Pinsam hållning till Palestina

Att den svenska regeringen röstade nej till Palestinas medlemskap i Unesco är ett utrikespolitiskt bottennapp av kolossalformat. Dessutom så mörkade Carl Bildt och lät Folkpartiet framföra motiveringen till fiaskot. Det verkar symptomatiskt, så fort det handlar om ett misslyckande från Bildts sida så – gömmer han sig.

Nu ställde sig Sverige på samma sida som ett antal suspekta öriken, länder som alltid röstar som USA och Israel vill. Vi blev ett av fjorton (14) länder som röstade nej, något som många länder lyfte på ögonbrynen inför. Hur Sverige ska ställa sig då general-
församlingen ska ta ställning till frågan om fullt medlemskap i hela FN råder det därmed knappast någon tvekan om, Jan Björklund och de andra inom Folkpartiet gillar inte Palestina eftersom de har bestämt sig för att Israel är frihetens och demokratins försvarare nummer ett på jorden.

Carl Bildt har tidigare försökt göra gällande att vi har en i sammanhanget progressiv regering, utrikesministern har vid ett flertal tillfällen uttalat sig positivt om Palestina och en möjlig lösning på Mellanösternkonflikten, men när det kommer till kritan så försvinner han och överlämnar frågan till Folkpartiet och bevisar därmed att Sverige inte har en självständig utrikespolitik. Det är utomordentligt pinsamt för den svenska regeringen. Carl Bildt själv kan liknas vid en ballong, stor och uppblåst men innehållet är bara – luft.

it Andra om: , , , , , , , svt ab1 ex dn1svd1

  25 comments for “Pinsam hållning till Palestina

 1. Kjell Martinsson
  5 november, 2011 at 12:20

  Ja, världens folk har inte så många fora att agera på eller i. Medlemsstaterna i Afrikanska Unionen var först kritiska till USA:s agerande i Libyenfrågan. Men sedan viker compradorbourgeoisin ned sig och samarbetar – som sig bör – med supermakten. De vill ju heller inte offra sitt eget folk i en förmodad lågkonjunktur. Unesco är förståss ett undantag, men i förhållande till de FN-organ som USA betalar, för att främja sina egna intressen,inget stort och viktigt fält. Och kanske just därför kan USA hota med att vägra betala. Har USA förresten betalt medlemsavgiften till FN på senaste tiden? När såg någon en redovisning senast?

 2. Olof
  5 november, 2011 at 13:34

  Vad hände med neutrala Sverige: ( Kan vi inte rösta blank bara? Israel/palestina konflikten är jättekomplicerad och det finns ingen sida som har ”rätt”. Dessutom berör det inte oss vad dom håller på med där nere, så länge dom inte attackerar Europa.

  Hoppas inte Sverige tar ställning i omröstning om FN medlemskap, politiker ska representera folket och de flesta i Sverige skiter i hur det går i denna fråga, förutom en och annan aktivist. Mer neutralitet!

  • 5 november, 2011 at 13:45

   Hoppas inte Sverige tar ställning i omröstning om FN medlemskap, politiker ska representera folket och de flesta i Sverige skiter i hur det går i denna fråga, förutom en och annan aktivist. Mer neutralitet!

   Skitprat! Varför håller du på så? Det är tvärtom så att en majoritet av svenskarna är för fred i Mellanöstern, och precis som i resten av världen så är folk negativa till Israel och apartheidstatens sätt att behandla palestinierna.

   I reglerna för kommentarer så står det att man inte får ljuga här, gör inte det då!

   • Debban
    5 november, 2011 at 16:10

    Det är nåt fel på den url som du uppgav..

    Sen ska kommentaren handla om den bloggpost som du kommenterar. / Jinge

   • Paul Rimpler
    5 november, 2011 at 19:40

    Du menar som så att du sitter på sanningen och och inget annat. När du utan någon som hellst tvekan kallar Israel för en apartheidstat. Jag rekommenderar dig att läsa romstadgan 1998.
    Jag har sett och upplevt apartheid i verkligheten, detta förekommer inte i Israel.

    • 5 november, 2011 at 20:25

     Säg det till Carter istället. Jag tror att en majoritet av palestinierna som bor i Israel skulle bua åt dig ifall de kunde läsa vad du skriver.

    • moe
     5 november, 2011 at 22:53

     Håller absolut med dig Paul!! I Israel behandlas alla människor jämlikt, araber, beduiner, européer, muslimer,kristna och judar har samma rättigheter. de får äga och bygga precis på samma villkor. Landets lagar är absolut inte uppbyggd för att gynna en viss religion ( :) )! En europeisk israels liv är absolut inte värd mer än flera tusen människoliv i Gaza!! Armén håller absolut inte på med lönnmord på arabiska ledare och flera oskyldiga civila stryker absolut inte med i dessa operationer. Israel är ett rättsstat där alla får framför sin åsikt i parlamentet, även arabiska israeler! Det har absolut inte stiftats några speciallagar för att förhindra dessa att kritisera staten!

     Fan Paul, är det inte dags att vakna upp och se verkligheten som den verkligen är? Utan att överdriva kan jag säkert rabbla upp minst 10 A4 sidor (finstilt) på saker som visar vilken apartheidstat Israel är!!

     By the way, hur fan kan du hamna där nere med dina blåa ögon och ljusa hår (en vild gissning) medan jag som har ”medelhavsutseendet” inte ens får bo eller återvända dit?? ja Paul, du bor på min mark mot min vilja, samtidigt är jag tvungen att bo på din mark mot min vilja (har absolut inget mot Sverige)!

     • Paul Rimpler
      6 november, 2011 at 11:21

      Moe.
      Gaza tillhör inte Israel om du inte kännde till det.
      Utseendes mässigt, är du nu fixerat på utseendet också?
      Hemska tanke vilken idiologi du har, förmodligen anser du att svarta tillhör Afrika. Jag är inte blåögd.
      Hemsk tanke,att Ginge inte protesterar är för mig en gåta.

      • 6 november, 2011 at 13:54

       Hemsk tanke,att Ginge inte protesterar är för mig en gåta.

       Jag reagerade oxo på Moes beskrivning av hur han trodde att du såg ut, men med tanke på att hans folk mördades och/eller jagades bort från sitt hemland så tyckte jag inte att det var så allvarligt, det palestinierna utsattes för var långt mer allvarligt. Men kallar Moe dig blond en gång till så raderar jag hans kommentar. :-)

       Ibland kan jag tycka att det vore intressant att se hur diskussionerna utvecklades om man inte modererade kommentarer.

      • moe
       6 november, 2011 at 19:19

       Mina släktingar härstammar från bir el sabaa (bersheva). Från vilket stad härstammar dina släktingar???
       Lägg inte så stor energi vid mina ”påhopp” om blåa ögon (ta inte bort det än Jinge ;), men det jag menar, vem ligger närmast ursprungsbefolkningen?? Jag tycker att Palestina ska tillhöra alla palestinier, kristna, judar och muslimer (ateister oxo så inte Jinge tar illa upp). Vill man bli palestinier får man ansöka om uppehållstillstånd, för att några år senare ansöka om ett medborgarskap! Inte som nu där en hel del arabiska palestinier har kastats ut från landet och bor i diverse flyktingläger över hela världen, medan folk från världens alla hörn som inte ha nån anknytning till landet, förutom en viss religion skeppas till Palestina, och ges medborgarskap på löpande band!! Nånting är jävligt fel eller??? Rasism??
       Dessutom tycker jag att det är jävligt snyggt med blåa ögon och blont hår :)

       • 6 november, 2011 at 19:32

        Och jag tycker att alla tjejer från MÖ är så söta så det nästan gör ont… :-)

    • Marwan
     6 november, 2011 at 04:17

     Paul
     Israel behandlar palestinierna på samma sätt som Sydafrika behandlade svarta , Israel har ett kontroll system på de ockuperade områden som saknar motsvarighet i hela världen inklusive bosättningar , separata vägar , militära vägspärrar , diskriminerande äktenskapslag samt apartheidmuren

     Israel använder palestinierna som billigt arbetskraft och tvinga de att leva i in klaver på västbanken , Israel satsar inte på infrastruktur i de palestinska områden , Israeler har rätt och tillgång till marken och har rätt att stjäla palestiniernas egendom och detta är värre än det som var i Sydafrika , Detta omfattar också de arabiskamedborgare i Israel och man kan lätt se levnadsstandarden mellan araber och israeler

     Israelerna betraktar de ockuperade områden som sitt eget territorium och vägrar ge palestinierna samma rättigheter som israeler , Detta är rasism och apartheidsystem

     Paul du kan propagera för Israel men du kan inte ändra sanningen och verkligheten som existerar i ditt älskade Israel

     • 6 november, 2011 at 06:31

      Nej Paul misslyckas rejält där. Ta bara en sådan sak som du var inne på, de israeliska bosättarna har byggt en massa vägar på Västbanken, enbart avsedda för – judiska bosättare.

      Det är fan-i-mig otroligt!

      • Paul Rimpler
       6 november, 2011 at 11:11

       Nej Paul misslyckas inte.
       Jag pratar inte om västbanken, jag pratar om Israel.
       Mig vetterligen tillhör inte västbanken Israel.
       Varken FN eller EU eller OECD har anklagat Israel för apartheid,Inga arabiska israeler betalas sämre än judiska arbetare, man har som i Sverige kolektivavtal.

       • 6 november, 2011 at 13:48

        Så du menar således att de israeliska fanatiker som bygger bosättningar på Västbanken i strid med alla internationella lagar och FN:s resolutioner inte är israeler?

        Intressant uppgift i så fall, för då har de förfalskat sina israeliska pass, och eftersom Israels armé försvarar dem så var bi nog alla övertygade om att de var israeler.

        F.ö. så har jag inga anmärkningar på Moe´s kommentar. Israel ockuperar Västbanken och utsätter Gaza för en blockad. Endast med hänsyn till eventuella barn som läser dessa rader undviker jag att uttrycka mig rakt och tydligt om vad jag tycker om den saken, men jag tror att du förstår vad jag menar.

        FN och EU har anklagat Israel för brott mot folkrätten, mot alla Genevekonventioner, och mot samtliga resolutioner utfärdade av FN. F.ö. så är Israels palestinier utsatta för särlagar, de kan t.ex. inte läsa vad de vill på universiteten av det enkla skäl att för att antas till vissa utbildningar krävs det att man har gjort militärtjänsten. Och militärtjänst får man inte göra om man är palestinier som bekant. Sedan tycker jag att du ska sluta upp med att använda fikonspråk, de är inga ”arabiska” israeler, de är urinnevånare som föddes, eller vars föräldrar föddes i det brittiska protektoratet Palestinska.

      • Paul Rimpler
       6 november, 2011 at 11:46

       Jag misslyckas aldrig jag talar om Israel inte Västbank eller Gaza.

       • 6 november, 2011 at 13:55

        Så bra. Då är du överens med mig och Moe om att Västbanken borde tömmas på illegala bosättare och blockaden av Gaza borde upphöra nu direkt. Det hedrar dig..

     • Paul Rimpler
      6 november, 2011 at 18:05

      Marwan.
      Trams och åter trams.
      1. palestinierna lever inte i enklaver.
      2. palestinier som jobbar i Israel tjänar 4 ggr så mycket som på västbanken. Hur mycket tjänar palestinier när de jobbar i Dubai, sämre än i Israel.
      3. I mitt inlägg var det inte frågan om ockuperade områden utan om Israel.
      4. varför skulle Israel satsa på infrastruktur när området inte är införlivad med Israel?
      5.palestinierna vill inte att muren rivs, varför kan du ju kommentera.

      • 6 november, 2011 at 18:16

       5.palestinierna vill inte att muren rivs, varför kan du ju kommentera.

       Källa ??

       • Paul Rimpler
        6 november, 2011 at 18:48

        Den palestinska myndigheten använder muren som ett propagandavapen mot Israel. För övrigt läcker den som ett soll.
        Du skriver rätt ofta att Israel bryter mot alla FN-resulotioner, nu är detta inte riktigt då många resulotioner kommer från generalförsamligen som endast är rådgivande.Detta gäller också den omtalade muren utslaget i domstolen är också endast rådgivande.

        • 6 november, 2011 at 19:01

         Den palestinska myndigheten använder muren som ett propagandavapen mot Israel.

         Så konstigt. DET gör ju resten av världen oxo… :-)

         Du skriver rätt ofta att Israel bryter mot alla FN-resulotioner,

         Kan du räkna upp tio som de INTE bryter emot? Fem?

       • Marwan
        6 november, 2011 at 19:05

        Paul
        När man upprepar lögnen så ofta då blir det sanning

 3. 5 november, 2011 at 19:16

  Vi är numera med i EU och har ingen självständig utrikespolitik. Den ska skötas av Catherine Ashton i EEAS. Men EU kunde ju inte enas om någon gemensam ståndpunkt i UNESCO-frågan. Och knappast om något annat heller. Det finns en nisse i EEAS som kallas höge representant och heter Rompuy nånting. Nån som har sett till honom på sistone?
  EU är i sin värsta kris någonsin och de organ EU enats om ska sköta EUs utrikes och övergripande ärenden finns överhuvudtaget inte med i diskussionen. Istället är det Tyskland och Frankrike som dikterar villkoren. Tänk vad de måste njuta av sina stormaktsroller.

  • Patrik T
   5 november, 2011 at 22:42

   Ja tänk va! Vi har den fullständiga statsapparat med komplett med politiker, ambassadörer, observatörer osv. dvs allt som behövs för en självständig stat men vi lämnar allt ansvar över till EU. Man kan tyckas att en superstat som dikterar allting från Bryssel (och flyttcirkusen till Strassburg) inte skulle kräva fullt så många heltidssysselsatta politiker, men det har under alliansregeringen svält till absurda mått. Allra helst då vi också har en historiskt stor regering med mer ministrar än på väldigt länge. Trodde moderaterna var emot för stor byråkrati?

   Vi behöver tydligen väldigt många bidragstagare i riksdag och regering tillsammans med eu-parlament mm. Jag har varit skeptisk länge mot luftslottet EU. Alla länder vill sitt eget bästa (utom tydligen Sverige?), där svenska pengar bekostar vinodlar i Frankrike. Nu ska vi tydligen också hjälpa franska banker utan att få tillbaka någonting, trots att vi sade klart och tydligt NEJ till euron.

   Svenska folket bör känna sig lurade av EU-inträdet, med all rätta!

   • 6 november, 2011 at 06:27

    Ja det där är märkligt. Borgarna som skulle vara så skeptiska till sådant…

Comments are closed.