Opinionsmätningar överskattar raspartiet

Det är alltid lika intressant att kolla hur media drar på när det gäller opinionsmätningar. Jag har uttryckt en åsikt, jag tycker nämligen att man bara ska få redovisa opinionsmätningar en gång i månaden, orsaken är förstås att media gör spektakel av dessa mätningar. Det handlar oftast om att sätta den klatschigaste rubriken, och den matchen vinner alltid kvällspressen.

AB: ”– Dagens uppgång beror säkert på den uppmärksamhet som SD-ledaren Jimmie Åkesson fick under partiledardebatten förra söndagen. Där finns förstås partiets stora problem att man inte så ofta lyckas komma in i någon debatt och därför inte syns så mycket, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar till Svenska Dagbladet.”

Om mätningen stämmer så kan man ana en liten tillbakagång för moderaterna och en svag uppgång för raspartiet. Utslaget är statistiskt säkerställt enligt Sifo, och det är klart att raspartiet vädrar morgonluft, men jag tror att ökningen beror även på Löfvens tillträde som S-ordförande. Många S-väljare upplever Löfven som en högerman, vilket han också är, och därför passar de på att göra en missnöjes-
markering i samband med opinionsundersökningen.

Men andra ord så tror jag att relativt många hellre hade sett en socialdemokrati som var mer trogen sina grund-
värderingar. Men det är ett tveeggat svärd, hade Löfven varit mer ”åt vänster” så hade en del stannat kvar som sympatisörer till högeralliansen. Hur man än vänder sig så har man rumpan.. Ja, ni vet..

Men idén om begränsning av opinionsundersökningar tror jag på. Dessa undersökningar får ofta en oproportionerlig uppmärksamhet, och nu även från undertecknads sida. När det sedan drar ihop sig till val så kan det komma nya undersökningar nästan dagligen. Men om man begränsade alla undersökningar under år som inte var valår, ja då skulle undersökningar tillåtas att presenteras endast den 10:e varje månad. Det skulle bli intressant ur fler aspekter, för opinionsinstitut växer som ogräs, de blir fler för nästan varje dag som går. Med en begränsning av resultatredovisningen så skulle vi som konsumenter få möjlighet att jämföra olika resultat samma dag, samtidigt skulle vi fredas under resten av månaden.

En sådan ordning skulle inte gå att genomföra ett valår, men då är ändå allt ändå så hysteriskt så då fick vi väl finna oss i att åsiktsmånglarna dagligen presenterar sina spådomar.

it Andra om: , , , , , svt svd12345 ab12 sr1 gp dn1 Läs gärna: annarkia, 1, 2, 3, essbeck, pamflett, parkstugan, pepprat, varghjärta & k&å

  11 comments for “Opinionsmätningar överskattar raspartiet

  1. KerstinJ
    13 maj, 2012 at 08:22

    Rashatarkommentarer släpps inte fram här! Läs reglerna! / Jinge

  2. Björn Brohmée
    13 maj, 2012 at 08:31

    Skippa metadiskussionerna! Använd mejl! / Jinge

  3. 13 maj, 2012 at 09:32

    SIFO får betraktas som proffs vad det gäller opinionsundersökningar. Det viktiga är inte själva undersökningen, utan grundarbetet som görs innan undersökningen (formulera frågor på rätt sätt, få fram ett bra statistiskt urval av människor som skall tillfrågas). Det som kan komplicera vad det gäller partier som SD är om folk i allmänhet vill tala om att de gillar partiet. Den här mätningen verkar antyda att historier som massmorden i Norge inte automatiskt skrämmer den tjugondel av svenska väljarkåren som är potentiella SD-väljare.

  4. Gripen
    13 maj, 2012 at 10:13

    Jag tror du har delvis rätt, Folk är antinyliberalism och social demokraterna har förvandlats till ett ny liberalt parti, så gamla socialdemokrater och moderater har börjat rösta på SD, för de gammel konservativa i KD och M har flyttat till SD. Varför Sossarna inte flyttar till V är enkelt för de har blivit matade med att V skulle vara Stalinister och anti demokratiska och då röstar de på ett fascist parti i stället vilket gör att man måste slå pannan i bordet, för det är inte mycket skillnad på Fascister och Stats Kapitalister som till exempel stalinister.

  5. joakim
    13 maj, 2012 at 11:55

    Om (s) fört ”gammal god” politik (den före 90-talets början) hade man stadigt legat kring 45%. Då hade man dessutom en fördel: ett gigantiskt ”förtroende-kapital”. Efter perioden 96-06 var detta ”kapital” spenderat & detta gjorde att skenbara initiala framgångar 06-10 fort försvann när politiken presenterades. Samma sak gäller nu. Om valet 2014 vinns kommer samma procedur att upprepa sig, möjligen att det går ännu snabbare? (s) kan redan nu kolla efter en lämplig lokal att hålla extrakongress i..

  6. anderserik
    13 maj, 2012 at 12:23

    SIFO får väl anses ha den högsta trovärdigheten bland opinionsmätningsföretagen i Sverige. Rasistpartiets ledare gjorde en blek insats vid partiledardebatten och får trots detta 40% högre siffror jämfört med tidigare mätning. Ingen skall få mig att tro att rasisternas antal kan svänga så kraftigt från månad till månad. Även om det rör sig om mentalt labila människor.

  7. Danniel Thegel
    13 maj, 2012 at 13:21

    Hur lyckades vi klara oss utan alla dessa opionsundersökningar tidigare (säg, 12 år sedan?). Då kom det väl (om jag inte minns fel) enbart i samband med val, och inte ens då varje dag.

    Varför är vi (el. tidningarna) så förbannat intreserade av detta? Tittade man för mycket på det stora landet i väst där man alltid har undersökningar så att politikerna skall veta vad de skall säga för att få sina röster?

  8. Marwan
    13 maj, 2012 at 14:20

    Högerpartierna är på frammarsch i hela Europa , de extremistiska grupper frodas över hela linjen och det är inte troligt att de kommer att försvinna snart

    Deras program är känd och bygger på hat mot invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet , De säger att invandrarna har kommit till landet för förgöra de men i själva verket invandrarna tar de jobb som ingen vill ha

    De traditionella partierna har gjort mycket dåligt jobb inför denna utmaning samtidigt går rasisterna till attack mot de etablerade partierna och anklagar de för att vara korrumperade , avlägsna och inte lyssnar på folket

    Man bör undersöka vem och varför vissa människor röstar på dessa extremistiska grupper för att hitta orsaken , Jag själv som invandrare ser ingen skillnad mellan dessa hat grupper och terrorister , Bägge har för avsikt att skada människor

  9. 13 maj, 2012 at 14:20

    Det är väl inget nytt att SD är fjärde största parti, det har de ju varit sedan valet sorgligt nog. Men en så rubrik i AB kommer väl att trigga fler att rösta på SD – många tenderar att rösta på dem som har en uppåtgående trend.

  10. Daniel
    15 maj, 2012 at 16:48

    Men raspartiet gick ju minus 0,1%. För du menar väl partiet som i samarbete med de andra partierna grundade Statens institut för rasbiologi 1922?

    Detta parti stod dessutom bakom tvångssteriliseringar av fysiskt och psykiskt handikappade fram till mitten av 70-talet.

    • 15 maj, 2012 at 16:52

      Nej, jag menar det parti som idag, år 2012, tycker att vissa invandrargrupper ska bekämpas, som deras partiledare skrev i Aftonbladet.

Comments are closed.