Occupy Stockholm tycks ha gett upp – Dagens bild

Jag har vid ett flertal tillfällen tagit upp det faktum att Occupy Stockholm av någon anledning gömmer sig på ett torg som knappast någon hittar till utan att vägen är skyltad. Idag var jag inne i stan och det finns fortfarande inga skyltar som hänvisar till platsen trots att det bara är 50-60 meter från – Sergels torg.
Men idag fick jag förklaringen till den massiva tystnaden, då jag gick förbi syntes inte en (1) enda människa som ockuperade torget, inte en endaste kotte. Dessutom var de flesta tälten som stått där tidigare borttagna, antagligen av deras ägare som tröttnat. Det som fanns kvar var ett antal sämre tält och en massa lump, det såg ut som det handlade om ihopsamlade kläder. Antagligen överlåter man städningen efter ockupationen åt Stockholm stad.

Många av banderollerna var också nedtagna, men ett tält verkade vara öppet så det kanske finns några enstaka uteliggare kvar, jag vet inte. Det är synd, men det tycks som om borgerliga intressen har ockuperat ockupationen med både tanke på den valda platsen och den fullkomligt öronbedövande tystnaden. Det sista vi lär få höra av denna ”ockupation” är att polisen, i samarbete med Stockholm stad, går igenom de kvarvarande tälten innan stadens folk tar bort dem. Det har ju hittats lik i deras tältläger förr, även om det inte var i Stockholm…

it Andra om: , , , , , ab ex dn svd

  12 comments for “Occupy Stockholm tycks ha gett upp – Dagens bild

 1. Lord
  5 december, 2011 at 15:20

  Jag ser tre människor där borta vid poolen, eller vad det är. För övrigt ser det där blå tältet väldigt stort ut. Man undrar om folket blivit bortförda i stil med forna dagars UFO-mysterier. Fast man förstår dem, de drabbades nog av depression av att demonstrera bredvid ett så totalt människofientligt bygge. Sen körde väl taxiförarna över de få som blev kvar.

  • 5 december, 2011 at 15:36

   De som går borta vid polen är folk som inte har ngt med occupyfolket att göra. Jag har fler bilder då de befinner sig på väg förbi, det är en gångväg där.

 2. Sören Å
  5 december, 2011 at 15:40

  Det är EAP (LaRouche) som ligger bakom Occupy Stockholm. Vänsterpartiet tycks ha lämnat Walk Over.

  • 6 december, 2011 at 06:06

   Så är det tydligen.

 3. Martin
  5 december, 2011 at 15:53

  Det är en första ansats, den funkade inte och man vet varför. OWS var inte organiserad att kunna förvalta eventuellt inflytande de skulle få, därmed kommer ingen ur etablissemanget springa över till deras sida. Men med denna lärdomen i bagaget så kan man omgruppera och återkomma starkare. Kanske så stark att medlemmar ur etablissemanget vågar satsa på dem och då kan det bli åka av!

  • Gert
   5 december, 2011 at 18:40

   Attac (?) på sin tid kramades av etablissemanget och pk-eliten, men efter göteborgskravallerna ville ingen av dessa självgoda personer bli ihopkopplade med Attac. Därefter verkar rörelsen ha självdött i brist på mediaintresse.

   Occupy Sthlm är ett av dessa uppflammande proteströrelser utan någon egen styrsel, och efter en första mediahausse, så slocknar de oftast. Vill man förändra världen så är det tyvärr bara det gamla, sega och ofta trista politiska arbetet som gäller.

   • 5 december, 2011 at 18:45

    Det vore kul med en kombination, Vietnamrörelsen är ett sådant exempel..

    Sign ”F.d. FNL-are”…

    • 6 december, 2011 at 06:32

     Denna rörelse är i sig synnerligen positiv, och kanske kan komma att framstå som något lika positivt som demokratirörelserna i Nordafrika (som inte är homogent förstås, med klara inslag av Al Quada och enligt olika rapporter av insatser/grupper stödda av USA-imperialisterna). Objektivt är krisen för kapitalismen – med Wall Street som kanske främsta symbol som Occypy protestera mot – mycket störe och tydligare än för 30-40 år då vänstern var mycket starkare. Som oorganiserad på vänsterkanten förvånas jag att olika vänsterorg mer bestämt och positivt tagit till sig Occupy, försökt ge stöd och ”medvetandegöra”

     Från Wikipedia:

     Occupy Wall Street (Ockupera Wall Street) är en pågående serie av demonstrationer i New York City[1], med utgångsläget på Zuccotti Park. Protesten är ursprungligen startad av aktivistgruppen Adbusters[2]. Man tog inspiration från den arabiska våren.

     Deltagarna i protesterna är mot den sociala och ekonomiska ojämlikheten, företagens girighet och företagens ekonomiska påverkan på lobbyister i regeringen.[3] Adbusters har begärt att ”Presidenten tillsätter en kommission som ska separera pengar från politiken, för att få bort korruptionen -detta är den vår agenda för det nya Amerika”.[4] Demonstrationernas organisatörer hoppas också att demonstrantera själva skapar egna specifika krav.

     Oerhört positivt!

     Men varför står den organiserade vänstern bredvid och tittar på -som det verkar?
     Är man alltför fokuserad på parlamentarismen, och tror att man därigenom kan förändra samhället? Kaptalismen har väl aldrig röstats bort eller?

     • 6 december, 2011 at 07:41

      Det enda jag vet om occupy Stockholm är att EAP på det ena eller andra sättet är inblandade. De har hållit tal på Brunkebergstorg. LaRoucherörelsen är ökänd, min enda kontakt var då jag träffade en CIA-agent från Weissbaden i Tyskland (stavning?) i Stockholm på sjuttiotalet, han var då här för att hjälpa EAP att komma igång. Men det fick man inte berätta. Själv är jag utomordentligt skeptisk till allt som har med EAP att göra.

      • 6 december, 2011 at 10:20

       Jag med, visste inte det. Men det innebär inte att allt det rikta och sunda i OWS är fel.

 4. JonasB
  5 december, 2011 at 16:22

  Det verkar som de rivit sina småtält och startat ett kollektivt boende i ett par militärtält för att hålla värmen.

  • 5 december, 2011 at 16:23

   Militärtälten har varit där länge, men det var tomt i dem idag.

Comments are closed.