Offra damen LO!

Desto mer jag läser om detta debacle, alltmer övertygad blir jag om att det handlar om att täcka upp för LO-chefen och i andra hand för social-
demokraterna. Man har antagligen, med viss rätt dessutom, insett att den här skandalen kan växa och på sikt skada partiet så svårt att det riskerar att bli en Walk Over-seger för alliansen i valet nästa år.

LO-chefen som ska representera arbetarklassen har visat sig vara en glupsk person, hon har sammanlagt haft 24 styrelseuppdrag vilket har gett henne miljoninkomster tillsammans med lönen från LO. Och alldeles oavsett vad AMF Pensions nypåkomna revision kommer fram till så kan man konstatera att styrelsen inte skött sitt uppdrag.

Det är knappast någon LO-medlem som undrar över det faktum att chefer på storbolag vill ha höga löner, men när pensionskostnaderna handlar om 60 miljoner kronor så känner säkerligen de flesta en fadd smak i munnen. Om LO tror att löne- och pensionsåtaganden i den storleksordningen ska vinna acceptans hos medlemmarna så tror de fel. LO-medlemmar kan i bästa fall vinna någon miljon på Lotto, det är normalt deras enda möjlighet att uppnå något slags ekonomiskt oberoende.

Jag tror inte heller att medlemmarna ligger sömnlösa för att högsta LO-chefen tjänar 700 000 kronor om året på sitt arbete. Det är ett både viktigt och ansvarsfullt arbete, men när hon tjänar 400 000 kronor extra på 24 styrelseuppdrag, ja då tror jag att de reagerar. Om ett företag har styrelsemöte en gång i kvartalet så betyder det att Wanja Lundby-Wedin är frånvarande från arbetet varannan dag – året runt.

Nu kallade LO-chefen till presskonferens innan AMF Pension gjorde det, det visar att man från LO-sidan är ytterst angelägen om att bli de själva som kommer ut med information först. Det är ett rimligt agerande, men det visar också på den panik som nu råder i LO-borgen och på partiexpeditionen på Sveavägen.

Egentligen så är jag inte kritisk mot att LO tar hjälp av mediastrateger och PR-folk i den uppkomna

situationen, jag är mer tveksam till det faktum att man inte gjorde det från dag ett. Jag kan givetvis inte veta exakt hur LO:s medlemmar tänker i nuläget, men jag inbillar mig att de ser ungefär samma sak som jag. Paniken är total och alla sliter för att återta initiativet. Tanken är förstås att Wanja Lundby-Wedin ska sitta kvar som ordförande, men ingenting kan dölja det faktum att hon faktiskt har misskött sitt uppdrag. Och detta faktum spiller givetvis över på socialdemokraterna där hon också sitter i styrelsen och dessutom i deras verkställande utskott.

När man måste använda dyra konsulter och PR-byråer för att dölja missförhållanden av det slaget, då tror jag att fler än undertecknad undrar vad det egentligen handlar om. Den enda rimliga vägen för att minimera skadan är nog att faktiskt offra damen. Gör man inte det så kan antagligen högerkrafterna göra (S) schack matt inom 7-8 drag.

Andra om: , , , , , , , , it DN1 Ex1 2 Resumé DPS SvD123 AB1234

[tags]Wanja Lundby-Wedin, LO, EMF, Pensioner, Styrelse, Elmehagen, Spin, Mörkläggning, Politik[/tags]

  22 comments for “Offra damen LO!

 1. Anders
  30 mars, 2009 at 07:01

  LO säger att ordföranden i styrelserna inte sla vara beroende av ägarna. Vilka ska utse dom då?

  LO ???

 2. John Gustafsson
  30 mars, 2009 at 07:30

  Vanja säger: ”Jag tänker fortsätta kämpa för minskade klyftor och mot bonusar och höga löner.” Ja, gör gärna det. Men gör det litet bättre! Det inträffade visar att Vanja inte är bra på detta område. Vad är det som säger att hon är bra på sitt egentliga huvudområde – att se till så att LO-medlemmarna får höga löner? Jag skulle inte vilja ha henne som företrädare i avtalsförhandlingar! Den slutsatsen tror jag att fler än jag drar nu när det så tydligt visar sig hur lättlurad hon är.

 3. Charlie
  30 mars, 2009 at 07:46

  Det här betyder i förlängningen att Vanja tycker att det är ok med 40 miljoner i pension, sjukt!

 4. Lena
  30 mars, 2009 at 07:50

  Ut med tanten!

 5. uno
  30 mars, 2009 at 08:29

  Håller med om detta. Hon är en belastning även om hon är en skicklig sådan. Faktum kvarstår att hon INTE SKA KUNNA FÖRAS BAKOM LJUSET!!! Det är därför hon satt i styrelen. Jag tror faktiskt inte att hon är förd bakom ljuset, jag tror att hon tyckte det var OK i ren fartblindhet och kanske egen girighet. Uno

 6. Bengt Nilsson
  30 mars, 2009 at 08:58

  Ja, låt denna i grunden”sosse-gate” fortsätta ytterligare några månader.
  Så har vi förhoppningsvis inför valet 2010 rensat ut och upp mycket av denna stinkande ”svenskt-näringslivsanda” som vidhäftar andra sossar i toppen.För Wanja Lundby Wedin är säkert inte den enda som inte har rent mjöl i sin sk sossevärdegrundade pengapåse när det gäller andra privata och offentliga verksamheter.

 7. Milli
  30 mars, 2009 at 08:59

  Illa att det är så mycket svinn och korruption överallt…. I sverige så väl som i EU försvinner det pengar till höger och vänster tycker jag det verkar som… dags för förändring….

 8. 30 mars, 2009 at 09:23

  Den enda som inte förstår att det är dags att avgå är Wanja själv…

 9. Nadia
  30 mars, 2009 at 09:24

  ”ingenting kan dölja det faktum att hon faktiskt har misskött sitt uppdrag.”

  Tänk så många andra i dessa kretsar som missköter sitt arbete på liknande sätt. Vad är det med oss människor som gör att vi alltid vill ha mera? Tänker på små barn när de börjar lära sig ”min leksak” ”mina leksaker” är det vi ser senare i livet bara en fortsättning på det? Vi fortsätter att vilja ha ”mina saker” och det finns ingen gräns hur mycket det än blir så vill vi fortfarande ha fler ”mina saker”.

  Jag vet inte, tänker och funderar bara högt här?

  Själv vet jag att sedan min make fick en livshotande sjukdom så förändrades allt. Numera finns en sådan tacksamhet och en känsla av rikedom av att bara få höra fågelsång och bara vara. Behöver vi livshotande och traumatiska situationer i våra liv för att komma bort från att förknippa vårat värde med saker vi har, kända personer vi känner och pengar vi tjänar?

  Jag har verkligen svårt att förstå att någon kan anse sig vara värd flera miljoner år ut och år in, kompetensens och ansvar har ju visat sig frånvarande många gånger hos dessa.

  Äger man sitt eget företag och det är sina EGNA pengar man väljer att lägga på sin egen lön tycker jag det är helt upp till den personen. MEN när det är skattebetalares pengar, när det ANDRAS pengar man så hänsynslöst roffar åt sig med vackra avtal så är det bara en annan sorts av rån.

  Jag håller med Jinge, och det är som jag hört från min omgivning också att självklart ska vissa ha en högre lön med tanke på omfattningen i arbetet. MEN en gräns borde finnas. Det är där debatten tar fart.

  Läste igår en stor nyhet i Australien där det visat sig flera valda politiker tagit emot bjudresor till vissa länder med allt betalt, bla Kina, Israel, USA, Indonesien. Inget vad som tas upp på dessa resors möten redovisas, trots att det är just inbjudna för att de är politiker med makt att påverka.

 10. Martin E
  30 mars, 2009 at 09:33

  Åsa Linderborg slog huvudet på spiken i Aftonbladet häromdagen (http://www.aftonbladet.se/kultur/article4729298.ab). Problemet är att LO, Socialdemokraterna, ja hela arbetarrörelsen spelar på fel planhalva. De använder samma språk som dem som skall vara dessa opponenter, Svenskt näringsliv.

  Jag känner att det är dags för en förändring, men är lite osäker på hur det hela skall gå till. Någon som har några idéer? För egen del har jag bestämt mig för att hoppa av pyramidspelet kallat börsen åtminståne vad gäller mina privata pengar. Man kanske borde försöka göra likadant med sina pensionspengar!

 11. MX
  30 mars, 2009 at 10:16

  Ut med hela styrelsen om de har blivit så lurade som det sägs. Och i finkan för bedrägligt beteende med de som i så fall blåste dom?

 12. bob
  30 mars, 2009 at 10:19

  LO har sitt existensberattigande genom att bevaka medlemmarnas intressen och Wanja och politruckerna runt henne skall arbeta for detta men sa fungerar det inte.

  Wanja anser att medlemmarna ar till for henne och politruckerna och hon har alltid stod fran dessa nar medlemmarna har fel uppfattning.

  Innan AMF revisorernas utredning var klar
  uttalade Mona Sahlin sitt fulla stod for Wanja vilket visar att oavsett om Wanja ljugit eller ej har hon Mona Sahlin bakom sig och hon behover inte avga bara for att nagra okunniga LO arbetare kraver det. .
  .
  Tidningarnas kommentarer till detta har varit synnerligen menlosa och saknat udd. De vassaste analyserna och fragorna har kommit fran bloggare och pa tidningarnas debattsidor. Det ar inte bara Wanja som sover pa jobbet.

  Det enda sattet for medlemmarna ar att var och en och gemensamt talar om att det blir inte en rost pa Socialdemokraterna sa lange Mona Sahlin och Wanja ar kvar.

  Det ar ett sprak de forstar da deras positioner hotas och det ar den enskilde medlemmen sjalv som avgor hur han/hon skall handla . Att inte handla ar att acceptera.
  Wanja accepterar att ersattningen blir 84 miljoner, gor du?

 13. 30 mars, 2009 at 10:41

  Jinge, en sosse var jätte arg på mig angående ämnet ovan…
  Och hon förklarade att allt detta är ett spel, att den blåa regeringen försöker ta över sossarnas stjärnfrågor, och att fixa fällor där en del av mest viktiga figurer kan hamna i skandalösa historier. Allt handlar nämligen om ett spel på hög nivå.
  Delvis, kan man tro på det om man går tillbaka och tänker på data-skandalen där folkpartister hackade in under valet. Om man läser en del korta artiklar hos Helle Klein, då kan man ifrågasätta den pågående härvan.
  Jag vet inte, men delvis, kan man tänka lite om möjligheten om att allt detta är maktspelens sandlåda.
  På andra sidan, 50% av mig har jag svårt att tro på Wanja. Hur ska hon f*n sätta sig i 24 olika syrelse om hon inte har tillräckligt mycket koll på allt som händer runt om kring! Varför har hon behov att sitta på 24 stolar samtidigt?

  Vet inte. Jag är politisk ateist. Har svårt att tro på någon parti eller politikern, men nu har jag kvar Vänster och Miljö som jag ska välja på när det gäller nästa val.
  Inte sossarna. Det har jag beslutat efter att Mona har firat Israels 60-års dag. Nu är det Wanja spiken i kista.

 14. 30 mars, 2009 at 12:32

  Bengt Nilsson (är det inte ”gråsosse” mer eller är du en annan Bengt Nilsson? Om det är ex-gråsossen och du inte är sosse mer är det bara att gratulera!): kan bara hålla med dig. Jag är lycklig över att jag aldrig hann bli politruk sjäv.

  Ner med samförståndsandan!

 15. John Gustafsson
  30 mars, 2009 at 12:38

  Martin E:
  Jag känner också att det är dags för en förändring. Till skillnad från dig är jag inte osäker på hur det hela skall gå till. Jag är säker på att det går fint att sortera agnarna från vetet om man bara vill. Alla som i likhet med VLV säger en sak och gör en annan – läs: kritiserar bonusar, fallskärmar och pensioner och sedan godkänner sådana miljonbelopp – de ska ut och ersättas av pålitliga personer som lever som de lär! Det finns ingen annan lösning. Tro mig!

 16. Kålskallen
  30 mars, 2009 at 13:10

  Om nu något fel begåtts såsom Wanja säger och att de vart lurade.

  Då är ju frågan vem lurade dom? Pensionsgruppen bestod ju av representanter från både LO och S.N.

  Om det ”bara” är ett fel som ska återbetalas.
  Hur många ”styrelsebeslut” kommer då att kunna backas retroaktivt?

  Konstig väg till förklaring LO valt i det här fallet.

 17. KHM
  30 mars, 2009 at 13:24

  Men inte kan man väl offra en kvinna heller? Då måste man ju kvotera in en annan kvinna som ersättare. För det är ju så viktigt att det är 50% kvinnor överallt enligt vänsterfolket… Kompetens är oviktigt, det viktiga är att de har en vagina istället för penis.
  Wanja är väl halv-kompetent (eller kvartskompetent), inte kan vi ersätta henne med någon okänd kvinna?
  För en kompetent man kan man ju inte sätta in…

 18. Marcus R
  30 mars, 2009 at 13:53

  Det är ju rent struntprat från henne och övriga i styrelsen. Hur skulle de bli lurade? Läser de inte vad de skriver på? Vad de säger är att de är antingen korkade eller inkompetenta.

 19. uno
  30 mars, 2009 at 13:57

  …och hur ska det gå i nästa val? Först mesen Mona och sen falska Wanja. Kommer inte att funka. Retorikerna i Nya Moderaterna gör mos av dom, såna som Schlingerbulten mao. De kommer att verka sorgsna över läget och påpeka hur väl de själva skulle ha agerat. Uno

 20. rotmos
  30 mars, 2009 at 14:03

  De tro fan att Mona Salin håller Vanja bakom ryggen, de är ju sossarnas största sponsorer då ska man väl inte vara dum .Vem ska mona S tala med när det blir 1:a maj hur ska man räta ut dessa klantigheter till dess ,Vanja får som alla andra ställa sig ikön hos arbetsförmedlingen kanske få nya stämpel dagar ,men ack nej hon slutar med en bra av- gångsvederlag såna damer skäms inte.

 21. Sara G
  30 mars, 2009 at 16:16

  Wanja L-W:s ursäkter är inte godtagbara, för om hon och styrelsen, som hon säger, blivit förda bakom ljuset så är det väl det enda rimliga att det görs en polisanmälan. Men det har det inte varit tal om…

 22. TB
  30 mars, 2009 at 18:13

  Vad det handlar om är att LO-ordföranden drabbats av fartblindhet precis som alla andra som är inblandade i detta spektakel.

  Egentligen är det, om man ska vara uppriktig, mycket fegt att inte våga erkänna. Istället försöker hon nu skylla ifrån sig på varje tänkbart sätt vilket på inget sätt är till hennes heder.

Comments are closed.