PEGIDA – ”Dresdens farliga demonstranter” -kommer till Sverige
PEGIDA, och dess positive kommentator Jürgen Elsässer, har uppmärksammats mycket i debatt inom vissa vänsterkretsar i Sverige på sista tiden, alltför mycket enligt några. Vissa socialister hävdar att man inte kan samverka alls med Pegida, medan andra intar en mer avvaktande, men knappast stödjande attityd. Många torde dock instämma i den beskrivningen som Grossman (och andra) av bakgrunden eller grogrunden för framväxten av en organisation av PEGIDAs typ, och ha viss förståelse för detta samtidigt som man helt kan ta avstånd från organisationen. På liknande sätt går det att ”förstå” framväxten av t.ex. fascism, terrorism och imperialism av olika slag – samtidigt som man bekämpar sådant. Kanske självklart, banalt. En fråga som inte berörs i artikeln nedan är om ”Vänstern” kan samverka med en organisation av PEGIDAs typ i andra frågor – Pegida lär ha protesterat mot krigshetsen mot Ryssland till exempel, och det vill andra organisationer och många andra också göra. Men PEGIDAs 19-punktsprogram handlar bara om invandring…

PEGIDAs demonstrationer med expertkommentarer såg jag på CNN 6/1 och de har också uppmärksammats rejält i fransk TV. Ansvariga ministrar tonar ned betydelsen av det hela, medan CNN uppgav att var tredje tysk tycker att islamiseringen gått för långt i Tyskland. PEGIDA börjar uppmärksammas också av svenska massmedia. Expressen skrev 6/1 ”Kändisar i protest mot antimuslimska PEGIDA” Och i rapporter och debatt efter attentatet mot Charlie-Hebdo i Paris 7/1. På DN skrev igår Michael Winiarski ”Lika säkert är att dessa krafter (högerpopulistiska krafter) stärks även i Tyskland, där den invandrarfientliga och högerpopulistiska rörelsen PEGIDA (Patriotiska européer mot islamisering av västerlandet) redan har samlat tiotusentals demonstranter, framför allt i östtyska Dresden. Den rörelsen lär få ny energi efter massakern i Paris.” Och islamofobin också tror jag bestämt.

Och ”Nyheter idag” skrev igår från Malmö”Han har tidigare ställt ut Lars Vilks och den kontroversielle gatukonstnären Dan Park i sitt galleri. Nu tänker han kopiera den växande tyska proteströrelsen PEGIDA. – Jag vill stoppa islamiseringen av Sverige, säger Henrik Rönnquist till Nyheter Idag.”
Pegida i Sverige

Jag finner det därför intressant att publicera en av mig översatt, något förkortad artikel med titeln ”Dresden and Its Dangerous Demonstrators” från 30/12 2014 på ”MRzine”, Monthly´s utmärkte site. Den är skriven av Victor Grossman, en journalist och författare som sedan många år bor i östra delen av Berlin. Han har skrivit ”Crossing the River: A Memoir of the American Left, the Cold War”, and Life in East Germany” (University of Massachusetts Press, 2003).

Victor Grossmans artikel.
Dresden, Sachsen vackra huvudstad, har en anrik historia. En härskare August den Starke, kunde böja hästskor med sina bara händer och hade enligt legenden, 354 barn. År 1697 pressade och mutade han sig fram till den kungliga tronen i grannlandet Polen, efter snabb övergång till katolicismen. Hans expansionspolitik var inte bra för Polen men han lockade skickliga arkitekter och konstnärer till Dresden från Italien. Detta, plus rika silvergruvor och det första fina europeiska porslinet (Meissen porslin), gav staden dess stolta smeknamn, ”Florence på Elbe.” Stora kompositörer bidrog till stadens berömmelse: Heinrich Schütz, Johann Sebastian Bach, Carl Maria von Weber, den tidige Richard Wagner (som år 1848 var en ung revolutionär, som tvingades fly från staden), Richard Strauss och artister som Otto Dix och Oskar Kokoschka. Det mesta av stadens skönhet gick om intet i de förödande bombningarna av Storbritannien och USA 13 februari 1945. Efter 1945 har staden återskapa många av sina vackraste strukturer, bland dem den magnifika Semperoperan, vackert rekonstruerad i DDR som ett av de mest moderna operahusen i Europa.

Den 22 december 2014 var torget utanför operan platsen för ett drama, med sång långt skiljer sig från alla överdådiga operaföreställning. Operahuset hade som protest släckt sin utomhusbelysning när uppskattningsvis 17.500 personer demonstrerade vid den tionde demonstrationen ordnad av PEGIDA, förkortning för ”Patriotiska européer mot islamiseringen av västerlandet.” Demonstrationerna har skett varje måndag kväll sedan oktober, med ökande deltagande och med mindre förgreningar i andra städer.
Drsden

PEGIDAs tolv ledare hoppas att upprepa den snabba tillväxten av måndags-protestmötena i Leipzig 1989, som var viktiga för att få bort DDR. De tog upp samma sång: ”Vi är folket.” Men huvudinriktningen i PEGIDA, är mot flyktingar, invandrare och utlänningar. Viktiga paroller är ”för bevarandet av vår kultur” och ”Mot religiös fanatism” eller ”mot religiösa krig på tysk mark.” Det är i huvudsak riktat mot muslimer de många tyska flaggorna ör klart vad som menas med ”folket”! I sällsynta uttalanden försöker dess talesmän låta lite mindre chauvinistiska, uppger att de inte mot ”flyktingar från militära konflikter,” inte mot islam eller utlänningar utan endast mot ”kriminella asylsökande” eller ”ekonomiska flyktingar som missbrukar Tysklands välfärdssystem” och de flyktingar som ”lever i lyxiga bostäder medan fattiga ålderspensionärer fryser i ouppvärmda hem.”
Pegida demonstration

PEGIDAs snabb tillväxt härrör till stor del från olika problem, särskilt i östra Tyskland, som bristen på anständiga, fasta jobb, på ständiga hyreshöjningar, och minskad förhoppning om att ha tillräckligt att leva på när man går i pension. Som ett eko av gångna tiders fascister försöker man avleda sådana farhågor, och förbittringen, mot flyktingar från krigen i Irak, Afghanistan och Syrien, mot utblottade afrikaner som överlevt färden över Medelhavet, eller de mestadels legala invandrana från Balkan, ofta romer som flyr från diskriminering och elände. Och det har fungerat alltför väl, även om andelen invandrare i Sachsen är mindre än 2% av befolkningen, klart lägre än genomsnittet i Tyskland. Många högutbildade, har samma skatt de flesta tyskar. Tjugofem procent av invandrare från Rumänien och Bulgarien har universitetsutbildning, jämfört med 19 % av tyskarna. För 85 år sedan vändes ekonomiska rädsla och oro till judehatedan dagens målgrupper , är rumäner, bulgarer, romer, och alltid turkar, kurder, araber och andra muslimer.
Invandringspolitik

PEGIDA ledare menar att ”den tyska pressen alltid är full av lögner.” Det är svårt att förneka detta, men pressens lögner pressen är knappast av den typ PEGIDA menar (påstådd orättvis behandling av PEGIDA och inbillad daltande med ”utlänningar”). Men medan tuffingar i PEGIDA fysiskt attackerar journalister (inklusive mitt barnbarn), har en ironisk poäng dykt upp i ett avslöjande av PEGIDAs toppman Lutz Bachmann, en man med mycket brokigt förflutet. En suppleant från Linke-partiet (vänstersocialdemokratiskt) har upptäckt att Bachmanns hemsida skryter över nära band med pressen, särskilt med Axel Springers mäktiga imperium, vars dagliga ”BILD-Zeitung” är känd för försök att ställa arbetande människor mot varandra.
Pegida - Die Linke

Lyckligtvis har tusentals från början deltagit i motdemonstrationer, som varit större än PEGIDAs demonstrationer i de flesta städerna. Men i Dresden förblir PEGIDA starkare, kanske på grund av sämre levnadsvillkor i östra Tyskland, och relativ brist på närmare kontakt med andra nationaliteter.

Grundläggande för PEGIDAs framgång är en växande övertygelse att inga etablerade politiska partier företräder folkets intressen. Medan den nynazistiska National Democratic Party (NPD) skickar in sina anhängnare i demonstrationerna lutar unga Alternativ för Tyskland (AFD) åt samma håll, men föredrar en respektabel ”kostym och slips image” och ”anser de flesta åsikter hos PEGIDA vara legitima… eftersom människor deltar i dessa demonstrationer inte känner att deras bekymmer förstås av politikerna.”

Vad tycker politikerna? Ingen vågar acceptera en rörelse som är fascistisk-influerad. Angela Merkel sade att medan alla hade rätt att uttrycka sin åsikt fritt, är det ingen plats i Tyskland för hets mot invandrare. Alla större kyrkor har protesterat och några deltar i motdemonstrationer. Den nya ordföranden för Centralrådet för ”Judar i Tyskland,” Josef Schuster kallar möjligheten av en islamisering av Tyskland för absurd. Och även president Joachim Gauck försökte mjuka sin retorik om tysk militär expansion med mjuka ord om mottagande av asylsökande. Både De Gröna och socialdemokraterna avvisar kraftigt denna nya rörelse.

Få vågar stödja PEGIDA men få vill stöta bort de många väljare som tänker på liknande sätt som PEGIDA. Den kristna sociala unionen, det bayerska systerparti till Merkels CDU, attackerar PEGIDAs kritiker, bland annat en socialdemokratisk minister för dennes ”upprörande förtal av människor fredligt uttrycker sina bekymmer var” skamligt för Tyskland ”. Det var hans parti som nyligen krävde att invandrarfamiljer endast ska tala tyska, även i sina hem. Detta gjorde det en nationell åtlöje, inte bara på grund av omöjligheten att upprätthålla en sådan regel men också då en äkta bayersk dialekt anses vara nästan obegripligt för många tyskar.
Pegida nej till

Vänsterpartiet die Linkes medlemmar var ofta aktiva i motdemonstrationer och bär skyltar med texten ”Vi välkomnar invandrare” (eller flyktingar). I en intervju sa den nya ministerpresident i Thüringen, Bodo Ramelow från die Linke ”Vi vill bara motsatsen till PEGIDA. Vi behöver mer kulturell kunskap och gemenskap. Det är därför vi inte ska prata med PEGIDAs talesmän, men vi måste förklara för dem som demonstrerar att deras oro är viktiga för oss.”

Victor Grossman menar ”Om det fortsätter sin snabba tillväxt, kunde PEGIDA bli extremt farlig. Rasism och fascism är verkliga faror här och på andra håll. Man kan hoppas att denbitande sarkasmen mot PEGIDA på nätet och också en petition som redan har 500.000 underskrifter, plus tusentals modiga motdemonstranter kommer att hålla tillbaka PEGIDA.”

Är bedömningen riktig? Och vad kan och vill vänstern och politiska partier göra för att försöka minska uppslutningen bakom organisationer som PEGIDA, Frant National och SD? Att bara ta avstånd räcker inte långt har det visat sig.

Hur är relationen mellan framväxten av PEGIDA och andra frågor, t.ex.

-De ökade socioekonomiska skillnaderna och den ökade arbetslösheten?
-Krigen i Mellanöstern och USA-imperialismens härjningar som skapar flyktingströmmar?
-Risken för storkrig/världskrig?
-Upplevelsen av politiker som lovar men inte infriar sina löften
-Övervakningen av medborgare av NSA och liknande organ i andra länder?i Andra om: , , , , , , , , , ,, ,

Victor GrossmanStefan Lindgren 5/1Jürgen Elsässer om Pegida Expressen 6/1/a>Winiarski i DN 8/1Pegida kommer till Sverige SvD Elin Örjasaetter SvD Migrationsverket UnicefNorrköpings tidningar 26/8 DN 22/7


15 svar till “PEGIDA – ”Dresdens farliga demonstranter” -kommer till Sverige”

 1. Jaha, så fru Merkel anser inte att det finns plats för fascism och nazism i Tyskland? Men i Ukraina går det tydligen bra att t o m hjälpa dessa extrema ideologier ända till makten. Inte konstigt att många tycker att hennes ord ekar märkligt ihåligt men den visar väl också på hur schizofren EU:s politik blivit sedan man lät USA:s och Natos agenda ta över. Merkel sätter krypandet för USA högre än det egna folkets väl och ve och det manifesteras med den bredvillighet man i Tyskland, på lösa grunder, inför sanktioner mot en av sina viktigaste handelspartners Ryssland. Allt detta leder till att industriproduktion och handel minskar och ökar arbetslösheten i Tyskland. Och det är ju så i slutändan att det är Tyskland det hänger på om USA ska få fortsätta att styra EU:s politik. Den dag Tyskland börjar föra en egen oberoende politik och gör sig av med USA:s ok den dagen kan äntligen Europa börja blomstra ekonomiskt men detta är stick i stäv med vad USA har för planer. Merkels agerande har många paralleller med den numera efterlysta Zhakasvili i Georgien som även han höll på med för Georgien helt kontraproduktiv politik vilket drabbade den stackars georgiska befolkningen hårt både ekonomiskt och militärt. Och var befinner sig denna skojare nuförtiden? Kanske man om något år i USA kommer att ha en hel koloni med förrädarpolitiker från Europa som man skyddar undan rättvisan i respektive länder! Många tecken tyder på att folken i Europa håller på att komma till insikt om var den verkliga fienden finns.

  • Klart att högerextremt infiltrerade missnöjesmarscher är livsfarliga, de är de första att låna sig som redskap till främmande makt, landsförrädaren hävdar envist sin patriotism, detta vet Merkel mycket väl, för det var så främmande makt kunde genomföra en kupp i Ukraina. Så ja, PEGIDA är rent objektivt farlig.

 2. ”Lyckligtvis har tusentals från början deltagit i motdemonstrationer, som varit större än PEGIDAs demonstrationer i de flesta städerna”, heter det i den ovan översatta artikeln som efter några förment förstående rader fortsätter hetsen mot Pegida (rykten om Bachman etc).

  Och hur behjärtansvärda Pegida-demonstranternas motiv än är MÅSTE DE BEKÄMPAS, menar han.

  Ja se hur de bekämpas! Genom en organiserad hets uppifrån – hela förbundsdagen, hela LO-garnityret, våldsamma vänsteraktivister, demonstranter som betalas via reklambyråer – i bästa Majdanstil, journalister som ger sig ut för att vara rasistiska deltagare i PEGIDA- manifestationerna.

  Aldrig har likriktningen uppifrån varit större de senaste 70 åren, konstaterar Elsässer helt riktigt. Pegida är ett hälsotecken, ett tecken på ett spontant uppvaknande. Vad det kommer att bli av det beror på hur de politiska krafterna ställer sig.

  Under alla förhållanden göre sig Henrik Rönnqvist, Lars Vilks & Co inget besvär. De kommer inte att kunna stampa fram ett svenskt Pegida. Vilks har redan förbrukat sitt förtroende genom att bedriva systematisk hets mot Islam.

  Pegida drivs inte av religionsförakt och det är inte produkt av någon smågrupps smarta planer.

  Det närmaste vi kommit i Sverige var väl när svenska kyrkan på sina håll för ett par år sedan samlade till möten mot nedmonteringen av sjukförsäkringen.

  • Genom att du helt enkelt accepterar och söker överta nazisternas problemformulering så omöjliggör du någon som helst lösning på problemet. Att beskriva asylsökande som ett problem, som skall lösas, för nationen, inte för de asylsökande, så blir er lösning densamma. Att inte förklara den nyliberala världsordningen, att inte angripa de problem som orsakar missnöjet, sjunkande löner massarbetslöshet osv, så har du ingen möjlighet att presentera en lösning som faktiskt kan förändra de materiella förhållande som gör människor missnöjda, för när invandrarna kastats ut, till läger utanför EU, så är dessa människor fortsatt arbetslösa (fler blir arbetslösa för pengar från asylsökande dräneras ur lokalekonomier i hela lander) lönerna fortsätter att sjunka, välfärden utarmas fortsatt.

   Lars Vilks har ingen trovärdighet, men din trovärdighet Stefan, den rök när du började sprida myten om islamisering, när du gav plats åt Nationalbolsjeviker och skrev en romantisk bild av högerextrema fotbollshuliganer.

 3. Nazistmarcher har vi haft i Sverige i över 20 år. Inget nytt. De skall givetvis bemötas på sedvanligt vis. PEGIDA är inget nytt. Det som är nytt är mängden lättlurade som inte vet vad kulturnationalism är för något.

 4. Nyhetsbanken rapporterar idag bl.a. (Utdrag av mig) detta, av viss relevans för blogginlägget:

  ”Första halvåret 46,3 miljoner var antingen flyktingar eller s k displaced persons, dvs. på flykt inom sitt land, sommaren 2014, en ökning med 5,5 miljoner sedan förra årsskiftet.

  Vid årsskiftet 2013/14 hade 16,7 miljoner personer tvingats fly från sitt land. Ca 14 procent av Syriens befolkning, 3,0 miljoner, rapporteras vara flyktingar utanför landet sommaren 2014, en ökning med 744 000 det senaste året. Även antalet afghanska flyktingar ökade första halvåret, till 2,7 miljoner.

  Vad gäller flyktingmottagning är 63 procent är kvar i sitt land, 37 procent utanför sitt land men till helt övervägande delen i närmaste grannland. Sverige ligger högst i Europa då det gäller antal flyktingmottagning per invånare, på tionde plats i världen med 12 flyktingar per 1 000 invånare.

  Sverige låg första halvåret 2014 på fjärde plats i världen med 28 400 asylsökande. Tyskland, USA och Frankrike toppar statistiken med 67 400, 47 500 respektive 29 900 asylsökande. Räknat per invånare tog Sverige emot ca 15 ggr fler asylsökande än USA, som ligger bakom flera av de flyktingdrivande krigen.

  Tyskland och Sverige tog ensamma 40 procent av de asylsökande syrierna.”
  (http://www.nyhetsbanken.info/news/view.asp?ID=2139)

  • Du kan inte på allvar gå med på att räkna flyktingmottagande per capita! Det missgynnar ju överbefolkade regioner och räknar man på det sättet så skulle till slut hela världens befolkning samlas i en enda punkt.

   Varför talar ingen klarspråk om vad det handlar om? Asylsökande ur asylsökarkarusellen är ett av de ytterst få arbetsmarknadspolitiska programmen som är lagliga i förhållande till EU och diverse frihandelsavtal.

   Det blir problem för ”invandringskritiska” när man börjar diskutera invandrarfrågan i praktiskt genomförande.

   Vart skall alla asylsökande skickas, vem skall ta emot dem, hur skall överlämningen gå till, vad skulle det kosta? Alla de frågorna har de inga svar på.

   En asylsökande är i praktiken inte välkommen någonstans om nazisterna i Europa får som de vill. Hur skall de då praktiskt hanteras? Sänka skepp i medelhavet gör en del, men är väldigt osmakligt och de som kommer hit är ju de vi inte lyckats borda eller sänka på medelhavet, så det är ingen lösning. Dessutom har vi massor här redan. Hur tänker sig ”invandringskritiska” lösa problemet? Skicka dem till andra EU-länder går inte, då ingen vill ha dem. Skall ”invandringskritiska” packa ett plan fullt med asylsökande och ett par Sverigedemokratiska tjänstemän och helt sonika flyga till Tripoli och landa på flygplatsen? Hur skall de ta kontakt med den icke-existerande Libyiska byråkratin? Kommer den att acceptera allihop utan protest, kommer tjänstemännen få huvudet avhugget på en youtubekanal? Hur skall ”invandringskritiska” hantera somaliska asylsökande? Tror de att det bara är att sätta dem på ett flyg till Mogadishu? Hur tror de relationen blir till Etiopien när vi skickar ett par flygplanslass fulla med flyktingar från Ogaden? Hur är de ”invandringskritiskas” relationer till IS, tillräckligt ordnade för att förmå IS att ta emot alla flyktingar de skapat, till en lägre kostnad än vad förvar i Sverige kostar?

   Alla dessa frågor har ”invandringskritiska” inget svar på, det har inte de andra politiska partierna heller, deras förhoppning är att skicka runt dem i en karusell tills situationen i flera länder stabiliserats så att man kan upprätta tjänstemannarelation med dessa stater och då förhoppningsvis komma med nån form av överenskommelse där man får repatriera asylsökande mot, ett förmodligen ganska fett bistånd.

   Vi måste komma ihåg att det inte var Hitler som uppfann Judefrågan, det var en Europeisk fråga, ingen ville ta emot judar, inte Sverige och ingen annan, USA tog emot några, men vägrade också ta emot hur många som helst. Hitlers idé om att skicka ut dem gick inte så bra när det inte fanns någonstans att skicka dem, så han kom på en slutgiltig lösning, för inte i någon av hans ideologiska produktions stod det att han tänkte gasa ihjäl dem, det blev bara den enda lösning som var tillgänglig. Precis som SD eftersom de saknar en praktik för sin politiks genomförande kommer hamna i den situationen att de inte kan lösa problemet med annat än en slutgiltig lösning. Har man ingen praktiskt genomförbar plan, så blir politiken det enda möjliga.

   ”Politik är det möjligas konst.”Otto von Bismarck

   För övrigt, alternativet till EUs asylkarusell är att de avvisas dit vi praktiskt kan avvisa dem. Till länder som har byggt lägren åt oss, som för en viss ersättning eller liknande tar emot avvisade flyktingar från EU. Men om vi hivar in alla i de lägren, så kan man räkna med att situationen snabbt kommer gå tjänstemannaapparaten ur händerna och den kommer se till att ”lösa” problemet.

   Jag har sagt ifrån till både dig och Stefan, vid flera tillfällen.

   • Du har rätt i att uppgiften om antal asylsökande/invånare kan tolkas på olika sätt, ja att den kanske i sig inte är så meningsfull. Ola Inghe påpekar att Libanon tar emot 20 gånger fler, har betydligt lägre BNP, och mig veterligen inte har detta problem med främlingsfientlighet (underlättas kanske av att flyktingarna kommer från närliggande länder och av Libanons historia).
    Jag tycker att man måste ta fast på en central faktor bakom flyktingströmmar av skilda slag: Det orättvisa kapitalistiska systemet, med nödvändig strävan efter största möjliga vinst, med nödvändig kamp om marknader och naturresurser och med krig som medel då det behövs. Detta förtigs av massmedia.
    Man kan verkligen tala om hyckleri.

    Flykting- och asylfrågan bör vändas till ett avslöjande av och kamp mot den globaliserade kapitalismen.

    • Ja, det är ju alla krig och oroligheter som skapar flyktingströmmarna. Europeiska politiker kan numera inte prata om detta faktum då ju alla vet att den skyldiga till de flesta kriser är samma nation (USA) som styr och ställer i EU:s utrikespolitik och snart dessvärre än mer i andra länders inrikespolitik, som ex i Ungern och Ukraina. Europa håller på att falla in allt mer i USA:s skugga utan att de godtrogna politikerna i EU ens begriper detta eller hur farlig situation som håller på att utvecklas. Den eviga kampen om de sinande naturresurserna kommer att leda till en mycket värre situation och det blir knappast bättre i framtiden då världen om ett par årtionden har 10 miljarder som ska dela på resurserna. Förresten, dela på resurserna blir det inte tal om utan det är den ekonomiska nomenklaturen på ca 1% som kommer att lägga beslag på det mesta, vilket utvecklingen de senaste åren så tydligt pekar på. Den sunda kapitalismen med produktion av varor och tjänster har ersatts med en rövarkapitalism utan substans.

 5. Varför kan de demokratiska partierna inte kritisera utlänningsfientligheten?
  Avgräsning och utgränsning av människor lever av urskiljningen mellan två sorters människor, som ingen annan än statsmakterna själva hittat på: mellan sådana, som hör till nationen – dom som helt och hållet är underkastade statens exklusiva överhöghet – och därför såsom inhemska medborgare får njuta av rätten att leva på „sitt“ lands område å ena sidan och alla de som egentligen hör till andra nationer och därför inte har något att göra i ett annat land, om inte staten har särskilt viktiga motiv att tillåta dem vistas där – nämligen om (och så länge som) främlingarna är till nytta för den.
  Fördomarna i befolkningen är konsekvensen av den nationella identitet, som klassamhället bekänner sig till. Dess invånare ser sig som ett människokollektiv, vars välfärd staten uteslutande har till uppgift att tjäna och öka – verkligheten är dock att marknadsekonomin ska garantera välfärd åt näringslivet och något löfte om evig välfärd för löntagare och än mindre för arbetslösa aldrig har getts. Nu står utlänningar helt från början utanför detta ”kollektiv” som är ett klass-samhälle. De är ju inte infödda medborgare, som därför har förtjänat att leva under statens „skyddande“ hand. Tvärtom anses, att nationens kollektiv måste eftersträva och försvara sin välfärd mot andra staters och folkslags egoism och intriger. Ett folk, framför allt löntagarna, som jämt hotas av arbetslöshet, ser sin tillhörighet till nationen som ett privilegium och samtidigt som en garanti till trygghet i livet – om inte mot arbetsgivarnas business-kalkulationer, så dock mot främmande konkurrenter, som inte har de inhemska medborgarns rättigheter till säkert liv. Även om det för det mesta är utlänningar, som tar de gemena och lågavlönade jobben, så står det fast, att de utnyttjar „oss“, därför att de vill ha fördelar i „vårat“ land. I allmänhet belastar det befolkningens förtroende till politikerna, att de tillåter utlänningar att uppehålla sig i landet och ta „våra“ arbetsplatser, daghemsplatser, lägenheter osv.
  Men det är ju så:
  Migranter måste komma till rätta med alla levnadvillkor som föreskrives; hur dom klarar av det, är – som alltid i en fri marknadsekonomi – deras privatsak. De måste klara sig, ty misslyckas de är inte bara inkomst och sociala förhållanden i fara, utan omedelbart rättigheten att leva, där de lever. Om de sedan verkligen klarar av att motsvara alla anspråk som ställts, på det speciella vis, som invandrare alltid har gjort, är det galet igen: de flyttar naturligtvis till stadsdelar, där andra av samma nationalitet redan lever, de håller ihop, har en inofficiell ekonomi och tyr sig till seder och bruk från det gamla hemlandet i diasporan. Därmed väcker dom anstöt: de bildar ett „parallelsamhälle“, och måste integreras!
  Det handlar om problem, som alla politiska partier i Sverige vill lösa! Det är inte alls någon speciell rasism som Sverigedemokraterna eller Pegidas har! Borgerliga politiker kan ju inte börja kritisera sina egna grundvalar, nämligen att ett kapitalistiskt näringsliv måste främjas framför allt.
  Därför har de som politiska motståndare till Pegidas och SD inga andra argument än att 1. kalla dem faschister och 2. försöka få de protesterande människorna på sin sida igen, i det att de lovar att ta sig an problemen på sitt vis!
  Dessutom:
  Inom nationen Sverige existerar idel parallelsamhällen som varken har eller kultiverar sociala gemensamheter sinsemellan: hur ofta umgås väl förmöget folk med genom-snittskonsumenter eller prekariserade? Hur passar det akademiska underhållningsbehovet ihop med arbetares tidsfördriv? Har bond-folk ute på vischan något gemensamt med pridekulturen? Alla dessa kulturformer som existerar mer eller mindre isolerade från varandra, sammanfattas ju av överheten som tillhöriga nationen; detta är självklart och de behöver inte tematisera det.
  Eftersom utlänningar inte kan garantera denna tillhörighet, ( även om en del av dem fått ett svenskt pass), så förorsakar deras avvikande ett misstroende, som inte har något skäl i att politisk illojalitet befaras (de vill tjäna pengar som alla andra), misstron har inte heller med nationens utrikespolitiska allianser eller fiendeskap att göra. Nej, det handlar om mera än så: migranterna misstänks för att inte pålitligt mena „Sverige“ när dom säger „vi“. Möjligtvis definierar dom fortfarande hemland som förr.

 6. PEGIDA drivs inte av religionsförakt hävdar Stefan Lindgren.

  Det är kanske helt riktigt ty enligt sitt manifest är PEGIDA ” för bevarandet och skyddet för vår kristet-judiska präglade västerländska kultur”. Frasen kristet-judisk präglad västerländsk kultur är numera ett kodord som används av den kristna högern (tidvis även av svenska KD) just för att exkludera muslimer. PEGIDA anser att denna kultur är hotad av några promillen muslimska invandrare i Sachsen. Men historien har visat att denna kultur har kunnat inrymma både det ena och det andra.

  ”Pegida är inte produkt av någon smågrupps smarta planer”, säger SL utan tvekan. Det är delvis sant.
  Som namnet anger är PEGIDAs uttalade syfte dock att bekämpa en ”islamisering” i Europa. Dessa strävanden är inte nya i Europa, trots att ingen kunnat påvisa några påtagliga belägg för fenomenet. Mest bekant under senare decennier är den egyptiskfödda Bat Ye’or (Gisèle Littman), vars Eurabiakoncept inspirerat konspirationsteorier från höger. Hennes myt om en Euro-Arab Axis, främst riktad mot USA, påminner om de antisemitiska konspirationsteorierna från förra hälften av nittonhundratalet, som i vissa antizionistiska kretsar ännu lever kvar, där man, delvis på grund av USA:s massiva stöd åt Israel, hävdar att USA väsentligen styrs av judar.
  Bat Ye’or analys drivs däremot av ett förakt för islam som en ”parasitär och förtryckande religion”. Bat Ye’or sitter i styrelsen för Advisors för Internationella Tryckfrihetssällskapet, som är en drivande kraft av Counterjihadrörelsen-rörelsen där hon betraktas som ”främsta ideolog”. Företeelser som Lars Vilks eller Jyllandspostens redaktion har hämtar mycket av sin inspiration därifrån. Sitt främsta externa stöd har den rörelsen icke förvånade hämtat från USA och Israel – och stundom tyvärr indirekt av huvudlösa jihadister – provokatörer.
  Det nya med PEGIDA är att man nu , på PR-byråägaren Lutz Bachmans initiativ, har fått till stånd embryot till en sk folkrörelse i Sachsen, varvid som utlösande faktor fungerat en mycket liten ökning av flyktingar till områdetfrån Mellanösterns krig .
  PEGIDA, Patriotiska européer mot islamiseringen av väst (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes) förnekar, trots att namnet antyder motsatsen, att man är fientlig till muslimer eller migranter överhuvud. Av 19 punkter av PEGIDAS ”manifest” från 10 december är dock åtminstone 16 klart riktade mot muslimska migranter. Dessa punkter förutsätter att merparten av de föreställningar är helt korrekta, som sedan mycket länge bland icke upplysta människor existerar i Väst mot orientaler, muslimer och synnerhet mot araber.
  SL är upprörd över omfånget av motdemonstrationer mot PEGIDA:
  ”Genom en organiserad hets uppifrån – hela förbundsdagen, hela LO-garnityret, våldsamma vänsteraktivister, demonstranter som betalas via reklambyråer – i bästa Majdanstil, journalister som ger sig ut för att vara rasistiska deltagare i PEGIDA- manifestationerna”.
  Detta känsloutbrott förefaller delvis att vara ett icke-argument, som i brist på annat tillgripes av SL och som i bästa fall verkar byggt på anekdoter från PEGIDAS anhängare.
  SL antyder också att demonstrationerna mot PEGIDA (Hela Förbundsdagen, hela den tyska fackföreningsrörelsen samt tiotusentals ”våldsamma vänsteraktivister” och provokatörer, står i USA-imperialismens och EU:s sold för att destablisera Tyskland som man tidigare gjort med Ukraina. Han kan inte acceptera att även motdemonstrationerna, liksom sannolikt PEDIGA självt, har en social – och därtill mycket bredare – bas. Att Angela Merkel skulle vara i färd med att med migranternas och anti-PEDIGAS hjälp destabilisera den stat hon leder har också framförts av PEDIGAS anhängare, men detta verkar vara för magstarkt för att SL har velat upprepa det.
  Att Ryssland nyligen officiellt yppat viss förståelse för PEDIGA liksom för andra högerextrema grupper i EU kan man förstå taktiskt, med hänsyn till den pågående bojkotten och expansionen från Väst och , men ändrar inte faktum att PEDIGA är en högerextrem rörelse, ägnad att splittra Tysklands och Europas folk med hjälp av xenofob propagada.
  SL citerar med gillande Jűrgen Elsässer, som anser att
  ”Pegida är ett hälsotecken, ett tecken på ett spontant uppvaknande. Vad det kommer att bli av det beror på hur de politiska krafterna ställer sig.”
  Hur de ställt sig vet man huvudsakligen redan nu. Merparten av av det tyska folket har identifierat PEGIDA som en högerextrem, delvis fascistisk rörelse, som hos dem väcker obehagliga minnen. Man har bestämt gått emot den. Endast en handfull kända nyfascistiska grupper och möjligen vissa element från CSU stöttar PEGIDA.
  Och SL, bisarrt nog. Hos honom väcker PEGIDA tydligen helt andra associationer :
  ”Det närmaste vi kommit i Sverige var väl när svenska kyrkan på sina håll för ett par år sedan samlade till möten mot nedmonteringen av sjukförsäkringen.”

 7. Expressen skriver ”Den tyska anti-islam rörelsen Pegida drabbades av ett ordentligt bakslag i dag.
  Lutz Bachmann – en av rörelsens grundare – tvingades avgå. Efter att ha poserat som Adolf Hitler. Det var en läsare till den tyska tidningen Dresden Morgenpost som hittade fotografiet på den 41-årige Lutz Bachmanns Facebook-sida. Bachmann plockade bort bilden efter att tidningen kontaktat honom, men då var skadan redan skedd. Bachmann lade ut bilden i fjol innan de stora anti-islam demonstrationerna började hållas i den tyska staden Dresden i höstas.”

  Glädjande nog råder oenighet inom Pegida, som nu tydligt framstår som en xenofobisk riktning, ett stickspår, en avledning av kampen för bättre förhållanden, av kampen för socialismen.

  Pegidaledare

  (http://www.expressen.se/nyheter/pegida-grundare-avgar-efter-hitler-bild/)