Om al-Qaida gillar drönartekniken, vad händer då?


Idag har man börjat testa Neuron, Europas svar på de amerikanska drönare som med jämna mellanrum orsakar oskyldiga civilas död i Afghanistan, Pakistan och bland annat Jemen.

Vapentypen bryter med all sanno-
likhet mot varenda Genèvekonven-
tion som finns, och den strider säkerligen med alla FN:s mänskliga rättigheter. Krigförande länder tycker att det är fördelar med att sända pilotlösa plan, flygande tingestar som dessutom är långt billigare än riktiga flygplan som flygs av riktiga piloter. Krigen kostar så mycket så att man måste spara, Neuron i sig är ett strålande exempel på det.

DN: ”Saab är med och bygger en drönare utformad för dödliga uppdrag – och svenska staten har skjutit till pengar. Det obemannade planet som kallas Neuron kommer att provflygas i Sverige.

I höst görs en första provflygning med Neuron i Istres i Frankrike. Nästa år kommer planet att pröva sina vingar på den anläggning som Försvarets materielverk har i Vidsel i Norrbotten, berättar Carl-Henrik Arvidsson, ansvarig för nya produkter på Saab Aeronautics.

– Nu följs en nedräkningsplan inför premiärflygningen, markrullning testas och alla system utprovas, säger Arvidsson till DN.se.”

Numera tar sig USA rätten att skicka drönare för att döda personer i länder som de har vänskapliga förbindelser med. De bryr sig inte ens om att förvarna dessa länder, de ber inte heller om ursäkt om de dödar ett antal oskyldiga. Att SAAB och svenska skattebetalare ska vara inblandade i den sortens verksamhet är en stor och pågående skandal. Och vad säger regeringen den dag en amerikansk drönare spränger ett antal människor i småbitar i Sverige och försvarar sig med att de var terrorister?

Det är förvånande att de inte skickat en drönare efter Julian Assange där han agerar hälleflundra för att undgå rättslig prövning. Det är ju ett förhållandevis billigt mordredskap, dessutom kan det återanvändas i och med att det avlossar en robot och sedan återvänder till basen. Men det är ett tveeggat svärd, tänk den dag då ”riktiga” terrorister listar ut att man kan använda radiostyrda modellflygplan på samma sätt..

it Andra om: , , , , , , , , , , dn1234567 ekot gp ab123 svd12345


14 svar till “Om al-Qaida gillar drönartekniken, vad händer då?”

 1. Obama har nyligen gett order om att alla manliga vuxna i närheten av en drönarattack automatiskt skall räknas som terrorister och inte som möjliga civila ”casualties”. Nej det är inget skämt… Men då får väl resten av världen förklara alla som råkar vara i närheten av ett av CIA’s drönar-styrningskontor som legitima mål. Det är bara att börja panga…

   • vad jag kunnat läsa så levererar inte SAAB några delar till USAs drönar program, har du källa till annat?:)

    • Nu var det väl knappast mig som du kommenterade, men visst, Saab köper många delar från USA. Jag skulle tro att det rör sig om minst hälften.

     • var detta stycket jag undrade över: Att SAAB och svenska skattebetalare ska vara inblandade i den sortens verksamhet är en stor och pågående skandal.

      men delarna i t ex gripen är det främst motorn som är amerikansk, radarn är ett samarbete mellan Ericsson och ett utländskt bolag(orkar inte skriva upp länderna som varit inblandade i det bolaget, blir en del:p) om vi nu ska bygga plan själva(om jag får fortsätta på den tråden) så är det väl bättre att hela planet byggs i Sverige och inte att det importeras en massa delar till det?

      • Som jag redan svarat tror jag, Saab och Neuronprojektet är i hög grad beroende av USA. Man köper in mycket av datorutrustningen från landet ifråga. Det var vad jag ville ha sagt, nu har jag sagt det.

       Sedan TROR jag att styrningssystemet i fjärrflygandet är helamerikanskt, men det vet jag inte.

       • Neuron projektet är mellan europiska försvars industrier, USA tror jag inte har så mkt med det att göra, enligt wikipedia iaf.

        sen så visst är det intressant att Sverige är med i detta samarbetet, men varför?

        sen så tror jag faktiskt att USA förvarnar Pakistans regering, men regeringen i fråga sen går ut och uttrycker ilska för det inträffade för att undvika revolter m.m

 2. Ny Teknik idag, 20/6 2012, har en artikel, ”Obemannat flyg drar ifrån polisen”, om att man kan köpa en flygklar drönare för ca 5000 kr. Kan flygas tiotals km från kontrollen. Nu lär de vara så små att de inte kan bära tyngre vapen, men utvecklingen går snabbt.
  Något hg semtex kan ändå göra stor skada om det kan placeras exakt, ett antal ”civila” drönare i samordnad attack kan förvandla ett toppmöte till ett blodbad.

  • Klart intressant artikel i Ny Teknik. Verkar som om min idé om en flygande kamera inte är helt orealistisk.
   Något i den stilen toppar min önskelista.

   • Såg sådana artiklar i andra tidningar oxo, fem tusen skulle en LÄTTFLUGEN helikopter kosta enligt SvD, en med tre rotorer och viss automatik.

 3. Alla som arbetar med teknik vet att ingen teknik är osårbar, helt felfri.

  Det var inte länge sedan iranierna kapade en av dessa drönare i komplett skick, trots att den skulle ha sprängt sig själv i luften, ifall den blev kapad.

  Vad händer när denna form av terrorverkyg vänds mot oss själva? Tyvärr så verkar inte president Obama tänka längre än vad hans näsa räcker. Han sätter ju gränserna för hur långt man kan gå.