Oops, you did it again Britney!

Att popartisten Britney Spears har drabbats svårt av sin egen berömmelse har vi alla lagt märke till. Uppenbarligen steg den henne åt huvudet, något som hon inte kunde hantera och som ledde till ett antal skandaler och förmodat missbruk. Hennes fans förlät henne, något som är naturligt med tanke på de många trallvänliga poplåtar som kommit från hennes håll.

Svenska Dagbladet: ”Det blir inga bilder från Britney Spears-konserterna i svenska tidningar. Pressfotograferna tvingas skriva under ett strängt avtal som bland annat innebär bortförhandlade bildrättigheter, och ingen av de fyra största tidningarna går med på det. Förutom att bildrättigheterna övergår till Britney Spears efter 30 dagar ingår ett tystnadsavtal, där fotograferna förbinder sig att inte avslöja något de kan råka höra eller snappa upp om artisten, som till exempel information om hennes hälsa eller ”filosofiska, spirituella eller andra åsikter”.

Svenska Dagbladet kommer inte att skriva på avtalet, och bildchef Joakim Ståhl har aldrig sett ett liknande kontrakt tidigare. – Vi kan lova att inte sprida bilderna vidare, eller trycka upp posters och kaffemuggar, det är inget vi sysslar med ändå. Men vi avtalar aldrig bort rätten till vårt eget material. Britney Spears kontrakt ska dessutom undertecknas av fotografen själv, något som SvD aldrig går med på.”

Jag skrev om detta igår och trodde då att samtliga stora tidningar skulle nobba idiotin, så skedde också. Nu får vi hoppas att resten av media hoppar av denna cirkus också. Själv skulle jag helst se att man helt valde bort möjligheten att rapportera från konserten i Stockholm, för när artisterna och deras produktionsbolag vill lägga sig i den färdiga produkten så drar man undan förutsättningarna för en fri press.

Samtidigt så tycker jag att det är förvånande att de ens törs föreslå den sortens begränsningar som

de faktiskt gör. Den unga damens karriär har varit kantad av diverse skandaler, händelser som förknip-
pas med missbruk av bland annat kokain. Att hon mått psykiskt dåligt är givetvis en förmildrande omständighet, och med handen på hjärtat, kvinnor måste faktiskt inte ha trosor på sig under kjolen. Men man kan inte bortse ifrån reklamvärdet när sådant exponeras framför en hord av paparazzi-
fotografer i Los Angeles.

I värsta fall så är detta försök att lägga restrik-
tioner på media ytterligare ett steg i just den riktningen, ett sätt att bygga upp spänningen inför Stockholmsbesöket. Är det på det sättet så tillhör jag själv gänget på apberget eftersom jag skriver om saken. Och ett tips till eventuella kändisfoto-
grafer: Brittan kommer att besöka Fridhemsplan när hon är i Stockholm. Där ligger nämligen en glassbar som säljer italiensk hemlagad glass, stället var hennes stamlokus då hon spelade in sina första två skivor på Cheironstudion tvärs över gatan…

i Andra om: , , , , , , svd1 dn1 gp1 ab12 t

[tags]Britney Spears, Foto, Pressbild, Dagspress, Copyright, Konsert, Politik[/tags]

  4 comments for “Oops, you did it again Britney!

 1. Muhammed
  10 juli, 2009 at 10:35

  Håll dig till ämnet Andreas!! / Jinge

 2. 10 juli, 2009 at 11:21

  Jag är lite dåligt insatt i fotografers rättigheter och ”fri press”. Jag ser det hela som en upphovsrättsproblematik där artisten vill kontrollera allt. Journalister och fotografer är ju ganska arbetsskadade när det gäller upphovsrätt, så det är ganska intressant att se reaktionerna när de hamnar i sin egen ”piratkopieringsproblematik”. Ingen kommer undan när upphovsrätten skärps och därför bör alla sålla sig till piratpartisterna.

  Men vad Britney Speras beträffar så får de nog betala 200 000:- för att jag skall gå på konseren…

  • 10 juli, 2009 at 11:45

   Journalister och fotografer är ju ganska arbetsskadade när det gäller upphovsrätt, så det är ganska intressant att se reaktionerna när de hamnar i sin egen ”piratkopieringsproblematik.

   Här handlar det om att OBJEKTET vill bestämma allt om vilka bilder som ska publiceras etc. Tacka faan för att pressen reagerar.

 3. 10 juli, 2009 at 12:07

  Hon har i alla fall mycket god smak som har hittat till Stockholms bästa gelateria,hon kommer säkert att besöka den,bättre glass finns inte.

Comments are closed.