Okunnighetens ansikte, Sofia Arkelsten (M)

Högern var emot allmän rösträtt, högern var också emot fri och lika rösträtt (kvinnlig rösträtt) för nittio år sedan, men det påstod moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten var ett påhitt, ett illasinnat rykte som spreds på Youtube.

AB: ”Det var efter en ifrågasatt formulering i partiets nya idéprogram som Moderaternas Sofia Arkelsten hamnade i trubbel i samband med en intervju med DN.se.

Formuleringen i det nyligen antagna partiprogrammet handlade om partiets påstådda historiska drivkraft för bland annat rösträtt och jämställdhet.

Formuleringen fick meningsmotståndare att kalla Moderaterna för historierevisionister. Det var när Arkelsten skulle svara på den kritiken som hon bestämt hävdade att partiet inte var emot fri och lika rösträtt för 90 år sedan.

– Nej nej nej, det där är inte korrekt. Vi var ju med och genomförde det, sade hon till DN.se.”

Det är förstås intressant att en ung kvinna, tillika partisekreterare, inte är bättre påläst om det egna partiets historia men det är också rätt typiskt för många av Högerpartiets nya väljare. De tycks inte ha förstått vilket parti de röstat på, lika lite har de kommit på att det är när de själva och deras barn drabbas av något som arbetslöshet eller sjukdom som partiet de har röstat på har avskaffat välfärden.

Men det är så dags då kan man ju tycka. Problemet är förstås att nedrustningen av skola, sjukvård, pensioner och a-kassa kommer att drabba alla, framförallt dem som saknar bankkonton med miljontals kronor. Moderaterna har hittat på något som här i Stockholm kallas ”Vårdval Stockholm”, det väljarna ännu inte har fattat att det är ett led i att avskaffa den allmänt finansierade sjukvården. I en moderat framtid får endast den vård som har pengar att betala med, en privat försäkring exempelvis. (forts nedan..)

Staten ska inte äga något, det är den moderata nyliberala ideologin, en av orsakerna till att – Marcus Wallenberg nu har blivit den statliga inkomstkossan LKAB:s nya ordförande. Han ska givetvis lära sig branschen innan han övertar gruvföretaget som genererar mångmiljardinkomster till statskassan vartenda år.

Själv har jag undrat vart gruvarbetarna tog vägen, men för något dygn sedan kom jag på det, den stora Gruvstrejken inträffade 1969, det är inte samma gruvarbetare som arbetar idag inom gruvnäringen. Så nu kan Sofia Arkelsten och hennes gelikar fortsätta med sitt arbete att banta staten och dess åtaganden, tyvärr så tycks man spara på allt, även minnet.

it Andra om: , , , , , ab1 dn1 sr svt ex svd1

  25 comments for “Okunnighetens ansikte, Sofia Arkelsten (M)

 1. lingon
  25 oktober, 2011 at 07:05

  Du pekar på ett viktigt problem, minnet. Många av de idag levande människorna, i synnerhet lite yngre, har inte minnen från den tid när landet fungerade. Man använder dagens läge som den absoluta sanningen och kan inte jämföra med något. Det är lite som situationen i exempelvis gamla sovjet eller dagens nordkorea där det kollektiva minnet av något annat var/är utsuddat. Hos oss hyllar man rajfält, den store ledaren…

 2. 25 oktober, 2011 at 07:32

  Och i Dagens Arena påminner Erik Sundström om:
  ”Att M röstade nej till fri abort 1974 är kanske det mest flagranta exemplet på aktiva handlingar mot ökad jämställdhet. Från 1960-talet och framåt tog M avstånd från alla sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika.” ”moderater tryckte på nej-knappen i den avgörande sanktionsskärpningen mot regimen i Sydafrika.”

  M säger att de vill förvalta det fina i det svenska samhället (som främst andra, och väl främst S stått för), medan de på olika områden ändå underminerar det, te.x. genom alla privaitiseringarna

 3. Sniff
  25 oktober, 2011 at 07:55

  Gud så pinsamt. Trodde inte mina öron när detta kom fram. Vad hittar de på härnäst? Att Sverige var med och hjälpte Europa bli fritt från nazioket eller att högern strävat efter att bygga välfärdsstat eller att moderaterna är ett arbetarparti? Öhhh… vänta det sista hävdar de ju… ;D
  Intressant att Rensvält som var med på denna dumhet snabbt dök in i skuggorna för att inte bli besudlad. Arkelsten står där nu ensam med dumstruten!

 4. 25 oktober, 2011 at 08:35

  Ja det är faktiskt pinsamt i kvadrat, jag tror t.o.m. att jag fick höra detta tidigt i samhällskunskapen, eller vad ämnet hette..

 5. Max
  25 oktober, 2011 at 08:36

  Hon har mycket emot sig den kvinnan.

  • Rob
   25 oktober, 2011 at 11:46

   Öööh, hur menar du nu? ;)

   • 26 oktober, 2011 at 03:58

    Sofia Arkelsten är sin egen värsta fiende. Egentligen fantastiskt att hen har kommit så långt som hen gjort. På vilka meriter?

 6. KalleB
  25 oktober, 2011 at 09:27

  Det tog infrastrukturministern under 24 timmar att ”glömma” vad hon sagt….
  Jag har hört vad hon sa…

  http://playrapport.se/#/video/2578358

  Inkompetensen börjar lysa igenom lite varstans.

 7. Wunder
  25 oktober, 2011 at 12:00

  @Nisse – Va? Vad har detta med Arklesten och allmän rösträtt att göra? Försöker du blanda bort korten med något privat inlägg i helt orealaterat ämne? Eller hävdar du att Sossarna i Göteborg avskaffat allmän rösträtt?

  • Nisse
   25 oktober, 2011 at 16:15

   Svara på mejlet som jag har skickat, dessutom kan du i det sammanhanget förklara varför du kör en proxy, och varför du har olika identiteter. / Jinge

 8. 25 oktober, 2011 at 12:11

  Nisse, och man är ju ytterst imbecill om man tror att alla får välja i moderaternas rike. Det är bara de med feta plånböcker som får välja, resten får ta av smulorna som blir över.

  Dessutom hade jag, liksom många andra, gärna sluppit välja Apotek eftersom det var 100 gånger bättre innan privatiseringarna.

  • Martin
   25 oktober, 2011 at 14:33

   Hehe, ja, snacka om att inte förstå vad valfrihet är. Så den är definierad i politiken verkar man dra likhetstecken mellan frihet och valfrihet, de är inte samma sak. Precis som hans kloke 10-åring sa så är valfrihet att få välja vad man vill, allt annat är ofrihet. I politiken är det inte frågan om valfrihet, det är fråga om valofrihet, du får inte välja vad du vill, du får bara välja alternativ A, B, C, och kanske några till.

   För att valfrihet skall bli meningsfullt öht krävs det att man skapar sämre alternativ och det är i den änden som borgare gör sina största insatser.

   Vad det har med Arkelsten att göra, jag tror det har med friheten att få välja sin egen historia. Jag beslutade till exempel igår att jag uppfann demokratin, jag uppfann även internet och mänskliga rättigheter! :)

 9. Jens O
  25 oktober, 2011 at 14:51

  Bara en liten notering i kanten: lägg märke till hur det är partisekreteraren som får schavottera i det här sammanhanget. Reinfeldt drog väl till Bryssel illa kvickt, och slipper därmed ännu en gång svara för något som han egentligen borde svara för.

  Arkelsten är knappast den enda inom Nya Moderaterna som sov på lektionerna i skolan när Sveriges folkrörelsehistoria stod på schemat. Med den unga högerns generösa blandning av ignorans, önsketänkande och självförtroende är det knappast konstigt att de ger sig på sådana här historieförfalskningar. Några av dem tror förmodligen att Moderaterna även var först på månen.

  Men som vanligt går partiledarens/statsministerns förtroende helt oskadd genom incidenten. Partiets också, egentligen. Det är Arkelsten personligen som utpekas som ansvarig, tillåts göra bort sig i medierna och blir förlöjligad efteråt.

  Så skulle det aldrig ha gått till om man hade ertappat exempelvis sossarna med någon liknande dumhet. Då skulle varken medierna eller bloggarna ha vilat förrän man lyckats kleta alltihop på Juholt, etc.

 10. Andersson
  25 oktober, 2011 at 15:11

  #stuffarbetarpartietmoderaternakommerattgöra:
  införa 6-timmars arbetsdag,
  lagstifta om kollektivavtalsenliga löner för alla med anställning,
  lagstifta om en generös allmän a-kassa som omfattar alla arbetslösa,
  lagstifta om en generös allmän sjukförsäkring för den som inte kan arbeta pga sjukdom
  och arbetarpartietmoderaterna lovar härmed att omedelbart utrota arbetslösheten!

  • Lord
   27 oktober, 2011 at 11:43

   Haha! Jag saknar Palme, den populäraste moderata statsministern genom tiderna. För alla som inte var med på den tiden; Moderaterna var Sveriges enda och största parti fram tills 2001 då S bildades enkom för att dela ut ofinansierade bidrag. (observera ironiskt inlägg)

 11. Ribban
  25 oktober, 2011 at 16:19

  Jag tror att det är ny ords producenten Per Gerhard Schlingmann som är pappa till den startade historierevisionen. Detta ingår i försöket att förändra berättelsen om Sveriges Höger. Parti sekreteraren är säkert bara budbäraren.

 12. olof stenberg
  25 oktober, 2011 at 18:02

  Moderaterna försöker ändra historie skrivningen. Det försökte sovjetunionen under sin storhets tid. vill R. göra Sverige till enpartistat? man börja undra.

 13. T Lindholm
  25 oktober, 2011 at 18:14

  Det var väldigt ovant att läsa en ”negativ” Artikel om Moderaternas Partisekreterare Arkelsten i Media, och hennes löjliga försök till försvar om Historieförfalskning, men som sagt så var det synd att inte Reinfelt själv blev intervjuad.

  Flera Journalister av det här slaget vore inte fel!

 14. Jonny
  25 oktober, 2011 at 18:27

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sorgligt-att-arkelsten-backade-fran-sanningen_6580749.svd

  Vad säger du om artikeln ovan? Historiker håller med i Arkelstens formuleringar.

  • 25 oktober, 2011 at 18:34

   Vem är du? Lobbyist? Du har väl aldrig kommenterat här förr?

   Vad jag säger? Ja han ljuger, och han kan göra det eftersom han inte riskerar ngt drev i USA…

   Vad som gäller står i historieböckerna, ni moderater tycker väl det är jobbigt kan jag tänka mig.

   Vem som helst kan kalla sig ”historiker” :-) Faan så pinsamt… :-)

   • Peter Larsson
    25 oktober, 2011 at 18:45

    Tycker att den artikeln är väl värld att uppmärksamma. Riktigt pinsamt – någon sorts hobbyhistoriker som försöker vränga fakta ut och in. Fast visst kan man vara tacksam för att de konservativa så småningom vek sig för kraven istället för att skicka trupp och starta inbördeskrig.

    Undrar om skribenten i SvD även tycker att Saudis kungahus bör prisas för att de driver allmän rösträtt och demokrati?

   • Jan B
    25 oktober, 2011 at 18:47

    Bra Jinge! Att du omedelbart tar gadden ur det här inlägget/den här ”historikern”. Ty jag har under eftermiddagen på olika ställen på nätet och i en radiodebatt nyss sett/hört detta ”försvar” för Arkelstens ”förvirrade” påstående. Jag skriver ”förvirrade”, ty jag börjar misstänka att det helt enkelt är fråga om en planerad kampanj från det moderata högkvartertet för att blanda bort korten, sätta myror i huvudet folk och få allmänheten att ifrågasätta den historieskrivning som gällt fram till nu. Allt för att riva sönder fiendens (den allianskritiska delen av folket) försvarslinjer.

    • Jan B
     25 oktober, 2011 at 18:51

     Men det uppstår ju nu ett intressantläge, då ju sökljuset sätts på moderaternas/högerns trista & mörkla politiska historia. Men då gäller det ju att så småningom gå ut ur den här uppkomna debatten som vinnare, att inte låta högerns historieförvanskare få sista ordet.

  • embla
   26 oktober, 2011 at 00:57

   Jag har inte läst hela, men jag kan än så länge konstatera att han kallar anarkister för auktoritära krafter.. och det talar ju kanske inte för trovärdigheten.

 15. 26 oktober, 2011 at 14:13

  Fast varför skulle Reingeldts anhang stå för högerns historia när Reinfeldt själv inte ens står för sin egen, t ex den del av den som innehåller hans ideer från MUF-tiden vilket tydligt framgår av hans bok ”Det sovande folket” som har gömts för att glömmas bort. Den bevisar vad som håller på att ske helt enligt Reinfeldts ideer: ”Välfärdssamhället är en omöjlighet”, ”Ingen skall svälta men i övrigt skall alla bidrag tas bort” o.s.v. Den påminner lite grann om ”Mein Kampf”

  Detta är inte första gången som Moderaterna försöker gömma sin bakgrund under mattan. De gnäller gärna på vänstern och ”deras mörka förflutna”, men till skillnad från moderaterna så studerar både socialdemokratin och vänstern och kritiserar sin bakgrund – men det är något man oftast är stolt över. ”Vi lär av historien” är en känd progglåt inom vänstern.

  Hur många tänker idag på att MUF bildades som Ungsvenskarna – ett nationalistiskt ungdomsförbund? Det finns många färger av brunt som gömmer sig i högern. Vänstern brukar vara bättre med att stå för sin historia som absolut inte är fläckfri. Högern försöker däremot gömma sin – lite som med sin politik. Den ska sakta genomföras, men man pratar inte för högt om den.

Comments are closed.