Obamas Kairotal


Är det någon mer än undertecknad som undrar vart USA:s ändrade politik i Mellanöstern tog vägen? Visst, Barack Obama har haft ett elände hemmavid i form av sjukvårds-
reformen och nu oljekatastrofen i Mexikanska Gulfen, men har han gjort någonting mer än att utöka styrkorna i Afghanistan och skickat radiostyrda droner till Pakistan för att avliva bröllopsgäster?

Jag minns att jag såg Kairotalet live och tänkte att äntligen har vi en amerikansk president som har för avsikt att arbeta för en fred i Mellanöstern, och visst är palestinierna mer än luttrade men jag tror att många av dem tänkte likadant. Nu kommer den amerikanska vicepresidenten och påstår att Israel har rätt att döda turkar på internationellt vatten, oklart varför. Men han föregriper en folkrättslig prövning av saken och låter som om det är han personligen som är både advokat, åklagare, domare och jury. Något som kanske visar på den amerikanska självsynen men som ligger miltals från det tal hans president höll i Kairo.

Dessutom har Israel aldrig byggt ut de olagliga bosät-
tningarna med sådan frenesi som de gör för närvarande. Vilken dag som helst så är Östra Jerusalem helt omringat av judiska bosättningar, den dagen så kommer Jerusalem att se ut som ett Gaza i miniatyr, en palestinsk folkspillra i de östra delarna av staden, säkerligen omgivna av en mur på fler håll än idag. Hur det gick med fredspristagaren från Oslo undrar säkerligen många av oss.

Israelerna har fått rätt att döda civila på internationellt vatten, i vart fall om dessa är på väg till Gaza. Nu är fartyget Rachel Corrie på väg, eller inte längre på väg, kanske bordat, vi vet inte för vi har inte rätt att ta del av information om detta. Dessutom har den amerikanska presidenten uppmanat Israel till ”återhållsam-
het”. Jag tänker direkt på alla muslimer i Mellanöstern som lyssnat till dessa ord. Vad har Barack Obama gjort egentligen? Jo han har legitimerat mord på ett antal turkar, fredsaktivister från ett med USA allierat Natoland, mord som tillåts utföras av ett land som inte är med i Nato.

Vad kan palestinierna förvänta sig mer av den amerikanska presidenten? Att han ska skicka sjätte flottan att hjälpa israelerna att sätta stopp för en handfull fredsvänner? Här hemma kan vi se att israelehaverist® efter israelhaverist drar antisemitismkortet och brer ut sig i tidningarna som glatt upplåter spaltutrymme åt eländet. Stackars Palestina och palestinierna, och vilka signaler sänder detta till resten av världen?

i Tags: , , , , , , , , dn1234 svd1234 5 ex123 ab123 gp t


11 svar till “Obamas Kairotal”

 1. Jag tycker faktiskt att tidningarna för en gångs skull verkligen är kritiska mot israel.. och att alla israel kramare får ganska lite utrymme… å andra sidan så kanske jag har läst slarvigt.. blir så när man jobbat 7 dagar i sträck ;(

 2. Maria! Israelhaverister® undanbedes! / Jinge

  (och det räcker inte med att byta alias mellan varven…)

  Läs kommentarsreglerna!

 3. Det blir mer och mer uppenbart att det är den en viss lobbygrupp som i många avseenden helt styr USA som de vill. Obama verkar inte ha mycket att säga till om…

  • Så har det varit i många år i USA. Lobbygrupper med enormt mycket kapital som styr. Och hotas dessa gruppers intressen så hotar de med att dra tillbaks sina pengar. I USA är det ju som bekant kapitalet som styr. Och den största och mest inflytelserika lobbygruppen med det absolut största kapitalet är Israelhaveristerna.

 4. Han skickar sin vice och låter honom få visa sig lite. Tack för länken, hittar inte heller Corrie men inga israeliska båtar heller. Det är helt ”tomt” på den sidan av havet?

 5. Obama intervjuades i en dryg timme av Larry King på CNN iförrgår. Det han sa om Mellanöstern var mindre intressant och oförväntat än hans tips till Lebron James angående vilket NBA lag han bör gå till.

 6. Allt är bara bluff och båg. Obama är en mästare på desinformation!

 7. Jag har kommit på hur an skapar fred i mellanöstern. Israel bygger höghus så slipper de bygga på palestiniernas mark. =)

 8. Obama liksom hans föregångare upptäckte snabbt att det ät omöjligt att förmå Israel att ändar kurs
  Alla andra amerikanska presidenter misslyckades och Obama kommer att få samma öde

  Obama har en usel politik dold av teaterföreställning men han försöker ställa sig själv som en stor framgång för fred
  Det finns ingen amerikans president som kan sälja Israel och därför det finns ingen lösning på mellanöster inom överskådlig tid

 9. Enligt 49 artikeln i 4e Genevekonventionen så:
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/1682640.stm

  Article 49 of the Fourth Geneva Convention relative to the protection of civilian persons in time of war states: ”The occupying power shall not deport or transfer parts of its own population into the territories it occupies.”

  Bosättningarna är alltså illegala, emot internationell lag. Varför citeras inte denna lag?