Organstöld och Israels Lieberman

Debatten som orsakades av den israeliska regeringen och ett antal av israels församlade advokatkår i Sverige fortsätter. Nu är det Jan Guillou som tar upp saken i dagens kolumn i Aftonbladet.

Jan Guillou/AB: ”I Avigdor Liebermans galenskap finns trots allt ett visst system. När han framställer Sverige som ett ledande antisemitiskt land och uppmanar till bojkott av det känt antisemitiska företaget Ikea och den antisemitiska bilen Saab så försvårar det Sveriges politiska roll som ordförandeland i EU. Eller mer konkret; EU kan givetvis inte ha någon funktion i kommande fredsförhandlingar.

Men Avigdor Liebermans medlöpare i den svenska pressen är svårare att förstå. Om någon kriminell organisation i Israel skulle ha stulit organ från döda palestinier är det kanske snarare ett polisiärt än ett politiskt problem. Och det är faktiskt ett betydligt värre brott att mörda människor än att bryta mot deras griftefrid.

För att inte tala om sådana dokumenterade krigsförbrytelser som att använda vit fosfor mot en skyddslös civilbefolkning, som Israel gjorde i Gaza.”

Guillou har tidigare hävdat att namngivna sionister inte ens kan besöka en koloni pigviner utan att hitta antisemitiska individer bland dessa, en uppfattning som antagligen är både rimlig och riktig. När det gäller sakfrågan så har undertecknad hävdat att det knappast kan vara frågan om stöld av palestiniers organ när det gällde den kriminella rabbin-liga som ertappats i USA. Skälet var delvis idéns osmaklighet eftersom det är svårt att föreställa sig den sortens kriminalitet. Men huvudskälet var nog i första hand att man inte kan transportera organ mellan Israel och USA för att sedan opera in dem på mottagaren, organen klarar inte transporten.

Den uppfattningen var min, och jag såg dessutom att ett antal vänsterbloggar hade samma inställning. Men efteråt så kom jag på att så har det nog inte gått till, med reservation för att det antagligen aldrig har hänt. Givetvis får den som ska ha ett organ framtaget av den rabbin-liga det handlar om – flyga till Israel när vederbörande har betalat sina 150 000 dollar. Där går det säkerligen att ordna med en transplantation på en privat klinik. Den medicinsktek-
niska utrustning som krävs för detta finns utan tvivel på privata sjukhus, där precis som den gör i Sverige.

organstöld

Ett sådant förfaringssätt gör transplantation av organ möjlig, något som jag bortsåg ifrån i samband med Boströms artikel i Aftonbladet. Men att kriminella rabbiner samverkar med kriminella soldater som i sin tur samarbetar med kriminella läkare är möjligen alltför långsökt. Men det är, som Jan Guillou skriver, snarare ett polisiärt problem snarare än ett politiskt, i vart fall om man bortser från att den sortens brottslighet givetvis skulle få politiska konsekvenser.

Vi får hoppas att det amerikanska FBI utreder hur de organ som ligan sålde levererades till slutkund. Den frågan är inte ointressant, och det är definitivt något som myndigheterna i Israel har anledning att hjälpa FBI att utreda.

Palestinier

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , dn svd ab t

[tags]Israel, Organstöld, Jan Guillou, Liebermann, Antisemitism, Saab, Ikea, Rabbinligan, Maffia, Mellanöstern, Palestinier, Palestina, Donald Boström, Aftonbladet, Politik[/tags]

  18 comments for “Organstöld och Israels Lieberman

 1. alandalus
  30 augusti, 2009 at 14:42

  Såhär uttalade sig en rabbin i den israeliska tidningen Haaretz tidigare i år:

  … This is exactly how children are sacrificed to Moloch. Only in Christianity and in pagan religions is there a concept like that – to pass a child over a fiery oven so he will burn…

  Blood libel mot kristendom?

 2. Sara G
  30 augusti, 2009 at 14:56

  Ibland börjar man verkligen undra över vår förmåga att krångla till verkligheten. Precis så fiffig och enkel kan saken vara, att man flyger helt enkelt till israel för att få det organ man behöver.
  Annars vore ju saken helt osannolik!

 3. nature
  30 augusti, 2009 at 15:07

  Om det vore sant, och det kom ut, hur skulle det då då påverka framtidens politiska lösningar?

 4. Anonym
  30 augusti, 2009 at 15:41

  Ja det är förstås så det kan ha gått till. Patienten som ska få en ny njure ligger redan inlagd, då kommer organleverantören med en njure som är urplockad några sekunder tidigare och sedan opereras den in. Kroppen lämnas tillbaka till släkten några dagar senare för begravning nattetid, omgivna av israeliska soldater. Fullt tänkbart. Organhandeln trodde jag skedde i USA,vilket den säkert gjorde, men leveransen skedde på plats i Israel. Tack för den förklaringen!

 5. olle
  30 augusti, 2009 at 17:12

  till Anonym 15:41.
  Det verkar orimligt att en skjuten person skall kunna användas som donator. Först skall han testas och det skall vara en match med mottagaren (som ligger och väntar), organen skall ha klarat traumat, det skall kunna transporteras till klinik. Även för att vara illegal transplantation verkar det vara mycket osäkert.

 6. Christer W
  30 augusti, 2009 at 17:24

  Olle, många organ som används i Sverige kommer från olycksoffer. Med andra ord det är ingen omöjlighet klara transport och traumat som många försöker ge sken av.

  I Sverige är problemet att det är inte så många som dör i trafiken och av andra olyckor och därför är det en brist på organ.
  Det nödvändiga testerna tar inte så lång tid eftersom det är mottagaren som kräver det mest ingående testerna, det ska ju vara lönt att göra transplantationen.

  För övrigt, är det någon som vet om det går använda organ till något annat, jag funderar på om det går utvinna kemiska substanser och dylikt för att användas i vården.

 7. MX
  30 augusti, 2009 at 17:30

  Jag tror AB har tag i rätt ända. Gideon Levy som ju annars inte är så glad i Boström skriver ändå såhär om saken:

  – There were cases in which the organs of Palestinians who had been killed were harvested without permission, something the Institute of Forensic Medicine has done to others in Israel, for research purposes.

  Vad han prater om här är att statens chefspatalog på Abu Kabir professor Yehuda Hiss har erkänd organstöld i hundratals fall:
  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/90518

 8. Gripen
  30 augusti, 2009 at 17:44

  Olle du har rätt det är mycket osäkert, men visa organ tål mer oöm behandling, De organ som var sålda i USAS var från Israel, men ingen har sgt något om hur de har blivit skördade.

  Organ kan i vissa fall ligga på kylling i flera dagar, för transport runt hela världen.

  Om jag nu kommer ihåg namnet på en utmärkt dokumentär om illegal organ handel skulle jag ha get dig den.

  I den fick man följa organ från brazilien, mexico, kina och colombia runt hela världen till olika privata kliniker i USA och europa.

 9. Sara G
  30 augusti, 2009 at 19:19

  Många gånger är det väl så att israelerna redan har blodgruppsbestämt och på annat sätt hälsodefinierat de offer man tar organen ifrån. Palestinier behandlas ofta på israeliska sjukhus och säkert finns register över hundratusentals palestinska barn och ungas sjukdomshistoria.

  • 30 augusti, 2009 at 19:22

   Så är det givetvis Sara. Vilket iofs inte bevisar ett skvatt, men som ändock är ett i sammanhanget viktigt konstaterande.

 10. nature
  30 augusti, 2009 at 19:48

  Så, jag ställer frågan här igen: Om det vore sant (vad Aftonbladet ev har påstått) och att detta skulle gå att bevisa samt att det blev offentligt känt – hur skulle det då då påverka framtidens politiska lösningar i Mellanösten?

  Svaret är enkelt: det skulle inte påverka över huvudtaget. Så illa är det ställt!

  • 30 augusti, 2009 at 19:52

   Nature! Varför frågar du om du vet svaret? :-/

 11. nature
  30 augusti, 2009 at 19:52

  I Kinesiska fängelser så har det kommit fram att fångar sövts ner och vaknat med ett ärr samt med en njure mindre! Skulle inte detta även kunna ske på andra fängelser som FN inte har insyn i? Varför talar alla om dödade palestinier, varför inte organstöld på levande palestinska fångar?

 12. Sara G
  30 augusti, 2009 at 20:19

  Nature, det finns inte tillräckligt med bevis för dessa påståenden – och just detta faktum innebär att israel kan börja ta upp debatten om antisemitism igen.
  Det vi att det gagnar ingen.
  Även om vi vet att värre saker än vad som beskrivs har har hänt.
  Och fortsätter att hända…
  Jag har inga som helst skrupler eller inre gränser i vetskapen om vad israel kan ta sig för.

 13. Sara G
  30 augusti, 2009 at 20:35

  När det gäller organstöld av svaga offer, så vet vi att
  sådan bedrevs på gatubarn i Latinamerikas större städer redan på sextiotalet.
  Det var något som Sara Lidman skrev många artiklar om.
  Särskilt i DN , vad jag minns.
  Det finns inga gränser för varken omänskligt beteende eller ekonomisk iver att ernå ekonomisk vinning på praktiskt taget vad som helst när det gäller vidrighet.

 14. Sara G
  30 augusti, 2009 at 20:49

  Utifall att någon betvivlar så är det ett faktum att Sahlgrenska universitetssjukhuset redan 1964 började transplantera njurar på människor.
  USA och Australien började betydligt tidigare.

 15. 31 augusti, 2009 at 23:14

  Vore schysst om någon kunde sno ett visst organ från Lieberman: stämbanden… Snacka om ministalin alltså.

 16. 1 september, 2009 at 02:17

  Christer W skriver:
  För övrigt, är det någon som vet om det går använda organ till något annat, jag funderar på om det går utvinna kemiska substanser och dylikt för att användas i vården.
  Inom vården tror jag inte, men organ kan och används för forskning, som substrat.
  Chefspatologoen vid Abu Kabir rättsmedicinska anstalt, Yahoda Hiss, som någon hänvisar till ovan, och som stal organ från dödade israeliska soldater (palestinier talar väl inte artikeln om, som MX länkar till) använde dem i undervisningssyfte. Det framgår (i någon artikel om saken) att han försåg universitet med sådana organ för just det syftet. Så organhandel handlar inte bara om organ för transplantationer.

Comments are closed.