Pensionsbluffen


Igår läste jag en artikel av Ali Esbati i vänstertidningen Flamman, den överraskade mig delvis beroende på att den bestod av en redogörelse som visade att Svenska pensioner är på väg att bli de näst sämsta i EU om man ser till pensionens storlek netto i förhållande till den faktiska slutlönen vid 65 års ålder. Redan idag är de under EU:s genomsnitt.

Ali Esbati/Flamman: ”De svenska pensionerna är på väg mot europeisk bottenplats. Det visar en genomgång av pensions-
systemen i samtliga medlemsländer, som EU-kommissionen gjort. Den som gick i pension i Sverige 2007, vid 65 års ålder efter 40 års yrkesarbete, fick 65 procent av sin slutlön – redan det under EU-genomsnittet. Med dagens regler och skatter får den som går i pension 2047 endast 48,2 procent av inkomsten netto. Bara i Estland blir ersättningen lägre. Detta föranledde mest notiser. Pensionsöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna har varit framgångsrik i att uppnå två sammanhängande mål: sämre pensioner och största möjliga politiska tystnad om dem.”

Det nuvarande pensionssystemet fungerar så att de som för tillfället arbetar delvis försörjer dem som redan är pension-
erade. Det är i sig inte speciellt märkligt, och det är knappast ens dåligt så länge en majoritet av medborgarna tjänar bra och har arbete. Men om framtiden vet vi egentligen ingenting, vi vet att somliga arbeten försvinner från Sverige till länder med billigare arbetskraft och hur den svenska arbetsmarknaden ser ut om femtio år kan bara spågummor sia om.

Detta faktum borde vara en avgörande invändning mot tingens ordning, eller i vart fall fördelningen av pensionskostnaden.

Ali Esbati/Flamman: ”Den svenska pensionen (inklusive tjänstepension) kommer med dagens modell att stadigt urholkas. Att det i typfallet blir en lägre andel av slutlönen som betalas ut, betyder förstås inte att alla får sämre pension. De som har råd skaffar sig privata pensionsförsäkringar. En viktig del av systemet är samtidigt att omfördelningen minskar. Att ha jobbat heltid obrutna år premieras, liksom jobb efter fyllda 65. Det missgynnar kvinnor och de mest utsatta delarna av LO-kollektivet. Den som har haft ett tungt arbetsliv bestraffas ytterligare genom relativt sett lägre pension.”

Ska man generalisera om svenskar så kan man med visst fog anta att många av oss tror att vi dels är ett föregångsland och dessutom att vi relativt sett har det hyfsat socialt välordnat med bra löner och pensionsvillkor, en något blåögd syn med tanke på diskrepansen mellan karta och verklighet. Ser man på grekernas pensioner så visar det sig att de har 120 procent i pension jämfört med deras slutlön, att de också pensioneras tidigare kan tjäna som en illustration till landets ekonomiska problem.

Men att Sveriges 65 procent netto placerar oss på näst sista plats bland EU-länderna överraskar mig. Det borde det inte göra eftersom vi har haft socialdemokratiska regeringar så länge, men samtidigt skräms jag. Nu har vi borgerlig regering och lär få dras med den i ytterligare fyra år. År 2048 så kommer vår pension uppgå till 48,2 procent av vår slutlön, den dagen ligger vi på sista plats av alla länder i den Europeiska Unionen. (!)

Jag rekommenderar samtliga att besöka Flammans hem-
sida och läsa Alis artikel, efter det så bör man läsa den som finns på Riksdag & Departements hemsida för att avsluta med att kika den PDF som finns i rutan till vänster.

it , , , , , , , , ab12 ex1 svd1 dn1


10 svar till “Pensionsbluffen”

  1. Vårt pensionssystem är ganska dåligt och det är svårt att övertyga svenskar att spara privat; Sverige har väl västvärldens fattigaste medelklass brukar man väl säga eftersom det är så få som ens har en månadslön undansparat på banken.
    De som sparar litar dessutom allt för mycket på bankernas råd och göra dyra val istället för att t ex välja en indexfond.

    Förhoppningsvis har det ändrat sig tills man själv går i pension men jag har iaf börjat spara lite varje månad privat.

    Förövrigt är det nog mer chockerande att se att grekerna fick 120% netto 2008 i pension; inte konstigt att det landet gick bankrutt…

  2. Ja,inte blir man varken fet eller miljonär på pensionen.

    Kommenterar inte vissa andras pensioner….

    Pensionerades 1/11.

    Jag vet fortfarande inte vad det blir….till skillnad från Littorin och andra dylika *vetefan*.

    Jo,jag lär överleva efter fulltid sedan 1961…(utom dom sista 3).

    Men är fullt beredd att gå ut på gatorna….

  3. Tanken att man skall kunna förutse nivån på pensionerna år 2048 är absurd. Vi vet ju inte ens några år framåt hur ekonomin ser ut, så projektioner tiotals år framåt måste betraktas som synnerligen skakiga gissningar. Möjligen kan det användas för att lura dagens unga att köpa dyra pensionsförsäkringar och därmed låsa in sina besparingar hos försäkringsbolagen under väldigt lång tid – om man sedan ens får ut något. Skulle inte förvåna om man får göra om hela systemet om några år igen.

    • RoD: ”I rapporten från EU-kommissionen har Kommittén för ekonomisk politik och Kommittén för socialt skydd tillsammans gått igenom de 27 medlemsländernas pensionssystem. De har bland annat tittat på hur hållbara systemen är, och hur mycket en genomsnittlig anställd får i pension, i förhållande till arbetsinkomsten.”

      Oaktat vilket så får man väl hoppas att de använt samma modell för analysen av varje land, i så fall utmynnar resultatet i att Sverige skulle bli sämst i EU 2048, och även om procentsatsen är fel så är det väl inte så himla kul?

  4. Förvånar inte att vi har så dåliga pensioner, relativt övriga EU-länder. Sverige har ju länge tävlat om att vara bäst i EU-klassen, vad gäller sparnit och nedskärningar.
    Den enda trösten är att Göran Persson inte blev EU:s första president (eller vad han kallas det där rumpögat) som han nog hade hoppats på, och till och med räknat med.

  5. Jag har inte läst men på 38 år så har lönen ökat 3 ggr.
    Har BNP?
    Har Basbeloppet?
    Max pension är 7.5ggr basbeloppet.

    J

  6. Jag har inte läst.
    Men på 38 år så bör lönen ökat uppåt 3 ggr.
    Har BNP?
    Har Basbeloppet?
    Max pension är 7.5ggr basbeloppet.

    Jobbavdraget har ju försämrat resultatet med cirkus 1500:- i månaden, vid jämförelse på kontant i börsen.
    Cirkus 10%
    Jämförelsen är ju kontant i börsen.
    Tror inte ’fattiglappar’ drabbas, utan dom som slår i taket.
    Taket ligger väl idag på 318-tusen i ATP pension.

  7. Under de senaste 40 åren sen vi låg på 3e plats har vår köpkraft konstant urholkats. Enligt UBS i Schweiz har svenska arbetare i diverse yrken och med 110 olika varor att jämföra med ligger vi strax ovanför Grekland och Portugals köpkraft. Enligt samma källa ligger vi under USAs svarta befolkning i köpkraft räknat på antal minuter det tar för att arbeta ihop till varan.

    OECD anger vår välfärd till 28 placering från tidigare sagda 3e placering 1972. Om vi litar på FNs tabeller i det så kallade HDI (Human Develpment Index) där lull lull som livslängd och utbildning läggs in så ligger vi nu på 15 plats. Men nu kommer det fina i den kråksången, vi kommer att förlora 30 placeringar de närmaste 20 åren och kommer att få kämpa mot välfärdsstater som Libyen och Mexiko, Polen och Baltikum.

    Hur kan detta komma sig? Ja men Göran Persson konfiskerade 265 miljarder från pensionsfonderna så den åderlåtningen kan ju inte borgarna skyllas för.

  8. Den här diskussionen tycks mig lite märklig. Att värdet av svenska pensioner rasat i jömförelse med andra länder beror väl i huvudsak på att kronans värde försämrats gentemot andra valutor. Med nuvarande stabilitet i svensk ekonomi och ett (likt Sträng!) fast grepp om statsfinanserna torde vår valutas rutchkana upphöra och ersättas av en sväng uppåt, vilket bådar gott för de svenska pensionernas relativa nivå.

    Bevare oss för alla dessa undergångsprofeter!