Papademos, lustigt namn i sammanhanget?


I nyheterna talar man om att hus har satts i brand i Aten, parlamentet har beslutat sig för att acceptera EU:s förslag och gissningsvis kan man anta att oroligheterna i Grekland kommer fortsätta.

DN: ”– Det dånade mellan husväggarna när polisens tårgasbomber briserade. Demonstranter attackerade med hemmagjorda bomber, de kastade sten och använde olika tillhyggen, säger Marianne Björklund.

– Men man ska ha klart för sig att det inte är den stora majoriteten demonstrerande som agerar våldsamt. Våldet utövas främst av de svartklädda unga männen, som vi har sett här tidigare. Men skaran är nu större än förr och består inte bara av svartklädda.

Marianne Björklund berättar om krossade fönster utmed affärsgator, bland annat ska en Kosta Boda-butik ha drabbats. Nyhetsbyråer rapporterar om att vandaler gått till angrepp mot en stor biograf, flera bankkontor och ett kafé i den amerikanska kedjan Starbucks i centrala staden.”

Det är olustigt att se att kvällstidningarna koncentrerar sin uppmärksamhet på Grammygalan i Los Angeles, man kan undra om det verkligen är det som deras läsare är mest intresserade av i nuläget. Det är under alla omständigheter en pseudohändelse som visar på tidningarnas förflackning, jag tror nämligen inte att speciellt många svenskar bryr sig.

Den icke folkvalde premiärministern, Lucas Papademos, ett lustigt efternamn med tanke på omständigheterna, talade till parlamentsledamöterna och underströk att det inte fanns några alternativ, Grekland var tvungna att säga ja till räddningsförslaget. En lustig detalj i sammanhanget var att Sveriges Televisions program – Agenda, leddes av den förre moderaten Mats Knutsson. Han hade bjudit in en direktör från Swedbank till studion, och Börsens verkställande direktör, när man skulle tala om Grekland.

Jag är övertygad om att det vi nu bevittnat kan vara starten på en mycket besvärlig utveckling i södra delen av unionen. Ser man på kartan över de länder som har ekonomiska svårigheter så ligger de som ett band på kartan nere vid medelhavet, det enda landet som avviker är Irland. Jag tror inte att de oroligheter som pågår i Grekland kommer att självdö bara för att parlamentet har fattat sitt beslut, och vad som kommer att hända nu är svårt att sia om.

it Andra om: , , , , , dn1 svt sr svd1 ab1 ex1 Läs gärna: annarkia, 1, zaramis, claes, lasse, 1, ilsemarie, k&å