Oklart om Syrien

Vad som är vad i Syrien tycker jag känns oklart, det enda jag tycker mig veta är att presidenten, Bashar al-Assad, är hårt trängd från alla håll, en sak som verkar leda till att han sänder ut krypskyttar som siktar in sig på oskyldiga demonstranter och på det sättet dagligen mördar ett stort antal människor.

DN/TT: ”Syriska säkerhetsstyrkor och beväpnade regeringslojalister sköt ihjäl minst nio civila i staden Jabla på söndagen, uppger den syriska människorättsgruppen Sawasiah. Ytterligare fem personer sköts ihjäl på måndagsmorgonen, enligt obekräftade uppgifter. Säkerhetsstyrkorna gjorde även razzia mot en läkarens bostad, sedan denne talat med tv-kanalen al-Jazira om dödandet i hans hemstad. I fredags och lördags kan upp emot 125 personer ha dödats av syriska säkerhetsstyrkor, enligt proteströrelsen i landet.”

Tyvärr så har media rapporterat ytterst knapphändigt från landet, det enda vi egentligen fått veta är att den arabiska revolten även nått dit, möjligen med ett tillägg som tycks säga att befolkningen gärna låter sig dödas men fortsätter sina demonstrationer ändå. Hur man ska värdera den sortens påståenden vet jag inte, jag antar att de allra flesta bryr sig om huruvida de dödas eller inte.

En annan sak, som inte är annat än bara ett rykte, är att kurder ska ha lovats en egen del av landet om de hjälper till att störta al-Assad, ett löfte som de lär ha fått av Israel. Bevisen, i den mån det finns några, är att det anses belagt att ”frihetskämparna” som ofta är just kurder, får stöd av USA. Själv kan jag tänka mig andra orsaker till ett sådant stöd eftersom den arabiska revolutionen ses med stor oro från både USA:s och Israels sida.

Att al-Assad har tagit bort de undantagslagar som gällt tidigare är en nyhet som redovisats, men sambandet mellan det och det faktum att det ligger krypskyttar på taken som skjuter på måfå rakt in ibland demonstranterna kan man ju undra över. Antingen så tillåter man demonstrationer, eller så förbjuder man dessa. Det är vad som brukar gälla i diktaturer, och det är säkert tillämpbart i Syrien också.

Eftersom svenska media rapporterar så bristfälligt från den delen av Mellanöstern så har jag bett om hjälp från dem som kan mer än det som rapporteras i media. Det kommer förhoppningsvis sådan hjälp, och kanske rentav i kommentarer här. Möjligen kan frånvaron av information bero på att Tunisien, Egypten och nu Libyen gör slut på medias resurser att skildra viktiga händelser direkt från landet det gäller, men då förstår jag inte varför man inte varför man inte använder andra källor?

it Andra om: , , , , , , , dn1 svd1 ex1 ab1

  12 comments for “Oklart om Syrien

Comments are closed.