Per Gudmundson och Islamofobin

Jag har sedan lång tid tillbaka förvånats storligen över Per Gudmundson och hans skriverier i Svenska Dagbladet. Jag har också förvånats ett antal gånger att Schibstedts släpper fram en skribent som är så uppenbart islamofobisk. För hur man än vänder och vrider på många av de resonemang han för så kan man inte komma fram till annat än att de skadar Svenska Dagbladets renommé, och därmed i sin för-
längning tidningens ägare.

SvD har ett antal skickliga skribenter på sin ledarredaktion. Jag håller inte alls med när det gäller deras politiska ställningstaganden, men när det gäller de fast anställda så kan jag aldrig påstå att det direkt gör ont i ögonen när jag läser deras alster. Det råder ingen tvekan om att det är duktiga skribenter. Därför blev jag förstås förvånad när man släppte fram en person med så starka islamofobiska tendenser i sina spalter. Vid ett antal tillfällen så har jag jämfört Gudmundsons åsikter med – Sverige-
demokraternas.

Och vi blir allt fler som ifrågasätter det tanke-
mässiga innehållet. Uppsala Nya Tidning skriver i en artikel med rubriken – Per Gudmundson mot avgrunden:

UNT: ”Per Gudmundsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, tycker att Sverigedemokraterna måste finnas med i underlaget vid en regeringsbildning. Allt annat är ”livsfarligt”, säger Gudmundsson i en intervju i Fria moderata studentförbundets tidskrift Svensk Linje… …Resonemanget är högst motsägelsefullt. För om Sverigedemokraterna är så ”livsfarliga”, varför ska en regering då stödja sig på dem? Och om man är så livrädd för att SD ska växa som parti – varför ska man då ge dem en sådan legitimitet? Gudmundsson vet uppenbarligen inte vad SD är för ett slags parti, när han kallar dem ett populistparti. SD har inte uppstått som missnöjesparti, såsom ny demokrati och många andra extrema europeiska partier gjort. Sverigedemokraterna är i rakt nedstigande led ättlingar till nazistiska och rasistiska organisationer i olika nyanser av brunt. De är inte nazister i dag, men de har många gemensamma nämnare med nazistiska rörelser. Per Gudmundsson går i sitt politisk-taktiska filosoferande allt längre mot avgrunden.”

Högerskribenten Dick Erixon kommenterar också Gudmundsons tyckande och reagerar på att han vill slänga ut ett antal politiska köttben till Sverige-
demokraterna. Han menar sig ogilla att värdefrågor blir politisk taktik, samt att politiska partier ska hålla sig till sakfrågor. Själv har Gudmundson ställt sig på barrikaderna för Sverigedemokraterna ett stort antal gånger, såhär skrev han på sin egen privata blogg.

Gudmundson: ”Idag har Sverigedemokraterna på nytt attackerats. Biträdande pressekreteraren och ordföranden för ungdomsorganisationen Martin Kinnunens sambo (!) togs tillfånga av tre män som

släpade ut henne i trapphuset, bakband henne och tejpade hennes mun. Alltsammans under knivhot. Det är fruktansvärt, och måste fördömas på alla plan, utan undantag. Våldet som Sverigedemokraterna möter har tyvärr länge ignorerats, och de organisationer och individer som utför det har därför blivit allt mer vågade i sin brottslighet. Våldsamheterna kan bara stävjas om samhället sätter hårt mot hårt mot våldsverkarna.”

Vi som minns händelsen kommer också ihåg att polisutredningen lades ner eftersom polisen inte kunde konstatera att det överhuvudtaget hade förekommit något brott. Händelsen hade så många märkliga inslag att utredande myndigheter tvivlade på att den verkligen inträffat. Men Gudmundson tvivlade inte.

När nu ledarredaktioner och högerbloggare uppmärksammar Gudmundsons islamofobiska tendenser, samtidigt med den uppenbarligen gemensamma värdegrund som finns med de främlingsfientliga Sverigedemokraterna, så kanske fler saker blir tydliga och faller på plats. Gudmundson har regelmässigt refererat uppgifter till från MEMRI både i tidningen och på sin blogg. Han undviker medvetet att berätta att MEMRI startades av folk från den israeliska underrättelsetjänsten samt att allt tyder på att de fortfarande finansieras därifrån.

Det finns ett talesätt som säger – min fiendes fiende är min vän. Att det ska synas i en i övrigt mycket välrenommerad tidnings spalter är inte bara tråkigt, det är tragiskt.

i Andra om: , , , , , , , t

[tags]Per Gudmundson, Svenska Dagbladet, Islamofobi, Sverigedemokraterna, Främlingsfientliga, Memri, Rasism, Politik[/tags]

  11 comments for “Per Gudmundson och Islamofobin

 1. Erica Sagn
  29 april, 2009 at 09:36

  Bortsett från islamofobin per se, är detta flirtande med den sverigedemokratiska pöbelhopen fruktansvärt simpelt, billigt och tarvligt.

 2. Charlie
  29 april, 2009 at 10:24

  Man kan undra om de inte kollade upp Gudmundson innan de anställde honom. Vad han ansåg om muslimer framgår ju på bloggen, dessutom åsikter som går helt i linje med SD. Det är knappast var en moderat tidning behöver i dessa dagar.

 3. Max
  29 april, 2009 at 10:29

  Umgicks inte PG i anarkistkretsar i sin ungdom? Jag har för mig att jag läst det nånstans.

  • 29 april, 2009 at 10:33

   Jo det har jag oxo hört Max. Men jag vet inte om det stämmer.

 4. Kurt
  29 april, 2009 at 10:45

  Jag tycker ju annars att Per Gudmundsons s.k. ”köttben” är en ganska bra beskrivning av den politik som alliansregeringen redan för. Och att alliansregeringen redan har bestämt sig för att integrera SD är ju helt klart. Per Gudmundssons åsikter skiljer sig nog inte så mycket från övriga personer på SvD:s ledarredaktion, han uttrycker dem endast lite mera öppen än vad övriga gör där.

 5. Schlingmeister von Schtrützengard af Jarlsdottir
  29 april, 2009 at 11:24

  Jag har alltid haft högt anseende om SvD, dock känns det nu som att jag måste tänka om. Islamofobi är ju det nya antisemitism. Varför ger man utrymme till antisemiter som Per Gudmundsson? Det var längesedan han brände sin sista bro.

 6. Marcus R
  29 april, 2009 at 11:55

  SD har inte uppstått som missnöjesparti, såsom ny demokrati och många andra extrema europeiska partier gjort. Sverigedemokraterna är i rakt nedstigande led ättlingar till nazistiska och rasistiska organisationer i olika nyanser av brunt. De är inte nazister i dag, men de har många gemensamma nämnare med nazistiska rörelser.

  Jag håller inte riktigt med UNTs ledares slutsatser här. Att Sd har nazistiska rötter är ju ingen nyhet direkt – men att de blivit så stora idag har helt klart att göra med missnöje. Om man bara står och pekar och skriker nazist åt dem kommer bara att gå frammåt i oppinionen och vinna mark. Man måste kunna argumentera mot dem och upplysa folk annars löser man inga problem. För ingen tror väl att 25% av Landskrona t ex består av nazister?

 7. Martin Forsman
  29 april, 2009 at 21:25

  @Marcus R: Självklart tror ingen att Landskrona är nazistiskt till 25 %. Det är inte heller någon som tror att Tyskland hade en nazistiskt majoritet bland folket när Hitler tog makten delvis genom demokratiska val. Problemet är att dagens ”kostymnazister” har lyckats sprida sitt hatfyllda budskap mot muslimer, vår tids ”judar”, bland stora delar av den samlade tidigare rumsrena högern.

  Denna gradvisa acceptans av klart rasistiska värderingar är ett STORT hot mot vårt tidigare relativt toleranta samhälle och måste bekämpas. Det viktigaste är dock att med tydlig saklighet bryta ner Sd:s hatfyllda lögner och visa vad som döljer sig under den välpolerade ytan.

 8. 29 april, 2009 at 21:35

  ”Därför blev jag förstås förvånad när man släppte fram en person med så starka islamofobiska tendenser i sina spalter.”

  Kanske gör man det på SvD helt medvetet för att väcka upp lite dramatik och locka fram nya läsare, genom att ha en narr som alltid ska ställa upp på scenen med sina dumheter.

 9. Pelle
  5 maj, 2009 at 19:19

  Idioter som jag hör inte hemma här väl?

 10. Pelle
  5 maj, 2009 at 19:21

  Tänkte väl det…

Comments are closed.