Obamas problem nu svenska

Barack Obama vann överlägset det amerikanska presidentvalet, men sedan den dagen så har han haft begränsat med framgångar. Situationen med sjukförsäkringen i USA, det fortsatta kriget i Afghanistan och det faktum att Benjamin Netanyahu och Israel struntar totalt i de amerikanska propåerna illustrerar det mesta.


För vår del
här hemma i vårt lilleputtland så är det inte så mycket av detta som påverkar, men kriget mot Talibanerna sätter givetvis sina spår. Vi har just nu en regering som helhjärtat stöder att svenskar deltar i mördandet av afghaner, detta under ledning av en amerikansk general. Senast igår fick vi höra att en grupp med svenska och finska soldater hade blivit beskjutna av ”insurgents” (rebeller på svenska). Dessa kan givetvis vara talibaner, men Afghanistan har en lång historia som visar att folk själva går man ur huse för att jaga bort ockupationsarméer.

För vi är faktiskt medlemmar av den amerikanska ockupationsarmén, och ingenting annat. Jag träffade för ett tag sedan en pakistansk läkarstudent, han berättade att de allra flesta ser NATO och de soldatgrupper som finns i landet som en obehörig amerikansk armé. Innevånarna i landet skiljer inte på USA och de olika delarna av ockupationsarmén.

Det blir absolut inte bättre av att NATO:s jaktplan beskjuter två tankbilar och dödar 90-100 människor, varav de flesta var civilpersoner. Sverige bör definitivt avsätta en hel del pengar till hjälp att bygga upp infrastrukturen i landet, men kan det inte ske utan vapenmakt så bör vi istället ägna våra surt förvärvade skattepengar åt nyttigheter. Det finns ett omfattande problem med malaria i Afrika, och många länder på den kontinenten har utomordentligt svårt att få fram rent dricksvatten. Där kan vårt kunnande och våra slantar göra stor nytta.

Ska vi ha trupper i Afghanistan för att befria landets kvinnor från ett omfattande förtryck, något som låter väldigt bra, så får vi räkna med att skaffa oss ett ordentligt tålamod. Afghanistan är ingen nation i vår mening, det är ett antal stammar i ett klansamhälle där det är klanen som räknas. Afghanistan, det är något som omvärlden kallar platsen, inte folk som bor i de områden där talibanerna härskar. Trettio-

Afrika

åriga kriget kommer i jämförelse se ut som en kortvarig skärmytsling.

Själv vet jag inte varför Obama ville flytta dit ett stort antal soldater från Irak, men det är bara ett i raden av presidentens misstag. För det som fram tills nu kännetecknar Barak Obamas presidenttid är
– mycket snack och liten verkstad. Hans Kairotal var, precis som de flesta av hans tal, utomordentligt bra. Men det fungerar inte med att åka runt i USA eller världen och hålla tal och bli behandlad som en rockstjärna. Folk avslöjar snabbt att det inte handlar om något annat än att visa upp en yta. Framförallt när allt det som sker kan beskrivas som ett enda
– ingenting.

Vi bör omedelbart ta hem våra Isafsoldater, de kan gå och stämpla som alla andra som har blivit arbetslösa. Ett annat förslag är att omskola dem så att de kan hjälpa till med att borra brunnar i Afrika eller bistå i kampen mot malaria och HIV/Aids.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , , ab1234 ex12 svd1234 dn1234 t

[tags]Afghanistan, Ifor, Nato, Obama, Irak, Afrika, FN, Eu, Högerregeringen, Folkpartiet, Illiberal, Talibaner, Politik[/tags]

  13 comments for “Obamas problem nu svenska

 1. Manne
  7 september, 2009 at 08:41

  Bra analys! Obama är inget annat än något som USA kan visa upp, en maktlös marionett!

 2. mr Biz
  7 september, 2009 at 09:59

  Obamas strävan att bekämpa folkviljan i Afghanistan, och hemmavid, har redan misslyckats både miltärt och politiskt. –Totalt.
  Det finns inte längre någon annan utväg än att i skam och förnedring samla ihop resterna av detta idiotiska företag och åka hem med svansen mellan benen. –Vietnam II.

  Varje dag uppenbaras nu den gigantiska bluffen för allt fler och USA tävlar nu med Israel om den absoluta bottenplatsen bland jordens mest hatade länder. De behöver inte anstränga sig i den tävlingen längre. –Där är de båda vinnare.

 3. Unbeliever
  7 september, 2009 at 15:27

  USA kommer behöva stanna i Afganistan ett bra tag. Jag menar, vad ska annars alla självgoda svenskar som sitter och myshatar USA annars kunna dra sin skadeglädje ur om det inte finns någon form av amerikanskt militär projekt som går åt fanders.

  Visst finns det mycket att säga om USA, kanske framför allt den obehagliga utbredningen av religiös fanatism.
  MEN, vad mr Biz skriver är något som nog alla läser igenom utan att reflektera över hur bisarrt det är.

  USA och Israel som världens två mest hatade länder. Ja det är inga perfekta länder, men då ska alltså länder som Iran vara mindre hatade.
  En teokrati vars ledare svurit på att förinta ett land, där man avrättar homosexuella för deras läggning, där kvinnor avrättas för att ha våldtagits och där man tillsammans med många andra eller snarare de flesta muslimska länder förtrycker yttrandefrihet före religon och lär ut ren antisemitism och hat av otrogna redan till små barn.

  USA ska således också vara mer hatat än nordkorea, ett land där folket svälter i sina hem eller lider i koncentrationsläger medans en banal regim lägger alla pengar på vapen och lyx.

  Eller Kina, ett yttrande och åsiktsfrihet.

  Att Mr Biz säger, och de flesta nog håller med utan att ifrågasätta, att USA och Israel skulle vara de mest hatade länderna i världen. Säger mer om oss, än om dem. Det säger något om våran omdömmeslöshet, och ett fullständigt förakt för sunt förnuft.
  Vi borde skämmas.

 4. Gripen
  7 september, 2009 at 15:47

  Jag kan bara hålla med Jinge här

  Vad ska man säga, detta är en total fubar operation från början till slut.

  Felen de gjorde är så många så jag ser inte hur man ska fix till dem och ”vinna” detta krig.

  Media och US underrättelsetjänst kallar alla som slåss mot USa och dess allierade Al queda eller taliban.

  Men läste en fransk artikel om hur det är igentligen så många olika grupper man slåss, så det är totalt fel att kalla dem taliban eller al queda. Nu säger även amerikanska underrättelsetjänsten att talibanerna får vapen från Iran.

  Iran är Shia muslimer, Talibanerna är sunni Wahabister vilket gör det otroligt.

  Det är mer troligt att shia muslimska rebel har fått vapen från Iran och denna teori verkar franska underrättelse tjänsten ha.

  US måste då antagligen sprida miss information på flitt eller så är de inkompetenta och gör samma mistag som sovjet gjorde och tro att det är bara en fiende som de slåss mot.

 5. mr Biz
  7 september, 2009 at 17:08

  Rätt Unbeliever.

  Som du skriver och resonerar borde du skämmas!
  Nu är det inte Iran, Nordkorea eller Kina som bombar ihjäl afghanerna. Det är USA som går in på det nionde året av massivt folkmord på ett hjälplöst folk.
  Du och dina vänner kanske vill plåga andra godtyckligt men tänk då på att det är mångdubbelt flera som kommer att hata och hämnas.

 6. Morris
  7 september, 2009 at 17:36

  Såg på nyheterna i går kväll att Mona Salin stöder att Sverige har trupp i Afganistan. Hon sa ungefär så här på frågan om trupperna i Afganistan: ”Vi är där på ett FN-mandat och Sverige har alltid ställt upp när FN kallar”.

  De senaste 15 åren har jag röstat på V, men lyckas inte Ohly (och MP?) övertala S om att ta hem trupperna återstår väl bara Piratpartiet. Varför i hela fridens dar vill V samregera med ett parti som bara är socialdemokrater till namnet?

 7. MX
  7 september, 2009 at 17:58

  @Unbeliever

  Israel har inte bara svurit att förinta ett folk, hon även gör det. Live på TV medan vi ser på.

  Du måste ju vara pervers för att kunna uppskatta en sådan nation.

 8. el persson
  7 september, 2009 at 18:16

  Unbeliever.
  Jag skulle inte skriva ”mest hatade” länderna. Men om jag säger att länder med hög svansföring och en total brist på självkritik inte vinner några internationella popularitetsomröstningar tror jag inte att jag överdriver. (Kim skulle nog vinna clownklassen).

  Jag hörde till dem som anklagades för att hata USA på 1970-talet. Men jag har aldrig hatat USA.
  Däremot var jag besviken på att de inte vare sig nationellt eller internationellt levde upp till de höga ideal de gav uttryck för i högtidstal och deklarationer.
  Jag lärde mig att högakta dessa ideal, och USA, när jag växte upp. När jag blev vuxen såg jag hur USA massakrerade dem. Den besvikelsen sitter i, precis som över andra svikna ideal. Och ändå letar jag fortfarande efter dem.

  Fyra av de länder du nämner lider alla av problemet att ”där religion går in går ofta vettet ut”: USA, Israel, Iran och Nordkorea (tron på Ledaren). Det borde vara förbud på att blanda religion och politik.

  Så att jag kritiserar USAs krigföring i Irak eller Afghanistan, eller Israels politik gentemot palestinierna innebär INTE att jag hyllar Iran eller Mordkorea. Det sättet att resonera kommer från den gamla, osanna, ”sanningen” att min fiendes fiende är min vän.
  Jag kritiserar dem med utgångspunkt från idealen, vad det gör med synen på den andre, på alla människors människovärde.
  Att tro att man kan vinna människors ”hearts and minds” med kulsprutor och bomber är lika fel som att tro att någon blir tröstad av att ens släktingar blir klassade som ”collateral damage”.

  Kriget i Afghanistan går inte att vinna. Därför bör Sverige, och övriga länder, dra sig ur.
  Satsa pengarna på att bygga upp landet istället, med ett öga på mänskliga rättigheter.
  Se till att bönderna får andra avsalugrödor än opium att odla, och se till att de går att sälja.
  Se till att lokala industrier får avsättning för sina produkter, även internationellt.

  Då kan man vinna freden. Det är det enda människovärdiga.

 9. Niklas
  8 september, 2009 at 18:37

  Precis, El Persson.
  När jag växte upp så såg jag USA som ett land med höga ideal. Problemet är att de inte följer dessa ideal och det är väl också delvis därför man blir så otroligt besviken på dem. Jag är absolut inte en som ”hatar” USA. Jag bodde i New York för några år sen och gillade det. Men när det kommer till verklighetens USAs svek av sina ideal så är jag mycket kritisk, precis som jag är kritisk när svenska staten sviker sina ideal och bryter mot grundlagen.
  Tyvvär så är det ett mycket vanligt knep bland anhängare av USAs politik att kalla alla som inte håller med för antiamerikaner. Detta är ännu vanligare i USA, där kan man höra ordet ”Anti-American” som beskrivning av de som inte håller med i media väldigt ofta. Anhängare av Israels politik (ofta desamma som anhängare av USAs politik) tar till samma knep, möjligen snäppet värre, då är man antisemit om man vågar kritisera Israels politik.
  Jinge: Vad är poängen med ett script som sitter och drar ner en ny bild från gravatar varenda gång man rör tangentbordet i kommentarsfältet? Mycket irriterande…

  • 8 september, 2009 at 18:40

   Vad är poängen med ett script som sitter och drar ner en ny bild från gravatar varenda gång man rör tangentbordet i kommentarsfältet? Mycket irriterande…

   Huh??

   • Niklas
    8 september, 2009 at 19:56

    Se initLivePreivew() och updateLivePreview(). Den uppdaterar hela diven commentPreivew, inklusive bilden från gravatar, som konstant laddas om på eventen keyUp. Om du istället uppdaterar endast texten, t.ex. genom att lägga en container runt texten men inte avataren och uppdatera den, så slipper du problemet.

    • 8 september, 2009 at 20:07

     Det är första gången ngn har sagt nåt, sidan har haft minst en miljon besök med den pluginen installerad..

     • Niklas
      8 september, 2009 at 20:25

      Hehe, jag märkte bara att det såg lite skumt ut och drog upp firebug, trodde först att själva kommentaren skickades till gravatar medans man skrev. :P Om inte annat så är det nog lite jobbigt för gravatar att ta emot så många onödiga requests på bilden ur bandviddssynpunkt, och det kan va lite jobbigt för de på låg bandvidd (tro det eller ej, men det finns fortfarande ett fåtal som fortfarande använder sig av modem ;))…

Comments are closed.