Oklart om Syrien


Vad som är vad i Syrien tycker jag känns oklart, det enda jag tycker mig veta är att presidenten, Bashar al-Assad, är hårt trängd från alla håll, en sak som verkar leda till att han sänder ut krypskyttar som siktar in sig på oskyldiga demonstranter och på det sättet dagligen mördar ett stort antal människor.

DN/TT: ”Syriska säkerhetsstyrkor och beväpnade regeringslojalister sköt ihjäl minst nio civila i staden Jabla på söndagen, uppger den syriska människorättsgruppen Sawasiah. Ytterligare fem personer sköts ihjäl på måndagsmorgonen, enligt obekräftade uppgifter. Säkerhetsstyrkorna gjorde även razzia mot en läkarens bostad, sedan denne talat med tv-kanalen al-Jazira om dödandet i hans hemstad. I fredags och lördags kan upp emot 125 personer ha dödats av syriska säkerhetsstyrkor, enligt proteströrelsen i landet.”

Tyvärr så har media rapporterat ytterst knapphändigt från landet, det enda vi egentligen fått veta är att den arabiska revolten även nått dit, möjligen med ett tillägg som tycks säga att befolkningen gärna låter sig dödas men fortsätter sina demonstrationer ändå. Hur man ska värdera den sortens påståenden vet jag inte, jag antar att de allra flesta bryr sig om huruvida de dödas eller inte.

En annan sak, som inte är annat än bara ett rykte, är att kurder ska ha lovats en egen del av landet om de hjälper till att störta al-Assad, ett löfte som de lär ha fått av Israel. Bevisen, i den mån det finns några, är att det anses belagt att ”frihetskämparna” som ofta är just kurder, får stöd av USA. Själv kan jag tänka mig andra orsaker till ett sådant stöd eftersom den arabiska revolutionen ses med stor oro från både USA:s och Israels sida.

Att al-Assad har tagit bort de undantagslagar som gällt tidigare är en nyhet som redovisats, men sambandet mellan det och det faktum att det ligger krypskyttar på taken som skjuter på måfå rakt in ibland demonstranterna kan man ju undra över. Antingen så tillåter man demonstrationer, eller så förbjuder man dessa. Det är vad som brukar gälla i diktaturer, och det är säkert tillämpbart i Syrien också.

Eftersom svenska media rapporterar så bristfälligt från den delen av Mellanöstern så har jag bett om hjälp från dem som kan mer än det som rapporteras i media. Det kommer förhoppningsvis sådan hjälp, och kanske rentav i kommentarer här. Möjligen kan frånvaron av information bero på att Tunisien, Egypten och nu Libyen gör slut på medias resurser att skildra viktiga händelser direkt från landet det gäller, men då förstår jag inte varför man inte varför man inte använder andra källor?

it Andra om: , , , , , , , dn1 svd1 ex1 ab1


12 svar till “Oklart om Syrien”

 1. Kan det bero på att Syrien inte är en USA allierad och dessutom gränsar till Israel?
  Eftersom det inte finns någon USA kritik att casha in på så verkar inte civila dödsoffer vara något att bry sig om….
  Var är de som skrek halsarna hesa när det begav sig i Egypten?
  Nu när inte den goda sidan (EU & USA), vad man än tycker om dem så ligger de på rätt sida humanistiskt, kan direkt påverka skeendet så är vänstern tyst. Talande tyst.

 2. ”frihetskämparna” varför med citattecken anser du inte att de är frihetskämpar?

 3. Jag håller på att skriva ett arbete om situationen i Syrien i skolan (3:an gymn) innefattande orsak, konsekvenser och åtgärder. Jag håller med dig i att man inte riktigt får veta vad som egentligen händer. Artikel efter artikel publiceras kring hur demonstranter dödas, men att de aldrig tycks ge upp. Jag har inte än lyckats ta reda på exakt hur situationen ser ut. Vilka är det som demonstrerar, vilka är aktörerna? Är det flera grupper som gått ihop eller är det endast sunni? Nu när ett antal kurder fått någon form av rättigheter, vad förändras då? OM den nuvarande regimen skulle förlora makten, vem ska styra landet då? Har sett rykten om att det skulle kunna bli det Muslimska Brödraskapet, men då tänker jag; blir det verkligen bättre med en islamistisk regering (i Syrien också?) än den nuvarande? Vad är det egentligen man vill uppnå? Vad vill sunni-muslimerna som demonstrerar? Är de egentligen så missnöjda eller vill de egentligen bara att landet ska styras mer islamistiskt och hittar därför anledningar att skapa demonstrationer kring? Har även sett att övre medelklassen och överklassen i Syrien egentligen inte är missnöjda alls, snarare tvärtom. Jag skulle vilja ha information om vad alla olika aktörer tycker och vill ha ut av konflikten.

  Dessa är bara mina frågor och teorier. Tipsa gärna på källor och länkar med information kring ämnet!

  • Rättelse: Kurderna har inte fått några rättigheter ännu, de har bara utlovats rättigheter. Stor skillnad. Assad lovade samma sak efter upploppen i Qamishli 2004 också men aldrig fick kurderna några utökade rättigheter. Man lever fortfarande under diktatorn förtryck.

   Rötterna till upproren är social orättvisa med konsekvenser så som hög arbetslöshet. I många delar av arabvärlden har ungdomsarbetslösheten varit en stor faktor till att det är så många ungdomar som står i täten för förändring. Tunisien är ett tydligt exempel.

   Vilka skulle ta över makten i landet efter Assad? Muslimska Brödraskapet är bättre organiserat och har större resurser än övriga oppositionella partier eller rörelser. Därför har de ett övertag vid ett eventuellt maktskifte men det beror också mycket på hur vi i omvärlden agerar efter regimens fall och hur folket ställer sig till den nya regimen.

   • Tack för svaret!

    Spinn gärna vidare på rötterna till upproren. Det du säger låter logiskt. Jag tror faktiskt inte att det bästa för Syrien skulle vara om Assad avgick, utan snarare att han sitter kvar men verkligen får igenom sina reformer och uppfyller dem. Jag tänker (kanske självklart) att det hela blir som en slags ond cirkel. Arbetslösheten och därmed fattigdomen grundas på att det just är svårt att få jobb och att etablera sig i någon form av arbetsmarknad då arbetsmarknaden är så att säga ”låst” av regimen som kontrollerar det mesta i sin lilla bubbla. För att få en chans att kunna etablera sig krävs kanske att man känner någon eller har kontakter inom eliten. Jag tror att detta kanske skulle kunna vara en lösning till hela konflikten, att eliten ”öppnar” arbetsmarknaden för alla och låter nya företag få chans att växa, och i och med större ”makt” kan folket få mer att säga till om, även om det fortfarande är en diktatur.

    Jag är också tveksam till hur det skulle bli om man försökte införa demokrati. Vet syrier idag ens vad demokrati är? Jag menar, de har levt i diktatur så länge att jag tror att det endast skulle skapa osäkerhet och förvirring. Jag säger: låt Assad sitta kvar men ge folket lite mer frihet och sträva långsiktigt efter att få ett mer demokratiskt styre. Om folket känner att de får vara med och gemensamt utveckla samhället och få tänka fritt tror jag att fattigdomen automatiskt försvinner och det hela blir snarare en ”god cirkel”.

    Som sagt är detta fortfarande bara teorier från en som inte alls är särskilt kunnig inom området men utforskar och vill lära sig.

 4. Bashar Al Assad tog över makten år 2000 efter faderns död som styrt landet sedan 1963 , Hans far var lika grym och är ansvarig för massakern i Hama 1982
  Den nuvarande presidenten styr landet med sin bror och hans svåger samt några andra som är Alawiter och är lojala till regimen

  Alla dem arabiska regimer är totalitära men Syrien är den mest kränkande och brutal regim i hela arabvärlden , Syrien har inga rikedom och inga olja
  Landet lider av nepotism , korruption , inflation och auktoritär styre

  Varför västvärlden är inte så entusiastisk för demokratin i Syrien beror på några orsaker
  1 – det syriska folket är en blandning av nationalister , sekteristiska och regional socioekonomisk , Det styrande regimen överlever genom att manipulera ömsesidig misstänksamhet mellan dessa grupper och deras komplicerade förhållande

  2 – Om västvärlden skulle pressa Assad då gör de en tjänst åt Iran som kommer att ha ett stort inflytande över Syrien och detta är ett stort bekymmer för Israel och hela västvärlden

  3 – I Syrien existerar inte civila samhälls institutioner som till exempel fackföreningar , inga aktiva politiska oppositionspartier och inga struktur som kan möjliggör för människor att organisera sig

  4 – Assad har total kontroll om makten , Han satt folk som är lojala mot honom på de rätta ställen och det är de som skyddar honom , Detta gör Syrien till en svår nöt att knäcka , Västvärlden är inte säker på att de kommer att lyckas med Syrien och därför de häller käften

  Jag önskar att se alla dessa arabiska diktatorer sitta i en mörk cell så de kan ruttna för resten av livet

 5. Som ovan skribent skrev så har flera Journalister lämnat Aljazeera inte minst Ghassan ben jeddo som själv intervjuat själva Usama Bin ladin. Han är en av de mest respekterade i arabvärlden.

  Folket i Syrien har all rätt att demonstrera, folket har levt i ganska isolerat. Detta vet vi.
  Skillnaden på demonstrationerna i arabvärlden som skett skiljer sig lite från demonstrationerna från syrien. På vilket sätt, Jo i tunisien egypten använde inte folket våld, de blev skadade och dödade men de använde icke våld. I Syrien har 9 soldater/poliser dödats idag. Flera laster med vapen från Libanon har stoppats,även vapen laster från Jordanien.
  En del av krypskyttarna har gripits, många av de är salafister från Libanon.
  Det som sker i Syrien skiljer sig från andra länder eftersom det på går just nu ett dolt krig mellan Iran och Saudiarabien, om Assad skulle falla så vinner Saudiarabien vice versa.

  Personligen så stöjder jag demostraterna som gör det i fredliga syften och som vill ha reformer, men när krypskyttar och milismän blandar sig in i folk massan har vi ett ”fult krig”.

  Assads trupper är inte världens bästa men jag tror det ngt som är lurt med det som sker i Syrien och i Bahrain.

 6. En sak som fick mig att undra var när SVT sade att säkerhetsstyrkor skjutit på demonstranterna samtidigt som de rullade bilder på personer i civilkläder avfyrade sina vapen. Klippet finns fortfarande på Play Rapport så ni kan kolla det själva. Säkerhetsstyrkor ser väl ut som säkerhetsstyrkor ska göra eller finns det något jag inte känner till?