Partiledardebatten – beklämmande

Igår kväll lyssnade också jag på partiledardebatten på Agenda. Här fanns skillnader i åsikter, men ingen presenterade något alternativ till dagens orättvisa ekonomiska system. Skillnader fanns i synen på invandring, där SD avvek mest. Ingen ens berörde orsaker till den kraftiga ökningen av flyktingar till Europa och Sverige. Beklämmande.
Partiledarna 151011
* FP-ledaren Jan Björklund vann söndagens partiledardebatt, enligt Expressens/Demoskops snabbmätning.
Statsminister Stefan Löfven, S, hamnar på silverplats och M-ledaren Anna Kinberg Batra kom trea. Björklund fick ändå det låga betyget 3,04 av 5.

* NATO diskuterade också. Flera talade om hotet från Ryssland. Ingen nämnde ett enda exempel på hur detta påstådda hot hade yttrat sig. Man gled förbi frågan om att ett NATO-medlemskap kan innebära placering av kärnvapen i Sverige.
Björklund nämnde läget i Ukraina. Där pågår ett inbördeskrig efter den av USA, EU och NATO-länder stödda statskuppen i februari 2014 mot en folkvald regering. Ukrainas ekonomi har utvecklats katastrofalt. Ryssland ekonomiska erbjudande till Ukraina hösten 2013 var 25 gånger mer värt räknat i pengar.
NATO - militärer
* Detta tiger man helt om i den demoniseringsvåg som Västs imperialistiska stater med hjälpa av okritiska massmedia dragit i gång mot likaledes imperialistiska Ryssland, som dock är betydligt svagare bl.a. av Västs olagliga sanktioner. Och fredligare trots den defensiva annekteringen av Krim med stort folkligt stöd. Ryska trupper har inte påvisats i Ukraina, däremot finns där trupper från USA. Sannolikt finns ryska frivilliga och säkert är att det finns fascistiska och nazistiska bataljoner som strider för Ukrainas regering.

Det är ytterst beklämmande och deprimerande, – ja, jag blir deppad- att ledarna för Sveriges riksdagspartier accepterar en statskupp mot en folkvald regering. Att flera riksdagspartier är för medlemskap i NATO, vilket skulle försämra Sveriges oberoende och öka risken för krig i Sverige.
Värst här var KD:s partiledare Busch Thor som menade att alliansfriheten var en parentes i en 500-årig historia. Hon kanske är okunnig om Karl XII:s förödande krig i början av 1700-talet, om Gustav II Adolfs plundringskrig i Europa under förra hälften av 1600-talet och kriget mot Ryssland 1808-1809, då Ryssland erövrade Finland från Sverige, och senare gav Finland större självständighet än vad Sverige hade gjort.

* Kvar står oförmågan att hantera SD, som enligt en del opinionsundersökningar är Sveriges största parti. Ett borgerligt, främlingsfientligt parti som växer hela tiden.

Jag fick via Facebook från en gammal bekant följande tänkvärda betraktelse av den politiska journalisten Lotta Gröning.
Nu ska jag fråga alla er som till varje pris vill hålla SD utanför allt inflytande, trots att partiet är demokratiskt valt till riksdagen.
1) Hittills har den strategin fungerat dåligt. SD är det enda parti som tjänat på DÖ. Hur länge vill ni fortsätta på den inslagna vägen?
2) DÖ, åsiktspoliser och politisk mobbing i form av uteslutande är inskränkningar av demokratin och yttrandefriheten. Hur mycket är ni beredda att inskränka demokratin för ”den rätta åsikten”?
3) i Andra länder såsom Norge och Finland till exempel där de främlingsfientliga partierna får del av makt inflytande försvinner deras status som offer och de blir ansvariga för politiken. I Finland har Sverigefinländarna nu splittras i inre stridigheter. I Norge förlorar Fremskrittspartiet sina positioner hur tänker ni om det?

Jag tycker att Lotta Gröning tar upp viktiga frågor!

* Ingen hade något vettigt, realistiskt förslag i klimatfrågan. Endast detaljer diskuterades.

* Bra att statsminister Löfven stod fast vid att Sverige ska stå utanför NATO. Borde omöjliggöra att samregera med Folkpartiet.
* Bra var naturligtvis inviter till samarbete. KG Bergström skriver att det var ett nytt mindre hätskt tonläge i debatten.
* Bra var också en förstående inställning till flyktingars situation och beredvillighet att hjälpa dem.

Ja, partiledardebatten var ändå en beklämmande tillställning – tyvärr inte överraskande.

Egen reflexion.
* Nu är det viktigare än någonsin att andra partier formulerar en alternativ invandringspolitik som är tilltalande för arbetarklassen i vid mening. (Minst 80 % av befolkningen). Några frågor
– Ska Sverige ta emot färre invandrare och ta hand om dem bättre?
– Vad göra år EU:s oförmåga?
– Hur angripa USA:s brutala krigspolitik – huvudorsak till den ökande flyktingströmmen och invandringen?

Här några förslag till en progressiv politik
* Arbete åt alla.
* Gör facket till en kamporganisation
* Bostad är en social rättighet
* Upphäv privatiseringen av välfärden
* Utträde ur EU för att öka demokratin och minska det globaliserade storkapitalets styrka?
* Kraftigare progressivitet i skattesystemet.
* Lika lön för lika arbete oberoende av kön.
* Kamp mot rasism och etnisk diskriminering

i Andra om: , , , , , , ,

Demoskop Lotta Gröning DN 20/8 SvD Nyheterna Ultima Thule Pål Steigan SvD 2 BBC-undersökningen 2009 Cleveland Leader 9/4 2009 Frågeundersökning 2011 Pew Research Gallupundersökningen om USA som hot Globalresearch 15/12 Gulf Today 15/12 AB 13/12 Democracy Now London Review of Books Nyhetsbanken UD blogg Intervju med Putin mm Globalresearch artikelFria Tidningen 13/9 FIB-Kulturfront Reuters 16/9 SvD 3/9 DN 27/8 DN 28/8 DN 2 28/8 SvD 24/3 DN 21/3 SvD 22/3Svensson-bloggen Guardian Independent Amnesty SvD 15/3 Knut Lindelöfs blogg Aron Lund SKP-bloggen AFP

  20 comments for “Partiledardebatten – beklämmande

 1. 12 oktober, 2015 at 09:27

  ”Den största tjänsten vi kan göra för våra barn och barnbarn är att säga nej till ett medlemskap i krigsmakten Nato”. Denna tweet är nog den mest delade på Twitter och visar att det finns ett motstånd. Vi som tycker så är dock i ett informativt jätteunderläge eftersom Nato-anhängarna och ryssfobin härskar på alla stora redaktioner inom MSM. En stor del av ”Svenssons” är passiva informationsmottagare och många tror dessutom fortfarande att media är neutrala och förmedlar ”sanningen”.
  Även om det innebär att vara rysstroll och runka PUtin tar jag varje chans att förmedla den bild som aldrig visas av Natos aggression och lögner om Ryssland. Beklämmande är att Nato-anhängarna mycket sällan tar debatten och när det blir lite obehagligt blir man blockad, t o m av Carl Bildt.
  Att bli blockad tar jag i och för sig som en komplimang. Då har man reagerat på det jag skrivit.
  Det är många bloggare, inklusive denna, som gör ett bra jobb, men vi måste bli flera och aktivare för att rädda vårt land undan krigsmakten Nato, bl a driva frågan om en folkomröstning om frågan får ännu större fotfäste hos våra naiva politiker.

  • 12 oktober, 2015 at 09:55

   Denna blogg, liksom din tillhör de som vill bidra med information och påverka opinionen. Men det är splittrat, också bland motståndarna till NATO. ”Försvara alliansfriheten – Nej till NATO” tycker jag är bäst. Man kan vara mot svenskt NATO-medlemskap och ändå tycka att NATO gör nytta på annat håll!

   Vi bloggare arbetar nog också onödigt individualistiskt. Har diskuterat gruppblogg tidigare. Kanske bra som komplement till individbloggar?

   • Peter Grafström
    12 oktober, 2015 at 21:42

    Gemensam Alt-media portal vore nyttigt

    • Kerstin
     14 oktober, 2015 at 21:34

     Ja det vore jättebra om det fanns en gemensam sida att utgå ifrån så man lättare hittar bra politiska bloggar. Nu ramlar man liksom på dem av en händelse via facebook, men troligtvis finns det folk som sitter och skriver jättebra saker som man aldrig hittar.

     • 14 oktober, 2015 at 22:09

      Har varit med och diskuterat detta för 3-4 år sedan. Det finns utländska exempel. Inom utrikespolitiken är www,globalresearch.ca kanske mest känd.

      Det har under senaste 1-2 år kommit dels Newsvoice som publicerar många bra artiklar och har många läsare. Dessutom radikala Synapze, där alla kan publicera inlägg. Jag har haft flera artiklar på dessa siter, artiklar som också publicerats på bloggen. (Newsvoice brukar publicerad början av artikeln och sedan ge länk till hela artikeln).

      http://www.fib.se publiceras många bra artiklar.

      Jag tyckte själv att artikeln i morse om Syrien var ovanligt viktig. Jag publicerade den därför även på http://www.synapze.se och FIB publicerade den också.

      Jag kan se utvecklingsmöjligheter. Nu arbetar vi radikala bloggar mest som individer. Man kan tänka sig ett mer utvecklat samarbete, ett tydligare nätverk och rentav en organisation där olika individer specialiserar sig på olika områden.

  • jan
   12 oktober, 2015 at 12:59

   Värst är väl folk i sin närhet som man trodde var mer kritiska men är lika krigshetsande som många andra. Någon som känner igen sig?

   • 12 oktober, 2015 at 15:47

    Eftersom dom till 90% saknar kunskap förutom det de ”läst, sett och hört” brukar det gå att bryta ner motståndet genom att ställa frågor och komma med svaren när de inte kan svara. En del lyssnar, andra kryper tillbaka under stenen, medan det blir de som skriker Putin-troll. Jag har åtminstone fått en del att lyssna och några att byta ståndpunkt

 2. Leif Stålhammer
  12 oktober, 2015 at 09:54

  Bör även noteras att Åkesson säger sig vara mot NATO. Hur ställer sig rörelsen mot NATO till detta? Får dom vara med? Nuvarande låsning i riksdagis göder politikerförakt och SD. Annars var ”debatten” mycket deprimerande.

  • 12 oktober, 2015 at 10:09

   Jag tycker spontant det är bra att SD säger Nej till NATO. Hade SD sagt Ja, hade fler i landet velat ha NATO-medlemskap. Vad är värst (om man nu ska välja): Deras relativa främlingsfientlighet eller det att alla riksdagspartier accepterar statskuppen i Kiev, accepterar demoniseringen av Ryssland, helt tiger om USA-krigen som huvudorsaken till flyktingvågen?

   Är accepterandet av kapitalismen, detta orättvisa, odemokratiska ekonomiska system värre än accepterandet av SD:s syn på invandring – hos en stor del av arbetarklassen och folket? Ja, jag bara frågar. Obekväma frågor?

 3. Johnny Andersson
  12 oktober, 2015 at 14:09

  Propagandan mot SD i media och bland politiker är alltid epitet och aldrig i sak. De utmålas som nazister, fascister, främlingsfientliga, islamofober, lågpannade lantisar, bittra, outbildade, arbetslösa unga män. Trots denna enorma svartmålning av media och politiker är de nu största politiska parti i en del mätningar. Helt otrolig politisk prestation av vanliga svenskar som löpt gatlopp i mångkulturen och tröttnat på att se sin civilisation förstöras av kriminalitet, nedskärningar och lögner. Något liknande har inte hänt sedan arbetarrörelsen organiserade sig.

  När man tittar på deras politik är den vettigare än de andra partierna för man vill reducera invandringen med 90% till normala nivåer som Finland eller Danmark. Vill att Sverige skall vara ett självständigt land, neutralt i krig och alliansfritt i fred med bra försvar. Det har funkat i över tvåhundra år och två världskrig en framgångsrik och beprövad politik. Därför Nej till NATO och EU, bra frihandelsavtal typ EFTA och EES avtal duger bra. Ja till kärnkraft och därmed ja till svensk industries överlevnad. Finns jättebra ny kärnkraftsteknologi. Vill ha bättre pensioner och värnar välfärden vård, skola omsorg.

  SD är ett socialkonservativt parti, ett folkhemsparti för svenskar, som S under Tage Erlanders tid.

  Sedan borde alla svenskar fråga sig varför dagens flyktingpolitik, där 99% av resurserna går till de rikaste flyktingarna och bara 1% av resurserna till de fattigaste flyktingarna, hur kan det vara humanare än tvärtom? SD vill göra tvärtom, hjälpa i närområdet, livsfarliga resor minskas och vi slipper alla enorma integrationsproblem i Sverige.
  De som anklagar SD för främlingsfientlighet och rasism måste förklara hur detta kan vara en humanare politik än tvärtom som SD vill föra?

  Well, jag röstar och kommer att rösta på SD för att rädda Sverige och min civilisation. Jag vill inte leva i ett fattigt kriminellt samhälle, ännu mindre i ett muslimskt kalifat med Sharia lagar och Islam.

  • aa
   12 oktober, 2015 at 15:36

   SD har låtit sig köpas av svenskt näringsliv som länge sysslat med nyliberal propaganda för frihandel, utförsäljningar och öppna gränser, och mutat och infiltrerat allt från centern miljöpartiet till socialdemokraterna.

   ”Svenskt Näringsliv och flera tunga branschorganisationer haft återkommande möten med personer inom SD:s toppskikt.
   Enligt organisationen Företagarna har SD kopierat flera av deras förslag och att SD svängt om vinster i välfärden ses som en stor framgång på tjänsteföretagens organisation Almega, som lobbat hårt i frågan.”
   http://www.svd.se/svenskt-naringsliv-flortar-med-ett-rasistiskt-parti

   Svenskt näringsliv vill öppna gränser

   ”EU är Sveriges och Skånes största exportmarknad. Det, om något, visar vikten av öppna gränser och rivna murar mellan länder och ekonomier.”
   http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/malmo/handeln-med-eu-viktig-for-skane_586575.html

   ”Nu blandar sig Svenskt Näringsliv i debatten om migrationspolitiken. Vd Urban Bäckström är orolig för att reformen som underlättar för arbetskraftsinvandring är i fara om överenskommelsen mellan regeringen och Miljöpartiet spricker.”

   ”Det är alltså frågan om arbetskraftsinvandring som är viktig för Svenskt Näringsliv.”

   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5482855

   ”Aftonbladet kan i dag avslöja att Svenskt Näringsliv i somras köpte en kampanj med målet att få en ny S-politik. Priset: över fyra miljoner.”
   Vägen dit gick genom före detta socialdemokrater som nu är PR-konsulter.
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12709127.ab
   ——————

   Så folk kan ju lägga sin förhoppning på att en sverigedemokratisk regering skulle kunna göra mer skillnad än vad de grekiska folkomröstingarna lyckats göra, men det är väldigt naivt att tro.

   ”Money Talks”

   • Johnny Andersson
    13 oktober, 2015 at 16:40

    Jag kan inte se något bättre demokratiskt alternativ än SD för att stoppa massinvandringen och förstörelsen av min civilisation. Att SD och Svenskt Näringliv samtalar låter rimligt. Trots att SD idag är största parti i flera opionsmätningar så demoniseras de det politiska, mediala och ekonomiska etablissemanget, det är ett bevis på att det gör någonting rätt. Massinvandringens fortsättning verkar vara den absolut viktigaste frågan för 7 klövern, den är viktigare än kärnkraften, neutralitetspolitiken, EU eller FN medlemskap, de bildade DÖ för att slippa ändra massinvandringspolitiken, både vändtern och högern vill ha fortsatt massinvandring. Undrar varför? Vad är det för dold agenda här och vem har satt den? Är det FNs Agenda 2030 som politikerna följer utan att informera väljarna om saken? Det verkar som om massinvandringen bara eskalerar hela tiden o ch politikerna gör allt för att hålla dörrarna öppna på vid gavel för att fortsätta politiken. Varför vill etablissemanget förstöra Sverige, vad tjänar de på det? Vad säger panelen?

    • Peter Grafström
     13 oktober, 2015 at 18:16

     Den senaste massinvandringen ackompanjerades av en cyberaktion med bla twitter som välkomnade flyktingarna till Tyskland(och även Sverige) och en källa hävdade att twittrarna var mest från Us/Uk och tolkade det som straff för bla Nordstream2, liksom att samförståndet Ryssland/Tyskland om den senaste ryska Syrienoperationen snabbt ledde till en jätteförlust för Deutche Bank och att VW-skandalen blev offentlig.
     George Soros(torped för imperiet) påstås ha finansierat utgivning av handböcker för hur man skall ta sig in i Sverige mfl länder.
     Men näringslivet i både Tyskland och Sverige låter ju inte negativa.
     Vi är många som tror att syftet med ’högerns’ stöd till invandring var att bryta ner den svenska modellens trygghetslagstiftning genom att solidariteten då urholkas. Men om näringslivet vill det vet jag inte. I Tyskland lär det ha handlat om låglönejobb som de vill utöka. Samma i Sverige kanske?

   • Kerstin
    14 oktober, 2015 at 21:39

    Dessutom tycker dom att Israel är jättebra och att Sverige ska ta tillbaka erkännandet av Palestina

 4. aa
  12 oktober, 2015 at 17:06

  ”Enligt organisationen Företagarna har SD kopierat flera av deras förslag och att SD svängt om vinster i välfärden ses som en stor framgång på tjänsteföretagens organisation Almega, som lobbat hårt i frågan.”
  http://www.svd.se/naringslivet-lobbar-mot-sd

  ”På måndagen bildades Almega Asylboendeföretagen som är en helt ny branschorganisation för anordnare av asylboenden. Representanter för ett 40-tal företag deltog i bildandet av den nya branschföreningen.”
  https://www.mynewsdesk.com/se/almega/pressreleases/ny-branschorganisation-foer-asylboendefoeretag-1175780

  ”Bert Karlssons bolag Jokarjo är Sveriges största privata aktör på asylboenden. SvD Näringsliv träffade Bert Karlsson i Strömstad för att bland annat få reda på hur mycket som går till vinst. Men det visade sig vara en extremt känslig fråga.”
  http://www.svd.se/se-bert-karlssons-utbrott-efter-svds-fraga/om/den-lonsamma-asylmarknaden

 5. Thomas Åkerblad
  12 oktober, 2015 at 23:41

  Den välkända s-profilen Stig-Björn Ljunggren gjorde en intressant iakttagelse på s-bloggar nyligen beträffande socialism:

  ”…övergavs av vänstern till förmån för ett särintressefokuserat politiskt alternativ – rör inte offentlig sektor! – vilket gav en lätt seger för det ”nyliberala” alternativet.

  Allt detta vet Kjell Östberg och andra i vänstern. Men det passar inte in i deras söndagsskolefilosofi om att det finns något bortom bergen som kallas för socialism. De är inte en analytisk vänster (när de skriver i tidningarna) utan en idealistisk vänster. Som tävlar med intressevänstern, vars huvudfokus är att stärka offentlig sektors professionella grupperingar, om vem som kan säga mest stygga saker om kapitalismen. För att sedan försöka hitta på ett bra sätt att mjölka denna på mer resurser.

  Guldhönan får höra att hon är elak. Samt bör värpa mer guldägg till i morgon.

  Jag tror inte att folk går igång på detta. De håller med vänstern i kritiken mot kapitalismen, men vill gärna behålla marknadskrafternas landvinningar i form av ett bättre liv. Och framförallt inte byta ut dagens samhälle (på gott och ont) mot ett alternativ som inte är annat än religiös gallimatias om en annan värld bortom bergen.”

  http://www.ljunggren.com/?p=1619

  • Peter Grafström
   13 oktober, 2015 at 13:03

   Thomas Åkerblad
   Instämmer med vad du säger på slutet. Men man kan tillfoga att Usas libertarianer också drömmer om något bortom berget som aldrig funnits. Någon gång på 1800-talet, kanske, skulle det funnits en period med riktig kapitalism. I verkligheten är det bara en annan variant av planekonomi för de rikas karteller som dominerat.

   • aa
    13 oktober, 2015 at 14:55

    Demokrati är väl en mer eller mindre socialistisk idé där det är meningen att makten ska fördelas istället för koncentreras hos en priviligierad elit och det är väl just detta de flesta socialister strävar efter. Om nu makten har hamnat hos en rik finanselit eller en klick politiska makthavare så strider väl båda dessa saker mot grundläggande demokrati och därmed förkastas av moderna socialister.

    Nyliberalism är något som propaganderats hårt från washington, pentagon och wall street för att övertala bl a naiva svenskar att det är en bra ide att sälja ut nationella resurser till multinationella företag så att länder frivilligt kapitulerar sin självständighet och kontroll över sin ekonomi. Och om något land är ovilliga att ”öppna upp sin ekonomi” så regnar bomberna.

    Michael Hudson har väl beskrivit det bra:

    ”EU gör vad USA ber dem att göra”

    Rewriting Economic Thought

    Michael Hudson – Episode 19

    Liksom Naomi Klein:

    The Shock Doctrine

    • Johnny Andersson
     13 oktober, 2015 at 16:55

     Instämmer med vad du säger om demokrati och borde leda till att fattiga väljare röstar på partier som tar resurser från de rika och ger till de fattiga, men för att förhindra detta så styr man folk och politiker via media, startar nya politiska partier för att fragmentera och splittra politiken.

    • Peter Grafström
     13 oktober, 2015 at 17:24

     aa
     Vi är nog rätt eniga om beskrivningen av hur finansmakten såväl som de genuina socialisterna är. Men de sistnämnda ser inte vidden av de förstnämndas bedräglighet och imakttagande av socialismen i många uppenbarelser. Man måste tillägna sig en del av fiendens talanger genom att studera honom och inte gå i Cia’s fälla och ropa konspirationsteori och hålla för öronen.
     Oavsett vilket politiskt läger man tillhör bör man vara beredd att omvärdera vad man vill uppnå i takt med att man lär sig mer. Man måste inte vara trogen ideal som baserats på vanföreställningar.

Comments are closed.