Ödesmättade Vädernyheter?

Igår tittade jag på en svensk dokumentär som hade det svenskklingande namnet ”The Plan” i TV2. Det var ett program som på tog upp klimatfrågan ur lite olika perspektiv, man pekade också på olika individer och deras agerande som miljöaktivister.

Programmet visades samma dag som nyheterna hade berättat att detta var den kallaste december sedan 1700-talet här i Stockholm och att tendensen ser ut att gå mot den kallaste vintern någonsin i Sverige sedan mätningarna startade. Det är nog bara i huvudkommunen vi har mätt regelbundet sedan Linnés dagar. Samtidigt så visar alla väderkartor att snöoväder drabbar hela Mellaneuropa, ja jag fick dessutom höra av en vän att det varit snöstorm i – Libanon.

Alla som talat länge om klimatförändringarna har samtidigt sagt att dessa kommer att medföra ett allt extremare väder, och är det någonting som vi nordbor upplever just nu så är det just det, extremt väder. Själv har jag oroat mig för meteorologernas uttalanden om att det ska bli två grader varmare och att vattennivån ska stiga mellan sex och tolv meter. Havsnivå-
höjningen kommer därmed att äta upp det vi i normala fall kallar för ”landhöjningen” och vi kommer återigen att få en kustremsa som ser likadan ut som tiden före bronsåldern.

Men min mesta oro är förstås tankarna på temperatur-
ökningen, kan vi verkligen veta att den stannar vid två grader? Var och en vet att man måste stänga av plattan för att vattnet ska sluta koka på spisen, men finns det något som talar för att våra politiker tar miljöhotet på allvar och stänger av kokplattan? Jo vi har sett att statsministern sätter på sig en grön pullover, men vi vet också att högerregeringen struntar blankt i att ta långsiktigt ansvar. Deras enda strävan är att bli återvalda 2014, och det tänker de åstadkomma med en gigantisk avrustning av de sista bitarna av välfärdssamhället.

Det gör de samtidigt som de vägrar att satsa nya resurser på tågtrafiken, det i tider då de hellre satsar på trafikleder som förbifart Stockholm. De enda som opponerar sig nämnvärt är ett antal miljö- och vänsterpartister. Sossarna sitter som vanligt still i båten. Enda gångerna de är miljövänner är i samband med torgmöten och val till Sveriges Riksdag.

En förutsättning för att kunna ta ansvar i frågan är att man faktiskt bryr sig, och de som gör det befinner sig oftast ljusår från makten. Själv känner jag mig ofta som en världsförbättrare utan verktyg, besluten fattas så långt över våra huvuden att vi själva reduceras till att bli publik, eller som i fallet med socialdemokraterna – till supporters. Hur ska vi göra för att vår oro ska tas på allvar?

it , , , , , , ab1 dn1 svd1 ex1234 .

  2 comments for “Ödesmättade Vädernyheter?

  1. anton
    27 december, 2010 at 16:27

    Man får inte ljuga här. Kom igen med en länk som fungerar om du ska få in hitte på-uppgifter… / Jinge

  2. anton
    27 december, 2010 at 19:33

    Neutraliteten på källan är ifrågasatt enligt källan själv! / Jinge

Comments are closed.