti som har som huvudmål att stoppa dom. Att jag sen tycker att det kanske finns viktigare frågor än dom PP står för är en sak men en röst på PP är också en röst i protest mot dom andra partierna som jag anser inte ser till våra barns framtid för ett fritt internet.
  MP och PP i samarbete hade varit godis.

 26. Du brukar skriva sansat annars. Här slår du in öppna dörrar och får det att låta som det är PP som har bestämt dom obscena arvodena för EU-parlamentarikerna. Lågvattenmärke för att vara dig tycker jag…

 27. Det är helt sanslösa ersättningar som dessa EU-representanter får. Hur kan ens någon vara värd 145 tusen varje månad, netto??

 28. Det går också bra att skicka Schyman till Bryssel om man vill ha ett demokratiserat EU med ökad insyn i EU, descentralisering och förhindra lagstiftningsförslag som IPRED och Telekompaketet.

  Och då får man dessutom veta vilken övrig politik partiet kommer att rösta för. Bra va!

 29. Jinge : Nej jag menar försöka förändra/motarbeta/ göra om lagarna. Stoppa var kanske fel ordval. Eller kanske inte, vad vet jag.

 30. Piratpartiet – det lättuggade, lättsmälta alternativet för den som vare sig bryr sig om innehåll eller företrädare.

  Jomen så där blir det med liberala populistpartier.

 31. Hur lurar inte Ohly sina väljare när han tar parti med sossarna då?

  Det är öppet känt att piratpartiet inte kommer att ta ställning i övriga frågor och därför rösta med en grupp som sympatisera med VÅRA fokusfrågor. Hur svårt är det att förstå?

  Varför skulle vi precis rösta med höger-partier? Du drar förhastade slutsatser och framstår som en idiot.

  • Det är öppet känt att piratpartiet inte kommer att ta ställning i övriga frågor och därför rösta med en grupp som sympatisera med VÅRA fokusfrågor. Hur svårt är det att förstå?

   Det var det Christian sade att PP skulle göra. Rösta med den grupp som de blev medlemmar i.

   Läser du inte bloggposter innan du kommenterar dem?

 32. Jag önskar att folk kunde bevärdiga sig med att läsa kommentarsreglerna INNAN de kommenterar…

 33. Vem bryr sig om hur de röstar, du måste ju fatta att alla andra frågor är HELT meningslösa om vi bor i ett stasi land… vi måste pressa framåt för integritet och ett fritt internet!

  De andra frågorna kan vi ta ställning till när vi inte längre är övervakade. Jag skiter väl i lissabon och storleken på tomater och alla andra pissfrågor man sysslar med i EU idag, när alla mail jag skickar och varje samtal jag ringer avlyssnas.

 34. Det behövs ett parti i EU-parlamentet som står upp för integriteten. Tyvärr har ju både vänster och högerblocket gett upp det. Extra tragiskt är det att en dag som första maj se att tankarna på frihet verkar helt borta från arbetarrörelsen. Tyvärr styrs vänsterpartierna också allt för mycket av drömmar om ministerposter och personlig vinning. Därför vågar ingen i ledande ställning kritisera ledningen.

  De värsta i EU-parlamentet är de som ändrar uppfattning och byter parti under mandatperioden men ändå sitter kvar för att sko sig på alla förmåner.

 35. Förtroendekris?
  Tror fan det när hela vänsterblocket kört ned i högerdiket. Nu fortsätter ju båda blocken rakt ut i Lissabonträsket och därifrån tar de sig aldrig upp.

  PP framstår för många som enda alternativ till den rödblågröna sörjan när de kräver ett demokratiskt Europa utan lobbybeställda direktiv från marknadskrafterna samt att de är motståndare till Lissabonfördraget och de förhatliga övervakningslagarna.

  När inte de etablerade partierna har vett att stå upp för våra grundvärderingar kan PP bli hur stort som helst om de kan visa på framgång i en enda av sina frågor. Lyckas de med detta är de väl också för första gången i EU:s historia värda sin lön?

 36. För mig handlar min röst rätt mycket om att skicka signaler till sittande politiker att den ignorans och arrogans man visar mot mig som medborgare genom att stifta helt vettlösa lagar inte är acceptabelt.

  Jag ser det inte som att jag eller piratpartiet skiter i övriga frågor utan att alliansen och socialdemokraterna gör det. Om de vill ha mitt stöd för sin politik när det gäller vård, skola, arbetspolitik med mera så får de först och främst visa att de kan hantera frågor som handlar om grundläggande demokrati på ett vettigt sätt. I och med att de skiter i det så skiter de också i att få min och alla andra piratpartisympatisörers röster och där med också skiter i att få vårat stöd i dessa frågor.

  Jag tycker inte piratpartiet skulle ha behövt finnas, men lyckligtvis så fungerar demokratin (än så länge) så bra att det kan bildas när behovet finns och uppenbarligen verkar det finnas ett sådant behov nu.

 37. Det är bra att PP finns, utan dem hade inte den här debatten funnits över huvud taget. Synd bara att det är de etablerade partierna som tvingar sina väljare att rösta på ett parti som koncentrerar sig på bara tre principer genom att inte tycka det är viktiga frågor.

 38. Fan det kvittar väl alla dessa miljoner jag röstar ändå på PP annars slafsar andra i köttgrytorna i Bryssel.Kolls upp parlamentets röstning i telecomfrågan

 39. Jesse och andra som menar att PP skulle göra så bra jobb i just EU parlamentet:

  Jag respekterar till fullo att det finns människor som inte vill rösta på (v). Vänsterpartiet har en konsekvent linje i dessa frågor som borde vara uppenbar och tillräcklig för de flesta, MEN Vänsterpartiet ÄR inte ett parti för alla. Är man inte EU-kritisk socialist och jämställdhetsivrare så ska man inte rösta på Vänsterpartiet. Då kan Piratpartiet vara ett bra alternativ.

  Det jag vill att folk ska göra är att skilja på EU-parlamentet och riksdagen. Det finns en viss möjlighet att PP skulle kunna göra en enorm nytta i riksdagen. Som självständigt parti och hjälpa v/mp att putta sossarna på rätt plats, eller putta hela alliansen åt rätt håll. Det är en möjlighet, särskilt om Sd kommer in så får man en stor möjlighet att ge de etablerade partierna en anständig lösning som inte inbegriper Sd.

  I EU-parlamentet är det två saker som gör det hela lite mer komplicerat:

  1) Vänsterpartiet har inget krav på kompromissande med (s), finns ingen ”regering” att stödja. Alltså kommer Vänsterpartiet till 100% kunna köra sin egen politik, inte minst för att vår grupp är den enda där varje parti får göra vad de vill.
  2) PP kommer att söka sig till en grupp. Den gröna är rimlig att tro på. Min bedömning är att chansen är större att PP får igenom sina frågor där än bland liberalerna. Samtidigt ska det inte underskattas att toppnamnet är liberal.
  2b) Genom att ingå i en grupp SÅ SKA MAN RÖSTA MED DEN GRUPPEN. Det är en enorm stor skillnad på den gröna eller den liberala gruppen. Det är det som Jinge skrev i sin första post. Att bli upprörd över det är lite onödigt. Så är det.

  Följden av ovanstående är att PP blir lite som Junilistan- ett utmärkt alternativ för dem som inte kan tänka sig att rösta på (v), men helt onödigt för den inbitne socialisten.

  ps) För övrigt har Vänsterpartiet fällt en socialdemokratisk regering. Senast var det 1991 när fru Sahlin ville införa strejkförbud… ds)

 40. @ Jesse:
  Du skriver att ”om jag nu ändå skulle välja MP eller V, så blir ju min röst indirekt en röst på sossarna”. Men det stämmer inte alls. MP tillhör den gröna gruppen i parlamentet tillsammans med alla övriga miljöpartier i Europa. Gruppen heter ”The Greens/European Free Alliance”. Där finns inte en sosse så långt ögat når! Socialdemokraterna är istället i ”Parliamentary Group of the Party of European Socialists”. Vänsterpartisterna håller till i ”Confederal Group of the European United Left – Nordic Green Left”. EP-valet skiljer sig en hel del från ett riksdagsval just i det att våra vanliga föreställningar om partierna inte håller.

  Det blir spännande att se vilket block PP väljer. Enligt svensk logik borde ju den Gröna gruppen eller GUE/NGL ligga närmast till hands, men PP’s företrädare verkar enligt uttalandena i pressen anse att GUE/NGL inte gör tillräckligt mycket för integriteten på EU-nivå (jag följer inte med i parlamentets arbete tillräckligt bra för att ha en aning om ifall det stämmer). Skulle PP välja det liberala blocket hamnar de i lag med C och FP.

  Tycker inte att PP har mörkat att de tänker sälja sig till högstbjudande block. Det är möjligt att det är en taktisk strategi. Alternativet skulle vara att studera vad EP-blocken gjort hittills i integritetsfrågor och dra sina slutsatser om var PP hör hemma utifrån det. Jag tycker personligen att den vägen vore vettigare. Som det är nu måste deras väljare ta ställning till det faktum att en röst på PP kan vara en röst på folkpartiet.

 41. Tro fasiken att man röstar PP !
  Enda parti som inte ljugit hittills
  Dom andra (både höger och vänster) lovar guld och ger en smäll på käften efter valet :(
  borde vara straff för politiker att lova nått sen att inte hålla det.
  Det gäller ju oss väljare i allafall