Opinion mot krigshetsen ökar

Fler och fler kritiserar öppet regeringen för dess totala brist på analys när det gäller USA:s krig mot terrorismen i Afghanistan. George W Bush sade från allra första början att detta var ett korståg, något som blivit sanning efter en dryg miljon döda irakier och fler och fler afghaner för varje dag som går. Den svenska högern förespråkar mördandet, men de sänder inte sina egna barn för att dö i Afghanistan.

AB: ”Hittills har Sveriges närvaro i Afghanistan kostat två svenskar livet. – Sverige är i krig för första gången på 200 år och ingen kan säga varför. Vad vill vi uppnå och hur många svenska liv är insatsen värd?, säger Jan Guillou. Enligt honom är regeringens besked om motiven föga trovärdiga. – Från början gällde kriget att slå ut terroristbaser och fånga Usama bin Ladin. Efter det har krigsmålet varit att befria den afghanska kvinnan. – I sig är det ett ädelt motiv. Men om vi ville befria kvinnorna borde vi ha invaderat Saudiarabien. Jan Guillou säger att den svenska insatsen är ett misslyckande och att det inte finns någon debatt eftersom opinionen tiger. – Det har länge funnits en vänta-och-se-strategi hos militären som lett rakt åt helvete. Nu har den afghanske presidenten vädjat om att masslakten av civila måste sluta. Inte ens Sten Tolgfors vet hur man ska vinna kriget. Och frågar man honom kommer han bara med massa svammel som svar.”

Guillou har givetvis helt rätt när han ifrågasätter varför vi inte skickar våra soldater för att befria kvinnorna i Saudiarabien. Dessutom ska man inte glömma att de som finansierar al-Qaida är prinsar i det saudiska kungahuset. Så rätteligen borde man också skicka bombflyg till landet ifråga. Prinsarnas palats är så stora att de utgör utomordentliga måltavlor för flyget utan att man riskerar att döda hundratals civilpersoner som firar bröllop.

Svenska och finska soldater dödade minst sex personer före helgen. Det kan ha varit fler, soldaterna stannade inte och räknade liken. Det tordes de inte, men uttala sig i radio och TV törs de. I praktiken sitter de inlåsta i sina bepansrade fordon och tittar ut genom små tittgluggar. Lyssnar man på krigets förespråkare så talar de om, som Guillou påpekar också, att man är där för att befria kvinnorna. Men då borde soldaterna bege sig till Kabul och gripa Hamid Karzai. Han har skrivit på ett lagförslag som går ut på att afghanska män kan låta sina kvinnor svälta ihjäl om de inte särar på benen på kommando.

Det är vad vi räddar den afghanska kvinnan till. Visserligen korresponderar det säkert med många

bild

högersympatisörers kvinnosyn, men det stämmer väldigt dåligt med det vi kallar människovärde och mänskliga rättigheter. Nu sägs det att de svenska soldaterna ska se till att det går att genomföra demokratiska val i landet, hur de nu ska göra det från titthålen i den skottsäkra pansaren.

Sveriges deltagande i NATO-kriget mot ”Talibanerna” är inget annat än en förlängning av kriget mot terrorismen, men inget land kan besegra Talibaner, Mujahedin och krigsherrarnas milis på deras egen hemmaplan. Sovjetunionen försökte och misslyckades, USA likaså. Nu vill Obama fortsätta kriget, något som på sikt kan fälla honom. Detta krig går inte att vinna, det enda man kan göra i nuläget är att låta afghanerna sköta sig själva och endast bistå med att bygga upp infrastruktur som t.ex. sjukvård, telekommunikationer och bygga brunnar. Inget av detta åstadkommes från titthål i pansar-
plåten.

I nuläget ökar opinionen lavinartat i de flesta Nato-länder som är involverade i detta krig, och nu börjar svenskarna förstå att detta är ett krig och inte någon sorts bistånd.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , ab1234 svd12 dn12345 pol1 dbl123 t

[tags]Afghanistan, Talibaner, Nato, USA, Mujahedin, Krigsherrar, Människovärde, Högern, Regeringen, Tolgfors, Reinfeldt, Bildt, Opinion, ISAF, FN, Karzai, Politik[/tags]

  18 comments for “Opinion mot krigshetsen ökar

  1. mr Biz
    2 augusti, 2009 at 11:29

    Och var fan är oppositionen? Varför fattar inte Sahlin & Co att läget förändrats totalt sedan Han Som Bestämde underdånigt anslöt oss till Bushmaffian.
    Eller har de fattat att vi är i krig och gömt sig i något skyddsrum?
    Om de verkligen ville vinna nästa val så är ju argumenten uppenbara men det är klart att med den utlovade borgfreden så har de ju också lovat att hålla käft. De målade själva in sig i ett hörn för att slippa se, höra eller yttra sig. Bekvämast så?

  2. huga
    2 augusti, 2009 at 12:16

    ”I praktiken sitter de inlåsta i sina bepansrade fordon och tittar ut genom små tittgluggar.”

    En svensk tiger?

    Är inte de fega mördarkräken män nog att gå ut och skjuta ihjäl sina offer så att de ser vilka de mördar och att offren ser sina banemän?

    Förmodligen är det bara ett dataspel för dem tills de tvingas se konsekvenserna av blodlustan själva…

  3. Christer W
    2 augusti, 2009 at 12:27

    Få se när de första liken kommer hem om det blir statsbegravningar och hyckleri av Reinfeldt och Tolgfors.

  4. Sara G
    2 augusti, 2009 at 12:31

    Ja, jistanes vad de nyliberala och företagarvänliga sossarna med Mona Sahlin i spetsen gör det lätt för sig!
    Jag vill inte kalla dem för opposition!
    Snarare medlöpare!
    Ohly borde dra öronen åt sig och omgående lämna samarbetet med de två nära helborgliga partierna, sossarna och miljöpartiet.

    Vi ska inte kriga!
    Vi ska inte skicka unga män till något som de knappast inser vad det är!

    Vi ska inte bidra till ökad terrorism!
    Vi ska inte bidra till ökad rasism!
    Vi ska inte skjuta människor och först därefter anta att de är fiender!

    Vi ska ut ur Aghanistan snarast möjligt!

  5. Gripen
    2 augusti, 2009 at 15:35

    Jag tror kriget i afghanistan är bara en tidsfråga innan USA måste dra sig tillbacka, Obama har inte folket stöd för kriget.

    Senaste mätningarna var att 72% var emot det och endast 17% stödde kriget fullt ut. Så jag förstår inte varför vi ska spendera pengar på ett krig som inte ens USA som leder kriget tror på.

    Om svenska soldater dör i kriget stör inte mig, efter allt de var itne tvingade att åka ditt, de har valt att gå ditt själva och de måste då vara bereda på att konsekvensen av deras val är att de kan dö.

    I USA är det också frivilligt men de flesta har inte ett val, för fattigdom och elände gör att om man ska få utbildning eller sjukvård måste man tjänstgöra.

    Vi är inte riktigt där ännu, här i Sverige.

  6. Sara G
    2 augusti, 2009 at 17:28

    Bra, Rez, att du säger att det är Västs enorma oljeintresse som närvaron i Afghanistan handlar om. Den sista största oljereserven ligger ju i de områden du beskriver.
    Jag blev nerhånad när jag påstod det var det strategiska läge anglomerikanarna var ute efter.
    Någon skrev ironiskt att Iran ligger emellan, ”åtminstone låg det där jag senast tittade på kartan.”
    Precis som om inte Iran har olja!

    Nej, man vill helst tro att vi är i Afghanistan för att leverera förnödenheter och skydda de afghanska kvinnorna från talibanerna!
    Det är ju löjligt!
    Det är fler ställen på jorden där kvinnor far illa, men där finns ingen olja – och då bryr man sig inte.
    Titta bara på hur det är i Palestina!
    Där svälter befolkningen och nästan varje dag mördas någon civil,eller två,tre – eller någon minderårig, ibland 12-åring som sätts i fängelse för att torteras under veckor.
    Där finns inga svenska soldater!
    Där finns inga utländska soldater alls.
    Där finns bara råa bosättare och brutala israelisk soldater.

    Man kan koncist säga att varje gång det är militär utländska närvaro i ett land, sa handlar det till 99,99 procent om att man vill åt landets naturtillgångar.
    De övriga anledningarna är konstruerade
    som vår närvaro i Afghanistan.
    Den är bara bull-shit!

  7. Dana
    2 augusti, 2009 at 18:34

    Bravo, du kunde inte ha sagt bättre själv! Bara afghaner själva kan fixa upp det här röran! Det handlar i slutändan inre styrkan och viljan! Och bara att låta utländska trupper blanda sig i, gör allt bara svårare. Lika bra för svenska trupper att dra sig hemåt istället!

  8. Patrick
    2 augusti, 2009 at 20:06

    Det är en sak att tycka illa om politiken som förs, men att ta ut sitt missnöje över människor som åker med FN-mandat till länder långt bort med förhoppningen att kunna göra skillnad och rädda någon stackars sate och kalla dem för fegisar och mördare det är jävligt lågt. Ni borde faktiskt skämmas där ni sitter i er skyddade verkstad!

  9. Gripen
    2 augusti, 2009 at 21:39

    Patrick FN mandatet var att gå in och neutralisera Bin Laden and his organization.

    Och det misslyckades för Bushen tog iväg resurser till att starta krig i Irak.

    SÅ jag ser ingen som helst anledning till att vi ska vara där och slösa bort pengar.

    Vi stödjer där en regering som odlar opium och är minst lika illa för de civila där som talibanerna.

    De som åkte ditt som soldater gjorde det frivilligt, om de vill stanna där och slåss kan de gå med i någon legosoldats organisation som black water, men våra skattepengar ska inte bli slösade i ett krig som inte kan vinnas, när vi behöver alla pengar vi kan få tag på här hemma. Om du inte har sett så börjar våra kommunar, sjukvård och skolor på att falla samman.

  10. heinz
    2 augusti, 2009 at 22:50

    xxx

  11. nivar
    3 augusti, 2009 at 01:20

    FN-mandatet är inte att leta efter bin laden, utan hade ursprungligen syftet att säkra Kabul från talibaner och krigsherrar för att ge den afghanska regeringen en chans att fungera. Det mandatet utökades 2003 av FN’s säkerhetsråd till hela Afghanistan. Den informationen finns enkelt tillgänglig via en hel rad källor, så nu kan du sluta ljuga om det, Gripen.

  12. Gripen
    3 augusti, 2009 at 06:26

    Nivar och vad var syftet med att säkra kabul från talibanerna, jo det var att få tag på bin laden och hans organisation och få fast de som var skyldiga till 911.

    Syftet var inte att göra en demokratisk stat, det var en vedergällning för 911. När det misslyckades har man ändrat syftet i efter hand och att nu slåss för kvinnors frihet är shitsnack. Varför inte gå in i Saudi arabien, De ledare man har nu placerat i Kabul är inget bättre än Talibanerna.

  13. Mats Ericksson
    3 augusti, 2009 at 07:07

    Jag tycker att IFOR/ISAF och Nato borde ägna sig åt vallmoodlingen. Den dödar hundrafallt så många som talibanerna.

  14. Sara G
    3 augusti, 2009 at 08:41

    Oljerereserverna håller på att ta slut snabbare än vad än vad många regeringar var medvetna om, står det på text-Tv idag.
    Det innebär med säkerhet att den ekonomiska krisen stabiliseras och att de utländsk soldaternas närvaro i Afghanistan permanentas för oöverskådlig tid framåt – och kommer att utökas betydligt för att säkra det angloanärvaron aochu merikanska oljebehovet så långt oljan nu räcker.
    Nu får gubbsen eld under stjärten, var så säker…

    Svepskälen för kriget i Afghanistan kommer en efter en att undanröjas. Precis vad som skedde efter det angloamerikanska INTRÅNGET i Irak, när man sa sig vilja undanröja Sadams påstådda ”massförstörelsevapen.”
    Den här gången är det talibanerna, gudbevars.

    Men sanningen ser vi snart, är jag övertygad om…

  15. Sara G
    3 augusti, 2009 at 08:42

    Tättelse: angloamerikanska oljebehovet

  16. nivar
    4 augusti, 2009 at 23:05

    Gripen, varför tar du inte och letar upp och läser den exakta ordalydelsen i FN-mandatet istället för att komma med en massa påståenden om vad den innehåller. Hela FN’s säkerhetsråd står dessutom bakom den, inte bara USA.

    Jag anser inte heller att nuvarande regim i Kabul är speciellt bra, men de försöker iallafall inte gasa ihjäl småflickor som går i skolan, eller ägnar sig åt de vedervärdigheter som talibaner begår i synnerhet mot kvinnor.

    Men du får gärna ge en trovärdig källa till varför nuvarande regim är lika vedervärdig. Jag misstänker iofs att ditt egentliga problem är att USA och västvärlden stöder den, snarare än några faktaunderbyggda argument.

  17. 5 augusti, 2009 at 10:12

    Nivar, intressant att du tycker att laglig våldtäkt inte är vedervärdigt mot kvinnor. Annars är det roligt att du aldrig har läst FN:s resolutioner om Afghanistan, så grovt som du misstolkat dem.

  18. Daniel
    20 augusti, 2009 at 18:56

    Liknelserna mellan Vietnamkriget och detta krig blir allt mer slående! Oppositionen i världen växer och insikten i kriget ökar! Aldrig att det afghanska folket kommer tolerera att bli ockuperade och rösta i ett val som inkräktarna står för. Många afghaner ansluter sig till talibanerna likt vietnameser till FNL. Det bästa hela världen kan göra är att lämna aghanistan omgående och istället skicka riktigt bistånd i form av volontärer såsom läkare, lärare och ingenjörer.

Comments are closed.