Ohly bör avgå – Nu!


Jag lyssnade alldeles nyss på världens bästa radioprogram, programmet jag avser är God morgon Världen som sänds varje söndag i P1 mellan klockan nio och elva.

Idag hade man samlat ett antal politiska journalister för att diskutera vad som kommer att hända inom politiken år 2011 och Aron Etzler, Flammans chefredaktör, överraskade mig genom att säga att Lars Ohly inte borde få sitta kvar som vänsterpartiets ordförande fram till valet 2014 som han själv uttryckt önskemål om.

Jag själv har sagt samma sak ett antal gånger
och blev negativt överraskad när Ohly gick ut i partiets egen tidning och förklarade att han ville sitta kvar som partiledare. Det tydde, enligt undertecknad, att han inte hade sina politiska känselspröt ute, eller kanske i värsta fall saknade sådana helt. Vi är nämligen tämligen många partimedlemmar som anser att vi efter att ha backat i fem val i rad måste göra någon sorts nysatsning, i det här fallet handlar det om ett byte av partiledare.

Till skillnad från socialdemokraterna så har faktiskt vänsterpartiet en lämplig kandidat när det gäller ny partiledare, Jonas Sjöstedt var ju redan när Ohly valdes den som folk ville ha, men han drog sig ur då, minns inte om det var av familjeskäl eller vad det var, men nu gör han antagligen inte det och därför så är det dags.

Jag personligen anser att partiet snarast ska kalla till en extra-
kongress där man får redovisa vad förnyelsearbetet lett till, i samband med den kongressen så bör Ohly avgå som partiordförande och helst en större del av partistyrelsen. Om inte Sjöstedt är villig att axla rollen som partiledare så har vi minst två mycket duktiga kommunalråd ute i landet som kanske vore lämpliga, i vart fall så bör dessa ingå i den nya partistyrelsen.

Vänsterpartiet backar även i opinionsundersökningarna, och det har gjort så hela tiden även efter valet. För att vända på detta och för att komma bort från alla historier om Nacka Skoglund, Berlinmuren och kommunismen så krävs det nya tag, och nya tag kan man inte kräva av gamla partiledare.

it , , , , , , ab dn123 svd123 ex12 svt


29 svar till “Ohly bör avgå – Nu!”

  1. Det kan vara så att de ”ekonomiska känselspröten” har förtvinat och ersatts av ekonomiska sådana. Det är ingen ovanlig utveckling hos politiska individer.
    Han är inte kommunist längre, bevars, så det torde vara fritt fram att anamma vedertagna fasoner för politiker att klamra sig fast vid framkanten av köttgrytan, så länge det går.

  2. Nej, Lars Ohly borde avgått redan på valnatten;). Skämt och sido, givetvis har du helt rätt. Även jag blev besviken på Ohly när han (som jag dessvärre misstänkte sedan tidigare) deklarerade att han ville sitta kvar över valet 2014. Jag har visserligen full förståelse för att han ändå vill efter tre katastrofval under hans ledning så vill han ändå lyckas om man säger och få sin revansch men ändock borde det ringt en klocka hos Ohly att under hans ledning har partiet backat SAMTLIGA val fast icke sa nicke. Inte ett självkritiskt ord har nämnts om hans egen roll. Nej nej, helt plötsligt är han mer laddad än någonsin att leda partiet några år till. Min enda tanke över Ohlys bristande självinsikt är att makten har fångat även honom i sitt lilla grep, annars skulle även han insett att det här inte håller. Det är det enda jag kan tänka mig.

    Men nu verkar det som att ”ända” hoppet står till kongressen och medlemmarna att rösta bort för honom. Om han inte själv inser att det är nog nu, får helt enkelt andra göra det åt honom. Bara hoppas att så sker. För mig är det den enda vägen framåt för Vänsterpartiet annars kommer partiet sjunka allt djupare ner i ”träsket” om man säger så.

    • ”Makt korrumperar”! Jag vet inte vem som kläckte den devisen, men man får hela tiden bevis för att det är sant. Och jag tror tyvärr att det gäller Ohly också. Fast det borde verkligen inte göra det. Man har mycket högre tankar om vänsterns folk. Ideologin, partiet, kampen borde hela tiden ha företräde.
      Det är väl kanske så att belöningen i form av lön, arbetsförmåner, andra förmåner,och inte minst makten lockar och är så betydande – klyftan till de flesta av oss andra blir ju bara allt större- att de flesta ”åker dit”.
      Personligen tycker jag att redan då för flera år sen när Ohly attackerades om ”kommunismen” visade han att han inte kan eller orkar stå pall för diverse angrepp. Han var alldeles för vek och duckade på fel sätt.
      Eftersom Ohly är så påläst och kunnig och dessutom har arbetar- och facklig utgångsbas, vore det bättre om han fanns med nånstans i en nära och viktig roll men ändå i bakgrunden.
      Aldrig nån gång tidigare, tror jag i alla fall , har det varit så viktigt med ett tydligt och starkt alternativ till dagens regering. Vi behöver en verkligt stark vänster. Det behövs nytt folk i ledningen. Jag röstar för Jonas Sjöstedt och Josefin Brink.

  3. Ja, Sjöstedt är nog vad som behövs. En klar vänsterprofil men ändå inte någon som går att förknippa med (vanföreställningen om) kommunism …

    Jag tycker inte det har varit något större fel på Ohlys politik men det inger inte förtroende att han flera gånger har ”förgyllt” sanningen med påvisbart felaktiga påståenden, som t ex att han skulle ha spelat fotboll med Nacka Skoglund …

    Men stackars sossar ! För att hitta en vinnande ledare skulle de behöva gräva djupt nere i gräsrötterna och det tror jag inte de törs, så det lär väl bli Österberg eller någon liknande. Kompetent men knappast ett karismatiskt vallokomotiv.

  4. ”Jag lyssnade alldeles nyss på världens bästa radioprogram…”

    Så tyckte jag också för 15 år sedan. Men sedan började jag observera vad som sades, vilka som fick komma till tals och vilka ämnen som förekom i programmet. Därför har jag inte, med få undantag, lyssnat på Gomorron världen sedan dess. Men jag tror inte att GM blivit bättre.
    Däremot lyssnar jag på Konflikt. Där framställs värden på ett sätt som är raka motsatsen till Ekots världsbild. Och de åsikter, männsikor och ämnen som inte förekommer i Ekot får komma fram i Konflikt.

    • Stort medhåll!
      ”Godmorgon världen” får möjligtvis stå på om man inte har bättre för sig. ”Konflikt” däremot är värt att ställa klockan för.
      GmV driver sina teser.
      Den avpolitiserade tesen att ett förlustval automatiskt skall resultera i byte av partiledning är en sådan.
      För S är naturligtvis ett skifte nödvändigt eftersom den nuvarande ledningen uppenbarligen inte stöder partiets politik.
      För V kan det vara rätt om man anser att Ohly et al för en felaktig politisk linje. I annat fall tycker jag man bör bygga på det man har, och jag är inte säker på att Ohly är den första som bör bytas ut.
      Kommunistspöket saknar, som alla vet reell grund. Därav följer att att partiet inom överskådlig tid alltid kommer att få dras med den typen av kampanjer. Vem som är partiordförande spelar ingen roll. De skulle kasta sig över oss även om vi värvade moder Theresa…

      • Precis, jag tror inte att det är så viktigt huruvida någon faktagrund finns. Hittar dem inga skelett i garderoben så kommer de borgerliga sk. ”demokratiska institutionerna”, däribland media och karriärister inom politiken, att skapa fiktiva sådana; något som redan förekommer i deras kommentarskampanjer på de stora tidningarnas artikelsidor och forum. Dom behöver bara ta saker ur sitt rätta sammanhang – något som gjort även i Ohlys fall – och vrida det till vad som tjänar deras smutskastningssyften.

        Det står ju öppet för alla att se att Ohly, liksom Sjöstedt, för socialdemokratisk politik och inget annat.

      • Inte alldeles säkert det där med moder Theresa. Argumentet håller i alla fall inte beträffande Gudrun Schyman, hon hade ju en blodröd bakgrund men både insinuationer och giftpilar föll platt till marken, och borgarna upphörde till slut med det.
        Kanske det delvis berodde på att Schyman så emfatiskt stred för kvinnofrågor, och att borgarna begrep att det i Sverige är liktydigt med självmord att angripa feminismen.

        • Du glömmer fort.
          Hetsen var lika nitisk på Schymans tid, men klimatet var ett annat. Borgarna hade då ännu inte uppnått totalt luftherravälde och vänstern orkade käfta emot.

          • Jo, det hetsades men Schyman gjorde om V till ett huvudsakligen feministiskt parti, och hon hoppade smidigt ut ur borgarnas kommunistfack. En klyftig figur som Josefin Brink, som aldrig kallat sig kommunist, klarar detta minst lika bra. Och en bra feministisk politik gynnar arbetare och mindre bemedlat folk.

            • Allt är nog riktigt i sig, men vi kommer oavsett partiordförande att få tåla baktaleri och rena lögner.
              Som jag skrev ovan: tiderna är bistra nu. Högern har både tolkningsföreträde och alla media. Det är inte utan att jag förstår hur muffarna kände sig på 70-talet :-) .

              Vad gäller ”kommunisthetsen” tror jag egentligen att det är ett litet problem. Alla presumtiva sympatisörer och väljare vet ganska väl vad partiet står för. Vilken etikett borgarna sätter spelar ingen större roll.
              För det rödgröna påhittet var dock hetsen förödande. Det finns åtskilliga socialdemokrater som, fostrade i Erlander- och Palme-erans närmast fanatiska antikommunism, inte kunde tänka sig att rösta V till regeringen.
              Men den typen av hopbuntning skall vi väl slippa i fortsättningen…

              Brink är förvisso klyftig, men öppet mål för andra typer av hets. Gör mer nytta som sakpolitiker.
              Jonas Sjöstedt är lugn och sansad och bör också han naturligtvis höra till partiledningen.

              Men alla sjyssta lirare behöver inte vara ordförande. Partiet behöver många ledande företrädare.

    • Håller med Magnus Berg. ”God morgon världen” är en så menlös och urlakad soppa att man kan undra om redaktionen är samma som skriver DN:s ledarsidor. Programmet ska passa alla, och passar därför ingen, medan ”Konflikt” däremot gör alltid skäl för sitt namn.

      • Man kan väl föör faan inte jämföra ett veckomagasin med underhållningsinslag med undersökande journalistik. Vad är det med er egentligen ??

  5. Om jag inte minns fel blev Sjöstedt aldrig tillfrågad av valberedningen om partiledaruppdraget, de hade valt Ohly redan innan Schyman hade avgått. Hoffman var tillförordnad fram till kongressen. (Så borde Sahlin och s också gjort, nu är s en politiskt lam anka)
    Tyvärr är det så att både inom s och vp är det en liten grupp som bestämmer vem som blir partiledare, första steget i den processen är att ta kontroll över valberedningen, ett kattrakande som aldrig syns utåt.

  6. Instämmer. Bra att Aron Etzler tagit till orda. Många lyssnar på honom. Nu behöver vi också folk som träder fram och säger att de vill bli vänsterns nya ledare. Helst Jonas Sjöstedt och en kvinna som jämbördiga. Men Ohly måste träda tillbaka självmant, annars ställer Jonas Sjöstedt upp, det framgick i media för en tid sedan.

    • Ja partiet kan inte vänta till kongressen 2012 i alla fall, det är då ett som är klart. Första resultat mindre än 4% kommer senast i februari/mars, och då borde det redan ha varit klart.

      • Nej det menar jag också. 2012 har redan alla partier börjat sin egen planering inför valet, ska då (V) lansera en ny partiledare så förlorar partiet tempo, och just nu ser det bara ut att bli fortsatt kräftgång. Det är dags att agera – nu.

  7. Egentligen ligger det väl inte i mitt intresse som svuren motståndare till vänsterpartiet att ge er goda råd, men jag kan som västerbottning inte låta bli att instämma i tanken att Jonas Sjöstedt, om han vore villig att ställa upp, skulle bli en guldklimp för (v) som partiledare.

    Efter att ha sett Sjöstedt i aktion på ”motståndarlaget” kan jag inte annat än lyfta hatten för en kompetent och kunnig politiker, som är respekterad även djupt inne bland sina motståndare. Synd bara att han skall ha så hiskeligt vänstervridna åsikter ;)

    Men behåll för allt i världen gärna Ohly.

  8. Jonas är bra men jag ser hellre någon med mer lyskraft en en ny grågubbe. Dessutom ska det väl vara varannan Man/Kvinna. Ett bra förslag är annars att förnya sig. Sätt Jonas och Josefin på posten. Mer jämställt kan det inte bli. Josefin Brink är lysande och hungrig, Jonas är lugn och sansad. Men klart att det ska föreslås en man hela tiden, det är inget undantag ens i Vänsterpartiet.

  9. Jag håller inte med om att Lasse bör avgå. Han har gjort – och gör – ett utomordentligt arbete som ordförande. Att göra honom ansvarig för valresultaten är bara fånigt. All forskning visar att partiledaren har försumbar betydelse för partiers upp- och nedgångar (med ett fåtal undantag, t.ex. Göran Persson 2006). Inte ens Gudrun Schyman bidrog med sin person till mer än en liten del av uppgången 1998. Sören Holmberg gissade på ca en procentenhet när jag frågade honom en gång. (Att folk i enkäter i efterhand anger partiledaren som skäl för att de röstat eller inte röstat på ett visst parti hänger sannolikt mer samman med att det är ett skäl som är lätt att verbalisera). Och att göra partiledaren ansvarig för valresultat bara för att någon *måste* få skulden är lika korkat. För övrigt ligger Vänsterpartiet kvar på sin historiskt ”normala” nivå mellan 4,5 och 6 procent, detta i ett läge där väljarkåren rör sig högerut både röstmässigt och i självidentifierad position. Dåligt ja, men knappast katastrof.

    • Jag har mig veterligt aldrig hävdat att Lasse gör ett dåligt arbete, inte heller att det är hans fel att partiet gått bakåt i de senaste fem valen. Däremot så är jag -övertygad- om att partiet behöver en ny partiledare, men det är inte samma sak. Få är så bra i debatter som Ohly, men nu har partiet kommit in i en negativ spiral och väldigt många av medlemmarna känner att man behöver byta i ledningen.

      ”Och att göra partiledaren ansvarig för valresultat bara för att någon *måste* få skulden är lika korkat.”

      I praktiken säger du att många partikamrater är – korkade. Det tycker jag är lite korkat. När du skriver att folk ger partiledaren skulden så visst, så är det. Och det är så i alla partier. Personligen så tror jag, som jag också skrev, att det är belastande med Berlinmuren, Nacka Skoglund och kommunismen och en del annat. Nu är det nog så att varje partiledare i (V) råkar ut för felfinnare och att nästa skulle bli förskonad är det nog ingen som tror.

      Men, och det är viktigt, partiet behöver en nystart. Dessutom är det väldigt sent att byta partiledare vid kongressen 2012. Man bör göra det redan i år. Utöver det kan man säkerligen dividera om det var så klokt att gå in i det rödgröna samarbetet, jag tror i efterhand att det var ett misstag även om jag själv tyckte att det var bra i samband med att det skedde.

      Som parentes kan jag tillägga att jag är övertygad om att medlemmarna skulle vilja ha frågan avgjord redan i år och inte 2012. Att det är så kan man konstatera när man talar med folk, så är det säkert oxo där du bor Mats, åtminstone har jag fått mig den infon till livs…

      • Men Jinge, det måste väl vara tillåtet att ha avvikande mening?
        Vi behöver väl inte kasta invektiv på varandra! Åtminstånde inte innan vi börjar diskutera politik.

  10. Som ny ser jag inte att Ohly är problemet, men att partiet fegar kring politiken. Jag såg en utfrågning av Ohly där han ställdes mot partiprogrammets syn på ekonomi och näringspolitik. Näringspolitiken är alldeles för grötig, oklar, dimmigt – förvirrar, klargör inte. Är målet att samhället ska äga och styra storföretagen? Jag är med på sjukvård, apotek, järnvägar, malmbrytning och självklart ska marken ägas av oss gemensamt och självklart ska samhällsinflytandet vara stort på hur storföretagen uppför sig, men jag är livrädd för att staten ska ratta börsföretagen som skapar pengar att beskatta och bygga välfärd för. Ohlys svar att partiet inte kallas kommunistiskt därför att östeuropa förknippas med missgärningar är förvirrande eller? Hur många partiordföranden som helst kan bytas ut om inte politiken är klar och tydlig. Om det blir ett klargörande, då blir det också klarare vad som krävs av partiordföranden. Jag har i alla fall blivit upplyft när jag lyssnar på Ohly jämfört med andra som jag har lyssnat till. Det gäller att kunna prata enkelt och klart, och med engagemang, bli lagom förbannad när man själv väljer och inte bli provocerad. Fagersta-Stig gillar jag också förresten. Jag antar att förklaringen till oklarheten, som hindrar v att ta över hela vänster planhalva är att det finns stora åsiktsskillnader kring kommunismen i partiet eller är alla opportunister? Släng en flukt på Brasilien, både den gamla och nya presidenten är socialister, men realistiska socialister och jobbar med verkligheten, inte med utopier.

    • Här är en till som är ny i V, om ett år gammalt räknas som nytt .. Oavsett det, känner jag också en osäkerhet inför den politiska verkligheten för V. Skulle vara mkt intressant med debatter vad gäller närings- och löntagarpolitik t .ex. för att få ett hum om vart det lutar. Det feministiska perspektivet är viktigt, men inte så viktigt att det ska överskugga andra grundläggande rättvisefrågor. Den största och viktigaste frågan idag är arbetslösheten. Varför diskuteras t.ex inte arbetslösheten mer, varför finns inga jobb längre? Vi har t.ex ingen tillverkningsindustri idag, det är en förlust inte bara av jobb utan också av kunskap. Jag är inte alls så säker på att de stora börsbolagens samhällssyn sammanfaller med ett lands bästa idag. Eftersom riskkapitalisterna idag är globala anställer de sin arbetskraft där den är billigast. Iom medlemskapet i EU har vi förlorat många av de ekonomiska verktyg vi en gång hade så det börjar bli dags att uppfinna nya .. Den blandekonomi vi en gång hade, plus mer kooperativt ägande kanske kunde vara något för framtiden. Sen har vi naturligtvis EU att förhålla oss till tack vare borgare o sossar, men nån gång kanske vi kan ta tillbaka vårt oberoende o börja bestämma själva igen ..

  11. I V-Partiet måste det in en riktig rotskurborste och värsta lutpulvret för att morderniseras och graderas upp till nytid, jag har alltid gillat Jonas Sjöstedt, men även han verkar hopplöst förgången, det tycker jag trots att jag i detta forum tyckte att det var han som borde efterträda Schyman. Rätt då, men fel nu. Den självklara lyskraften i frågan har Josefin Brink, Med de nyare generationerna, får partiet lite möjlighet till lite mer up to date perspektiv på dagens politiska behov. ”Ett modernt Västerparti ska tillverkas” och en gammal tröttsam kommunistettikett skrubbas bort för alltid GötePöte

    • Jag har inget att svara på ditt inlägg.
      Jag bara klickade på vilket klickbara som var möjligt att klicka på, eftersom jag är så jävla frustrerad.
      Varför tror SVT att vi tittare alltid vill titta på cirkus så fort det blir Jul, Nyår och Trettonhelg?
      SLUTA UPP MED DETTA TÄNKANDE och sänd seriösa TV-program även om det är Jul, Nyår och Trettonhelg!