Överklassemestern slut för Victoria


En smekmånad på sex veckor i Västindien och USA som särskilt inbjudna gäster hos en svensk mångmiljardär, det är vad kronprinsessan och hennes make har ägnat sig åt. De har flugit med hans privata jet, seglat med hans miljardyacht, bott i hans palats, och igår när de kom hem kördes planet direkt in i hans privata hangar.

AB: ”Nu är brudparet hemma. I går kväll landade Victoria och Daniel i Stockholm igen. Nu väntar en rundtur till släkten innan det är dags att flytta in på Haga slott. Privatjeten som lyfte från Bedford, utanför Boston, vid 13.30-tiden svensk tid landade på Bromma flygplats klockan 20.49 i går kväll. Daniel och Victoria är hemma efter sin smekmånad – som blev nästan en och en halv. På flygplatsen möttes de av två Säpobilar som körde dem hem till Drottningholms slott.”

Hade det varit ett vanligt svenskt brudpar så hade de fått ta en charterresa till Mallorca, eller möjligen lånat brudgummens farmors sommarstuga i Dalarna. Men nu är det inga vanliga människor det handlar om, det är landets blivande drottning och hon umgås förstås i kretsar där inga utom dem i den absoluta överklassen har tillträde. Om Victoria tror att den sortens leverne stärker monarkin så är det bra, för desto snabbare kommer vi att få republik.

När jag var ung så kunde man möta kungen på Drottninggatan när han var och tittade i affärer, han hade inga livvakter. Orsaken var säkerligen att kungahuset hade ett starkare stöd hos de allra flesta och antagligen var hart när varenda svensk blev hans personliga livvakt om han kom gående på Drottninggatan. Så ser det inte längre ut, numera är kungafamiljen omgivna av specialtränade säpovakter med skottsäker väst och grovkalibriga vapen innanför sina jackor.

Möjligen beror det inte bara på det sviktande stödet för monarkin, men det beror inte heller bara på världsläget och risken för terrorattentat. För mot ett sådant hjälper inte ett antal välgymnastiserade och beväpnade poliser, det dessa duger till är att skydda paret mot dårar som kommer i deras väg. Situationen underlättas inte heller av Victoria och Daniels sätt att leva, eller syskonens partajande på Stureplan.

Jag tror inte heller att smekmånaden och den badwill den har inneburit kompenseras av att kronprinsessan klappar ett antal barn på huvudet och ler rart. Victorias dåliga rådgivare får till resultat att folk i allmänhet börjar fråga sig om vi verkligen får något för våra skattepengar.

i , , , , , , , ab ex1 dn svd sds hd t


5 svar till “Överklassemestern slut för Victoria”

  1. Jinge skrev: ”Hade det varit ett vanligt svenskt brudpar så hade de fått ta en charterresa till Mallorca, eller möjligen lånat brudgummens farmors sommarstuga i Dalarna.”

    Vi gifte oss på samma dag, och vår smekmånad blev en helg på ett vandrarhem i Roslagens skärgård – rikedom och kärlek går inte alltid hand i hand som bekant. Väl där så ägnade vi oss åt de fattigas enda nöje : -)

  2. Gifta sej? Hur ska vi orka det? Som egenföretagare med 60 timmars arbetsvecka orkar vi ju knappt tillaga dagens buljong. Kanske kan prästen göra hembesök och ställa frågorna över en kopp potatissuppe?:-) Har också lärt mej göra glad gubbe nu, har lånat min första ”lap top” av en schysst typ.

  3. ”…. särskilt inbjudna gäster hos en svensk mångmiljardär.” Om jag inte minns fel är det pengar som inte beskattats utan trixats förbi uppbörden med hjälp av kreativ bokföring. Jag har en känsla av att ”de kungliga” i stor utsträckning lever med och bland skatteplanerare och att detta inte kommer fram i ljuset som det borde.

  4. När jag var ung så möttes vi av föräldrarna på Arlanda vid hemkomsten. Vi åkte sedan hem till oss där de hade förberett med att ladda kylen för en kvällmacka. Låter inte kul att bli mött av SÄPO …