Osmaklig mediebevakning


Idag börjar den mordhistoria som fyllt media under lång tid närma sig kulmen. Allt sjaskigare reportage i kombination med allt intensivare bevakning.


Men vi behöver inte detta.
Alla människor förstår hur en mördare går tillväga och hur anhöriga känner sig efteråt. Men nu handlar det helt och enbart om konkurrens på mediemarknaden. Tidningarna utgår ifrån att läsarna vill frossa i otäcka detaljer och beskrivningar av offer och gärningsman, eller jag borde rätteligen skriva tidningsägarna. För enskilda journalister tycker att detta är precis lika motbjudande som vi andra. De skäms över att deras yrke dras ner i en medial avgrund och de vet att respekt är lätt att förlora men ytterst svårt att få.

Kvällstidningarna är som vanligt sämst i klassen. Det finns ingen hejd på antalet reportage de åstadkommer med rörliga bilder och citat från polisutredningen. Polismyndig-
hetens etiska regler tycks ha försvunnit ut i den binära världsrymden.

Personligen anser jag att det är så mot-
bjudande att jag bara skummar de artiklar jag själv länkar till, det finns ingen som helst anledning att läsa dem noga. Jag tror dessutom att många gör precis som jag, eller kanske de flesta hoppar över artiklarna helt? Jag vet inte, men det faktum att även morgontidningarna är indragna i denna hysteri gör mig beklämd. Det vi kan lära av detta är förstås att en nyhet som inte säljer inte är en
– nyhet. Det säger mer om vår tid än vad vi kanske tror.

Mord, Engla

Nästa steg i utvecklingen är antagligen direktsända rättegångar. Den dagen hoppas jag slippa, när människors sämsta sidor stimuleras så får vi ett sämre samhälle. Möjligen borde vi alla sluta besöka tidningarnas hemsidor och säga upp våra morgontidningar. Det enda som media tycks förstå är när kunderna uteblir.

DN12345 SvD123 i t

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Mediekritik, Mord, Kriminalitet, Sex, Sexmord, Barn, Massmedia, Journalistik, Tidningsägare, Moral, Etik, Politik[/tags]


9 svar till “Osmaklig mediebevakning”

 1. Tack Jinge, jag har varit på väg att skriva något liknande nu i flera dagar. Det har gått över styr, helt klart. Jag brukar förfasa mig över frossa i olycka-mentaliteten som finns Aftonbladet och Expressen, eller allt skvaller med osmakliga detaljer, men sedan brukar jag läsa det ändå. Men nu sätter det sig i halsgropen redan vid ingressen och rubrikerna. De har passerat alla gränser och precis som du skriver, vi behöver det inte! Jag tänker också på alla barn och unga ungdomar som faktiskt läser tidningarna under sommaren, det kan bli trauman för hela livet.

 2. Jag fattar inte varför journalister inte vägrar? De har ju en sådan klausul i sina avtal???

 3. ”Personliga Persson satt en morgon vid frukostbordet och läste i morgonbladet att det senaste lustmordet bjöd på en mängd pikanta detaljer mördarna hade använt vissa attiraljer
  Dessa nämndes i bladet, och det var ju bra det!”

  by CORNELIS VREESWIJK

  Hur träffande är inte denna 70-talstext?

 4. Aftonbladet och Expressen klassar inte jag som nyheter. Dom kör sitt vanliga race. Suga ut och skita i dom drabbade. jag ser ned på folk som lässer dessa så kallade tidningar lika mycket på dom som skriver skiten.

 5. Har inte köpt en kvällstidning på 10 år. Har sagt upp min prenumeration på DN också. Saknar helt dagstidning i pappersformat. Istället läser jag:

  SVD, DN, SN, Aftonbladet, Expressen, Berlinske tidene, Ekstrabladet, BT mfl ca 3-4 timmar om dagen, på nätet.

  Instämmer i kritiken mot massmedia men tyvärr är det inte mycket bättre utomlands…

 6. Tydligen är det vad folk vill läsa, annars hade inte tidningarna skrivit om detta. Dom agerar efter vad som säljer. Dom är vinstdrivande som dom flesta andra företag.

 7. Aldrig att man läser detta! Men det går ju inte att undkomma heller. För detta liknar alltmer de oseriösa kvällstidningarnas strategi och vidriga sätt att snärja människor och skapa rubriker! Usch!

 8. Aftonslaskets löp häromdan: ”Bilder från Eklunds skräcklägenhet”. Jag trodde aldrig att vi skulle komma till samma nivå som den engelska tabliodpressen men nu är det ett faktum.