På allas önskelista år 2011


Man behöver inte vara särskilt smart för att lista ut vad de flesta har på önskelistan inför julen i år, det är nämligen samma sak som alla andra år. Nej jag travesterar inte någon grevinna eller betjänt, men jag talar om något lika obefintligt som grevinnans gäster.

Nu är det många som inte firar jul, men om de hade gjort det så hade deras önskan varit precis densamma som vår. Jag vet inte hur många länder som utsatts för bomber och granater från andra länder, på TV visades i förrgår en dokumentär från 2009 då befolkningen i Gaza decimerades med 1400 personer, mest kvinnor och barn. Utöver det kriget så kan jag räkna upp minst 7-8 länder där oskyldiga människor dödats i krig eller krigsliknande tillstånd.

Någon skrev i en kommentar här för några dagar sedan att människan är den enda organism/varelse på jorden som kan fortplanta sig i en omfattning som innebär att vi blir ett ständigt växande antal individer. Själv lutar jag åt en uppfattning som går ut på att vi också är den enda art som kan utplåna allt liv på planeten, och att vi kommer att göra just det.

Det skulle vara intressant att veta hur många procent av jordens befolkning som firar jul, jag misstänker på goda grunder att vi är en minoritet, har jag inte rätt?

it Andra om: , , , , , , , , ab ex dn svd svt


6 svar till “På allas önskelista år 2011”

 1. Tja. Det är svårt för oss som människor utrota alla organismer då de finns i alla tänkbara former och många olika storlekar. Däremot kan vi utrota de flesta större landlevande och havslevande djur så djurlivet på jorden kommer att fortgå. För att utrota allt liv på jorden måste själva planetens struktur ändras påtagligt, ungefär som med Venus, men ändå har jag sett vetenskapsprogram där forskare påtalat att de tror det finns liv högt uppe i Venus atmosfär liv i någon form. Spekulationer visserligen, och känns väldigt långsökt.

  Som i den första Matrix-filmen där agenten liknar människor med ett virus. Ett virus är i stort ett dna på rymmen, där den behöver en värd för att verkligen leva. Jorden kan bara mätta ett visst antal varelser där vi redan ser vissa fiskenationer uppleva exempelvis delfinerna som ”skadedjur” enbart för att de äter samma fiskar som människorna fiskar i havet. De har gjort så långt före människans inträde på scenen.

  Jorden klarar sig fullständigt bra utan människan och om vi fortsätter förstöra balansen i vårat eget habitat (jorden), så kommer vi att utradera oss själva och tyvärr även många djurarter kommer försvinna med oss.

  När människan försvunnit och endast plasten återstår kommer de djurarter som överlevt att fortsätta sin dagliga kamp bland de enorma mängder plast och andra sopor människan tillverkat för sin överkonsumtion. Jorden fortsätter sin färd runt denna klass G2-stjärna som vi i folkmun kallar för ”solen” i flera miljarder år till om ingenting oväntat händer. Jag ser det som en förtröstan att vi inte alls är unika och vi inte alls är ”gjorda efter någon guds avbild”, dvs vi ska inte se oss som ”bättre” eller ”upphöjda” över alla andra varelser som delar denna planet, utan att vi är en naturlig del av detta ekosystem och vi inte kan sätta oss som domare och bödel över allt annat som lever. Vi behöver mer ödmjukhet istället för högmod, ty vi är en del av det ekosystem vi håller på att förstöra! Förstörs den, så förstörs vi, så är den enkla sanningen. Ekosystemet kommer att repa sig, men kommer inte att komma tillbaka likadant två gånger. För 65 miljoner år sedan ändades de stora ödlornas dominans på jorden. Forskarna verkar överens att det var en komet som då slog ned och orsakade en världsomvälvande katastrof. Idag kanske människan istället är den katastrofen? Vem vet och kommer vi kunna vända innan det är för sent?

  Exempelvis supernovor är otroligt sällsynta, men rymden är en otroligt stort ställe där sällsynta saker händer jämt och ständigt. Sannolikheten blir då otroligt stor att liv uppstår också på andra ställen varvid jorden inte alls är unik som planet. Möjligen kan människan fortsätta existera, men att universum har mycket större och grandiosare syfte och verkan än någon mänsklig hjärna någonsin tidigare kunnat själv fantisera ihop, det ser jag som givet!

  Julfirandet skulle jag tro att de flesta människor gör på jorden. Nord- och sydamerika definitivt, Europa likaså. Södra Afrika har många krista. Som kommersiell högtid har julen spritt sig i Kina och Japan, så jag tror merparten av Asien, Australien, Nya Zeeland. Man ska inte underskatta marknadskrafterna när det gäller att marknadsföra julafton. Kommersialismens stora högtid. Vi har ju fått en riktigt ”osvensk” högtid som ”Halloween”, trots att våran egen allhelgonaafton inte alls har samma utförande. En del tankar av en filosofiskt lagd hjärna!

  Feliz Navidad!
  Frölische Weinachten!
  God Jul!

  • Mina två yngsta barnbarn firar alltid Halloween ordentligt. Men så har de dubbla medborgarskap USA/Sverige eftersom deras pappa kommer från SF/CA. Han har oxo inspirerat till familjens julpynt hemma.. :-)

   • Tja Det är så att kulturer utbyts och förändras. Det är det som är så bra att vara människa. Vi lever i en sån tid som tillåter förflyttningar som man tidigare inte ens kunde drömma om. Bara några timmar och du är på en helt annan kontinent. Fantastiskt faktiskt. Morfar som föddes 1920 upplevde mycket förändring. När jag var barn firade vi inte halloween. Vad jag uppfattat det som så var det en leksaksfabrikör som tog in högtiden i Sverige för inte så länge sedan, så man kan tyvärr inte komma ifrån att det är väldigt kommersiellt. Man kommer som inte undan shoppingen, om man nu inte vill ha en torftlig jul.. Vi brukar också oftast ha tjocka släkten på ett ställe. Ungefär 20 pers. Puhh!

 2. Läste just att Bob Geldofs:”Do they know it*s
  Christmas
  har fått ett något irriterat men självklart svar från Afrika med låten:”Yes, we do!
  Hur som helst, GOD-JUL, Jinge
  och tack världens bästa blog!