Piratpartiet och missnöjesrösterna


Idag skriver Helle Klein en ledarkrönika i Aftonbladet som varnar för extremhögern i EU-valet. Hon pekar bland annat på Storbritannien där politiken den senaste tiden skakats av skandaler som kan innebära att naziinfluerade politiker kan komma att bli invalda i EU-parlamentet.

Helle Klein/AB: ”Skandalen med de brittiska parlamentsledamöternas fusk med kostnads-
ersättningar riskerar att gynna missnöjespartierna. Rasistiska Brittiska Nationella Partiet (BNP) rider på politikerföraktet och väntas ta många röster i EU-valet i juni. I spåren av massarbetslöshet och ökande sociala spänningar vädrar extremhögern morgonluft runtom i Europa. Nationalisterna och nynazisterna är inte längre några små udda sekter utan välorganiserade rörelser med allt större politiskt inflytande. I fem länder i Europa har extremhögern del av regeringsmakten, i arton länder har man i dag fler väljare än någonsin.”

Hon nämner inte att vi delvis har samma situation i Sverige, låt vara inte lika extrem men turerna kring AMF-affären kommer säkerligen att få en hel del av socialdemokraternas kärnväljare att välja sofflocket eller något missnöjesparti. Vi som har åldern inne ser idag Hasse ”Hoffa” Eriksson framför vår inre syn, iförd badbyxor med en drink i handen på en strand någonstans på Mallorca. LO:s ordförande skulle avsäga sig ett antal styrelseuppdrag sades det, men uppenbarligen så behöll hon merparten. Att ett av dessa innebar en veckas vistelse på den italienska västkusten med full betalning och medhavd familj sticker säkerligen många LO-medlemmar i ögonen. Helle Kleins varning är således mer än befogad.

Men, situationen i Sverige skiljer sig lite från britternas. I Sverige har vi Piratpartiet som kommer att dra till sig de flesta missnöjesrösterna. Orsaken är FRA- och IPRED-lagarna som gör att partiet kommer att ta röster från samtliga riksdagspartier. Själv tror jag på två mandat i EU-parlamentet, och i sanningens namn så upprörs jag inte över detta även om jag själv redan röstat på (V). Om (PP) dessutom har vett att enrollera sig med de gröna i EU så gör det mig ingenting att de får ett par mandat. För även om de säkerligen fått en eller annan röst från dem som annars skulle rösta på (V)


eller (MP) så kommer de att få många från Sverige-
demokraterna.

En hel del av dem som hade tänkt missnöjesrösta redan innan väljer givetvis att lägga sin röst på ett parti med 6-7 procent i väljaropinion före valet i stället för på (SD) som har en knapp procent. Ska man missnöjesrösta så ska man givetvis göra det på ett parti med reell chans att komma in i parlamentet, det har PP men inte SD. Med andra ord så tycker jag att Helle Kleins varning är delvis obefogad även om LO och Wanja Lundby-Wedin gjort vad de kunnat för att stärka rekryteringen av den grupp som drivs av politikerförakt.

Piratpartiet har varit tydligt med att de inte kommer att hamna i den främlingsfientliga fållan i EU-parlamentet och det löftet kommer de hålla, annars är de historia redan till riksdagsvalet 2010.

i Andra om: , , , , , , , , , , , t AB1234 HD SDS1 Dagen DN EX SvD123

[tags]Helle Klein, Piratpartiet, Sverigedemokraterna, Politikerförakt, EU-valet, Främlingsfientliga, Nazianstuckna, Missnöjesröster, Socialdemokraterna, LO, Wanja Lundby-Wedin, Politik[/tags]


14 svar till “Piratpartiet och missnöjesrösterna”

 1. Det verkar rimligt att piratpartiet ser till att hålla sverigedemokraterna utanför riksdagen, det är ett bra tecken även om inte partiet har något mer på sitt program än en enda fråga.

 2. ”Med andra ord så tycker jag att Helle Kleins varning är delvis obefogad även om LO och Wanja Lundby-Wedin gjort vad de kunnat för att stärka rekryteringen av den grupp som drivs av politikerförakt.”

  Varför kallas det politikerförakt när det snarare är väljarförakt från högdjuren? Tycker vi borde sluta prata om politikerförakt när det snarare är så att det är politikerna inte lyssnar på folket. Det som råder just nu är inte politikerförakt det är väljarförakt.

 3. Jag är inte lika säker som du Jinge att PP aldrig kommer att lägga sig med dem högerextrema grupper i EU-parlamentet. Båda har de samma nyliberala grundsyn i allt. Vänstern kan man i vart fall lita på när de gäller kampen mot högerextrema grupperna, både i EU samt på gator och torg. Det övergår mitt förstånd: varför, varför är de nazistiska och främlingsfientliga partierna i Europa så oemotståndliga? Vad lockar i deras datorprogram? Jag kan någon förstå det???

  • Jag är inte lika säker som du Jinge att PP aldrig kommer att lägga sig med dem högerextrema grupper i EU-parlamentet.

   Det är vad de säger på hemsidan iaf. Bryter de mot det så är de rökta – for ever.

 4. ?Du hr nog antagligen rätt Jinge: Man kan kanske se det så här sättet också: Lägg ihop FRA, IPRED osv samt ge bort den presenten till äkta nynazister och jag behöver inte säga mer. eller hur?
  Därför så har PP ett EXTRA stort ansvar allt ALDRIG lägga sig med dessa grupper i EU.

 5. Du nature! Jag mailade dig förut och frågade var man kan se din fru/sambos bilder på nätet!?

  Maila mig url!

 6. @nature

  Piratpartiet är tillsammans med Miljöpartiet de svenska partier som tar avstånd från främlingsfientlighet i partiprogrammet.

 7. Nature: PP har väl inget att göra med att de nuvarande blocken gladeligen införde ett storebrorssamhälle?

  Dessutom förstår jag inte din logik. PP verkar ju för att få bort censur och övervakning, så att maktfullkomliga idioter som nynazister INTE har en färdig övervakningsplattform om (eller kanske när?) de får makten.

 8. Och likt förbannat säger det som står i partiprogrammen nu ingenting om vilka människor som i en avlägsen framtiden kommer forma partierna och politiken.
  Det vi kan göra är att se till att vi har lagar och regler som inte över en natt kan vändas mot oss och användas till att införa diktatur.

 9. @Jinge
  Har du något bra förslag på bildsiat?
  @ruthger och Lakarn: Ni har helt rätt! Fast vänstern är bättre på mota brunskjortena är nyliberala partier är, av försåtliga skäl. Dessutom har de en genomtänk politik för rättvisa samt jämlikhet mellan könen. Det får bli V för min del i vart fall, samt för alla andra som tycker som mej!

 10. Nature #3: Främlingsfientilga partier som Dansk Fokeparti, Lega Nord och Sverigedemokraterna må ha många fel men att kalla dem nyliberala är helt fel. Snarare uppvisar de samma extrema värdekonservativa drag som t ex Kristdemokraterna gör.

  Jag är personlgen helt övertygad om att PP ALDRIG skulle liera sig med detta avskum då deras åsikter är fullständigt olika varandra.

 11. Nature kan vara 100% lugn med att vi aldrig kommer lieras oss med partier som förespråkar främlingsfientlighet..

  Men det är alltid kul o höra åsikter om PP..

  Vänster tycker att vi är liberaler..
  Höger tycker att vi är kommunister..

  Taja vad ska säga.. vi har personer från höger som vänster innom partiet, så vi borde vara dead centre.. =) Själv är jag vänstet i vissa frågor och höger i andra :P

  Men i våra 3 kärnfrågor är jag pirat ända in i benmärgen.. =)

 12. Där har du fel, och jag med! Jag hemlighöll nämligen kunskapen om att en nazistiskt styrd ekonomi varken är höger eller vänster utan superpopulistisk! Superpopulistiskt åt alla håll: Bättre Skola till alla, såväl rik som fattig, men samtidigt de lägsta skatterna, osv. Helt icke samexisterade ekonomiska företeelser. Så hamrar den superpopulistisk reklamen fram sitt budskap. En fascistisk ekonomi är något annat eller så GÖR alla superpopulistiska partier när de väl fått makten; en ”fascistisk ekonomi”, det var vad den nazistiskt styrda ekonom Var. Det finns nämligen en definition av vad en fascistisk styrd ekonomi är: En statskontrollerad marknadsekonomi: Hänger ni med? Det är staten som bestämmer vad näringslivet skall tillverka och under vilka regler. I Tysklands ekonomi styrde staten och lockade näringslivet till sig att handla med dem: Se Schindlers list! Till skillnad från en marknadsekonomi, som baserar sig på att tillfredsställa ALLA människors behov.
  Så varken höger eller vänster, men PP klär sig i en populistisk fåra klädsel: Hur ser ser jämställdhetsprogram ut? Miljön osv, kort sagt alla frågor som rör allas människors behov? Pirat Partiet tittar BARA på SINA EGNA behov: Free Ganja, man … More free prostitutes to all!

 13. En fascistisk ekonomi kan fungera under en kortare stund, men sedan behöver den Fresh blood. I tyskland så tog man helt sonika och beslagtog andra länders guldreserver. I USA invandrar ett land, sedan privatiserar t ex olja och säljer den med god vinst för ett fåtal.