Personal på norska UD jämför Israel med Nazityskland


Att Israel fått ta emot mycket allvarlig kritik för morden på 1300 palestinier i Gaza är ingen underdrift. Till och med högerregeringen i Sverige muttrar allt högre över det oproportionerliga våldet. Det är självklart när man dödade dessa palestinier för att förbättra sina opinionssiffror innan valet i februari. Det är människor det handlar om, även om israelerna inte tycks anse det i alla lägen.

Nu har någon på det norska UD skickat ut ett bildkollage där vederbörande jämför det skedda med Nazityskland, något som givetvis retar israelerna.

Dagbladet.no: ”Et kjedebrev fra en av Utenriksdepartementets epost-adresser skaper reaksjoner i Israel og blant Israel-venner ellers i verden. I brevet blir Israels krigshandlinger på Gaza blir sammenlignet med nazistenes utryddelse av jøder under andre verdenskrig. Over 40 bilder der situasjoner fra utryddelsesleirene på 40-tallet og krigshandlingene i Gaza er montert sammen, blir sendt som vedlegg til mailen fra den norske UD-ansatte.”

Visserligen uttrycker sig norska media betydligt tydligare än vad svenska tidningar gör, de tycks inte i alla lägen arbeta på att vara politiskt korrekta, men när personal på UD agerar självständigt så lyfter jag på ögonbrynen. Finns det någonting som israeler ogillar så är det att andra görs till offer eftersom de verkar ha abonnerat på ordet. Jag har skrivit några gånger att offren blivit förövare, något som alltid leder till en ström av svordomar från ilskna folkpartister. Varför just folkpartister är oklart.

it

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Nazism, Förintelsen, Offer, Gaza, Palestina, Media, Norge, UD, Kedjebrev, Mediestorm, Mellanöstern, Politik[/tags]


16 svar till “Personal på norska UD jämför Israel med Nazityskland”

 1. Både dom svartvita bilderna och dom färgade bilderna gör en tårögd… Att männikor får lov att göra på detta sätt är ju helt sjukt.

  Man ser en solklar likhet mellan Nazisterna och Israelerna. Jag tycker faktist inte Israelerna förtjänar ett land så som dom håller på. Satans mördare!

 2. Judarna lever på hela världens skuldkänslor, brukar en vän till mig säga.
  Att tycka synd om sig själv och projicera sitt självömkande på andra är tydligen en ursäkt för att kunna behandla andra människor som man vill – och man vill helst kunna göra det tills tidens ände.

 3. Man ska inte använda bloggen som brevlåda. Dessutom ska man följa kommentarsreglerna! / Jinge

 4. Så fruktansvärt hemskt : (

  ”Precis som de som har blivit mobbade blir en mobbare Nadia”

  Ja visst sker det Gripen. Men jag tror och hoppas att de flesta människor, inser att man behöver extern hjälp för att må bättre. Ge sig på andra är ingen hållbar lösning är något som de flesta inser efter ett tag. Då söker många hjälp hos skolsköterskan, kurator, psykolog etc för att ta sig ur den situationen och kunna gå vidare.

  Dessa foton var hemska, verkligen hemska. Att få se det så där – allt blir så tydligt.

  Frågan är hur kan man tycka att det ena fotot är det hemskaste i vår världshistoria som ALDIRG få upprepas och det andra fotot är något som många rycker axlarna till och skyller på offren : (

 5. Visst, ondskan brukar gå i sin onda cirkel.
  Jag hittade på en italiensk blogg att i Israel markerar man register-nummer på bilar vilka ägare är palestinier/araber. Men uppgiften måste jag kolla igen för att bli säker och bekräfta det. Hampus brukar bli snabbare i så fall :-)
  Ingen skulle bli överraskad för det, i alla fall. Själv, publicerade jag (för 2 dagar sedan) tiotals bilder med jämförelse av IDF-s och nazisternas handlingar och fick en rad sexistiska brev. Varför blev man så arg? Det är inte skådisar som spelar döda människor på marken utan riktiga människor som dagligen behandlas på så sätt som bilden visar!

 6. något som stör mig i hela offer debatten är att folk verkar förminska andra övergrepp för övergreppet mot judarna var så stort of fruktansvärt.

  Men vad ska man säga om vad som hände i rwanda eller vad som händer i darfur. Eller vad som Pol Pot gjorde.

  För mig är alla övergrepp fruktansvärda och man behöver ta dem på allvar. Men om en tidigare grupp av människor som har varit utsatta för övergrepp gör övergrepp ska man då inte göra något. Hela det resonemanget är sjukt.

  Jämnföra Isreal med nazister tycker jag går utmärkt upp till att nazisterna öppnade förintelse fabrikerna, så vitt jag vet så har inte isreal förintelse läger ännu, men ghettos där folk lider det har de många.

  Vad som kan kännas lite som en lättnad är att inte alla isrealer stödjer dettta.

  Lyssnade på en grupp av isrealiska vapen vägrare och en väldigt arg isrealisk rabbin, det gjorde mig gått att höra dessa isrealer tala ut mot sin egen stat och medelandet de har är att folk som stödjer dem i Isreal ökar.

  Så kanske finns det hopp för framtiden.

 7. Låt oss också komma ihåg att det är många som tjänar miljarder på denna konflikt. Just här syftar jag till vapenindustrin i både USA och EU.

  Tänk så mycket vapen som har sålts till Israel de senaste 50 åren.

  Tror INTE att några mäktiga vapenindustrier vill ge upp den kunden, hur mycket än kunden kanske skulle må bättre av att ta till andra metoder. Nej dessa vapenindustrier mår nog så bäst när man hela tiden påminner Israel om att dess folk och judar i resten av världen är offer. Film efter film, dokumentär efter dokumentär och utställningar efter utställningar allt för att påminna och fästa offer syndromet än till denna dag på så många som möjligt. Och sedan få sälja ännu mera vapen för att ge ”trygghet”. Men den verkliga tryggheten är bara hos de som får betalt för sina vapen, resten är lurade.

  Det jag tycker är väldigt obehagligt här också det är ju att när Israel köper till exempel vapen från USA så är det ju till stor del av de pengar som USA skattebetalare har gett landet i bidrag. Vilken genial ide vapenindustrin måste tycka. Här kan de sätta vilket pris de vill till sina vapen och kunden använder någon annans pengar som inte verkar inse att de blir rånade varje dag :/

  Är den någon som förstår vad jag menar här ovan är låter allt för otydligt?